Wikimedia / Creative Commons / John Fielding
In Groot-Brittannië wordt wateroverlast verwacht door regen en smeltende sneeuw. In grote delen van het land heeft het stevig gesneeuwd. Vandaag treedt de dooi in en gaat het regenen. De autoriteiten houden rekening met overstromingen. Op twintig plaatsen in zuidwest Engeland en Wales is gewaarschuwd voor overlast. In het noordwesten van Engeland zijn automobilisten vannacht op de snelweg gestrand, nadat het gisteravond hevig was gaan sneeuwen.
Sneeuwballengevecht
De snelweg M6 werd vlak bij Manchester in beide richtingen afgesloten. De sneeuw kwam plotseling en was hevig", zei een weggebruiker tegen de BBC. Op sommige plaatsen viel volgens deze getuige meer dan 30 centimeter. Een andere automobilist had het over een "surrealistisch beeld" in het winterlandschap. "We deden een sneeuwballengevecht op de M6."
Bron: NOS
Het ongeval van de vrouw bij het mislukte uitstappen van een skilift als deze.
Bij een tragisch wintersportongeval in Fideriser-Heubergen kwam dit weekend een 51-jarige man op zijn slee om het leven toen hij door de 'freesmachine' van een pistevoertuig vermorzeld werd. De 51-jarige man is bij een afdaling zaterdag per verlichte slee in de freesmachine van een pistevoertuig (een soort sneeuwruimer) terecht gekomen. Meteen nadat hij aan zijn afdaling begon, kwam hij op zijn slee het voertuig al tegen. Eerst bleef hij erachter hangen, maar bij een poging het sneeuwvoertuig in te halen, raakte hij in de frees verstrikt en werd vermorzeld. De 51-jarige Italiaan die in Zwitserland woont, was op slag dood.
Tweede drama
In het skigebied van Hoch-Ybrig bleef een 34-jarige vrouw bij het uitstappen uit een skilift met een zestal zeteltjes heel ongelukkig met haar rugzak aan de lift hangen. Daardoor dreigde ze mee naar beneden in de lift te zullen gaan, waardoor het veiligheidssysteem de lift deed stoppen. Vervolgens is de vrouw om een nog onbekende reden uit de skilift zeven meter naar beneden gestort.
Daarbij liep ze fataal hoofdletsel op. Ze overleed in het ziekenhuis.
Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:19 uur, door Joyce.s
Een opzichter van de haven van Somerset heeft een baby gered die samen met de kinderwagen door een hevige windvlaag in het ijzige water was geblazen. De opzichter is in de bevroren zee in het zuidwesten van Groot-Brittannië gesprongen om de baby te zoeken. Hij kreeg daarbij de hulp van enkele vissers.
De moeder van de zes maanden oude baby was zondagochtend op een kade van de Watchethaven aan het wandelen, toen de kinderwagen met het kind werd weggeblazen door een windvlaag.
De 63-jarige opzichter George Reeder, die al elf jaar in de jachthaven werkt, hoorde de vrouw roepen. Eerst dacht hij dat er een hond in het water was gevallen. Hij sprong op zijn fiets om te kijken wat er was gebeurd.
Vijf minuten onder water
‘De moeder riep: mijn baby is in het water gevallen . Ik ging dichter bij de rand staan en ik zag de kinderwagen ondersteboven wegdrijven', zegt George. ‘Ik ben in het water gesprongen en heb de kinderwagen teruggebracht naar de kade. Met een koord hebben ze het omhoog getrokken.'
De baby zat de hele tijd in de kinderwagen volgens Reeder, die verbaasd was dat de baby nog leefde. ‘Het was zeer koud. Het is ongelooflijk, want hij is vijf minuten onder water gebleven.'
De grootmoeder van de baby heeft aan de Daily Mirror gemeld dat het kind vervuild water in zijn longen had toen hij werd opgenomen op de afdeling intensieve zorg. ‘Hij is nog niet helemaal uit de problemen, maar er is beterschap', onderstreept ze.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Het komt dit weekend tot een heuse sneeuwdump in de Alpen. Op sommige plaatsen sneeuwt het van vrijdag tot zondagochtend onafgebroken. Gemiddeld genomen valt zo'n 40 centimeter tot een meter. Veel hoger gelegen skidorpen zullen moeilijk te bereiken zijn zonder sneeuwkettingen.
Goed voorbereid naar de Alpen
Weeronline.nl raadt een ieder dan ook aan om goed voorbereid de weg op te gaan met in ieder geval sneeuwkettingen en het winterbanden. Ook is het verstandig de sneeuwkettingen voor het vetrek te proberen zodat je onderweg snel de sneeuwkettingen kunt monteren. Naast sneeuwkettingen is het ook verstandig een deken en wat extra proviand in te slaan. Door de hevige sneeuwval kan de reis stukken langer duren.
Lokaal een meter
De meeste sneeuw valt dit weekend in de Franse Alpen. In bijvoorbeeld Val Thorens valt morgen al 40 centimeter en komt daar zaterdag nog het dubbele bij, waardoor de totaalsom over deze dagen op meer dan een meter uitkomt.
Ook elders verse sneeuw
In Oostenrijk en Zwitserland zijn de hoeveelheden iets lager. Desondanks wordt in onder andere Wallis en Les Quatres Vallées in Zwitserland en in Voralberg en Tirol tussen 40 en lokaal 70 centimeter sneeuw verwacht. Duitsland profiteert ook van de sneeuwval. Afgelopen dagen dooide het flink in Sauerland, maar dit weekend keert de winter ook daar weer terug.
Volgende week volop kou
Op maandag is het tijdelijk zacht en valt in de dalen regen. Dinsdag en de dagen daarna keert de kou terug en valt regelmatig sneeuw. Traditioneel gezien gaan de meeste mensen op wintersport rond de voorjaarsvakantie. Voorlopig zijn de verwachtingen dus zeer gunstig.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
De Noorse waakhond voor Polar Lows, Barentswatch' heeft vanmorgen gewaarschuwd voor mogelijke Polar Lows voor de kust van midden Noorwegen bij Noord-Trøndelag en Helgeland . Dat was min of meer te verwachten met die Noordelijke stroming waarmee lucht direct van de Noordpool langs de kust van Noorwegen gestuwd wordt.
Het gaat om een kleine vorm, maar die brengt wel kortstondig zware windstoten, hevige sneeuwval, driftsneeuw en mogelijk een onweersklap. De hoogste wind neemt vanavond af, maar zaterdag zet de NW wind weer door.
.
Een klein Polar Low was vanmorgen te zien ten westen van Helgeland. Het lagedruksysteem trekt in zuidoostelijke rchting.
Bron: barentswatch | Gewijzigd: 1 februari 2013, 20:35 uur, door Ben47
Op veel uitvalsroutes voor de wintersportvakantie in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland staat het verkeer zaterdag vast. Voor wegen in tegenovergestelde richting geldt hetzelfde, zegt een woordvoerder van de ANWB zaterdag.
Het aantal Nederlandse wintersporters dat hier last van heeft is relatief laag omdat er momenteel geen schoolvakanties zijn. De drukte komt door sneeuwval en beginnende vakanties. In het zuiden van Duitsland begon de drukte rond 09.00 uur rond München. Op de A8 van München naar Salzburg stond rond het middaguur 45 kilometer file verspreid over verschillende stukken. In tegenovergestelde richting stond vijftig kilometer.
Op de A12 tussen het Oostenrijkse Wörgl en de Duitse grens staat het ook vast. De meeste vertraging in Oostenrijk is er volgens de woordvoerder op de B179, ook bekend als de Fernpassstraße. Vooral richting Duitsland staat het vast door terugkerende wintersporters.
De grens van sneeuwval zakt naar een hoogte van vijfhonderd meter, waardoor het verkeer ook in dalen last heeft van de sneeuw. De verwachting is dat de sneeuwbuienlater naar het zuiden trekken, waardoor de overlast afneemt. In Frankrijk staan weinig files. Volgend weekeinde is dat volgens de woordvoerder wel anders, omdat er dan in Frankrijk een schoolvakantie begint.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 2 februari 2013, 14:33 uur, door Bronk
Tussen een uitloper van een Azorenhoog (rug) tot boven de Noorse zee en een lagedrukgebied boven Scandinavië stroomt zaterdag koude, polaire lucht vanuit het noorden Europa binnen en deze reikt tot in het Alpenmassief. Deze koude noordelijke wind wordt vooral morgen tijdelijk doorbroken, maar vanaf dinsdag ontwikkelt zich opnieuw een rug vanaf de Azoren richting IJsland en daarmee komt die koude noord(west)stroming opnieuw op gang en weten depressies en hun bijbehorende storingen Europa vanuit het noordwesten te bereiken. Koning Winter keert dus nog terug.
Met een noordelijke wind wordt niet alleen vandaag, maar in de loop van volgende week opnieuw koude lucht vanuit het noorden in de Alpen aangevoerd. Dit resulteert op veel plaatsen in een flinke laag verse sneeuw.
Met een straffe noordelijke wind gaat de temperatuur in de Alpen vandaag snel omlaag. Ook de sneeuwgrens daalt dan mee tot in de dalen. De koude lucht stuwt aan de noordkant van de Alpen tegen de bergen op, ofwel nordstau, en dat resulteert daar vandaag op veel plaatsen al in verse sneeuw. In andere delen van de Alpen gaat er vandaag vooral op de plekken met noord(west)stau ook een twintig- tot dertigtal centimeter sneeuw vallen.
Veel wind
Dit soort koude invallen vanuit het noorden kenmerken zich echter ook vaak door de forse toename van de wind. Vooral op grotere hoogte in de bergen wordt de wind soms stormachtig, windkracht 8, en vooral voor beginnende skiërs of snowboarders zijn dat vaak lastige wintersportcondities. Ook geldt er op veel plaatsen nu een lawinegevaar, lokaal zelfs code rood.
Wel steekt er tijdens zo'n koude inval snel veel wind op; vanaf 1500 meter soms een stormachtige wind, kracht 8.
Genua laag
De zuidelijke delen van de Alpen blijven het langst in de zachtere lucht zitten, maar ook daar daalt de sneeuwgrens later op deze zaterdag tot in de dalen. De koude lucht bereikt uiteindelijk ook het Middellandse Zeegebied en als deze vervolgens over het nog relatief warme water van de Middellandse Zee strijkt, vormt zich daar dan vaak een lagedrukgebiedje, ofwel een Genua laag. Rondom een lagedrukgebied waait de wind tegen de klok in en met een zuidelijke wind wordt er dan ook vanuit die hoek vochtige lucht naar de Zuidalpen gestuwd. Ook aan deze zijde van het Alpenmassief valt dan vervolgens een flinke laag verse sneeuw, vooral aan de kant van de Dolomieten en Karinthië valt dan met gemak 20 tot 30 centimeter, lokaal nog meer. Een sneeuwrijke dag dus.
Tijdelijke onderbreking
Zondag komt er even wat rust in de atmosfeer. Die rug schuift naar het zuiden en daarmee wordt de aanvoerrichting westelijk. Vooral aan de zuidzijde van het Alpenmassief is er dan flink wat ruimte voor zon. Aan de noord- en westkant blijft nog af en toe sneeuw vallen door stau. Maandag bouwt zich wederom een rug op vanaf het Azorenhoog richting IJsland en steekt opnieuw een koudere noordweststroming de kop op. Een warmtefront vanuit het noordwesten weet de Alpen te bereiken en ondanks de ietwat stijgende sneeuwgrens (aan de noordzijde tot 1000 meter) gaat het op veel plaatsen sneeuwen.
Maandag wordt het tijdelijk weer iets zachter, maar vanaf dinsdag zet de winter weer volop in en gedurende volgende week valt er in de Alpen plaatselijk ruim een meter verse sneeuw.
Korte duur
De verzachting is echter maar van korte duur, want dinsdag volgt een koufront en dan ligt de sneeuwgrens al snel weer tot in de dalen. Veel skigebieden worden dan wederom voorzien van een verse laag sneeuw. De kou lijkt vanaf dat moment ook langere tijd niet meer weg te gaan en met die noordelijke stroming profiteren vooral de Noordalpen vervolgens bijna dagelijks van de sneeuwval. Op sommige plaatsen gaat er daar in de loop van de week in totaal ruim een meter sneeuw bijvallen, maar bijna het hele Alpenmassief wordt in die week rijkelijk voorzien van het witte goud.
De wegen zijn door de sneeuwval niet overal even goed begaanbaar. Een foto van Hans ter Braak uit Oostenrijk.
Dichterbij huis
Ook in de skigebieden dichterbij huis gaat het in de loop van volgende week geregeld sneeuwen en tijdens de Carnavalsvakantie kan ook daar dan alweer prima geskied en gesnowboard worden. In de Ardennen en het Sauerland valt tot en met vrijdag namelijk ook weer zo’n 20 tot 40 centimeter sneeuw.
Bron: Meteo Consult
Wintersporters moeten er rekening mee houden dat er komend weekeinde lange files in het zuiden van Duitsland en in de Alpen staan. De ANWB waarschuwt er zondag voor dat er vrijdag, maar vooral zaterdag, lange files staan op de routes naar de wintersportgebieden.
In de regio zuid begint vrijdag voor veel scholieren de voorjaarsvakantie. Wintersportende Nederlanders vertrekken dan richting de sneeuw. Ook veel vakantiegangers uit de buurlanden reizen tijdens het carnavalsweekend naar de pistes. In Zuid-Duitsland worden opstoppingen verwacht op de A3/A9, de A7, de A8 en de A93.
In Oostenrijk staan automobilisten zaterdag in de file op de wegen naar de skigebieden in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Grootste knelpunt is de B179, de route naar Tirol, via de Fernpas. De Zwitsers verwachten de meeste vertraging bij knooppunt Härkingen en voor de Sint Gotthardtunnel. Ook op de wegen rond Genève wordt drukte verwacht. De files nemen na 15.00 uur af, verwacht de verkeersdienst. Op de wegen in de Franse Alpen verwachte ANWB zaterdag vanaf 09.00 uur topdrukte. De wegen rond Albertville, Grenoble en Moûtiers zijn beruchte knelpunten. Daar is de grootste drukte naar verwachting na 16.00 uur voorbij. In Nederland verwacht de ANWB vrijdag geen verkeersproblemen. De avondspits van vrijdag begint waarschijnlijk iets eerder, maar extreem druk zal het niet worden.
Bron: Nieuws.nl
Deze foto is niet meer beschikbaar
Illustratiebeeld lawine. © reuters.
In de Dolomieten is een tragisch ongeval gebeurd in het skistation van Val Gardena. Een amper 15-jarige skiër werd er bedolven onder een lawine en is overleden. Zijn vriend bleef ongedeerd en kon alarm slaan, maar alle hulp kwam te laat. Manuel Moroder was naar Val Gardena in de Alto Aldige gekomen voor een vakantie alpijns skiën. In de buurt van Ortisei werd hij nabij een bergtop verrast door een lawine en werd bedolven onder een dikke laag sneeuw. Zijn vriend die samen met hem aan het skiën was, sloeg meteen alarm. Een speciale reddingseenheid kwam snel ter plaatse. Samen met een helikopter konden ze het slachtoffer al snel lokaliseren. Helaas konden ze niets meer doen voor de amper 15-jarige skiër.
Riskante en steile piste
Wellicht is een riskante piste de tiener fataal geworden. Manuel Moroder wilde absoluut via een pad dat normaal enkel gebruikt wordt in de zomer de top van de Pic boven Ortisei bereiken en dan weer afdalen. Daardoor kwam Moroder in een steile afzink terecht die in de loop van de nacht ook al getroffen was door andere lawines. Zijn vriend koos voor een veiligere piste en bleef daardoor ongedeerd.
Bron: HLN
Een vervaarlijk uitziende sneeuwstorm komt vanaf de zee aanrollen om later chaos te veroorzaken in Schotland,. De bovenstaande foto werd gisteren bij Uig Bay op het eiland Skye genomen. Forenzen moesten zich door de sneeuw heel worstelen. Door de gevaarlijke omstandigheden ontstonden er veel aanrijdingen. Niet alleen de sneeuw maar ook de wind van orkaankracht veroorzaakte de ellende. Door de zware windstoten kwam het verkeer op de Skye, Forth en Clackmannanshire bijna tot stilstand. Cairngorm registreerde een windstoot van 160 km/h. Dumfriesshire is één van de zwaarst getroffen gebieden door het winterweer. De M47 werd volledig geblokkeerd door een geschaarde vrachtwagen. Ook andere gestrandde vrachtwwagens veroorzaakten lange files. Meer dan 20 scholen werden rond lunchtijd gesloten.
© onweer-online
Bron: Dailyrecord | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Twee uitgeputte Nederlandse snowboarders zijn dinsdag gered van een berg bij het Oostenrijkse skioord Lech. Ze waren op 2200 meter hoogte, toen ze zo moe waren dat ze niet verder konden. Na een noodoproep haalde de politie ze met een helikopter van de berg. De Nederlanders bleven ongedeerd. De reddingsploeg moest slecht weer en windvlagen trotseren om de Nederlanders in veiligheid te brengen. De redding verliep dan ook zeer moeilijk, aldus de politie van de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg.
Bron: RTL
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Golven tot 19m hoog, windpiek van 193 km/u; chauffeur riskeert leven voor stormkiekje
Een gigantische golf voor de kust van Seaham in Noord-Engeland. © ap.
Terwijl er ook aan de Belgische kust lichte stormschade werd vastgesteld door hevige rukwinden, zijn we duidelijk maar nipt aan het ergste ontsnapt. Aan de andere kant van de Noordzee werd vooral het noorden van de Britse kust geteisterd door monstergolven bij een erg zware storm. De ergste golven waren even hoog als een appartementsblok en er werd zelfs een gigantisch exemplaar van 19 meter hoog geregistreerd. Ook de ijzige stormwinden uit het noorden piekten uitzonderlijk hoog met een duizelingwekkende rukwind van 193 km/u in de Schotse Highlands. Het natuurgeweld leverde ook spectaculaire en haast apocalyptische beelden op door een mix van storm, donder en bliksem en huizenhoge golven aan de vuurtoren van Seaham in de buurt van het Noord-Engelse Sunderland. Een minder professionele fotograaf speelde met zijn leven door zijn kleine wagen te dicht bij de storm te parkeren voor een memorabel kiekje (zie onderstaande video).
Aan onze kust wordt ook lichte stormschade (zoals beschadigde daken en afgewaaide schoorstenen maar geen gewonden) gemeld en vannacht en overdag is het weer uitkijken voor plaatselijk gladde wegen door winterse buien. Toch is dat klein bier vergeleken bij het noodweer dat de Britten (nog maar eens) te verwerken krijgen. 'The Beast from the East' is een bijtende wind vanuit Rusland die de Britse kust gisteren ongemeen hard geselde. Bewoners van het Schotse eiland Fair hadden het zelfs over de 'storm of a lifetime' waarbij de beschermende muur van een vuurtoren het na 122 jaar heeft begeven onder het geweld van de monstergolven. En nu incasseren de Schotten weer een koudegolf met ook verse sneeuw te verwerken.
Pieken
Ook het noordoosten van Engeland kreeg en krijgt het zwaar te verduren. De golven voor de Britse Eilanden waren deze week hoger dan waar ook ter wereld. Een boei registreerde zelfs een golf van 19 meter hoog. Ook de stormwind raasde aan schrikwekkende snelheden. Op de Cairngorm Summit (1.245m) in de Schotse Highlands werd een windpiek van 193 km/u geregistreerd.
Apocalyptische beelden
Dit soort noodweer inspireert altijd fotografen, professionals én amateurs. Het resultaat van het vakmanschap van de eerste soort is te zien in de prachtige stormfoto's voor de kust van Seaham. Het spel van licht en dramatiek leveren een apocalyptisch resultaat op. Het leek wel even of de wereld zou vergaan bij het bekijken van de straffe foto's. Dat moet ook de amateurfotograaf van de onderstaande video gedacht hebben, want hij parkeerde zijn autootje op de dijk wel heel dicht bij het natuurgeweld. De gigantische golven sloegen over de dijk op zijn auto en de man zat gevangen. Hij beleefde ongetwijfeld doodsangsten voor een stormkiekje. Hopelijk voor hem zijn die beelden scherp.
Sneeuw in de Alpen
En nu trekt de afgezwakte storm richting Zuid-Europa. De komende dagen zal de uitgebreide depressie bakken verse sneeuw over de Alpen en de Pyreneeën droppen. Goed nieuws voor de vele skiërs die voor de krokusvakantie naar de bergen trekken. Daarna zal de storm mogelijk weer in kracht toenemen bij het bereiken van de Middellandse Zee.
Bron: HLN
Wie dit weekend met de auto op weg gaat naar de wintersportgebieden, moet rekening houden met enorme drukte. Vrijdag en vooral zaterdag worden er lange files verwacht, meldt de ANWB.
De ANWB verwacht grote verkeersdrukte in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Op de wegen in de Franse Alpen is het zaterdagochtend naar verwachting een topdrukte. In Nederland zal het met de files komend weekeinde wel meevallen, denkt de ANWB. In het zuiden van het land begint vrijdag voor de meeste scholen de voorjaarsvakantie. De week daarna volgen de scholen in de rest van het land.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Eén van de snowboarders kwam om door een lawine die hij zelf had veroorzaakt, een tweede stikte in stuifsneeuw.
Twee Duitse snowboarders zijn gisteren omgekomen in de Oostenrijkse bergen. Dat heeft de politie laten weten. Een 34-jarige man uit Brandenburg overleed toen hij buiten de piste werd overvallen door een lawine die hij zelf had veroorzaakt in Sölden in Tirol. Hij werd bedolven onder de sneeuw.
Een 32-jarige man uit Hamburg stikte toen hij viel en ondersteboven in diepe stuifsneeuw terechtkwam. Dat gebeurde in Saalbach-Hinterglemm in het Salzburgerland. De twee vrienden met wie hij op pad was, bemerkten beneden pas dat de man ontbrak en gingen op zoek. Toen ze hem vonden, was hij al dood.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Een recordaantal Belgen trekt de komende krokusvakantie naar de sneeuw. Dat blijkt uit cijfers van Touroperator Jetair. Bij Thomas Cook merken ze ook een verhoging van het aantal sneeuwvakanties, maar nuanceren ze toch de cijfers.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Jetair ziet het aantal sneeuwvakanties met 75 procent stijgen in vergelijking met vorig jaar. Een record in de periode 2000-2013: ofwel ruim de helft meer dan het meerjaarse gemiddelde in deze periode.
Oorzaak is de gunstige timing; de krokusvakantie valt dit jaar niet samen met de schoolvakantie in Frankrijk. Dat zorgt ervoor dat de prijzen er tot 60 procent lager liggen dan gewoonlijk, bevestigt ook Thomas Cook. Frankrijk is traditioneel het grootste wintersportland voor de Belg.
Minitrip
Vier op de tien van de mensen die op krokusvakantie vertrekken, kiest bij Jetair voor de sneeuw. Nog eens 40 procent kiest voor een minitrip. Twintig procent trekt naar de zon. Volgens Thomas Cook is er wat sneeuwvakanties betreft geen record. "Wel merken we dat door de lage prijzen het aantal mensen dat voor de sneeuw kiest talrijker is dan andere jaren", zegt Baptiste Van Outryve van Thomas Cook.
Voor vliegvakanties gaat de keuze bij Jetair voor volgende week resoluut naar de zon. De Canarische eilanden (Tenerife, Gran Canaria, ...) staan afgetekend op kop, de Egyptische badplaatsen aan de Rode Zee noteren een gedaalde interesse, maar blijven op een vaste 2e plaats.
Bij de citytrips zijn Londen, Parijs, Barcelona, Rome en Keulen het populairst.
Bron: HLN
Er is een recordaantal sneeuwvakanties geboekt voor de komende krokusvakantie. Dat komt omdat het in Frankrijk nu nog geen vakantie is, waardoor het aantal boekingen daar laag ligt. En dat drukt de prijs, er kon tot 60 procent voordeel gedaan worden. Ook warme bestemmingen zijn heel populair.
Bron: HLN
Met de start van de krokusvakantie vertrekken veel mensen op skivakantie. De meeste mensen doen dat met de auto of de bus. Veel vakantiegangers zijn al in de loop van de dag vertrokken, maar de grote uittocht komt tegen de avond op gang. Er worden op de wegen naar de skigebieden geen grote files verwacht, maar het is wel uitkijken voor sneeuw of ijzel.
Bron: HLN
Twee Belgische snowboarders van 18 en 25 jaar hebben donderdag in Gaschurn in Oostenrijk urenlang geblokkeerd gezeten op een berg door plotse, hevige sneeuwval.
Gelukkig voor hen waren ze oorspronkelijk met zijn driëen. De derde snowboarder (21) was om 16.30 uur teruggegaan naar hun verblijfsplaats in Gaschurn. Hij verwittigde de politie om 18 uur.
Achttien manschappen gingen op zoek, maar het duurde nog 4,5 uur voor de twee gevonden werden op een steil stuk boven een waterval op de berg Fengatobel.
Bron: HBvL
Op de uitvalswegen naar wintersportbestemmingen in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland staan zaterdagochtend al flinke files. Op de rondweg van München stond even na 09.00 uur achttien kilometer en op de A8 van München naar Salzburg vijftien kilometer, zegt een woordvoerder van de ANWB. Die files kunnen eigenlijk bij elkaar worden opgeteld. "Vanaf de rondweg kom je meteen in de file op de A8", legt de woordvoerder uit. Hij verwacht dat het in de loop van de ochtend drukker wordt op de uitvalswegen. "Rond het middaguur heb je meestal het hoogtepunt, daarna neemt de drukte af."
Zomer
Het verkeer is nog wel in beweging. "Het is gelukkig niet zo erg als in de zomer, dan zie je het soms lang stil staan." Vorige week zaterdag stonden er veel files in het gebied door beginnende vakanties in het buitenland en sneeuwval. Deze keer valt er geen sneeuw. In het zuiden van het land en in Duitsland hebben veel mensen vrij vanwege carnaval. De vrije dagen worden aangegrepen om op wintersportvakantie te gaan. "Ongetwijfeld staan er ook Nederlanders in de file in Duitsland."
Bron: Nu.nl
De krokusuittocht naar de skigebieden verloopt niet zonder problemen. Zo'n 350 reizigers op een ski-trein van Amsterdam naar de Franse Alpen hebben twee uur stilgestaan in Machelen, op de middenberm van de E19. En op de E411 in Mellier is een zwaar ongeval gebeurd.
@Belga
Een Thalys-trein die vanuit Amsterdam op weg was naar het Franse skigebied Bourg-Saint-Maurice, is vanmorgen rond 8 uur stilgevallen op de spoorlijn op de middenberm van de E19 in Machelen.
De circa 350 reizigers stonden ongeveer twee uur geblokkeerd. Dat heeft Frédéric Petit, de woordvoerder van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, gemeld en wordt bevestigd bij Thalys.
Rond 10 uur konden de reizigers met een hulptrein naar het station Brussel-Zuid worden gebracht. Ze zullen hun reis kunnen voortzetten met ongeveer 2,5 uur vertraging, zegt Thalys-woordvoerster Charlotte De Thaye. Volgens haar had de storing te maken met ijsafzetting op de bovenleiding.
Zware file richting Luxemburg
De krokusuittocht heeft vanmorgen heel wat hinder ondervonden door een zwaar ongeval op de E411 in Mellier, even voorbij Neufchâteau. Op een bepaald ogenblik stond er meer dan 20 kilometer file richting Luxemburg. De rijbaan is er nu vrijgemaakt.
Op weg naar de skigebieden is het vooral in het zuiden van Duitsland lastig rijden door de drukte en door sneeuwbuien. Er is sprake van onder meer 20 kilometer vertraagd verkeer op de A8 in Duitsland, tussen Karlsruhe en München, en van 20 minuten vertraging tussen Nancy en Dijon in Frankrijk. In Oostenrijk is de Pfändertunnel tussen Bregenz en Lindau afgesloten door een ongeval.
Bron: De Redactie