Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Woonplaats: Heeze
Berichten: 82
Lid sinds: 25 sep. 2015
6 januari 2016, 16:00 uur | Bericht #466846
De kaarten van DMI zijn niet adequaat, dat weet iedereen, inclusief het DMI zelf. Onbegrijpelijk dat die nog online zijn!
Deze komt meer in de buurt:


http://nsidc.org/data/seaice_index/index.html
I know one when I see one, deniers I see first and if possible I put them on a list: [/url]http://www.desmogblog.com/global-warming-denier-database[/url]
But I love you anyway
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
6 januari 2016, 17:02 uur | Bericht #466847
Citaat van john setov, woensdag 6 januari 2016, 16:00 uur De kaarten van DMI zijn niet adequaat, dat weet iedereen, inclusief het DMI zelf. Onbegrijpelijk dat die nog online zijn!
Deze komt meer in de buurt:

Die kaarten van DMI worden samengesteld uit gegevens van O&SI SAF Web Site .The O&SI SAF project bears on an european consortium hosted by Meteo-France en worden niet door DMI zelf gefabriceerd.
Bovendien is het een vergelijking van 2015 met voorgaande 10 jaren die opdezelfde wijze zijn gemeten en ten opzichte van die jaren was die eind december dus stukken beter dan die voorgaande jaren vanaf 2005!

En wees maar niet bang voor eenzijdig plaatsen van kaartjes. Ik plaats ook die van NSIDC, Arctic. Atmos en anderen. | Gewijzigd: 7 januari 2016, 00:32 uur, door Justin
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
15 januari 2016, 15:08 uur | Bericht #467832
Onderzoekers ontdekken onder zuidpool enorm ijsravijn

Een groep internationale wetenschappers heeft onder de ijsvlakte van Antarctica een enorm ijsravijn ontdekt. Ze spreken van een 1100 kilometer lange kloof. Geen enkel ravijn op aarde is zo groot, zo meldt het tijdschrift Geology, het blad van de gerenommeerde Geological Society of America.

Met behulp van onder meer een satelliet en radar zijn de onderzoekers bezig de afmetingen van het kolossale ravijn vast te stellen. Het is zeer waarschijnlijk dat het ijsravijn breder is dan de beroemde Grand Canyon in de Verenigde Staten, die op zijn wijdste punt ongeveer 30 kilometer breed is. Deze kloof in de staat Arizona is circa 70 miljoen jaar oud. De lengte van de Grand Canyon bedraagt ongeveer 435 kilometer. 

De kloof onder de zuidpool slaat volgens de onderzoekers alles. Later dit jaar presenteren ze de precieze afmetingen van het ijsravijn, dat zich bevindt onder het gebied dat bekend staat als Princess Elizabeth Land.
bron:http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4224672/2016/01/14/Onderzoekers-ontdekken-onder-zuidpool-enorm-ijsravijn.dhtml | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:58 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
12 februari 2016, 09:30 uur | Bericht #469023

IJsberg bedreigt voortbestaan pinguïnkolonie op Antarctica



Een kolonie pinguïns dreigt uit te sterven omdat een immense ijsberg hun toegang tot de zee blokkeert. De ijsberg, die zo groot is als een klein land, spoelde in 2011 aan in de Commonwealth Bay op Antarctica. Onderzoekers van de Australische universiteit van New South Wales telden de adéliepinguïns en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Antarctic Science. Ze vonden nog maar 5.520 pinguïnstellen, terwijl een eeuw geleden de baai nog werd bevolkt door 100.000 vogels.

Het voortbestaan van de pinguïnkolonie wordt niet alleen bedreigd door de ijsberg, maar de dieren broeden daarnaast ook geen geen eieren meer uit, zo blijkt uit de studie. De onderzoekers zagen honderden verlaten eieren en bevroren kuikens.

De wetenschappers weten niet hoelang de ijsberg op de huidige locatie blijft liggen, maar ze vrezen dat de pinguïnkolonie binnen twintig jaar is uitgestorven als de situatie niet verandert.Door: ANP
bron:http://www.nu.nl/dieren/4213490/ijsberg-bedreigt-voortbestaan-pinguinkolonie-antarctica.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:59 uur, door Joyce.s
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
25 februari 2016, 12:03 uur | Bericht #469310

POOLREIZIGER HUBERT VAST OP ZUIDPOOL

De Belgische poolreiziger Alain Hubert zit vast op de Zuidpool.
Hubert mocht van de rechter terugkeren naar Antarctica voor het maken van een zogenoemde tegensprekelijke inventaris.           
                                        
Maar door het extreem slechte winterweer in de regio zijn de expeditieleden die ook bij de inventaris moeten aanwezig zijn- eerder naar het vasteland moeten terugkeren.                     
                                        
Hubert en zijn International Polar Foundation leveren al geruime tijd een juridische strijd met de Belgische staat over het eigenaarschap van de poolbasis en het materiaal. Er zit Hubert nu niets anders op dan op beter weer te wachten voor een terugkeer.
Bron: Belgie Teletekst 25 februari 2016 pagina 108

En dat terwijl het op Antartica nu zomer is.
 
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
5 april 2016, 22:40 uur | Bericht #469825
Het is toch al 1 april geweest? De politieke idioterie ten top!
Want wat lees ik op NOS teletekst?

"Speciale ambassadeur voor Noordpool

Het kabinet heeft een speciale ambassadeur voor het Noordpoolgebied aangesteld. Ook gaan er miljoenen euro's extra naar Noord- en Zuidpoolonderzoek.
                                        
Vanwege de directe gevolgen die Nederland kan ervaren door de stijging van de zeespiegel is het goed om er een schepje bovenop te doen, zegt minister Koenders. Hij stuurde vandaag de nieuwe polaire strategie naar de Tweede Kamer.
Het klimaat verandert op de Noordpool sneller dan in de rest van de wereld.  
                                        
 De nieuwe Arctische ambassadeur is Kees Rade, voormalig ambassadeur in Brazilië.
 Hij zal geregeld naar de Noordpool reizen."

Je ga er vooral vaak naar toe. Misschien moet je speciale paspoorten uit gaan geven aan de bewoners van de Noordpool. Misschien moet je Noordpoolbewoners wel asiel verlenen en huisvesten in dierentuinen. Ik zou er maar snel een ambassadegebouw op zetten en de Pooltaal gaan leren.

Ondertussen is er nog steeds geen sprake van een versnelling in de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust geconstateerd!
Niemand heeft mij hier op O-O ooit de uitdrukking 'Linkse hobby" zien hanteren, maar hier riekt het er toch wel heel erg naar.

Kortom, binnenkort zal de belasting op Groene Energie wel enorm gaan stijgen om die miljoenen aan onzinnige uitgaven te kunnen bekostigen. En mensen met zonnepanelen, warmtepompen, ledlampen enz enz, zullen ook exttra worden aangeslagen als ....beloning?

 
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
6 april 2016, 17:51 uur | Bericht #469829
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
12 april 2016, 08:22 uur | Bericht #469890

'Noordpool verschuift langzaam richting Groot-Brittannië'



De Noordpool beweegt langzaam in de richting van Groot-Brittannië, zo blijkt uit een nieuwe studie. Tot het jaar 2000 verschoof de Noordpool met ongeveer 10 centimeter per jaar richting Canada.Inmiddels is de richting waarin het gebied zich beweegt veranderd. De Noordpool reist nu langzaam in de richting van Groot-Brittannië.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschriftScience Advances.

De verschuiving van de Noordpool treedt op doordat de draaias van de aarde niet stabiel is, maar beweegt onder invloed van het gewicht van het ijs en water dat op het aardoppervlak drukt.

Kantelt

De draaias van de aarde kantelt steeds naar de kant waar de aarde het meeste massa verliest.  De gebieden die aan de uiteindes van de aardas liggen (de Noord- en Zuidpool) reageren op die bewegingen door langzaam te verschuiven over het oppervlak van de aarde. 

De Amerikaanse wetenschappers hebben satellietbeelden bestudeerd om te achterhalen waarom de Noordpool de laatste jaren in een andere richting beweegt dan daarvoor.

Ze vermoeden dat vooral het smelten van gletsjers op Antarctica en Groenland heeft gezorgd voor de verandering in de beweging van de Noordpool. De watermassa in deze gebieden neemt toe door het vele smeltwater, zodat de aardas naar de andere kant helt.

Maar ook het verlies van water in Azië en Rusland speelt mogelijk een rol. Veel gebieden in deze regio's hebben de laatste jaren te kampen gehad met grote droogte. Daardoor is er waarschijnlijk veel watermassa verloren gegaan. Ook dit verlies aan massa heeft de druk op de aardas veranderd.

GPS

Het is voor het eerst dat onderzoekers hebben bewezen dat niet alleen smeltend ijs van invloed is op de draaias van de aarde. "We hebben nu solide bewijs dat ook veranderingen in de distributie van water op het land bepalen in welke richting de aardas beweegt", verklaart hoofonderzoeker Surendra Adhikari op nieuwssite New Scientist.

Kennis over de verschuiving van de aardas is belangrijk, omdat het fenomeen van invloed is op de waarnemingen van satellieten van het GPS-systeem.Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4245188/noordpool-verschuift-langzaam-richting-groot-brittannie.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:59 uur, door Joyce.s
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 april 2016, 17:14 uur | Bericht #470005
IJs op Groenland smelt met recordsnelheid
De ijskap op Groenland smelt deze maand met het snelste tempo dat ooit is gemeten. Door de hoge temperaturen in april is er smelt opgetreden in 10 procent van het landijs op het eiland.
Tot nu toe was 2010 het jaar waarin de ijskap het snelste smolt, destijds was er pas op 5 mei smelt waargenomen in 10 procent van het ijs.
Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Juli
Het warme weer op Groenland wordt op dit moment veroorzaakt door warme lucht afkomstig uit de Atlantische oceaan.
In veel gebieden op het eiland lag de temperatuur de afgelopen week boven de 10 graden Celsius. Dat is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. "Dit zou al  een warme dag zijn geweest in juli, laat staan in april", schrijft klimaatonderzoeker Robert Fausto op het blog Polar Portal nadat het kwik vorige week de 12 graden aantikte. 
Volgens meteorologen zijn de hoge temperaturen van afgelopen week waarschijnlijk echter een tijdelijk verschijnsel. In de komende dagen wordt kouder weer verwacht. Er is dan ook een grote kans dat het vele smeltwater in de ijskap op Groenland later deze maand weer zal bevriezen.

Zeeniveau
De ijskap op Groenland is op sommige plaatsen drie kilometer dik. Als al het ijs zou smelten, zou het zeeniveau lokaal met ongeveer zes meter stijgen. Zo ver komt het tot nu toe echter niet. De metingen die worden verricht, maken alleen duidelijk in hoe veel procent van de ijslaag er smeltwater is aangetroffen.
Sinds de eerste metingen in 1970 bevat de ijskap steeds vroeger in de lente smeltwater.

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4246628/ijs-groenland-smelt-met-recordsnelheid.html
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
14 april 2016, 17:17 uur | Bericht #470007

Twee grote ijsbergen afgebroken bij Antarctica 



Twee grote ijsbergen zijn afgebroken van de Nansen-ijskap op Antarctica. Satellieten van de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties NASA en ESA registreerden vorige week hoe de nieuwe kilometerslange ijsschotsen loskwamen van de ijskap.In maart stelde ESA vast dat een deel van de ijsplaat nog maar losjes vastzat aan de rest.

Vorige week zagen satellieten van NASA dat de scheur inmiddels 40 kilometer breed was geworden. De ijsschots maakte zich uiteindelijk los van de ijskap en brak vervolgens in tweeën.

De ijsbergen, die 10 en 20 kilometer lang en beide 5 kilometer breed en zo'n 250 meter dik zijn, drijven naar het oosten en vormen vooralsnog geen gevaar voor de koopvaardij of wetenschappelijke stations in het gebied.

Wel bestaat de mogelijkheid dat wetenschappelijke apparatuur op de zeebodem beschadigd raakt.

Groenland

Eerder op donderdag werd bekend dat de ijskap op Groenland deze maand sneller smelt dan gebruikelijk. Door de hoge temperaturen in april is er smelt opgetreden in 10 procent van het landijs op het eiland.

Voor de komende dagen wordt er kouder weer verwacht. Er is dan ook een grote kans dat het vele smeltwater in de ijskap op Groenland later deze maand weer zal bevriezen.Door: ANP/NU.nl

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4247031/twee-grote-ijsbergen-afgebroken-bij-antarctica.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:59 uur, door Joyce.s
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 april 2016, 17:22 uur | Bericht #470008
Twee grote ijsbergen afgebroken bij Antarctica
Twee grote ijsbergen zijn afgebroken van de Nansen-ijskap op Antarctica. Satellieten van de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties NASA en ESA registreerden vorige week hoe de nieuwe kilometerslange ijsschotsen loskwamen van de ijskap.In maart stelde ESA vast dat een deel van de ijsplaat nog maar losjes vastzat aan de rest.

Vorige week zagen satellieten van NASA dat de scheur inmiddels 40 kilometer breed was geworden. De ijsschots maakte zich uiteindelijk los van de ijskap en brak vervolgens in tweeën. De ijsbergen, die 10 en 20 kilometer lang en beide 5 kilometer breed en zo'n 250 meter dik zijn, drijven naar het oosten en vormen vooralsnog geen gevaar voor de koopvaardij of wetenschappelijke stations in het gebied, wel bestaat de mogelijkheid dat wetenschappelijke apparatuur op de zeebodem beschadigd raakt.

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4247031/twee-grote-ijsbergen-afgebroken-bij-antarctica.html

Wel ligt de omvang van het zeeijs rond Antarctica sinds eind maart weer boven normaal:

Bron: http://nsidc.org
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 april 2016, 17:23 uur | Bericht #470009
Hahaha, die hebben we tegelijk gepost. :D
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
15 april 2016, 11:23 uur | Bericht #470036
Citaat van Joyce.s, donderdag 14 april 2016, 17:17 uur......Wel bestaat de mogelijkheid dat wetenschappelijke apparatuur op de zeebodem beschadigd raakt.

Groenland

Eerder op donderdag werd bekend dat de ijskap op Groenland deze maand sneller smelt dan gebruikelijk. Door de hoge temperaturen in april is er smelt opgetreden in 10 procent van het landijs op het eiland.

Voor de komende dagen wordt er kouder weer verwacht. Er is dan ook een grote kans dat het vele smeltwater in de ijskap op Groenland later deze maand weer zal bevriezen.Door: ANP/NU.nl



Hahaha, ik denk dat die ijsbergen zelfs de satellieten beschadigd hebben.

Kijk maar:

Op de Groenlands ijssmeltgrafiek van DMI zie je smeltpieken (fig 1) door vermeende dooi terwijl je op de DMI Noordpool zeeijsbedekking (fig 2) precies tegenovergestelde pieken van aangroei ziet op hetzelfde moment.
Eerst dacht ik aan een fout van DMI, maar ook arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/ vertoont hetzelfde.(fig 3)
En tenslotte nsidc.org/data/seaice_index geeft momenteel aan dat er geen gegevens beschikbaar zijn. Niet van het zeeijs van de Noordpool als van de Zuidpool.(fig 4)

Dus groeide het Noordpoolijs zo snel aan in zeer korte tijd op hetzelfde moment dat Groenlandsijs zo snel in korte tijd dooide? Of zijn de salelietgegevens verstoord? Gezien de melding van NSID zou je denken aan het laatste.

Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
15 april 2016, 19:20 uur | Bericht #470052
NSIDC voorlopig gestopt met plaatsen zee-ijs mate


12 april 2016
Sensor op F-17 ondervind problemen, zee-ijs tijdreeks tijdelijk opgeschort


NSIDC heeft dagelijks zee-ijs mate updates tot nader order opgeschort, als gevolg van problemen met de satellietgegevens gebruikt om deze beelden te produceren.
...
 Het probleem werd aanvankelijk gezien in de gegevens voor 5 april en alle gegevens sindsdien zijn onbetrouwbaar, dus we hebben ervoor gekozen om geheel april uit het archief NSIDC te verwijderen.

Bron: NSIDC
  | Gewijzigd: 15 april 2016, 20:25 uur, door Justin
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
16 april 2016, 18:27 uur | Bericht #470067
Komt het er nu op neer dat het niet bekend is hoe het zeeijs ervoor staat.?
De grafieken zijn dus momenteel niet betrouwbaar. Ik kan me herinneren dat er wel vaker een correctie kwam.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
14 mei 2016, 12:04 uur | Bericht #470556
Citaat van Tycoon2, zaterdag 16 april 2016, 18:27 uur Komt het er nu op neer dat het niet bekend is hoe het zeeijs ervoor staat.?
De grafieken zijn dus momenteel niet betrouwbaar. Ik kan me herinneren dat er wel vaker een correctie kwam.
Het is nu een maand later en NSIDC heeft nog steeds geen dagelijkse beelden.
Het is toch zielig gesteld dat men voor het meten van zeeijs zo afhankelijk is van één sensor.

De site arctic.atmos gaat gewoon door met het geven van onbetrouwbare plaatjes. Zie hieronder.De pieken worden steeds groter zowel voor het zeeijs op de Noord- als Zuidpool.
Ze vermelden wel de problemen: "Special Sensor Microwave Imager and Sounder (SSMIS) on the Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) F-17 satellite that provides passive microwave brightness temperatures (and derived Arctic and Antarctic sea ice products) has been providing spurious data since beginning of April. Working on resolving problem or replacing this data source. "

Hoe dan ook, dit geeft weinig vertrouwen in zeeijs en temperaturen gemeten door satelieten!




Het Deense meteorologisch instituut DMI verwijdert simpel de pieken en plaats wel dagelijks plaatjes van het zeeijs op de Noordpool. Echter andere gegevens (temperatuur zeeijs tov van langjarig) loopt niet meer door. Dus betrouwbaarheid is eveneens 0,0.

 
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Woonplaats: Heeze
Berichten: 82
Lid sinds: 25 sep. 2015
14 mei 2016, 12:20 uur | Bericht #470557
https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N

Probleem opgelost!!!
Voor verantwoording svp naar beneden scrollen op betreffende pagina. | Gewijzigd: 14 mei 2016, 12:22 uur, door john setov
I know one when I see one, deniers I see first and if possible I put them on a list: [/url]http://www.desmogblog.com/global-warming-denier-database[/url]
But I love you anyway
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
14 mei 2016, 12:50 uur | Bericht #470561
Citaat van john setov, zaterdag 14 mei 2016, 12:20 uur https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N

Probleem opgelost!!!
Voor verantwoording svp naar beneden scrollen op betreffende pagina.
Bedankt John! De link werkte bij mij niet maar met knippen en plakken in de browser werkte het wel.

Ziet er hetzelfde uit als de gecorrigeerde grafiek van het Deense meteo. (DMI) Overigens vreemd dat ze in april dezlefde fouten hadden ondanks dat ze een andere sateliet zeggen te gebruiken.

Gezien de veelvuldige vervanging van de sensoren heb ik weinig vertrouwen in de resultaten (in het algemeen) van satellietmetingen.

Van deze site is de vervangingsfrequentie ook groot. De huidige is vanaf 2012 actief. De daaraan voorafgaande slechts 8-9 maanden.
• Jan. 1980 ~ Jul. 1987 : SMMR
• Jul. 1987 ~ Jun. 2002 : SSM/I
• Jun. 2002 ~ Oct. 2011 : AMSR-E
• Oct. 2011 ~ Jul. 2012 : WindSat
• Jul. 2012 ~ the present : AMSR2
 
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 juni 2016, 11:43 uur | Bericht #471678
'Noordpool dit jaar mogelijk zonder zeeijs'
De Noordpool kan dit jaar of volgend jaar voor het eerst in meer dan 100.000 jaar zonder zeeijs komen te zitten. Dat voorspelt een leidende wetenschapper op het gebied van de polen aan de universiteit van Cambridge.Uit satellietgegevens blijkt dat er op 1 juni nog maar 11,1 miljoen vierkante kilometer ijs was, terwijl dat de afgelopen dertig jaar gemiddeld bijna 12,7 miljoen vierkante kilometer was.

"Mijn voorspelling is dat het ijs op de Noordpool waarschijnlijk zal verdwijnen, ofwel minder dan een miljoen vierkante kilometer zal zijn in september", zei Peter Wadhams tegen de Britse krant The Independent.

De snelle opwarming van het poolgebied houdt verband met extreme weersomstandigheden, zoals de overstromingen in delen van Europa en tornado's in de Verenigde Staten die buiten het seizoen voorkomen.

Daarnaast komt er minder zeeijs voor aan de noordkust van Rusland, waardoor de zee beduidend warmer wordt.

http://www.nu.nl/buitenland/4272966/noordpool-jaar-mogelijk-zonder-zeeijs.html
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Rots53
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 251
Lid sinds: 26 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 september 2016, 11:36 uur | Bericht #474249

Alle ijsberen op de Noordpool worden bedreigd door smeltend ijs, zo blijkt uit een nieuwe studie. De negentien gebieden op de Noordpool waar ijsberen leven, zijn steeds minder lang bedekt met ijs gedurende winter.

De periode waarin er ijs ligt, neemt per decennium af met zeven tot negen dagen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Cryosphere.

Satellietbeelden

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door satellietbeelden te bestuderen van de Noordpool. Ze hadden de beschikking over een archief van 35 jaar en focusten zich op negentien leefgebieden van ijsberen die in grootte variëren van 53.000 tot 281.000 vierkante kilometer.

In al deze gebieden zagen ze dezelfde trend: het zeeijs trekt zich in de lente steeds vroeger terug en groeit in de herfst steeds langzamer aan. Aangezien ijsberen gebieden met ijs nodig hebben om te jagen op zeehonden en vis, worden vrijwel alle populaties ernstig bedreigd.

IJsvrij

"Het breken van ijs in de lente en het uitblijven van ijs in de herfst, zorgt ervoor dat de ijsberen minder tijd hebben om te jagen, maar ze hebben ook minder kans om een partner tegen te komen en nageslacht te verwekken", verklaart hoofdonderzoekster Kirstin Laidre op nieuwssite Nature.

Sommige klimaatmodellen suggereren dat het grootste deel van de Noordpool al in het midden van deze eeuw ijsvrij zal zijn gedurende de zomer. Waarschijnlijk zullen ijsberen dan uitsterven.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 518 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 518, lezen 4 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden