Ik weet dat zand zo warm kan worden door de inslag, dat het zand in glas veranderd.
Heeft iemand een idee of site waar dit op verteld/uitgelegd wordt (?!)
Ik weet dat zand zo warm kan worden door de inslag, dat het zand in glas veranderd.
Heeft iemand een idee of site waar dit op verteld/uitgelegd wordt (?!)
zo wordt bier gemaakt.
Ik weet dat zand zo warm kan worden door de inslag, dat het zand in glas veranderd.
Heeft iemand een idee of site waar dit op verteld/uitgelegd wordt (?!)
Het water geleidt de stroom, maar de bliksem blijft aan de oppervlakte van het water. Onder het wateroppervlak neutraliseert de stroom.Wanneer het onweert en bliksemt kun je beter niet in het water zijn. Het water geleidt de stroom. Wanneer de bliksem het water raakt gaat de stroom alle kanten uit en het zal jou raken wanneer je aan het zwemmen bent. De elektriciteit van de bliksem kan zich namelijk goed verspreiden over het wateroppervlak. Maar hoe zit het met vissen? Als de bliksem in het water in slaat zijn die vissen dan dood? Nee, vissen gaan niet dood, zolang ze onder water blijven zijn ze veilig. De bliksem blijft aan de oppervlakte van het water. Onder het wateroppervlak neutraliseert de stroom. Vissen in een vijver lopen een groter risico omdat vijvers vaak niet zo diep zijn. De kans dat een vis te dicht aan het wateroppervlak zwemt en geraakt wordt is groter. Aan de andere kant staan er ook vaak bomen bij een vijver en die bomen zijn eerder een doelwit van de bliksem dan het water eronder. De bliksem zoekt namelijk het hoogste punt in de omgeving. Wanneer je een vis in het zwembad zwemt, zal de vis na een blikseminslag wel dood gaan . In het zwembad zijn metalen roosters die de electriciteit erg goed geleiden. De elektrische schok zal door het hele zwembad gaan!
Bron: WillemWever
Dus lucht is in feite een goede isolator; nu is zeer zuiver water ook een goede isolator; toch reageert het water dat we dagelijks gebruiken (leidingwater, regenwater, grondwater of oppervlaktewater in rivieren en beken, ...) geheel anders nl. door de aanwezigheid van voldoende zouten is dit water zelfs een goede geleider geworden (water met opgeloste zouten noemt men daarom een elektrolyt); dus dit water is te vergelijken met de bodem (denk aan de aarding als veiligheid op elk elektrisch circuit bij u thuis) als goede geleider voor elektrische stroom; wanneer de bliksem hierop inslaat zullen de grote ladingen snel worden afgevoerd in alle richtingen en zal de schade beperkt blijven. Zoals reeds vermeld slaat de bliksem veelal in op verhoogde, scherpe punten die deze grote ladingen het felst aantrekken; dus een plat wateroppervlak is zeker geen ideaal punt waar de bliksem op inslaat; men zou enkel aan hoge golven kunnen denken op zee waar een ontlading kan plaatsgrijpen maar een schip is natuurlijk wel zeer kwetsbaar als enig hoog punt op zee. Dus het is belangrijk te onthouden dat water met opgeloste zouten geen enkele bescherming biedt tegen het vloeien van een elektrische stroom en dat indien er contact wordt gemaakt, met water als verbindingsstof, tussen een stroomvoerende geleider en uw lichaam, de stroom zeer snel naar uw lichaam zal afbuigen en dus zeer gevaarlijk kan zijn.
Bron: hidrodoe
Een basisprincipe in de electrotechniek is dat zogauw er een bliksem is, er een stroomkring is, met een stroom die in de kring overal even groot is.
De bliksem zal wanneer die in contact komt met water ook het pad opzoeken van de minste weerstand.
Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de stroom wordt afgevoerd aan het oppervlak van het water, tenzij dit de weg is van de minste weerstand.
Het lijkt mij logisch dat de bliksem ook onder water zijn pad opzoekt. Dit pad zal dan zeker breder zijn dan in de lucht, omdat (verontreinigd) water minder weerstand heeft.
Dus een vis die in de stroomkring zwemt, krijgt ook gewoon een tik mee, al is deze lang niet zo groot als in de lucht. De stroom is lager door de grotere spreiding, dus dan is de spanning (U = I x R) ook lager.
@ Thunder84; Wat er met het water gebeurt? Het kan eigenlijk alleen maar verdampen, en dan zeer plaatselijk. Wat ik zeer interessant vindt is dat waar de bliksem het water raakt, de kleur oranje is. Misschien komt dit door electronen die tijdens terugval fotonen uitzenden, of misschien is dit net een stukje bliksem onder water...