De openbare aanklagers in het Italiaanse L'Aquila hebben vier jaar geëist tegen zes wetenschappers en een regeringsambtenaar voor doodslag in verband met de aardbeving van 6 april 2009. De beving had een kracht van 6.3 op de schaal van Richter, en er kwamen 309 mensen bij om het leven.
Redddingsdienstmedewerker ruimen puin op na aardbeving in 2009. © ANP.
Voorafgaand aan de aardbeving werd de wetenschappers gevraagd in te schatten wat de mogelijke risico's zijn bij een grote beving. De stad werd dat jaar al maanden geplaagd door kleinere bevingen. Na de bijeenkomst verklaarde de Dienst Burgerbescherming dat de gevolgen van een grote beving wel mee zouden vallen. De bevolking werd opgeroepen om kalm te blijven. Veel bewoners besloten door deze verzekering niet te evacueren, vandaar de eis voor doodslag.
Vooral het toenmalige hoofd van de afdeling, Bernardo De Bernardinis, probeerde mensen te overtuigen dat er niets aan de hand was. 'De wetenschappelijke gemeenschap vertelt mij dat er geen gevaar dreigt omdat de energie met regelmatige tussenpauzes uitgestoten wordt', zei Bernardinis tijdens een persconferentie op 30 maart 2009.
De rechtszaak begon ongeveer een jaar geleden en wordt, voor Italiaanse begrippen, er op een ramp tempo doorheen gejaagd. De slotrede van de aanklagers begon afgelopen maandag en duurde tot dinsdagmiddag. Aanklager Picuti stelt tegen Nature dat de wetenschappers niet verantwoordelijk worden gehouden voor het verkeerd voorspellen van de aardbeving. 'Zelfs een zesjarige weet dat je een aardbeving niet kan voorspellen.' Maar 'de risicoanalyse was foutief, nalatig en niet adequaat', en daar kunnen ze wel verantwoordelijk voor worden gehouden.
Verantwoordelijk
De advocaten van de wetenschappers voeren aan dat alleen Bernardinis aangeklaagd moet worden voor zijn beweringen tegen de pers. Picuti bestrijdt dit met het argument dat de seismologen essentiële informatie achterhielden. Een van de seismologen, Franco Boschi, had bijvoorbeeld in 1995 al voorspeld dat het heel waarschijnlijk is dat er een grote aardbeving zal plaatsvinden in L'Aquila. 'Als ambtenaren van de Dienst Burgerbescherming dit toen hadden geweten, dan hadden zij anders gehandeld.' De aangeklaagde wetenschappers hebben niet gereageerd na het horen van de eis. De verdediging zal zijn slotrede op 9 en 10 oktober houden. De veroordeling zal waarschijnlijk op 23 oktober volgen.
Bron: AD
Een rechtbank in de Italiaanse stad l'Aquila heeft zes wetenschappers veroordeeld tot 6 jaar cel, omdat ze hadden gezegd dat er weinig gevaar was voor aardbevingen in de regio l'Aquila. De regio werd enkele dagen later echter getroffen door een zware aardbeving. Daardoor stierven 309 mensen en raakten duizenden mensen dakloos.
Tegen de seismologen was door justitie 4 jaar cel geëist. Ze waren aangeklaagd voor doodslag. Door de geruststellende woorden van de onderzoekers waren veel bewoners niet gevlucht voor een reeks kleinere bevingen. De rechtszaak heeft geleid tot veel kritiek in wetenschappelijke kringen. Sommigen vrezen dat wetenschappers voortaan hun mond houden, uit vrees voor een celstraf.
Geen schuld
De deskundigen vinden dat ze geen schuld hebben. ''Overstromingen en orkanen kunnen worden voorspeld, maar aardbevingen niet'', zei een advocaat. De aanklager meent echter dat de seismologen ''een onvolledige, ongeschikte en misdadig verkeerde analyse'' hadden gegeven. Ze hadden gezegd dat de seismische bevingen geen gevaar vormden en dat inwoners rustig thuis een glas wijn konden drinken.
''De kleine bevingen zijn juist gunstig, omdat de aarde zo haar energie kwijtraakt'', had de onderdirecteur van de Italiaanse dienst Burgerbescherming gezegd. Door hun geruststellende woorden waren veel bewoners niet gevlucht voor een reeks kleinere bevingen. Dat werd veel mensen fataal.
Kritiek
De unieke rechtszaak heeft geleid tot veel kritiek in wetenschappelijke kringen. Circa 5000 professoren en anderen hebben een brief gestuurd aan de president van Italië met het verzoek om de strafzaak stil te leggen. Sommigen vrezen dat wetenschappers voortaan hun mond houden, uit vrees voor een celstraf.
De deskundigen vinden dat ze geen schuld hebben. ''Overstromingen en orkanen kunnen worden voorspeld, maar aardbevingen niet'', zei een advocaat. Ze vinden dat ze als zondebokken worden beschouwd.
De aanklager meent echter dat de seismologen ''een onvolledige, ongeschikte en misdadig verkeerde analyse'' hadden gegeven. Ook groepen nabestaanden van slachtoffers vinden het terecht dat de seismologen zijn veroordeeld: ''Hun voornaamste taak is om veiligheid te creëren. Ze hebben gefaald'', zei Aldo Scimia, wiens moeder omkwam door de beving.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 22 oktober 2012, 19:43 uur, door Bronk
Omdat ik hier bekend sta als iemand die nogal eens kritiek heeft op (klimaat)wetenschappers, wil ik persoonlijk even kwijt dat ik de straffen tegen deze seismologen idioot en volstrekt absurd vind.
De geruststellende uitlatingen als; "...dat de seismische bevingen geen gevaar vormden en dat inwoners rustig thuis een glas wijn konden drinken." en ''De kleine bevingen zijn juist gunstig, omdat de aarde zo haar energie kwijtraakt'', zijn op z'n minst buitengewoon onhandige uitlatingen en, eerlijk gezegd, kan ik me ook in de verste verte niet voorstellen dat seismologen dit zelf zo gezegd hebben, omdat ze wel beter weten. Wat hier hoogstwaarschijnlijk gebeurd is, is dat de autoriteiten dusdanig druk op de seismologen hebben uitgeoefend en dat ze wel iets van strekking gezegd hebben als mogelijkheid, maar dat de autoriteiten er als feit i.p.v. mogelijkheid en vervormd mee aan de zwier zijn gegaan. Mogelijk wilden die autoriteiten hiermee scoren en nu het anders liep hebben ze de seismologen als zondebok om zelf buiten schot te blijven.
De rechterlijke macht blundert hier en niet zo'n klein beetje! De werkelijke schuldigen blijven weer eens buiten schot. Die autoriteiten/politici dus.
Dat groepen nabestaanden van slachtoffers de veroordeling terecht vinden valt te begrijpen. Maar dat is geen rechtsspraak. Hier spreken (overigens zeer begrijpelijke) emoties.
Door het hele mediacircus zijn de seismologen al bij voorbaat zwart gemaakt en veroordeeld. Een rechterlijke macht die in die sfeer verder borduurt dwaalt niet alleen, maar laat zich door de opgeroepen sfeer het bos insturen.
Gelukkig hebben we geen systeem dat nabestaanden/slachtoffers recht spreken. Iemand is snel zwart gemaakt en reeds veroordeeld voordat er recht geschiedt. Daar zit niemand op te wachten.
Gelukkig kan men in hoger beroep/Europees hof en ik geef ze goede kans om vrijgesproken te worden. En m.i. geheel terecht! En dan eens kijken of een rechterlijke macht in een land veroordeeld kan worden wegens bewust verdraaien van de feiten en het betrekken van de sfeer in het land bij het bepalen of deze seismologen strafbaar gehandeld hebben of niet.
Immers, iedereen weet dat aardbevingen niet te voorspellen zijn, ook politici en autoriteiten! Zelfs wanneer de gewraakte uitingen afkomstig geweest zijn van de seismologen (nogmaals, ik weet bijna vrijwel zeker dat ze dat niet gedaan hebben), hadden de autoriteiten/politici, als ze hen verstand gebruikt hadden, hiermee nooit naar buiten gekomen..
Vacature:
Seismoloog m/v
Wat bieden wij jou?
Salarisschaal 10, met een maximum van 4000 euro bij volledige werkweek.
Opleidingen en trainingen
Deze functie eist van jou:
Afgeronde masteropleiding Seismologie
Verantwoordelijkheden:
Juist voorspellen van aardbevingen, bij een foute voorspelling 6 jaar cel
Ik denk niet dat veel mensen nog seismoloog worden
Italiaanse wetenschappers die ervan beschuldigd werden de aardbeving van L'Aquila (2009) zwaar te hebben onderschat, zijn maandag door de rechtbank van L'Aquila tot zes jaar cel veroordeeld wegens dood door nalatigheid. Eind september had het parket vier jaar geëist voor de zeven leden van de Italiaanse Commissie 'Grote Risico's'. Zes aardbevingsdeskundigen en de vicedirecteur van de civiele bescherming, Bernardo De Bernardinis, zijn nu ook effectief veroordeeld. De aardschok, in de nacht van 5 op 6 april 2009, had een moment-magnitude 6,3. De aardbeving kostte 309 mensenlevens.
Bron: HBVL