De vervuiling op de Schelde die opgemerkt werd in het West-Vlaamse Kerkhove (Avelgem) bereikte woensdag het Oost-Vlaamse Asper (Gavere). Het gaat om een wolk van 10 tot 15 kilometer afvalwater. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Er werden vijfhonderd dode vissen uit de Schelde gehaald in Kerkrove.
Het vervuilde afvalwater is afkomstig uit Wallonië en bevat bacteriën die veel zuurstof verbruiken, waardoor vissen in ademnood raken en kunnen sterven. In een jachthaven in Kerkhove werden tot dusver honderden dode vissen uit het water gehaald.
Het is onduidelijk hoeveel schade het afvalwater aan het ecosysteem zal aanrichten. ‘De vraag is of de vervuiling zich in een wolk verplaatst of uiteindelijk zal verdunnen’, klinkt het. Toch zegt de VMM dat woensdag de zuurstofconcentraties stroomopwaarts in Kluisbergen weer op een ‘aanvaardbaar’ niveau zijn.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:34 uur, door Joyce.s
De vervuiling in de Schelde kan op termijn leiden tot 7 à 10 ton dode vis. Dat is te horen bij de Vlaamse Milieumaatschappij. In Wallonië werd voorlopig nog geen bron van vervuiling gevonden, maar volgens de Milieumaatschappij staat het vast dat de pollutie stroomopwaarts moet worden gezocht. ‘Dat betekent ofwel Wallonië, ofwel Frankrijk’, zegt woordvoerder Bart Van Besien. De Milieumaatschappij wijst geen Waals bedrijf met de vinger, zoals eerder bericht. Volgens Van Besien ontkent de Waalse overheid niet dat de vervuiling mogelijk op hun grondgebied heeft plaatsgevonden. ‘Alleen werd momenteel nog geen bron gevonden.
Uit onderzoek blijkt dat de vervuiling bestaat uit rottend materiaal en niet uit een chemische pollutie. ‘Het is onbekend waar het materiaal vandaan komt. Mogelijk gaat het om een bedrijf of een falende waterzuiveringsinstallatie’, zegt Van Besien. Sinds de vervuiling werd geconstateerd is al 2 à 3 ton dode vis uit het water gehaald. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos loopt dat mogelijk op tot 7 à 10 ton. ’Een dergelijke grote en diverse vispopulatie opnieuw opbouwen kan jaren duren’, besluit de woordvoerder.
Bron: Nieuwsblad
De verdunning van het vervuilde water in de Schelde verloopt traag. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De vervuilde wolk is ook niet veel opgeschoven tegenover donderdag.
©Belga
"We zien dat de vervuiling opschuift richting Gent. De kwaliteit van het water in Zwijnaarde, bij Gent, is duidelijk verslechterd", aldus VMM-woordvoerder Bart Van Besien.
Aangezien de vervuiling op de Schelde nog niet voldoende is opgeschoven, blijven de keersluizen van Merelbeke, Mariakerke en de Snepkaai ook vrijdag dicht, zo meldt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal. Dat moet voorkomen dat vervuild water de Gentse wateren binnenstroomt.
Bron: HLN
De vervuiling van de Schelde is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zo goed als opgelost. Alleen in Sint-Denijs-Westrem is er nog wat te weinig zuurstof in het water. Op een week tijd waren er bijna tien ton dode vissen in de Schelde. Vorige week werd de Schelde getroffen door massale vissterfte door te weinig zuurstof in het water. De zuurstofdaling is wellicht een gevolg van vervuiling.
Wie of wat de vervuiling heeft veroorzaakt, is nog altijd niet duidelijk. De vervuiling zou in Wallonië of Frankrijk zijn ontstaan. Wat wel vaststaat is dat het niet om een chemische lozing gaat, maar om organisch materiaal. Dat kan afkomstig zijn van een bedrijf of van een defect waterstation. De vissterfte ten gevolge van de vervuiling is massaal. Het kan jaren duren om een dergelijke grote en diverse vispopulatie weer op te bouwen, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij. Maar het herstel van de waterkwaliteit is alvast een goede zaak.
Bron: Deredactie | Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:35 uur, door Joyce.s
Foto: Belga Dode vissen in de Schelde ter hoogte van Avelgem
De directie van een voedselverwerkend bedrijf in Warcoing (Henegouwen), net onder de taalgrens, heeft toegegeven dat het vorige week de kraan van de afvalpijp openzette. De oorzaak van de vissterfte in de Schelde is daarmee opgehelderd, meldt De Morgen vrijdag. De Waalse milieu-inspectie heeft de bron van de pollutie in de Schelde ontdekt: het voedselverwerkend bedrijf Cosucra op de industriezone van Warcoing, op de linkeroever van de Schelde. "Het bedrijf heeft intussen toegegeven dat het een onvoorziene lozing had", zo deelde milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) volgens De Morgen mee in het Vlaams Parlement. "We zullen uiteraard de nodige juridische stappen ondernemen. Het bedrijf in Warcoing verwerkt op industriële schaal cichorei en gele erwten tot voedselingrediënten als fibruline, fibrulose en exafine. Het stelt 200 mensen te werk. De directie was donderdagavond niet meer bereikbaar voor uitleg.
Bron: Hbvl | Gewijzigd: 5 oktober 2012, 07:55 uur, door Tatanka
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege dient een klacht in tegen onbekenden naar aanleiding van de vervuiling en massale vissterfte op de Schelde. Dat laat de minister vandaag weten. Dat de oorzaak van de vervuiling in Vlaanderen zou kunnen liggen, zoals Waals minister Philippe Henry vandaag suggereerde, wordt volgens Schauvliege tegengesproken door metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
©Belga
Vorige week veroorzaakte een vervuiling massale vissterfte op de Schelde. Volgens Vlaams minister Schauvliege ging het om acht tot tien ton dode vissen. Het visbestand op korte termijn opnieuw op peil brengen zou 1,2 miljoen euro kosten. Schauvliege kondigde al aan dat ze juridische stappen zou zetten om de schade te kunnen verhalen op de verantwoordelijke.
Cosucra
Maar wie precies verantwoordelijk is voor de vervuiling is onderwerp van een (communautair getinte) discussie. De voorbije dagen werd het bedrijf Cosucra in Warcoing genoemd als bron van de vervuiling.
Toch is het volgens de Waalse autoriteiten niet zeker dat de oorzaak voor de massale vissterfte op de Schelde bij Cosucra ligt. Volgens Waals minister van Leefmilieu Philippe Henry heeft de Waalse milieu-inspectie bijkomende controles uitgevoerd en "kan op basis daarvan niet besloten worden dat Cosucra verantwoordelijk is voor de massale vissterfte enkele kilometers stroomafwaarts op de Schelde".
"Oorzaak in Vlaanderen"
Volgens Henry zou de oorzaak wel eens in Vlaanderen kunnen liggen. Hij verwijst daarvoor naar een meting van 4 oktober in Spiere (Vlaanderen). Daar zouden bijzonder slechte zuurstofwaarden opgemeten zijn. "Het zuurstoftekort op de Schelde zou kunnen voortkomen uit de Grote Spiere en haar collectoren en zou veroorzaakt kunnen zijn door organische vervuiling", zo stelt de Waalse milieu-inspectie.
Maar volgens minister Schauvliege heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) "diezelfde nacht" ook nog metingen uitgevoerd. "De resultaten ervan wijzen op normale zuurstofwaarden. De VMM had ook op 24 september, de dag van de vaststelling van de vissterfte, metingen gedaan op de Grote Spiere. Ook toen bleken de waarden normaal", aldus Schauvliege.
Bron: HLN
Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) dient een klacht in tegen onbekenden voor de massale vissterfte in de Schelde. Een Waals bedrijf gaf gisteren toe suikerwater te hebben geloosd, maar is volgens de Waalse inspectiediensten niet noodzakelijk schuldig.
Even leek het mysterie gisteren opgelost. Het Henegouwse voedselverwerkend bedrijf Cosucra, uit Warcoing, net over de taalgrens, gaf toe dat er een onvoorziene overloop van afvalstoffen in de Schelde was gebeurd. ‘Een waterige suikeroplossing is accidenteel overgelopen in de riolen van ons bedrijf. De pomp die het water vervolgens naar het zuiveringsstation leidt, werkte niet naar behoren. Zo kan er een overloop naar de Schelde hebben plaatsgevonden', aldus productiedirecteur Eric Bosly van Cosucra.
Communautair gehakketak
De vaststelling dateert van dinsdag 25 september, een dag na de start van de massale vissterfte, waarbij uiteindelijk acht à tien ton dode vissen uit de Schelde werden geschept. Het bedrijf lichtte de Waalse milieu-inspectie in. En toch zijn er volgens diezelfde inspectie onvoldoende bewijzen om Cosucra te linken aan de milieuramp. Een stelling die Cosucra, een bedrijf dat cichorei verwerkt tot voedingsstoffen als fibruline en exafine, gretig bevestigt. ‘De Waalse autoriteiten melden dat er nog andere mogelijke schuldigen zijn', zegt Bosly.
Intussen dreigt het onderzoek vast te lopen in communautair gehakketak. Uit de Vlaamse metingen blijkt dat de schuldige over de taalgrens moet worden gezocht. Terwijl Waals milieuminister Philippe Henry (Ecolo) in een persmededeling net naar Vlaanderen wijst. Volgens hem zou de vervuiling wel eens kunnen voortkomen uit de Grote Spierebeek.
‘Klopt niet’, luidt het op het kabinet Schauvliege en bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). ‘Meteen na de waarneming waarop Henry zich baseert, heeft de VMM extra metingen uitgevoerd, met een normaal resultaat’, zegt de woordvoerder van Schauvliege, Patrick Verstuyft. ‘Nochtans interesseert het communautaire aspect ons niet. We willen gewoon dat de vervuiler gevonden wordt en voor de schade opdraait.’
Het visbestand op korte termijn opnieuw op peil brengen zou 1,2 miljoen euro kosten. Vandaar de klacht tegen onbekenden. Het onderzoek wordt zo weggehaald bij de regionale inspectiediensten en komt terecht bij het parket. Minister Philippe Henry was gisterenmiddag nog niet op de hoogte van de klacht. Toch wil zijn woordvoerder één ding benadrukken: ‘De samenwerking en de communicatie tussen de ministers verloopt heel vlot.’
Bron: Nieuwsblad