Negen bergbeklimmers zijn zondag op Mount Manaslu in het noorden van Nepal om het leven gekomen, nadat ze waren meegesleurd door een lawine. Dat heeft de Nepalese politie gezegd. Zes klimmers worden nog vermist.
De lichamen van een Duitse bergbeklimmer en een Nepalese gids zijn geborgen. Reddingswerkers hebben de lichamen van zeven andere slachtoffers gelokaliseerd. Omdat het weer zondag verslechterde was het niet langer mogelijk om vanuit de lucht naar de zes vermisten te zoeken. Tien leden van het expeditieteam overleefden de lawine, maar de meesten liepen wel verwondingen op en zijn overgebracht naar ziekenhuizen.
Bron: Nieuws.nl
Nog zeven alpinisten zijn vermist na de extreem dodelijke lawine van zondag op de Manaslu, een berg van 8.156 meter hoog in Nepal. Dat zegt het Nepalese ministerie van Toerisme. De loodzware balans van negen doden dreigt dus nog hoger op te lopen. De bergbeklimmers werden allemaal verrast in hun slaap en de gigantische lawine heeft heel hun kamp weggeveegd. De meeste dodelijke slachtoffers (minstens vier) waren Franse alpinisten. De slachtoffers maakten deel uit van een groep van 25 à 30 alpinisten die op het punt stonden om de top van de berg te bereiken, een van de gevaarlijkste ter wereld. Zondag, nog voor zonsopgang, werden ze getroffen door een muur van sneeuw en ijs. De politie zegt dat er zeker negen doden vielen. Volgens een sherpa waren de meeste slachtoffers Fransen, maar waren er ook een of twee Spanjaarden bij, een Italiaan, een Duitser en een Nepalees. "Het slechte weer remt de reddingsdiensten af", zegt een woordvoerder van het ministerie van Toerisme, Gyanendra Shrestha. "Ze beginnen deze morgen opnieuw."
Een Franse alpinist die de lawine overleefde. © ap.
Bron:HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:35 uur, door Joyce.s
Na het zware lawineongeval in de Himalaya is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen tot minstens twaalf. Volgens de voorzitter van de Nepalese Bergbeklimmersvereniging, Zimba Jangbu Sherpa, werden elf lichamen gevonden onder sneeuw en ijs, en stierf één bergbeklimmer in het ziekenhuis in Kathmandu. Vijf mensen zijn nog vermist.
Achttien bergbeklimmers zouden in veiligheid gebracht zijn in Samagaon, een dorp dat dicht bij het basiskamp gelegen is. Het ministerie van Toerisme deelde mee dat de zoektocht op de 8.163 meter hoge Manaslu vanmorgen voortgezet wordt.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:35 uur, door Joyce.s
Slachtoffers in tenten honderden meters meegesleurd
De lawine die gisteren waarschijnlijk elf dodelijke slachtoffers in de Himalaya geëist heeft, zou vermoedelijk ontstaan zijn door een blok ijs ter grootte van zes of zeven voetbalvelden, die van de gletsjer boven het basiskamp gevallen is. De reddingsteams hebben de zoektocht naar de drie vermiste bergbeklimmers opgegeven. Reddingswerkers gaan ervan uit dat alle hoop voor de drie vermiste klimmers verloren is dat brengt het dodental op elf. Twaalf anderen raakten gewond bij het drama op de berg Manaslu. Officieel zijn vier Fransen, een Duitser, een Nepalees, een Spanjaard en een Italiaan om het leven gekomen. Sommige klimmers zaten nog in hun tent toen de sneeuwmassa naar beneden kwam. Ze werden samen met hun tent tientallen meters meegesleurd.
Meegesleurd
De oorzaak is vermoedelijk een blok ijs ter grootte van liefst zes voetbalvelden. Deze massa stortte van de gletsjer nabij het basiskamp. De Fransman Arnaud Manel, één van de overlevenden, getuigde hoe hij sneeuw hoorde vallen op zijn tent, waarin hij met twee andere verbleef. Uiteindelijk vond hij een weg naar buiten, maar hij werd zeker 200 meter meegesleurd door de lawine. "Toen ik stopte, zat ik tot aan mijn nek in de sneeuw", zegt de 42-jarige chirurg. "Ik droeg enkel een T-shirt en kon niet ademen." Uiteindelijk smolt er genoeg sneeuw, zodat hij zichzelf kon bevrijden. Hij wist nog één vriend te redden, maar een andere zat te diep in de sneeuw en stierf.
Arnaud Manel wist zichzelf uit de sneeuw te bevrijden. © ap.
Een andere overlevende, de Amerikaan Glen Plake, zat in zijn tent Bijbelverzen te lezen, toen de lawine hem verraste. Hij tuimelde samen met zijn tent 300 meter naar beneden. Na zijn val lag hij nog steeds in zijn slaapzak en ook de leeslamp op zijn hoofd was nog intact. Plake was wel enkele tanden kwijt en geraakte gewond aan zijn oog.
De lawine vernielde twee tentenkampen op de 8.163 meter hoge berg. Er vielen vooral veel Franse slachtoffers. De Spanjaard Martu Gasull overleefde het drama ook niet. Hij was één van de belangrijkste activisten voor het Catalaans in Spanje. De berg heeft geen goede reputatie en het was er erg gevaarlijk, omdat er de laatste dagen veel sneeuw gevallen is. Daardoor zullen reddingswerkers het ook moeilijk hebben om de lichamen van de vermisten terug te vinden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 14:35 uur, door Joyce.s