Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 september 2012, 13:17 uur | Bericht #371038
Lancering Europese satelliet Metop-B

De nieuwe weersatelliet Metop-B wordt maandag 17 september om 18.28 uur vanaf de raketbasis Bajkonour in Kazachstan gelanceerd. Metop-B gaat waarnemingen doen van atmosfeer, oceaan en land voor weersverwachtingen en klimaatonderzoek.


Noord-zuid doorsnede van vertikale ozonprofielen van GOME-2 op 11 september 2012 van de baan die over Nederland liep en eindigde bij de zuidpool. Aan de zuidkant is te zien dat het ozongat zich aan het ontwikkelen is (Bron: KNMI/ O3MSAF/ EUMETSAT)

De polaire satelliet van de Europese meteorologische ruimtevaartorganisatie EUMETSAT komt in een baan op ruim 800 km hoogte over de beide polen en meet onder meer temperatuur, wind, wolken, ozon en zeeijs over de hele aarde. Het KNMI is intensief betrokken bij twee van de acht instrumenten aan boord van Metop-B: GOME-2 en ASCAT. GOME-2 is een spectrometer die de ozonlaag, vulkaanpluimen en luchtvervuiling meet. ASCAT is een microgolf scatterometer die de windsnelheid boven zee, het bodemvocht en de ijskappen meet.

Van de ruwe meetgegevens van deze instrumenten worden op het KNMI producten gemaakt, die binnen een half uur tot hooguit 3 uur na waarneming worden verspreid naar de gebruikers. Dit gebeurt in het kader van de Satellite Application Facility (SAF) van EUMETSAT. Voorbeelden van Metop producten die op het KNMI worden gemaakt zijn de verticale verdeling van ozon, windvelden boven zee en aspluimen van vulkaanuitbarstingen. De satellietgegevens zijn bestemd voor grote internationale meteorologische centra, zoals het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange termijn (ECMWF), de nationale meteorologische instituten en universiteiten.


Windveld in hurricane Leslie in het Caribisch gebied begin september 2012 gemeten door de ASCAT scatterometer (Bron: Ocean and Sea Ice SAF, KNMI/EUMETSAT)

Tandem met Metop-A
De Europese Metop-B gaat in tandem meten met zijn voorganger Metop-A. Zolang de Metop-A nog goed functioneert kunnen beide satellieten met een tussenpauze van 50 minuten samen de aarde observeren. Dat biedt extra mogelijkheden om weersystemen te volgen en de luchtvervuiling nog nauwkeuriger te meten. De Metop-A, die in 2006 werd gelanceerd, is officieel over zijn verwachte houdbaarheidsdatum van ongeveer vijf jaar heen. Om de kwaliteit van de metingen te garanderen is een nieuwe satelliet noodzakelijk. In de ruimte verouderen de componenten van de satelliet en de instrumenten sterk door zonnestraling en grote temperatuurwisselingen.


Metop is een reeks van drie polaire weersatellieten waarvan de eerste, de Metop-A, in 2006 is gelanceerd, de Metop-B in 2012 en de Metop-C staat gepland voor 2017 (Bron: ESA-AOES Medialab)

Samenwerking
De satelliet is gebouwd door de Europese ruimtevaartindustrie in opdracht van European Space Agency (ESA). Sommige instrumenten aan boord zijn van Amerikaanse makelij en worden geleverd door National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) op basis van uitwisseling. Door de wereldwijde uitwisseling van onder meer de MetOp satellietgegevens krijgt Europa toegang tot steeds meer satellietgegevens uit landen als China, India en Japan. De Metop-satellieten maken onderdeel uit van het Joint Polar System, een samenwerking tussen EUMETSAT en NOAA met als doel om gezamenlijk een constellatie van meteorologische polaire satellieten in de ruimte te houden. Metop-B is de tweede in een reeks van drie Metop-satellieten. Metop-C zal rond 2017 worden gelanceerd.


De 4100 kg zware Metop-B wordt bevestigd aan de laatste trap van de Soyouz raket (Bron: Astrium)

Bron: KNMI


Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 september 2012, 14:02 uur | Bericht #371043
Vond op youtube nog 2 interessante filmpjes, een van wat er na de lancering gebeurd en een waar je de sat van dichtbij kan bekijken voor hij wordt ingesloten in de lanceer racket.


EUMETSAT1


Kowch737
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 september 2012, 21:36 uur | Bericht #371183
Vanavond half 7 is de sat gelanceerd.


SpaceVidsNet
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
20 september 2012, 07:30 uur | Bericht #371359
Europese weersatelliet MetOp

Begin deze week is met succes de weersatelliet Metop-B gelanceerd. Twee uur na de lancering zijn de zonnepanelen opengegaan, wat essentieel is voor de energievoorziening. De Metop-B is de tweede Europese satelliet die een baan over de polen beschrijft. De Metop-B gaat in tandem meten met zijn voorganger Metop-A. Zolang deze satelliet nog goed functioneert kunnen beide satellieten samen de aarde in de gaten houden. Dat biedt extra mogelijkheden om weersystemen te volgen en de luchtvervuiling nog nauwkeuriger te meten.

De MetOp satellieten zijn de eerste van Europese afkomst die een baan over de polen beschrijven. De polaire satellieten bewegen op een hoogte van ruim 800 kilometer rond de aarde. Europa heeft al jaren de beschikking over de Meteosat-weersatellieten. Deze zijn geostationair op een vast punt op 36000 kilometer hoogte boven de evenaar. In tegenstelling tot de METEOSAT die ieder kwartier waarnemingen van Europa en Afrika doorgeeft, kunnen polaire satellieten slechts een paar keer per etmaal een waarneming van een bepaald gebied doen, maar wel met meer detail.

De MetOp satellieten, met 11 instrumenten aan boord, zijn ontwikkeld en gebouwd door EUMETSAT en de European Space Agency (ESA) in nauwe samenwerking met NOAA, de Amerikaanse organisatie met polaire satellieten.

Polaire satellieten vormen in veel opzichten een aanvulling op hun geostationaire tegenhangers, niet alleen omdat ze de polen zien maar ook omdat ze andere metingen kunnen doen en dichter om de aarde cirkelen. Zo beschikt de MetOp over een radar waarmee wind op zee wordt gemeten. Zo’n radar zou op de Meteosat niet kunnen.

De afstand van deze satelliet tot de aarde is zo groot dat een reusachtige antenne nodig zou zijn. Verder bevat de MetOp instrumenten waarmee metingen worden gedaan van temperatuur, wind, wolken, ozon en zeeijs over de hele aarde.

De meteorologische gegevens zijn belangrijk om het weer dat in Nederland op ons afkomt goed te beschrijven en ook van belang voor weermodellen en de voorspellingen. De kwaliteit van de weersverwachtingen is dankzij satellieten zoals de MetOps met zo'n 25 procent verbeterd, veel meer dan bij andere satellieten. Dat de verwachting voor overmorgen vandaag de dag even goed is als tien jaar geleden de verwachting voor morgen danken we voor een groot deel aan weersatellieten. Verder zijn, vanwege het mondiale karakter van deze satellietgegevens, de weersverwachtingen op het Zuidelijk halfrond inmiddels even goed als de verwachtingen op het Noordelijk Halfrond.

Satellietmetingen dragen ook bij aan een betere beschrijving van het weer. Daarmee zijn ze op de langere termijn ook belangrijk voor klimaatonderzoek. Het KNMI is in de MetOp missie onder andere verantwoordelijk voor ASCAT scatterometer, die de wind boven zee meet.

De Metop-satellieten maken onderdeel uit van het Joint Polar System, een samenwerking tussen EUMETSAT en NOAA met als doel om gezamenlijk een constellatie van meteorologische polaire satellieten in de ruimte te houden. Metop-B is de tweede in een reeks van drie Metop-satellieten. Metop-C zal rond 2017 worden gelanceerd.

Bron: KNMI
BartS
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
28 september 2012, 23:31 uur | Bericht #372125
Nieuwe Europese weersatelliet levert eerste data

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

De op 17 september gelanceerde tweede polaire Europese weersatelliet Metop-B heeft eerste data doorgestuurd. Dat hebben het Europese ruimtevaartbureau ESA en de uitbater van Europese weersatellieten Eumesat gezamenlijk bekendgemaakt.

De Metop-B is door een Russische Sojoez-Fregat in een polaire baan in de ruimte gebracht om de jaren geleden gelanceerde Metop-A te vervangen. In tegenstelling tot de geostationaire Meteosats overvliegen de Metops vanuit een veel lagere baan de hele wereld. Deze week zijn er op de Metop-B vier instrumenten geactiveerd en die begonnen gegevens door te sturen. ESA ontwikkelt de Metops en Meteosats voor Eumetsat, waarin onder meer het Belgische KMI participeert.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 821 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 821, lezen 6 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 8".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden