Tropische depressie 18w ligt op 1222km ten oosten van Manilla (Filipijnen). Het systeem trok in de afgelopen 4 uur naar het westen met een snelheid van 26 km/h. De windsnelheden bedragen 46 km/h met windstoten tot 64 km/h.
Een trog op midden niveau boven de Chinese zee trekt naar het oosten en zal de subtropische rug, die nu het traject bepaald van TD18w, afzwakken. Hierdoor komt het systeem tot een halt en gaat bijna stationair draaien ten oosten van de Filipijnen. In combinatie met de warme zeewateren, de geringe windshear en de gunstige atmosferische omstandigheden kan TD18w gaan uitgroeien tot een tyfoon.
© onweer-online
Bron: Wunderground
De NASA Terra satelliet heeft tropische depressie 18W gepasseerd net voordat deze uitgroeide tot tropische storm Jelawat. Op het beeld is een duidelijke ronding te zien, welke een teken is van een goede circulatie. Tevens ligt er een band van onweersbuien aan het oosten van het centrum. Op 21 september heeft Jelawat een gemiddelde windsnelheid van 83,3 km/h. Jelawat ligt op 990km ten oost-zuidoosten van Manila. Het systeem trekt naar het west-zuidwesten met een snelheid van 13 km/h.
De krachtigste convectie en de koudste wolkentoppen liggen in de noordwestelijke en de zuidoostelijke kwadranten van de tropische storm. Hier valt ook de meeste neerslag. Volgens de Filipijnse meteorologische dienst ligt Jelawat, ook bekend als Lawin, op 500 km ten oosten van Catarman, de hoofdstad van de noordelijke provincie Samar. Er wordt een neerslaghoeveelheid van 10-25mm per uur verwacht in een straal van 600km vanuit het centrum van de storm.
© onweer-online
Bron: NASA
| Gewijzigd: 21 september 2012, 21:26 uur, door Marga
Tropische storm Jelawat draait momenteel zijn rondjes in de Filipijnse zee. Momenteel is het systeem "slechts" een ongeorganiseerde tropische storm, zal het systeem zich gaan ontwikkelen en grote gevolgen hebben voor de Filipijnen. De voorwaarden voor verdere ontwikkeling zijn gunstig: warm oceaanwater en geringe windschering in de omgeving. Tegen het einde van het weekeind, zal Jelawat de tyfoonstatus vermoedelijke hebben bereikt.
Het systeem ligt honderden kilometers verwijderd van de Filipijnen. Maar in het oostelijk deel van de eilanden onweert en waait het al stevig. Het systeem gaat verder naar het oosten drijven, met nog grotere gevolgen. Hoewel Jelawat hoogstwaarschijnlijk niet aan land komt, komt deze dicht genoeg bij Luzon om te zorgen voor overstromingen. In de komende dagen gaat het eiland gebombardeerd worden met zware en vlagerige regen- en onweersbuien. In combinatie met het bergachtig terrein van Luzon kan dit leiden tot levensbedreigende situaties: modderstromingen, overstromingen, lawines. Alles is mogelijk. Ook de destructieve wind, de ruwe zee en de krachtige getijdestromingen kunnen dodelijk zijn voor de inwoners.
© onweer-online
Bron: Accuweather
Jelawat is uitgegroeid tot een supertyfoon, die vergelijkbaar is een met een categorie 4 orkaan. Op de Fillipijnen is in korte tijd een hoeveelheid van 702mm regen gevallen. De windsnelheden bedragen 185 km/h met windstoten tot 260 km/h. Het systeem trekt richting het noord-noordwesten met een snelheid van 15 km/h.
Het oog is bijna 20km breed. Jelawat zal donderdag in de nabijheid van Taiwan komen, vermoedelijk als een categorie 3 tyfoon.
© onweer-online
Bron: Parasat, Wunderground | Gewijzigd: 24 september 2012, 16:32 uur, door Marga
Een hevige tyfoon heeft op de Filipijnen duizenden mensen op de vlucht gejaagd en twee dodelijke slachtoffers geëist. 'Jelawat' won vandaag langs de oostelijke kust op weg naar het noorden nog aan kracht, aldus de weerdiensten. De tyfoon haalt windsnelheden van 240 kilometer per uur.
Het beheer van natuurrampen heeft haar eenheden in de hoogste staat van paraatheid gebracht. In het zuiden van het land zorgde de hevige regen voor overstromingen. Een vijfjarige jongen kwam om toen hij door een omgewaaide boom geraakt werd. Een 31-jarige man werd door de bliksem getroffen. Daarnaast is een 27-jarige vermist in het zuiden van de eilandstaat.
In de zuidelijke provincie Zamboanga del Norte moesten ongeveer 2.000 bewoners in veiligheid gebracht worden. Daar viel in een 800 kilometer lange zone hevige regen. Enkele straten raakten versperd door aardverschuivingen. Het water staat op sommige plaatsen een meter hoog.
De stad Zamboanga riep de noodtoestand uit, waardoor het gebied financiële steun krijgt. Volgens burgemeester Celso Lobregat hebben 9.000 mensen dringend hulp nodig.
Bron:HLN | Gewijzigd: 20 februari 2017, 12:35 uur, door Joyce.s
Jelawat in het westen van de Stille Oceaan zal over Okinawa naar het hoofdeiland van Japan draaien. De enorme regenval zal overstromingen veroorzaken. Door de extreem zware wind kan er schade ontstaan en zal de zee levensgevaarlijk worden. Volgens meteoroloog Jason Nicholls zal Jelawet wel in kracht gaan afnemen, maar zal extreem gevaarlijk blijven.
Supertyfoon Jelawat. Satellietbeeld gemaakt op 25 september 2012 door NASA
Het zeer krachtige systeem trekt over het noordoosten van het eiland Luzon op de Fillipijnen. De gemiddelde windsnelheid hierbij bedroeg 241 km/h met windstoten tot bijna 300 km/h. De golven nabij het centrum van de circulatie waren naar schatting 12-15 meter hoog. Jelawat gaat zich boven koelere zeewateren begeven en in een relatief droge omgeving. Beide factoren dragen eraan bij, dat het systeem gaat afzwakken. Maar tot het einde van de week blijft het systeem krachtig. De krachtige sturende wind (windshear) verder naar het noorden zal het komende weekeind beginnen met de afbraak van Jelawat. Maar hierdoor draait het systeem richting Japan en zal de tyfoon zich sneller voortbewegen.
De mensen op de Ryukyu eilanden, waaronder Okinawa, moeten zich voor bereiden op het feit, dat de tyfoon recht over hun heen zal gaan. De eilanden krijgen te maken met windsnelheden van meer dan 120 km/h, gevaarlijke golven en stortregens met overstromingen. Aan het begin van het weekeind zal aan de ruwe zee, die toenemende wind en de buienlijnen merkbaar zijn, dat de tyfoon nadert. Op zondag (lokale tijd) zal de tyfoon over de eilanden trekken.
Als het systeem begin volgende week Japan bereikt, zal dit zijn in de vorm van een tropische storm of een non-tropisch systeem. Hoewel de tyfoon reeds afgezwakt is, moet men in Japan ook rekening houden met zware regenval en overstromingen. Jelawat laat Taiwan links liggen, maar ook hier krijgt met te maken met ruwe zee, harde windstoten en zware regenval met name in de berggebieden.
© onweer-online
Bron: Accuweather
| Gewijzigd: 26 september 2012, 21:32 uur, door Marga
Het orkaan- en in Aziatische bewoordingen tyfoonseizoen is momenteel in volle gang. Niet alleen op de Atlantische Oceaan waren al diverse orkanen actief, ook aan de andere kant van de wereld, op de Stille Oceaan volgen verschillende tyfoons elkaar snel op. Eerder deze maand was er onder andere nog de supertyfoon Sanba die rakelings over het Japanse eiland Okinawa trok en vervolgens koers maakte richting Zuid-Korea en momenteel zijn alle ogen gericht op supertyfoon Jelawat. Deze tyfoon trok het afgelopen etmaal langs de meest noordelijke delen van de Filipijnen en trekt nu ten oosten van Taiwan langs, met daar veel wind, erg hoge golven en grote neerslagsommen. De komende dagen trekt hij via Okinawa naar het zuiden van Japan. Ondanks dat het systeem iets lijkt af te zwakken, blijft het een beest van een tyfoon en Japan maakt zich dan ook op voor zeer onstuimig weer.
Supertyfoon Jelawat heeft een oog van ruim 20 kilometer en koerst momenteel vanaf het noorden van de Filipijnen richting het oosten van Taiwan. Bron: NASA.
De krachtige tyfoon Jelawat trekt precies een week na supertyfoon Sanba over ongeveer hetzelfde gebied. De supertyfoon status wordt bereikt zodra het systeem gemiddelde windsnelheden van ruim 250 kilometer per uur behaalt. De hoogste windsnelheden van Sanba kwamen op een gegeven moment uit op 280 kilometer per uur en deze liet vooral in Noord-Korea erg veel regen achter. Deze tyfoon bereikte tijdelijk categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson en werd uitgeroepen tot de meest actieve tyfoon van het seizoen in 2012. Exact een week later vormde zich tyfoon Jelawat en ook deze is inmiddels uitgeroepen tot een zogeheten supertyfoon door het Joint Typhoon Warning Center.
De tyfoon gaat gepaard met zeer veel wind en grote neerslagsommen. In de Filipijnen viel lokaal ruim 700 millimeter regen.
Snelle vorming
Jelawat vormde zich op 23 september 2012 razend snel. Binnen 24 uur groeide hij boven de Stille Oceaan uit van een tropische storm met windsnelheden rond 100 kilometer per uur tot een categorie 4 orkaan met windsnelheden van 225 kilometer per uur en windstoten van meer dan 300 kilometer per uur. Ook op dit moment is Jelawat nog steeds een categorie 4 tyfoon, maar hij lijkt de komende dagen wel geleidelijk af te gaan zwakken. Toch zit er nog wel een klein kansje in dat de tyfoon zelfs nog even de 5e categorie op de schaal van Saffir-Simpson bereikt, want het zeewater waar Jelawat overheen trekt, is op sommige plaatsen nog erg warm en juist dat is een perfecte voedingsbron. Het systeem heeft momenteel bovendien een oog van ruim 20 kilometer en dat geeft aan dat het een ‘gezonde’ tyfoon is die nog lange tijd stand kan houden.
Het systeem maakt vervolgens een bocht richting het Japanse eiland Okinawa en lijkt komende zondag het vasteland van Japan te bereiken met nog steeds veel regen en wind.
Koers
Net als Sanba trok ook Jelawat vanaf de Stille Oceaan richting het noorden van Filipijnen en vervolgens richting Taiwan. Met het passeren van de oostkust van de Filipijnen won Jelawat iets aan kracht en bereikte windsnelheden van 240 km/uur met windstoten tot 300 km/uur. Er werden aan de kust golven tussen 10 en 15 meter gemeten en in de Filipijnse regio Luzon viel bovendien in korte tijd ruim 700 mm regen met plaatselijk overstromingen als gevolg.
Hier de koers in zijn geheel volgens het Joint Typhoon Warning Center. Eenmaal boven het vasteland van Japan zwakt het geheel af tot een tropische storm of minder.
Met een noordwestelijke koers trekt het zeer krachtige systeem nu richting Taiwan. Omdat de tyfoon over iets koeler zeewater gaat trekken, zal de activiteit iets gaan afnemen, maar tot het einde van de week zal het een zeer actief systeem blijven. Ondanks dat Jelawat ten oosten van Taiwan zal blijven, maakt men zich daar toch weer op voor veel regen, hevige wind en hoge golven.
Een mooie vocht-animatie van de NOAA, waarop het oog van het systeem heel goed te zien is.
Met het afzwakken van de tyfoon draait het systeem richting het Japanse eiland Okinawa en vervolgens naar de rest van de zuidelijke Ryukyu eilanden van Japan. In het weekend bereikt het systeem het vasteland van Japan, in de omgeving van Tokyo, en zwakt dan vervolgens af tot een tropische storm of zelfs minder. Toch moet men ook daar rekening blijven houden met een zeer ruwe zee, zware regenval en harde windstoten.
Bron: Meteo Consult
Typhoon Jelawat is nog steeds een super typhoon (cat 4) en toont hoe een echte tropische storm er moet uitzien: een wolkenspiraal met mooi wolkenvrij oog in het centrale deel. De storm bevindt zich nu oost van Taiwan en de koers is intussen afgedraaid naar het noordoosten zodat Japan in het vizier ligt. Volgens de laatste voorspellingen zou de orkaan/typhoon Japan bereiken als een cat2 typhoon en de kern zou vlak over de hoofdstand trekken tegen zondag aanstaande. De koers blijft uiteraard op deze termijn (+72 uur) onzeker maar Jelawat blijft een ding om goed in de gaten te houden!
Bron: http://weerspinsels.blogspot.be | Gewijzigd: 28 september 2012, 07:33 uur, door Bart Standaert