Op verschillende trajecten moeten treinreizigers rekening houden met vertraging. De harde wind die over Nederland trekt, laat ook het spoor niet ongemoeid. In het hele land zijn meldingen van stormschade door zware windstoten. Ook de NS heeft last van de eerste herfststorm. Prorail meldt storingen door bomen op het spoor.
Maarn - Veenendaal Centrum
* Boom op het spoor tussen Maarn en Rhenen
* Beperkingen zijn voorbij, treindienst weer normaal tegen 21:30 uur
Meppel - Steenwijk
* Boom op het spoor
* Beperkingen zijn voorbij, treindienst weer normaal om 21:00 uur
Dieseltrein met de buien mee
De storm is naar het noorden van het land getrokken. ProRail liet een diesellocomotief meerijden. Wanneer ergens de bovenleiding werd beschadigd, kon de dieseltrein een gestrande trein alsnog wegslepen.
Bron: RTL | Gewijzigd: 24 september 2012, 21:30 uur, door Bronk
Hevige windstoten in West-Vlaanderen, storm in Nederland
De herfst is sinds vandaag duidelijk begonnen. Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen hebben hevige windstoten deze namiddag schade veroorzaakt. In Nederland is sprake van de eerste officiële herfststorm van het jaar. En ook Groot-Brittannië krijgt veel wind en regen te slikken.
In ons land kreeg vooral West-Vlaanderen te maken met hevige windstoten. Bij de politiezone Mira kwam een drietal meldingen binnen. Zo sleurde een boom op de Doornikseweg in Spiere-Helkijn elektriciteitskabels op de weg. In Anzegem kwam een boom op het fietspad terecht.
"In totaal kregen we drie meldingen van omgewaaide bomen", klinkt het bij de Waregemse brandweer. In Kuurne werd een aantal bomen ontworteld en op een aantal plaatsen kwamen dakpannen naar beneden. Ook in de Westhoek hield de wind lelijk huis. Zo ging in Steenkerke, een deelgemeente van Veurne, een groot verkiezingsbord van enkele vierkante meters groot tegen de vlakte. Op andere plaatsen bleef de hinder beperkt. Volgens het KMI blijft het ook vanavond en vannacht nog stevig waaien.
Omgewaaide bomen in Brussel
Door de hevige wind zijn twee bomen omgevallen op tramsporen van de MIVB in Anderlecht en Neder-Over-Heembeek. Het tramverkeer was onderbroken, maar verloopt ondertussen weer normaal. Het Terkamerenbos bleef afgesloten voor het verkeer. De brandweer moest meer dan 60 keer uitrukken naar verschillende gemeenten van de hoofdstad. Het ging vooral om afgewaaide takken, omgevallen stellingen en dakpannen en bakstenen die naar beneden waren gekomen. Er vielen geen gewonden.
Ook in Limburg hebben felle rukwinden verschillende brandweerkorpsen aan het werk gezet. Er gingen bomen tegen de vlakte in de Populierenstraat in Sint-Truiden en de Hasselbroekstraat in Gingelom.
Nederland
In Nederland werd de storm de eerste officiële herfststorm van het jaar. Er mag officieel van een storm gesproken worden als er bij twee verschillende meetstations minstens windkracht 9 gemeten wordt. Laat in de middag was dat het geval: bij IJmuiden stond een windkracht 10 en het meetstation Houtribdijk mat tegelijk een windkracht 9. Inmiddels meten steeds meer stations windkracht 9. De hardste windstoot is tot nu toe gehaald in Hoek van Holland. Daar kwam een vlaag van 109 kilometer per uur langs.
Europa
Ook in andere Europese landen is de herfst met stormweer begonnen. In Groot-Brittannië wordt vandaag en vannacht gewaarschuwd voor hevige windstoten en grote hoeveelheden neerslag. Vooral het noorden van Engeland en Schotland mogen zich vasthouden voor een hevige storm. Ook in het zuiden van Frankrijk en Noord-Italië gelden waarschuwingen voor noodweer.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:43 uur, door Joyce.s
De harde wind en regen hebben maandagavond voor een drukke avondspits gezorgd. Op het hoogtepunt stond er ruim 220 kilometer file. Dat is een verdubbeling van de lengte die er normaal gesproken op maandagavond staat, zegt een woordvoerder van de ANWB.
Vooral rond Amsterdam en Amersfoort stonden lange files. Ook op de A1 bij Barneveld stonden weggebruikers lang vast. Op het hoogtepunt stond daar 22 kilometer. Bij Rotterdam werd zestien kilometer genoteerd door een vrachtwagen met pech. Automobilisten moeten voorlopig nog rekening houden met vertraging. De ANWB verwacht dat de laatste files uiteindelijk pas rond 20.00 uur zijn opgelost.
Bron: Nieuws.nl
Bij de brandweer in Twente en IJsselland kwamen tientallen meldingen binnen van stormschade. In de meeste gevallen ging het om afgewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en grote takken op de weg. Spoedeisende gevallen zijn er bijna niet geweest.
Bron: rtv-oost
Brandweer Haaglanden heeft het maandagmiddag en -avond buitengewoon druk gehad met de eerste herfststorm van dit jaar die over Zuid-Holland raasde.
Er kwamen maar liefst tussen de 600 en 700 meldingen binnen bij de meldkamer. Na doorvragen bleek het meestal niet zo urgent te zijn, dat er hulp aan te pas moest komen. Toch is de brandweer nog zo'n 140 keer uitgerukt. Het ging vooral om omgewaaide bomen, kapotte steigers en losgeraakte gevelplaten of zonnewering. Op de Herengracht in Den Haag viel een boom door de voorruit van een broodjeszaak. Ook op de Utrechtsebaan in Den Haag waaiden veel bomen om en vielen over de weg. Volgens de brandweer heeft geen van deze incidenten gewonden of ernstig verkeersoponthoud veroorzaakt.
Bron: TV West | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:43 uur, door Joyce.s
Op maandag 24 september waaide tijdens de storm een boom om, op een bijzonder ongelukkig moment. Rond 17.40 uur liepen een man en een vrouw te collecteren voor een goed doel op de Van Heemstralaan. Op dat moment waaide een grote beuk om. De twee slachtoffers, een 63-jarige man en een 42-jarige vrouw, beiden uit Baarn, kwamen bekneld te zitten onder de takken. Omstanders wisten snel de twee te bevrijden, waarna de brandweer hen kon stabiliseren. De man klaagde over rugpijn. Beiden zijn naar het ziekenhuis vervoerd ter controle.
Bron: Blikopnieuws
De eerste herfststorm die gisteren over ons land trok heeft flink wat schade aangericht, onder meer in het bos van Heverlee, bij Leuven. Daar zijn bepaalde delen van het bos nog altijd afgesloten. De impact was zo groot omdat er nog veel bladeren aan de bomen hangen en die vangen uiteraard veel wind.
Bron: Nieuwsblad
Regen en wind hebben ervoor gezorgd dat de schoonmaakwerkzaamheden in de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland nog langer duurt. Sommige werkzaamheden moeten opnieuw worden uitgevoerd en geïnspecteerd, laat woningcorporatie Mitros woensdag weten.
De storm van afgelopen maandag heeft bovendien voor schade gezorgd aan een speciale tent op het dak van een flat op de Stanleylaan, een zogenoemde containment. Er is daardoor nog niet gestart met een eerder aangekondigde proefsanering aan de dakrand, terwijl die al klaar had moeten zijn.
Volgens Mitros mag alleen gewerkt worden als de omstandigheden veilig zijn en dat is niet het geval tijdens een storm of zware regenval. Uit voorzorg voor de aankomende herfstperiode wordt de tent extra verstevigd.
Mitros benadrukt verder dat de bewoners van de bewuste flat zo lang als nodig is op de tijdelijke opvangadressen mogen verblijven. Een eerder bericht daarover dat begin oktober de huisvesting stopt, klopt niet. "Wij betreuren het dat wij u hierover onjuist en onvolledig hebben geïnformeerd", staat in een informatiebulletin voor de evacués.
De gemeenteraad praat woensdagavond met de betrokken bewoners, die sinds eind juli niet meer thuis slapen. De raadsleden willen graag met hen in gesprek over de affaire.
Bron: Nieuws.nl