Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2012, 22:39 uur | Bericht #372306
Vooral stormen en zeesterren bedreigen Great Barrier Reef


© thinkstock.

De koraalsterfte aan het Great Barrier Reef is alarmerend. Hoofdoorzaak is echter niet de opwarming van het zeewater. Stormen en zeesterren zijn nog gevaarlijker voor het grootste koraalrif ter wereld.

De koraalsterfte aan de Great Barrier Reef voor de Australische Oostkust is rampzaliger dan tot nog toe aangenomen. In de voorbije 27 jaar is het deken van koraal met meer dan de helft gekrompen, schrijven Australische wetenschappers in het tijdschrijft Proceedings van de Amerikaanse Academie voor Wetenschappen, of kortweg PNAS.

Indien de trend zich voortzet, kan de begroeiing in de komende tien jaar opnieuw halveren, zei Peter Doherty van het Australisch Instituut voor Mariene Wetenschappen (Australian Institute of Marine Science, AIMS) in Townsville. Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrrif ter wereld. Het bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en tal van eilanden.

Populatie zeesterren inperken
Hoofdoorzaak voor de achteruitgang is niet de opwarming van het zeewater ten gevolge van de klimaatverandering en de daardoor veroorzaakte verbleking van de koralen. Volgens de wetenschappers is slechts tien procent van het verlies daaraan te wijten. Veel ergere gevolgen hebben zware stormen (48 procent) en de aantasting met doornenkroonzeesterren (42 procent).

"De stormen kunnen we niet verhinderen, maar wellicht kunnen we de populatie zeesterren inperken", meent AIMS-directeur John Gunn. "Als we daarin slagen, maken de koralen een betere kans om zich aan de hogere watertemperaturen en de verzuring van de zeeën aan te passen". Massale verbleking van koralen traden de afgelopen tijd twee keer op: in 1998 en 2002.

Het reusachtige rif strekt zich uit van Cairns in het noordoosten over 2.600 kilometer richting zuiden. Het trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers aan. In 1981 werd het tot Wereldnatuurerfgoed verklaard.

Krachtige cyclonen
De VN-Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) hekelde in juni bouwplannen voor nieuwe havens en eiste onderzoek naar de gevolgen van een nieuwe vloeibare gasterminal bij Gladstone. De bouwplannen werden reeds goedgekeurd, antwoordde de regering.

De koraalsterfte is volgens het rapport ongelijkmatig verdeeld. In het noordelijke deel, waar de meeste toeristen naartoe varen om te duiken, is het deken van koraal redelijk stabiel. Maar rampzalig is de situatie in het zuiden, waar krachtige cyclonen schade aanrichtten.

Meesters van het rif
Doornenkronen maken zich periodiek meester van het hele rif. "De deken van koraal kan zich herstellen, maar dat duurt tien tot twintig jaar", aldus auteur Hugh Sweatman. Het koraaldeken groeit zonder bedreiging door doornenkronen jaarlijks met ongeveer 0,89 procent. "De pauzes tussen de storingen zijn meestal te kort, waardoor het tot een totaal verlies komt op langere termijn".

Doornenkronen zijn zeesterren met tot 23 armen, die 30 centimeter diameter kunnen bereiken. Indien het ecosysteem uit zijn evenwicht geraakt en de vijanden van de zeesterren als reuzenmosselen en -slakken gedecimeerd worden, vermeerdert de populatie doornenkronen bliksemsnel en dringt de koraalriffen als sprinkhaanzwermen aan land met honderdduizenden tegelijk binnen.

Een doornenkroon kan dagelijks een vuistgrote koraal verdelgen. "De kwaliteit van het water speelt (bij de uitbreiding van doornenkronen) een grote rol", luidt het in het rapport. "We onderzoeken nu mogelijkheden, hoe we beter tegen de inheemse pest kunnen optreden".

Bron: HLN
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 oktober 2012, 06:44 uur | Bericht #372381
Australië: spijt van verwaarlozing Great Barrier Reef

Deze foto is niet meer beschikbaar
Een dinsdag gepubliceerde foto die de verbleking van koraal in het Great Barrier Reef laat zien. © afp.


De Australische overheid heeft toegegeven dat het Great Barrier Reef de afgelopen tientallen jaren is verwaarloosd. De regering trok het boetekleed aan nadat dinsdag naar buiten was gekomen dat 's werelds grootste koraal de afgelopen 27 jaar is gehalveerd. We hebben de afgelopen jaren allemaal gehoord over schade aan het koraalrif', zei milieuminister Tony Burke. 'Maar dat percentage van 50 procent heeft alarmbellen luid en duidelijk doen afgaan.' Hij erkende dat het koraalrif er beter aan toe zou zijn, als de zaken 'anders waren aangepakt'. Het koraal is verdwenen door zware stormen, zeesterren en verbleking van het koraal door verzuring en opwarming van het zeewater. Volgens Burke pakt de regering alsnog verschillende problemen aan. Zo maken duikers nu jacht op de zeesterren, die zich voeden met de poliepen op het koraal.

Bron: AD | Gewijzigd: 3 oktober 2012, 06:45 uur, door Tatanka
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 oktober 2012, 08:33 uur | Bericht #372703
Australië gaat zeesterren uitroeien met bacteriën



Australische wetenschappers zeggen een effectieve manier te hebben gevonden om zeesterren te bestrijden. Ze willen een bacterie loslaten waardoor zeesterren elkaar besmetten en in 24 uur sterven. De diertjes zorgen nu voor veel schade aan het bijzondere koraal van het Great Barrier Reef. Dat meldt het Centre of Excellence for Coral Reef Studies. De onderzoekers moeten alleen nog testen of de bestrijdingsmethode veilig is voor ander leven in de zee. Als het veilig is, kan één duiker per keer wel vijfhonderd zeesterren doden. De zeesterren vermenigvuldigen zich de laatste tijd erg snel in het grote koraalgebied Great Barrier Reef.

Bron: HLN | Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:34 uur, door Joyce.s
there can be only one
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
8 oktober 2012, 15:58 uur | Bericht #372723
Citaat van Bronk, maandag 1 oktober 2012, 22:39 uur Vooral stormen en zeesterren bedreigen Great Barrier Reef
...
Krachtige cyclonen
De VN-Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) hekelde in juni bouwplannen voor nieuwe havens en eiste onderzoek naar de gevolgen van een nieuwe vloeibare gasterminal bij Gladstone. De bouwplannen werden reeds goedgekeurd, antwoordde de regering.

De koraalsterfte is volgens het rapport ongelijkmatig verdeeld. In het noordelijke deel, waar de meeste toeristen naartoe varen om te duiken, is het deken van koraal redelijk stabiel. Maar rampzalig is de situatie in het zuiden, waar krachtige cyclonen schade aanrichtten.
Bron: HLN
Geweldig zoals HLN kans heeft gezien om de passage over het bouwen van nieuwe havens en de eis van de VN om onderzoek naar de gevolgen van een nieuwe vloeibare gasterminal bij Gladstone die door de regering is afgedaan met 'De bouwplannen werden reeds goedgekeurd,' onder het kopje 'Krachtige cyclonen' te verstoppen.

Dus dir is een nieuwe categorie krachtige Cycloon?

Kom laten we medelijden hebben met het ene stukje natuur, dus laten we een ander stukje natuur maar uitroeien, dan komt alles goed.... En wij? Wij kunnen dan gewoon doorgaan met bouwen van havens en vloeibare gasterminals, want ......de plannen daarvoor waren al goedgekeurd...en de zwarte piet geven we aan de zeesterren. Tenslotte hadden die zeesterren helemaal geen plannen die goedgekeurd waren...Jammer dan...>:(.

Fijne aanpak, pfff.

Ben benieuwd wat ze gaan doen als de haaien, waarop ze nu jagen, dreigen uit te sterven. Duikers met speren op badgasten afsturen? Of ook een bacterie loslaten waardoor badgasten elkaar besmetten en in 24 uur sterven... | Gewijzigd: 9 oktober 2012, 12:41 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 532 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 532, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden