@Belga
Vakantiegangers opgelet, vanaf 1 oktober zijn in het Groothertogdom Luxemburg winterbanden verplicht voor iedereen. Er staat een boete van 74 euro op een inbreuk. Indien automobilisten geen vier winterbanden op hun voertuig steken, moeten zij hun auto in de garage laten bij ijzel, opgehoopte sneeuw, smeltende sneeuw, ijsplekken of rijm. Ook kunnen bestuurders hun wagen achterlaten op bepaalde parkeergelegenheden op de openbare weg.
Bron: HLN
Een sneeuwstorm heeft maandag de eerste sneeuw gebracht CaimGorm Mountian. Hier is ook het grootste ski-resort in de regio gelegen. De eerste sneeuw boven 750m was genoeg om een sneeuwballengevecht te houden op de parkeerplaats aan de voet van de kabelbaan. Hoger op de berg bij het hoogste station ligt 2,5cm.
De marketing manager van CaimGorm zegt, dat het niet ongewoon is, dat er in deze tijd van het jaar sneeuw valt. Alleen het gros van de bezoekers had het niet verwacht. Vooral de jongere bezoekertjes waren erg blij met de extra attractie tijdens de wandelingen, die vanaf het hoogste station worden gedaan onder begeleiding van een gids. Het is ook een tijdige herinnering aan onze wintersporters om te starten met de voorbereidingen voor het komende seizoen. We hopen dat deze vroege sneeuw de voorbode is van een goed wintersportseizoen.
© onweer-online
Bron: Onthesnow
Wat fotos uit Schotland
Bron: Dailyrecord
Berichten samengevoegd door Marga | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:13 uur, door Joyce.s
Ook in het Alpengebied gaat de temperatuur dit weekend flink onderuit. Met daarbij aardig wat sneeuw. Een noordelijke stroming voert in het weekend ook koude lucht naar de Alpen. Deze koude lucht, afkomstig van de Noordpool, ontmoet warme lucht vanuit het Middellandse Zeegebied en dat levert op uitgebreide schaal sneeuwval in de wintersportgebieden op.
De temperatuur vanmiddag 14 uur op rond 1500 meter hoogte. Zacht in de Alpen.
IJslandhoog
Op de weerkaart zien we de eerstkomende dagen een verandering. Een zone met hoge luchtdruk die vandaag nog vanaf de noordelijke oceaan tot over Polen reikt, brokkelt af. Het hogedrukgebied blijft met het zwaartepunt nabij IJsland liggen en aan de oostkant van het systeem komt vervolgens een langgerekte, koude noordstroming op gang.
De temperatuurverwachting voor rond 1500 meter hoogte voor vrijdagmiddag 12 UTC, 14 uur lokale tijd, aldus de hoofdberekening van het Europese model. Daar komt de kou.....
Botsing van luchtsoorten
Deze koude lucht strijkt over het relatief warme water van de Noordzee en dat levert bewolking en neerslag op. Samen met ook aanvoer van kou in de hoge luchtlagen, zal vooral in de berggebieden winterse neerslag worden geproduceerd. De noordelijke troming voert de neerslag vervolgens tot de Alpen. Maar daarbij is nog iets meer aan de hand: warme, vochtige lucht in het Middellandse Zeegebied probeert tegelijkertijd naar het noorden te stromen en dat gebeurt aan de oostelijke flank van een depressie die vanaf de oceaan, via Portugal en Spanje, naar het noorden van Italië koerst waar het lagedrukgebied zaterdag wordt verwacht. Juist boven onder meer het Alpengebied komen de koude en warme lucht met elkaar in botsing en ontstaat vervolgens een (langgerekte) neerslagzone.
De temperatuurverwachting voor rond 1500 meter voor zaterdagmiddag 14 uur. Daar is de kou.....
Sneeuwvalgrens daalt flink
In de intensiefste neerslaggebieden daalt de sneeuwvalgrens waarschijnlijk tot een paar honderd meter. Kortom, het zal in veel wintersportplaatsen tot in de lagergelegen gebieden wit worden en op vrij veel plekken wordt bovendien een sneeuwpakket verwacht. Gedurende het weekend is regionaal 20 tot 40 centimeter sneeuw goed mogelijk. Goed nieuws dus voor het komende wintersportseizoen.
De te verwachten sneeuwhoeveelheid in centimeters in 24 uur tijd (voor periode tussen vrijdag 2 uur en zaterdag 2 uur), aldus hoofdberekening van het Europese model.
Wat was het warm...
De winterse inval komt na een warme periode. Zo werd het de afgelopen dagen tot op vrij grote hoogte in de bergen op sommige plekken 20-22 graden. Maandagmiddag bijvoorbeeld, toen het in Scuol, Zwitserland, op 1305 meter maximaal 21,5 graden werd. Maar er waren in de bergen meer plekken die voor oktoberbegrippen hoge middagtemperaturen doorgaven. Zo noteerde het Oostenrijkse Obergurgl op 1939 meter afgelopen maandag maximaal 18,6 graden en in Davos, Zwitserland werd op 1595 meter 19,2 graden gemeten. Overigens was het daar zondag met 20,7 graden nog net iets warmer.
De te verwachten sneeuwhoeveelheid in centimeters voor de periode zaterdag 2 tot en met zondag 2 uur, dus ook weer in 24 uur tijd.
Onze weersverwachtingen voor Zwitserland en Oostenrijk
Bron: Meteo Consult.
In de periode van 18 tot 23 oktober was het warm voor de tijd van het jaar met in het binnenland op diverse plaatsen ruim 20 graden. De T-shirts konden weer uit de kast en de terrassen zaten vol. Nog geen week later is het echter hele andere koek en is het geen gek idee om de winterjas erbij te pakken. De middagtemperatuur komt namelijk vandaag (vrijdag) niet veel hoger uit dan 6 tot 9 graden. Koude lucht vanuit de poolstreek stroomt rondom een hogedrukgebied ten zuidwesten van IJsland naar het zuiden en niet alleen bij ons is het daardoor gevoelig frisser dan de afgelopen tijd. In Scandinavië is op diverse plaatsen al sneeuw gevallen en ook in de Alpen wordt dit weekend een flinke dump verwacht.
Met een noordelijke stroming wordt koude lucht vanuit de poolstreek in grote delen van Europa aangevoerd. Het is dan ook koud en op diverse plaatsen gaat het dit weekend sneeuwen.
Het hogedrukgebied dat eerder deze maand zorgde voor hoge temperaturen in Nederland en andere delen van Europa is geleidelijk de Atlantische Oceaan opgetrokken en ligt op dit moment (vrijdag) iets ten zuidwesten van IJsland. Boven Scandinavië heeft zich tegelijkertijd een flink lagedrukgebied opgebouwd en tussen deze beide systemen in is er de laatste paar dagen een noordelijke wind opgestoken.
Op deze afbeelding van de NOAA zijn de gebieden op het noordelijk halfrond te zien waar inmiddels sneeuw ligt. Zowel de Alpen als Scandinavie zijn regionaal al wit.
Hoger in de atmosfeer
Ook op ongeveer 5 kilometer hoogte in de atmosfeer zien we hetzelfde luchtdrukpatroon terug met een flinke rug boven de Atlantische Oceaan en een uitzakkend lagedrukgebied boven Scandinavië. Deze laatste is gevuld met erg koude lucht, soms ruim -40 graden, en zakt dit weekend steeds verder naar het zuiden. Morgen (zaterdag) al tot boven Nederland, België, Luxemburg, Noord-Duitsland en Noord-Frankrijk en zondag zakt het geheel nog iets verder zuidwaarts tot boven de Alpen en deels Middellandse Zee. Ook daar daalt het kwik in de bovenlucht dan tot ongeveer -30 graden en aan de grond liggen de middagtemperaturen dan dicht bij het vriespunt.
Via onze weerapp WeatherPro is ook heel duidelijk te zien dat het in Scandinavie heeft gesneeuwd. De roze gekleurde neerslag is sneeuw.
Scandinavië
In delen van Scandinavië is inmiddels een flink pak sneeuw gevallen. In Noorwegen lokaal al ruim een meter en ook in Zweden doet het her en der al winters aan. De temperatuur ligt er overdag veelal rond het vriespunt en de nachten verlopen helemaal koud. Het heeft in het noorden van Zweden en Finland afgelopen nacht (nacht naar vrijdag) al zeer streng gevroren, in het Finse Salla Naruska was het -25 graden en in het Zweedse Pajala A was het -21,1 graden. Iets meer naar het zuiden vroor het ook streng met in de Noorse bergen op enkele plekken zo’n -12 graden.
Lichte vorst
In eigen land kwam het afgelopen nacht net niet tot vorst, maar in het Groningse Nieuw Beerta kwam het in de loop van de ochtend uiteindelijk tot precies 0,0 graden. In het noorden van Duitsland was het al wel iets kouder en vroor het op grote schaal licht.
Op de webcam van het Noord-Zweedse Jukkasjarvi is te zien dat het er inmiddels al flink heeft gesneeuwd.
De Alpen
Eerder deze week schreven we in deze rubriek al uitgebreid over de sneeuwval in de Alpen en daarin is verder niets veranderd. Eerst ligt de sneeuwvalgrens in de mildere lucht nog op 2000 tot 2500 meter, maar in de loop van zaterdagochtend rukt de koudere lucht vanuit het noorden op en zullen de eerste vlokken ook de dalen van de noordelijke Alpen bereiken. Niet kort daarna volgt ook de rest van het Alpenmassief. Op sommige plaatsen valt een halve meter, maar vooral in hoger gelegen gebieden is een meter verse sneeuw mogelijk.
Op deze sneeuwdiktekaart van de Wetterzentrale zie je ook dat er lokaal al een flink pak ligt in bijvoorbeeld Noorwegen.
Winters tintje
Ook in Nederland krijgt het weer dit weekend een wat winters tintje. In het binnenland gaat het ’s nachts op grote schaal licht vriezen en vooral langs de kust valt komende nacht en morgen overdag (zaterdag) een aantal buien, een enkele ook met hagel!
Bron: Meteo Consult
Duitsland zal oude elektriciteitscentrales opnieuw in gebruik nemen om extra energie op te wekken. Dat meldde bondskanselier Angela Merkel vrijdag na gesprekken met de premiers van de verschillende staten. De reserve-energie is noodzakelijk om het verlies op te vangen van de acht kernreactoren die al stilgelegd zijn.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Duitsland wil tegen 2022 alle kerncentrales sluiten en vervangen door windturbines, zonne-energie en centrales op fossiele brandstoffen. Tijdens piekmomenten is het daardoor wel mogelijk dat het land zonder stroom valt.
In de winter van 2011 werden oude olie- en steenkoolcentrales opnieuw gebruikt om voldoende energie te produceren tijdens piekmomenten. Dat kan dit jaar opnieuw gebeuren, al vragen nutsbedrijven wel om extra premies om de oude centrales stand-by te houden.
"Het Federaal Netwerk Agentschap heeft ons verteld dat we 2,5 gigawatt reservecapaciteit zullen hebben. Die is vooral nodig in het zuiden, omdat daar de meeste onzekerheid heerst door de kernuitstap", aldus Merkel.
In totaal heeft Duitsland al acht kernreactors stilgezet, er blijven er nog negen over. Momenteel zijn er nog niet voldoende windturbines en nieuwe transmissielijnen om de verloren capaciteit op te vangen.
Bron: HLN
Koude oktobermaand!
De gemiddelde temperatuur van oktober voor heel Noorwegen was 1 ° C onder het langjarig gemiddelde van 1961-1990. Er zijn geen warmterecords voor die maand gebroken.
Meerdere kouderecords
Zo kreeg Hordaland een nieuw record op 30 oktober 2012 met -22,4 ° C bij Finsevatn (Ulvik). Het oude record stond met -21,8 ° op naam van Finse op 29 oktober 1970. Buskerud bereikte op 30 oktober met -22,5 °C een nieuw record bij Dagali Airport (Hol). Het oude record stond met -22,0 ° C op naam van Nesbyen op 29 oktober 1911 en Geilo – Geilostølen op 23 oktober 1992. In Aust-Agder daalde de temperatuur op 30 oktober 2012 tot het nieuwe record van -21,1 ° C in Hovden - Lundane (Bykle). Het oude record van -18,9 ° C dateerde van 23 oktober 2003 in dezelfde plaats.
Bron: Meteorologisk institutt | Gewijzigd: 20 november 2012, 23:22 uur, door Sanwa
Skiën op de gletsjers in de Alpen kon als enige tijd. Zo waren de eerste gletsjerskigebieden al eind september in de running. De rest van het Alpengebied opent zijn pistes ergens tussen eind november en half december. Val Thorens in Frankrijk en Ischgl in Oostenrijk zijn hierin een van de eersten en gingen gisteren, zaterdag 24 november, van start en na 15 december zijn eigenlijk alle gebieden geopend verklaard. Maar hoe zit het met de sneeuw rond die periode, want het leeuwendeel van de Alpen toont nog “bruin” in plaats van wit.
Skiien in Ischgl is alleen mogelijk op de hoge toppen. bron: webcam ischgl.nl
Tot op heden was het wat de sneeuw betreft allemaal vrij karig, maar her en der kan al wel worden geskied. Dit geldt vooral voor de gletsjergebieden en in Val Thorens en Ischgl bijvoorbeeld zijn ook enkele hooggelegen pistes geopend. Maar terwijl er op zo’n 2500 tot 2800 meter naar hartenlust wordt geskied, ziet het dal er nog altijd akelig bruin en onbesneeuwd uit. De lager gelegen skigebieden hebben dus nog helemaal geen sneeuw, maar het lijkt erop dat dit snel gaat veranderen! Net voor de opening van het nieuwe skiseizoen worden de Alpen voorzien van een sneeuwlaag.
Het dal van Ischl is dus vooralsnog alles behalve wit. bron: webdam ischgl.nl
Sneeuwdump!
Een heuse sneeuwdump dus, net als vorig jaar weer op de valreep en dit keer komt de meeste sneeuw niet vanuit het noorden of westen, maar vanuit het zuiden. Op dit moment ligt een groot gedeelte van Europa nog in de zachte lucht en bevindt de kou zich boven Scandinavië, maar in de bovenlucht vindt de komende dagen een uitzakking plaats en deze uitzakking komt naar de dinsdag toe helemaal tot over Spanje te liggen, waar vervolgens een afsnoering plaatsvindt en aan de grond een lagedrukgebied ontstaat, de sneeuwbrenger!
Verandering in de kaarten! Een koufront en lagedrukgebied brengen sneeuw. bron: Midas
West- en Zuidalpen
De echt koude lucht heeft op dat moment de Alpen nog niet bereikt, maar het begint wel af te koelen. Het eerste beetje sneeuw komt op dinsdag vanuit het westen, te koppelen aan een koufront met een sneeuwvalgrens die uiteindelijk daalt naar tot rond 1300 meter. Vooral Frankrijk en een Zwitserland profiteren hiervan. Vervolgens zoekt de “Spaanse” depressie woensdag zijn weg richting de Zuid-Franse kust, waardoor het aan de zuidkant van de Alpen met bakken uit de lucht komt vallen. Wel komt hierbij tijdelijk weer zachtere lucht mee, waardoor in de Dolomieten de sneeuwvalgrens weer eventjes opkruipt tot 2000 meter. Verder westelijk, dichterbij de kou, ligt de sneeuwvalgrens ook een paar honderd meter lager.
De meeste sneeuw valt aan de zuidkant van de Alpen, maar ook het westen en noorden pakken wat mee. Ziehier de hoeveelheid sneeuw die er op 1 december ligt, de dag dat de meeste wintersportgebieden openen. bron: Midas
Noordalpen
Vanaf donderdag zijn de Noordalpen aan de beurt. Het zal hier geen vetpot zijn wat betreft de sneeuw, maar de bruine hellingen maken in ieder geval plaats voor een witte wereld en lokaal valt er toch rond 30 centimeter. En daarbij komt dat we vanaf aanstaande donderdag, 29 november, overal in de Alpen in de koude lucht terecht komen, waardoor de sneeuwkanonnen bijna overal dag en nacht op volle toeren kunnen draaien.
En daar waar het sneeuwlaagje nog karig aandoet..... sneeuwkanonnen kunnen vanaf aanstaande donderdag volop worden ingezet als de koude lucht eindelijk ook de Alpen bereikt. Ziehier de sneeuwvalgrens op 1 december. In de meeste dalen vriest het gewoon ook overdag bron: Midas
Sneeuw in eigen land?
Er is dus nog een hoop werk aan de winkel in de Alpen om de gebieden helemaal skiklaar te maken, maar er is in ieder geval sneeuw in aantocht! Overigens komen niet alleen de Alpen in de koude lucht terecht, ook in Nederland wordt het beduidend kouder. Volgens de laatste weermodellen staat er als we verder vooruitblikken zelfs bij ons sneeuw in de kaarten.
Bron: Meteo Consult, Bergfex | Gewijzigd: 25 november 2012, 15:51 uur, door Marga
Vandaag (zaterdag 1 december) gaat voor meteorologen de winter al van start en dat gaat ook daadwerkelijk gepaard met licht winters weer de komende dagen. In de meeste nachten daalt de temperatuur tot rond het vriespunt en overdag zitten we daar nog ruimschoots boven. Af en toe valt er ook wat winterse neerslag, waaronder korrelhagel en wat (natte) sneeuw, maar het merendeel is nog gewoon regen. De astronomische winter gaat dit jaar op de 21e van start. Bij ons valt het wat het winterweer betreft dus nog mee, maar in Scandinavië is het nu al volop winters. De temperatuur ligt er ’s nachts lokaal al rond -30 graden en ook overdag vriest het bijna overal licht tot zeer streng. Ook valt regionaal al veel sneeuw.
Het is erg koud in Scandinavië met bijna overal 's nachts en overdag vorst. In het Noorse Finsevatn is het afgelopen nacht zelfs afgekoeld tot -26 graden!
Afgelopen etmaal werd de laagste temperatuur in Scandinavië gemeten in het noorden van Noorwegen, ofwel Lapland. In de plaats Kautokeino koelde het onder een heldere hemel af tot -33,1 graden, maar ook in de Noorse bergen kwam het op 1200 meter hoogte tot -26,4 graden en dat was in de plaats Finsevatn, relatief zuidelijk gelegen in Noorwegen.
Ook is er al flink wat sneeuw gevallen. Diverse skigebieden zijn er dan ook al open. Hier een webcambeeld van Salla waar er 's middags al in het donker wordt gewintersport.
Korte daglichtperiode
In Lapland is het in deze tijd van het jaar natuurlijk nog maar slechts 2 uur licht overdag en dat maakt dat er een groot deel van het etmaal geen instraling van de zon aanwezig is. De uitstraling van warmte overheerst en daardoor koelt het snel af. Iets zuidelijker in Zweden en Noorwegen is het nog iets langer licht, maar ook in bijvoorbeeld Stockholm is het in één etmaal nu nog maar 6 uur licht.
Ook in het noordelijk gelegen Levi in Lapland ligt al een dik pak sneeuw.
Oostzee
Zo koud als hierboven omschreven is het natuurlijk niet overal in Scandinavië, maar er zijn maar weinig plekken waar het kwik de laatste etmalen nog boven nul uit wist te komen. Alleen Denemarken en de kustgebieden van Noorwegen en zuidelijk Zweden komt het kwik nog net iets in de plus uit en dat heeft alles te maken met het nog relatief warme zeewater dat er in de buurt aanwezig is. De kustgebieden rondom de Oostzee zijn al wel iets kouder, want langs de noordelijke kustlijn begint het zeewater nu geleidelijk op het vriespunt uit te komen.
In Stockholm zijn de sneeuwhoeveelheden iets minder groot, maar ook daar is het al wit.
Sneeuw
Alle neerslag die in Scandinavië valt, komt dus in de vorm van sneeuw naar beneden. In de Noorse bergen ligt lokaal al ruim een halve meter en in Lapland, de noordelijkste delen van Scandinavië, ligt plaatselijk al bijna een meter. De komende dagen valt eerst in Lapland en Finland verse sneeuw en na het weekend ook steeds vaker in de zuidelijke delen van Zweden, Noorwegen en in Denemarken met daar dan ook zo’n 10 tot 30 centimeter.
Lagedrukgebied
Een lagedrukgebied ligt de komende dagen standvastig boven Scandinavië en deze is gevuld met koude lucht vanuit de poolstreek. Aan de grond is het dus koud, maar hoger in de atmosfeer, op ongeveer 5 kilometer hoogte, is het nog veel kouder met daar in de loop van de week ruim -40 graden!
In Nederland vroor het vooral in de nacht naar vrijdag een aantal graden en lokaal kwam het al tot een dun laagje ijs op kleine meertjes. De komende dagen valt er regionaal ook wat winterse neerslag, maar echt volop winters is het bij ons nog niet. Foto: Corina Magielse.
Eigen land
Die koude lucht weet ons land nog niet te bereiken, maar zit dus wel heel erg dicht in de buurt. Er hoeft dus niet veel te gebeuren en dan kan het met een noordoostenwind ook in ons eigen land ijzig koud worden. Momenteel zit dat nog niet echt in de kaarten, maar het lijkt er wel op dat het in de loop van volgend weekend nog iets kouder gaat worden met dan middagtemperaturen dicht bij het vriespunt en in de nachten veelal lichte vorst. Wilt u hierover echter meer weten, luister dan ook eens naar de tiendaagse verwachting voor Nederland op onze weerlijn (0900-9725, € 0,55 p/m), onder optie 5.
Bron: Meteo Consult, Baltic Sea Portal
Een zes uur durende sneeuwstorm zal het noorden van de UK afgelopen vannacht onder een dikke laag sneeuw leggen terwijl de temperaturen zakken naar -8°C. Hiermee zal het kouder worden dan in IJsland. Liefdadigheidsinstellingen waarschuwden ouderen om binnen te blijven wegens de Arctische windchill. Gisteren viel er al 2,5cm sneeuw in het noordenn en in Schotland. In het ski-resort in de Cairngorm Highlands viel er zelfs 7,6cm.
In Shap, Cumbria, zakte de temperatuur tot -7°C. Dit is de laagste temperatuur in de UK tot nu toe deze winter. Meteorologen verwachten, dat het vandaag nog kouder gaat worden. Vroeg in de morgen kan de temperatuur gezakt zijn tot -8°C. De maximale temperatuur zal op 3°C komen te liggen in het Zuiden en rond het vriespunt in delen van Schotland. Netweather meldt, dat door de windchill het zeker 5 graden kouder gaat aanvoelen.
MetOffice heeft een severe weather alert afgegeven. Er worden problemen voor het wegverkeer verwacht in delen van de UK. In Norfolk en het oosten wordt 2 cm sneeuw verwacht. Een woordvoerder van MetOffice legt uit: "Een Atlantisch frontaal systeem zal samengaan met een erg koude luchtmassa boven de UK. Hierdoor gaat de regen over in sneeuw. Dit zal met name in delen van Schotland en het noorden van England gebeuren. Het kan zo'n drie tot zes uur gaan sneeuwen. Het publiek met rekening houden met problemen op de weg en op het spoor". Het ministerie van Volksgezondheid heeft een amber alarm afegeven wegens de kou: “At-risk people should avoid going outdoors unless necessary, keep active and move around indoors as much as they can.” Het koude weer vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van ouderen. Ondertussen is voor het Zuid-westen een alarm voor overstromingen van kracht.
© onweer-online
Bron: Daily Star | Gewijzigd: 2 december 2012, 08:23 uur, door Marga
Het winterseizoen is in de Ardennen en op de Hoge Venen nu echt begonnen. In het weekend kon er al gelanglaufd worden, maar nu is er voldoende sneeuw bijgevallen om ook al enkele pistes te openen voor Alpijns skiën. En het belooft de komende dagen alleen maar beter te worden.
Bron: nieuwsblad
De eerste sneeuwval van het jaar heeft het vliegverkeer op de Londense luchthavens Stansted en Luton danig in de war gestuurd. In Stansted kon de start- en landingsbaan na enkele uren tegen 8.30 uur lokale tijd weer geopend worden, aldus een woordvoerster.
In Luton werd de baan al om 8.00 uur weer vrijgegeven. Beide luchthavens, de belangrijkste hubs van de lagekostenmaatschappijen Ryanair en EasyJet, raadden de reizigers aan voor de geplande vlucht contact op te nemen met de respectievelijke luchtvaartmaatschappij en meer tijd te plannen om op de luchthaven te geraken.
Bron: HLN
De eerste week van de meteorologische winter heeft voor veel delen van het midden en noorden van Europa koude en sneeuw gebracht. In Zweden heeft een krachtige Baltische storm voor een sneeuwdek van 40 cm gezorgd. In het midden en oosten van het land woedde er een heuse sneeuwstorm. In Stockholm kwam het openbaar vervoer volledig stil te liggen. Mensen zitten al dagen vast in de stad. Zo'n 6.000 huishoudens in de stad kwamen zonder stroom te zitten. De meteorologische dienst van Zweden had afgelopen woensdag een klasse 2 storm waarschuwing afgegeven.
Stockholm, 5 december 2012
Een dip in de jetstream brengt de arctische lucht naar het midden van Europa. Het hele weekeind zullen de maximum temperaturen onder het vriespunt blijven liggen in Stockholm en het zuiden van Zweden. Dezelfde luchtmassa brenge de temperaturen in het noorden van Frankrijk en Duitsland rond het vriespunt. In oost-Europa gaat het nog kouder worden. Een arctisch front brengt regelmatig kou en sneeuw naar Scandinavië in de wintermaanden. Echter deze hevige sneeuwval is ongewoon voor het zuiden en de kustprovincies van Zweden. De Baltische zee zorgt namelijk voor gematigde temperaturen en een gematigd zeeklimaat.
© onweer-online
Bron: Washington Post
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:14 uur, door Joyce.s
© belga.
Skiliefhebbers kunnen dit weekend hun hart ophalen in Oost-België en in de Ardennen. Intussen is het aantal opengestelde skisportcentra al opgelopen tot twintig. Dat melden de websites van de plaatselijke toeristische diensten. Door de sneeuw die vandaag is bijgevallen, ligt er nu al een laag van 30 tot 35 centimeter sneeuw op de hellingen van Signal de Botrange, het hoogste punt van ons land.
Droge zaterdag
Ondanks de examens en de kerstinkopen die op gang gaan komen dit weekend, verwachten de uitbaters van de skipistes toch goede zaken te doen. De sneeuw is van goede kwaliteit, zo klinkt het. " De weerman verwacht een droge zaterdag en dat belooft veel goeds", zegt Alexandre Fechir, uitbater van het skicentrum Signal de Botrange.
"Handschoenen, muts en sjaal mogen de skifanaten niet vergeten, maar voor het overige moet je ook niet te veel ingeduffeld zijn", zegt de uitbater. "Een warme trui en een fleece of vestje dat de wind tegenhoudt is voldoende." Voor het verkeer in de richting van de Oostkantons en de provincie Luxemburg worden geen problemen verwacht.
Bron: HLN
n Servië is gisteren een man omgekomen van de koude. In Kroatië zorgt een dikke laag sneeuw voor zware verkeershinder. In Novi Sad, in het noorden van Servië, is een zestiger dood teruggevonden in zijn woning. Een autopsie toonde aan dat de man overleed aan de koude. In Servië zorgt sneeuw voor verkeershinder, vooral in het noorden van het land. Verscheidene wegen zijn er geblokkeerd. In Kroatië ligt de hoofdstad Zagreb onder een laag sneeuw die soms tot 40 centimeter dik is. Er is hinder voor de autobussen en trams. De luchthaven werd door de sneeuwval acht uur lang gesloten. Ook vandaag zal het nog sneeuwen in Servië en Kroatië.
Bron; HLN
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:14 uur, door Joyce.s
Een helikopterpiloot van de Duitse politie heeft in het weekeinde een ree van het ijs gered. De piloot die terugkeerde van patrouille boven de Oostzee, vernam dat er crisisberaad was in het politiebureau in Lübeck. Daar werd gesproken over een manier om een ree die op dun ijs op het meertje van Süsel ten noorden van Lübeck, geïsoleerd was geraakt, uit zijn benarde toestand te bevrijden.
Het crisisberaad had na een uur echter nog geen praktisch uitvoerbare suggesties voor een reddingsoperatie opgeleverd. De piloot besloot toen met vliegmanoeuvres het ijs en de ree naar een oever te blazen. Dat lukte en de ree slaagde erin van het ijs te komen, meldde de politie zondag.
Bron: AD
Afgelopen nacht heeft het opnieuw gesneeuwd in de Ardennen. In de Hoge Venen is het pak sneeuw 5 centimeter aangegroeid en er is nog meer verse sneeuw op komst. Er ligt al bijna 30 centimeter. De mensen die een weekendje wilden skiën, krijgen waar voor hun geld.
Bron: nieuwsblad
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
Sinds deze voormiddag zijn honderdvijftig vluchten vanaf en naar de luchthaven van Frankfurt geannuleerd ten gevolge van de sneeuw. Ook van Frankfurt naar Brussel en omgekeerd zijn sinds vanmiddag enkele vluchten afgelast. "Alle bestemmingen zijn getroffen, intercontinentale, Europese en binnenlandse vluchten", aldus de woordvoerder van Frankfurt Airport. Hij voorzag nog meer afgelastingen later op de dag. Sinds vanochtend viel in Frankfurt vijf centimeter sneeuw.
Vandaag waren 1.250 vluchten gepland vanuit of naar Frankfurt, de grootste luchthaven van Duitsland en de derde grootste van Europa. Ook in Berlijn viel de laatste uren veel sneeuw, maar daar was aan het begin van de namiddag nog geen enkele vlucht geannuleerd, aldus een woordvoerder.
Bron: HLN
In het zuidoosten van Europa zijn al zes doden gevallen door het barre winterweer. De Balkan wordt al dagen geteisterd door sneeuwstormen. Die veroorzaken veel chaos in het verkeer. In ons land heeft de winter nog maar schuchter de neus aan het venster gestoken, in het zuidoosten van Europa slaat hij veel harder toe. Vrieskou en hevige sneeuwbuien verstoren er al een poos het dagelijkse leven.
Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn als gevolg van het winterweer al vier mensen om het leven gekomen in Kroatië en nog eens twee mensen in Servië. Veel wegen zijn afgesloten of onberijdbaar. In het noorden van Servië zaten honderden auto's urenlang vast in de sneeuw, vooraleer reddingswerkers hen konden bevrijden. In enkele uren tijd was er zowat 50 centimeter sneeuw gevallen.
Een Servische vrouw beviel in haar wagen toen ze op weg was naar het ziekenhuis en vast raakte in de sneeuw. Het dochtertje werd toepasselijk Snezana genoemd, meldde de Servische staatstelevisie, wat Sneeuwwitje betekent. Niet alleen op de weg veroorzaakt het winterweer problemen, ook de luchthaven van de Kroatische hoofdstad Zagreb was gisteren gedurende korte tijd gesloten.
Bron: deredactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:14 uur, door Joyce.s