Doordat veel perenbomen de strenge vorst van februari niet overleefd hebben, zullen fruittelers in Flevoland ook de komende jaren de gevolgen van de kou nog ondervinden.
Niet alleen de oogst is ronduit slecht, de bomen van hele percelen moeten gerooid worden omdat ze dood zijn. Aanbod van nieuwe bomen is er nauwelijks, omdat ook de boomkwekerijen veel vorstschade hebben. "Dit is een rampjaar voor de fruittelers", stelt Krijn de Hamer van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. "De ergste nacht was 3 op 4 februari. De verschillen waren groot, op sommige plekken in Flevoland was het -27, elders -16. Dat veroorzaakt ook grote verschillen in opbrengst. Ik heb zo'n zestig procent Jonagold, mijn buurman veel minder." Hoe de toekomst eruit ziet is gissen. "Dat hangt af van de prijsontwikkeling.
Vorig jaar hadden we een topopbrengst, maar de prijs was slecht. Als dat zo blijft, krijgen veel telers het heel moeilijk." In 2005 was een strenge vorstperiode reden om een verzekering in het leven te roepen voor extreme weersomstandigheden. De Brede Weersverzekering bestaat echter nog maar zo kort, dat er lang niet genoeg geld in de pot zit om alle schade te dekken. "Vorstschade op zo'n grote schaal als nu is zo extreem dat veel telers zich daar niet veel voor te verzekeren", aldus De Hamer.
Bron: De Stentor