Op 125 kilometer hoogte in de dampkring van Venus is een atmosferische laag ontdekt met een temperatuur van 175 graden onder nul, koud genoeg voor de vorming van bevroren kooldioxide. De extreem koude laag komt alleen voor boven de dag-nachtgrens van de planeet. De vondst is opmerkelijk omdat Venus als gevolg van een sterk broeikaseffect de heetste planeet in het zonnestelsel is. Zelfs in de aardatmosfeer komen zulke lage temperaturen niet voor. De koude laag is ontdekt door een team wetenschappers onder leiding van Arnaud Mahieux van het Belgische Instituut voor Ruimte-aëronomie in Brussel, op basis van metingen van de Europese planeetverkenner Venus Express, die in een baan rond Venus beweegt.
De ontdekking wordt gepubliceerd in Journal of Geophysical Research. Het ontstaan van de koude laag wordt nog niet volledig begrepen. Wel is bekend dat de opbouw van de Venusdamprking aan de dagzijde van de traag roterende planeet heel anders is dan die aan de nachtzijde. Rond de dag-nachtgrens bevindt zich daardoor een overgangsgebied waarin de koude laag zich kennelijk vormt, tussen twee warmere lagen in.
Bron: Astronieuws
Een team rond Arnauld Mahieux van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) heeft in de atmosfeer van Venus verrassend een koud gebied waargenomen, staat in het vakblad Journal of Geophysical Research.
© photo news.
De planeet Venus staat bekend vanwege haar dichte koolstofdioxide-atmosfeer en een ovenheet oppervlak. Het hemellichaam wordt bijgevolg dikwijls de onbewoonbare dubbelganger van de Aarde genoemd, zegt het Europese Ruimtevaartbureu ESA.
Maar met vijf jaar durende observaties van de SOIR-spectrometer op de Europese sonde Venus Express stootte het team van het BIRA op een verrassend koud gebied in de hogere atmosfeer van de planeet. Het is een zeer killige laag van rond minus 175 graden Celsius, 125 km boven het oppervlak.
Die curieuze laag is kouder dan welk deel ook van de atmosfeer van onze eigen planeet of Mars. Ze zit gesandwicht tussen twee vergelijkbare warmere lagen. Het is er misschien koud genoeg om CO2 te doen bevriezen tot ijs of sneeuw, zegt Mahieux.
Bron: HLN