Een hoog trekt over ons land zuidoostwaarts. Een lagedrukgebied ten noordwesten van het Iberisch schiereiland trekt noordnoordoostwaarts en ligt dinsdag 00 UTC boven Noord-Ierland. Bijbehorend warmtefront bereikt in de nacht naar maandag het zuiden en verlaat maandagochtend het noorden van het land. Op enige hoogte vindt vervolgens sterke warmteadvectie plaats. Het koufront (thetaw850~16-17 C, maar steeds moeilijker herkenbaar) bereikt aan het einde van de avond het zuidwesten en loopt snel op het warmtefront in waardoor het geheel occludeert, aan de grond blijft een relatief koude laag aanwezig. Maandagmiddag trekt een actieve back-bent occlusie (sterke forcering door de kortgolvige hoogtetrog) van zuidwest naar noordoost over het land. Hierbij wordt de koude laag aan de grond opgeruimd.
WIND:
Beeld van de gemiddelde wind in de div Uitvoer is realistisch en consistent. Dikke oost 8 Bft op de centrale Noordzee ten N van het warmtefront. Zoals gebruikelijk laagste gemiddelde wind en hoogste uitschieters in de EC Uitvoer. Uitschieters boven land zijn niet zeer waarschijnlijk ivm de stabiele laag bij het warmtefront, pas bij en na passage van de occlusie komt uitwisseling op gang. Ook boven zee is de uitwisseling niet optimaal, de frontale inversie is daarvoor te sterk. Uitschieters boven zee max 50 kt, boven land 35 kt. Bij de back-bent occlusie in de Hir Uitvoer TKE uitschieters tot ongeveer 50 kt in het oosten (hoogste temperaturen), in de EC18 Uitvoer iets lager.
NEERSLAG:
Neerslag van het warmtefront valt uit een hoge basis en een gedeelte verdampt voordat het de grond bereikt. Dit wordt mooi weergegeven door de Harmonie P-Cappi Uitvoer beelden, waarbij de berekende neerslag op 1500 meter veel hoger is dan aan het oppervlak. Op nadering van het koufront en zeker tijdens en na passage (verscholen) buien. Op het koufront de hoogste CAPE-waarden. Organisatie van de convectie, met name bij het occlusiepunt, is waarschijnlijk gezien de sterke windschering. Organisatie bij de back-bent occlusie is minder, de schering is dan veel minder. In de Harmonie proxy Uitvoer 40-80 ontladingen in de SGG (en doet dit al enkele runs). INDECS2103 max 65% kans op het koufront op >1 ontlading, maar momenteel nog weinig voor >50. Actueel worden er al ontladingen gemeld op het voornoemde front. Onweer op de back bent occlusie (en in het oosten mogelijk ook er voor uit) ook waarschijnlijk.INDECS laat kansen van 65-90% zien FZL zit behoorlijk hoog voor hagel. Totale hoeveelheden berekende neerslag rechtvaardigt geen waarschuwingen, hoeveelheden in het westen in de Hir Uitvoer afgenomen naar max. 25 mm, EC18 Uitvoer wat meer. Lokaal kan dit als gevolg van het convectieve karakter nog meer zijn.
Cape en LI:
Windschering 0-3 km en STP:
Windschering 0-6 km:
Tenslotte nog de kansenkaarten van Wetteroline en de waarschuwingen van KNMI en het KMI:
België: Geldig van 23.09.2012 20:00 CET Tot 25.09.2012 01:00 CET. Vanaf zondagnacht verwachten we stevige buien met kans op onweer. Hierbij zijn hagel, rukwinden en veel neerslag op korte tijd niet uitgesloten.
Nederland: Geldig van 24.09.2012 16:00 CET Tot 24.09.2012 18:59 CET. Onweersbuien, mogelijk met zware windstoten tot ca 90 km/uur.
Bronnen: Wetteronline, KNMI en Meteoalarm
Waar zit het nu? Ingang Het Kanaal.
Bron:Samengevoegde kaarten KNMI en Buienradar
| Gewijzigd: 23 september 2012, 11:24 uur, door Ben47
Bron: KNMI
Bron: meteo.be
Van 23/09 20u tot 24/09 14u : Deze nacht en morgen voormiddag verwachten we enkele perioden met stevige buien die gepaard kunnen gaan met onweer, rukwinden van 70 km/h of meer. Vooral in het westen kan er deze nacht veel neerslag vallen.
Van 23/09 20u tot 24/09 14u : Deze nacht en morgen voormiddag verwachten we enkele perioden met stevige buien die gepaard kunnen gaan rukwinden van 70 km/h of meer.
Van 23/09 20u tot 24/09 14u : Deze nacht en morgen voormiddag verwachten we enkele perioden met stevige buien die plaatselijk gepaard kunnen gaan met overvloedige neerslag in het westen van het land.
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
WIND:
Beeld van de gemiddelde wind in de diverse uitvoer is realistisch en consistent. Dikke oost 8 Bft op de centrale Noordzee ten noorden van het warmtefront, ten zuiden van Noorwegen een 9. Uitschieters boven land zijn niet zeer waarschijnlijk i.v.m. de stabiele laag bij het warmtefront, pas bij en na passage van de occlusie komt uitwisseling op gang. Ook boven zee is de uitwisseling niet optimaal, de frontale inversie is daarvoor te sterk. Uitschieters boven zee max rond 50 kn, boven land max 35-40 kn. Bij de back-bent occlusie in de Hirlam en Harmonie-uitvoer lagere waarden.
BEWOLKING:
Op het warmtefront voornamelijk Sc en op het koufront ook kans op St, met name in het westen van het land. Door de warmteadvectie wordt het op hoogte potentieel onstabiel. Het naderen van het koufront in combinatie met PVA aan de oostflank van een bijbehorende naderende hoogtetrog levert de trigger leveren voor het ontstaan van Cb's. Actueel zien we dit al een paar uur lang gebeuren. Toppen kunnen dan doorschieten tot boven FL350. Bij de back-bent occlusie een lijn met CB's, toppen tot FL350. Daarna neemt de onstabiliteit sterk af, om maandagavond laat van het zuidwesten uit weer sterk op te leven. Dan wederom Cb's, in de nacht geforceerd door convergentie, in de loop van de ochtend vanaf de grond door dagelijkse gang.
NEERSLAG:
Neerslag van het warmtefront valt uit een hoge basis en een gedeelte verdampt voordat het de grond bereikt. Dit wordt mooi weergegeven door de Harmonie P-Cappi beelden, waarbij de berekende neerslag op 1500 meter hoger is dan aan het oppervlak. Op nadering van het koufront en zeker tijdens en na passage (verscholen) buien (Harmonie heeft het huidige onweerssignaal goed te pakken). Organisatie van de convectie, met name bij het occlusiepunt, is waarschijnlijk gezien de sterke windschering. Organisatie bij de back-bent occlusie is minder, de schering is dan veel minder. In de Harmonie vooral op het koufront (piek 250 ontl. SGG) en veel minder op de occlusie (50 ontl. SGG). INDECS laat zien dat de kans op onweer op de occlusie echter groter is. FZL zit waarschijnlijk te hoog voor hagel. Totale hoeveelheden berekende neerslag rechtvaardigt geen waarschuwingen, alhoewel de lokaal 40 mm waar Hirlam mee komt voor morgen natuurlijk fors is.
Bron: KNMI