Een enorme lading van marmer steenwerk, die vier eeuwen geleden naar de bodem van de Vistula rivier in Polen zonk, is door de droogte en de extreem lage rivierstanden te voorschijn gekomen. Het metselwerk bleek in de modder van de rivierbedding te liggen. Archeologen geloven, dat het metselwerk deel uit maakte van de schatten die 17de eeuwse Zweedse indringers hadden geplunderd en op schepen geladen hadden voor vervoer naar huis. De schepen zijn met man en muis vergaan en gezonken naar de bodem van de rivier.
Wetenschappers waren bekend met het bestaan van de kunstschatten in de bedding van de rivier de Vistula, die door de Poolse hoofdstad loopt. Het was echter onmogelijk om de schatten te bergen. Echter de droogte maakt het de wetenschappers erg makkelijk. Het metselwerk - grote blokken gebeeldhouwd uit marmer, die gebruikt werden voor zuilen, fonteinen en trappen in de Poolse paleizen - zijn nu blootgesteld, afgezien van een laag van stinkende gele modder. Een team van het museum van de Universiteit van Warschau, geleid door Hubert Kowalski, doet een poging om de schatten te bergen. Het reeds opgegraven marmer ligt tijdelijk opgeslagen in het gebouw van de rivierpolitie van Warschau. Kowalski meldt in een persconferentie, dat ze nu eindelijk bewijs hebben gevonden voor de Zweedse invasie van vier eeuwen geleden.
De terugtrekkende water heeft ook relikwieën uit de bloedige geschiedenis van de tweede wereldoorlog blootgelegd. Tijdens die periode was de stad bezet door Nazi-Duitsland. De stad stond op tegen de bezetting en vervolgens verscheen het Russische Rode leger, die eveneens de stad bezetten.
Door de geringe neerslag in de afgelopen maanden heeft de Vistula - de langste rivier van Polen - de laagste rivierstand ooit (in de gedocumenteerde geschiedenis) bereikt. Varen over de rivier is al bijna onmogelijk geworden. Als het waterniveau zich niet snel hersteld, moeten de energiecentrales van Warschau, die de rivier gebruiken voor koeling, sluiten.
© onweer-online
Bron: Reuters | Gewijzigd: 27 februari 2017, 09:50 uur, door Joyce.s