Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 september 2012, 15:28 uur | Bericht #371327
Regen houdt niet van nattigheid

Buien die ontstaan door het opstijgen van warme lucht komen vaker neer op gebieden met een droge dan met een vochtige bodem. Tot nu toe dachten wetenschappers juist het tegenovergestelde. Regen valt bij voorkeur op droge gebieden, concluderen aardwetenschappers uit de statistische analyse van satellietgegevens. Dit betekent overigens niet dat alle regenwolken linea recta naar de woestijnen trekken. Het geldt op regionale schaal: Binnen een regio van ongeveer 100 bij 100 kilometer, komen buien die ontstaan door het opstijgen van warme lucht vaker neer op gebieden met een droge dan met een vochtige bodem. Tot nu toe dachten wetenschappers juist het tegenovergestelde. De natuur houdt de hoeveelheid vocht in de bodem dus meer in balans dan altijd is aangenomen.


Mali, Sahel Afbeelding: © F. Guichard & L. Kergoat, AMMA project, CNRS

Middagbuien
De onderzoekers vergeleken in gebieden van 100 bij 100 kilometer steeds de bodemvochtigheid met de hoeveelheid neerslag. Met name de hevige buien aan het einde van de middag bleken vooral op de drogere delen binnen het gebied te vallen. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze week in Nature.

Je zou denken dat de bodemvochtigheid op deze manier langzaam maar zeker wereldwijd gelijk wordt getrokken, maar dat is niet het geval. ¨We hebben slechts één eigenschap die invloed heeft op de regen geïsoleerd¨, vertelt Richard de Jeu van de Vrije Universiteit Amsterdam, die aan de studie meewerkte. ¨Effecten van bijvoorbeeld bergen of oceanen op de regenval hebben we buiten beschouwing gelaten, terwijl die er natuurlijk juist voor zorgen dat in sommige gebieden veel meer neerslag valt dan ergens anders.¨


Mali, Sahel Afbeelding: © F. Guichard & L. Kergoat, AMMA project, CNRS

Modellen
De nieuwe inzichten zijn nog geen onderdeel van weer- en klimaatmodellen. ¨Modellen die we op dit specifieke onderdeel toetsten aan de waarnemingen zaten allemaal fout¨, vertelt de Jeu. Dit zou vervolgens weer invloed kunnen hebben op voorspellingen van verwoestijning van bepaalde regio´s. Goed nieuws dus? De Jeu: ¨Dat is nog helemaal niet te zeggen.¨

Klimaatsceptici zijn meteen met het verhaal aan de haal gegaan, verzucht hij. ¨Alleen gebruiken ze het om allerlei uitspraken te doen die volstrekt niet onderbouwd zijn.¨ Het lange-termijn-effect van de bevindingen moet nog uitgezocht worden, daar valt nog weinig zinnigs over te zeggen. Wel pleit De Jeu ervoor de modellen aan te passen. ¨En ook voor de effecten van menselijk ingrijpen, zoals het op grote schaal irrigeren van droge gebieden, is dit een belangrijk mechansime om rekening mee te houden.¨

Dankzij een serie nieuwe satelliet producten die de afgelopen jaren beschikbaar zijn gekomen om de aarde vanuit de ruimte de observeren, zullen we zowel het klimaat als het weer in de nabije toekomst veel beter gaan begrijpen, denkt De Jeu.


Animatie van satellietmetingen van de bodemvochtigheid, gedurende de afgelopen dertig jaar

Bron: Kennislink
Every cloud has a silver lining
Nonam77
Lid
Woonplaats: Ridderkerk
Berichten: 132
Lid sinds: 26 jan. 2011
20 september 2012, 11:01 uur | Bericht #371364
Is dat ook de reden dat ik hier vaak zie dat een onweersbui de rivier niet overgaat en heel soms zelfs terugkomt. Of dat hij boven de rivier flink afzwakt om daarna weer sterker te worden? Of heeft dit een andere reden? Heb het mij eerlijk gezegd altijd afgevraagd....
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Mechelen België
Berichten: 128
Lid sinds: 30 nov. 2010
22 september 2012, 15:13 uur | Bericht #371452
Onweer gedraagt zich heel anders, het kan wel zo lijken, maar het zal zijn dat de activiteit afneemt, en een volgende actieve (deel van de) bui zich aanmeld, onweer word niet tegengehouden door waterwegen, alleen heuvels kunnen de terkrichting van een bui tijdelijk doen veranderen (er omheen trekken), maar bij een bultje zand van een paar meter heeft het geen invloed, we praten dan over de stuwwallen uit de ijstijd en de limburgse heuvels.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 665 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 665, lezen 5 mensen het topic " Winter discussietopic 2018/2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden