...
Interessante puzzel
Het is een interessante puzzel, waarin waarschijnlijk veel van de erder genoemde factoren op een bepaalde manier met elkaar samenwerken. Hoe het precies gaat, wordt op dit moment nog niet compleet begrepen en daarom is het record van dit jaar in het Zuidpoolgebied ook voor de volgers een verrassing. We meten het en weten dat het zo is. Zoals we ook weten dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat het ook in en rond Antarctica warmer wordt, zowel op het land als in de zee. Hoe het ene dan toch het andere kan veroorzaken, is nu dan ook onderwerp van onderzoek.
Ik zie weer aannames met "Zoals we ook weten dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat het ook in en rond Antarctica warmer wordt, zowel op het land als in de zee"
Mag ik daarvan ff een bron weer.nl?
Ik heb deze:
de zuidpool tussen 85 graden zuiderbreedte en 60 graden zuiderbreedte van UAH sinds 1979 en O, O, O, wat wordt het toch warmer op en rond de zuidpool, maar niet heus!
Situatie per augustus 2013
Situatie t/m aug 2014 met ook cijfers onderverdeeld in land en oceaan binnen de zuidpoolstreek: Wat een opwarming hè, Ow nee er staan 2 minnetjes voor....
Waar kan je alle UAH cijfers over de hele wereld zien vanaf 1979?
Hier
Bron: http://vortex.nsstc.uah.edu/data/msu/t2lt/uahncdc_lt_5.6.txt
Met oktober op de kalender is het in het uitgestrekte Siberië fors kouder geworden. Na enkele dagen aanhoudende sneeuwval zakte Ojmjakon, de ‘koudepool’ van de winter op het Noordelijk Halfrond, onderuit naar -20,9º. In september was het daar niet kouder geweest dan -11,8º op de 24ste. Een minimumtemperatuur van ruim 20 graden onder nul is best bijzonder aan het begin van oktober. Het kouderecord voor september bedraagt namelijk -25,3º in 1955. Het verval in oktober is trouwens bijzonder groot want het kouderecord voor de maand staat op -47,6º in 1952. Die diepvriestemperatuur werd uiteraard pas laat in oktober bereikt. In Ojmjakon ligt momenteel 12 centimeter sneeuw. De nederzetting in het noordoosten van Siberië was geen ‘Spitzenreiter’. In Delyankir, op de 64ste breedtegraad, wees de thermometer de afgelopen nacht -26,3º aan. De sneeuw ligt daar 25 centimeter hoog. De maximumtemperatuur in Ojmjakon is vandaag uitgekomen op -1,6º.
In Noord-Europa kwam het Zweedse Naimakka uit op -6,3 en het Finse Vaala Pelso -7,3º. In september is in het Zweedse Umeå een kouderecord gevestigd. Op de 25ste werd het -8,5º. In een reeks vanaf 1858 (!) stond het vorige record op -7,3º op de 26ste in 1968.
Weerman Jan Visser, Purmerend, 1 oktober 2014, 16:50 uur - Janvissersweer.nl
In het uiterst oostelijk puntje van Rusland is het buitengewoon warm geworden. Van dinsdag en woensdag werd de gemiddelde temperatuur niet alleen hoger dan die van oktober, maar zelfs dan die van september. In de hoofdstad Anadyr werd de gemiddelde temperatuur op woensdag 5,6 graden, tegenover -5.6 graden gemiddeld in oktober. Een verschil van meer dan 10 graden!
Oorzaak van de 'abnormale hitte' was intense instroom van lucht uit het zuid-oosten van de Stille Oceaan, in de circulatie van de depressie.
Bovendien traden lokale effecten op. Pevek (aan de Noordkust van Oost Siberië!!) kreeg met de zuidoosten wind te maken met een speciale wind, genoemd "Yuzhakov." Wanneer de lucht rond de bergketens stroomt, gelegen in de voorkant van de stad, daalde de wind verwarmd neer op de pistes, Als gevolg van deze twee factoren - de totale advectie van warme lucht en bijverwarming bij het dalen – werd het in Pevek plus 5,8 graden.
Opvallend was dat het warmste moment van de dag in de nacht van dinsdag op woensdag viel.
Bron: Meteonovosti | Gewijzigd: 2 oktober 2014, 09:44 uur, door Ben47
Direct werd verband gelegd met de ijsvermindering in de Chukchi zee, maar dat bleek weer eens propaganda van de opwarmingaanhangers te zijn. Dit werd op CNN breed uitgemeten.
Er werden echter direct vragen over het verband van dit gebeuren met het klimaat gesteld en toen bleek dat dit zich ook op grote schaal had voorgedaan in 1972 en 1978. Ook blijkt het deels aan de jacht op deze dieren te liggen.
Bron foto:weather.com
De Chukchi zee heeft deze zomer minder ijs dan het langjarig gemiddelde gehad, maar had meer ijs dan de afgelopen 12 jaar. En ook in eerdere jaren kwam daar minder zeeijs voor in de zomer.
Overigens lag In de Canadese Archipel deze zomer juist meer dan het langjarig gemiddelde.
| Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:57 uur, door Joyce.s
In een artikel in Earth and Planetary Science Letters wordt gesteld bewijzen te hebben dat het smelten van onderen af van één van de grootste gletsjers van West-Antarctica, de Thwaites gletsjer, het gevolg is gevolg van geothermische warmteflux van vulkanen langs de West-Antarctische vulkanische Rift System.
Het gebied dat beoordeeld is
Geothermal heat flux gemeten in het gebied
Geen verwarming luchttemperatuur Zuidpool tussen 60 graden zuiderbreedte en 85 graden zuidderbreedte
And Antarctic sea surface temperature has fallen since 2006, which would explain the extra sea ice
De warmte is ook niet opgeslagen in diepere Oceaan rondom de Zuidpool volgens de boei-metingen
Waar op de noordpool de sterkste ijsaangroei er nu op zit (let wel; de ijsgroei blijft doorzetten tot maart) zit de zuidpool nog volop in haar smeltseizoen. Zoals van onderstaande grafiek af te lezen gebeurd dat vrijwel ongestoord. Hier nog steeds slechts positieve cijfers.
DEN HAAG - Het smelten van het ijs op de Noordpool maakt gebruik van de noordelijke zeeroute tussen het noordoosten van Azië en Noordwest-Europa commercieel levensvatbaar. Het betekent een verkorting van de handelsroute van de scheepvaart met een derde. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag meegedeeld.
Momenteel gebruikt de scheepvaart een zuidelijke zeeroute die onder andere via het Suezkanaal loopt. Het planbureau onderzoekt onder meer met experts van de universiteit van Bern wat de gevolgen van de nieuwe route zijn.
Het CPB spreekt van een „economische schok” door het gebruik van de noordelijke route omdat wereldwijd verschuivingen zullen plaatsvinden van inkomen en welvaart van de betrokken landen.
De effecten omvatten een substantiële verschuiving van de bilaterale handelsstromen tussen Azië en Europa, aldus het CPB.
bron:http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24032597/__Smelten_van_noordpoolijs_opent_handelsroute__.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:57 uur, door Joyce.s
Gletsjers smelten sneller
UTRECHT - Gletsjers op het zuidelijk deel van het Antarctische Schiereiland blijken onverwacht snel af te smelten. Sinds 2009 heeft de ijsmassa in een deel dat stabiel werd geacht, netto ongeveer 300 miljard kubieke meter extra water aan de oceaan toegevoegd. Dat is het volume van 350.000 Empire State Buildings.
Tot deze alarmerende conclusie komt een internationaal team van onderzoekers, waaronder wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Het ijsverlies in de regio is zelfs zo groot dat het kleine veranderingen in het aardse zwaartekrachtveld veroorzaakt.
„Het feit dat zo veel gletsjers in zo’n groot gebied zo plotseling allemaal tegelijk ijs verliezen komt als een verrassing voor ons”, zegt onderzoeksleider Bert Wouters. „Dat duidt op een onverwacht snelle respons van de ijskap, in slechts een paar jaar is het dynamische gedrag van de regio compleet veranderd.”
Van sommige gletsjers daalt de oppervlaktehoogte per jaar met maar liefst vier meter. Volgens poolonderzoeker dr. Stefan Ligtenberg moet de oorzaak worden gezocht aan de onderkant van het ijs, waar het in contact staat met het opwarmende oceaanwater. „Een groot deel van de gletsjers in het gebied mondt uit in dikke ijsplaten die voor de kust van Antarctica drijven. De westenwinden die het Antarctische continent omringen, zijn de afgelopen decennia toegenomen waardoor de oceaanstromingen zijn veranderd. Hierdoor stroomt er meer warm water naar deze regio, waar het de gletsjers en ijsplaten van onderaf wegsmelt."
De onderzoekers denken dat rond 2009 de afname van de ijsplaatdikte en het afsmelten van de gletsjers een kantelpunt is gepasseerd. „Daarmee is het versnelde ijsverlies in gang gezet”, aldus Wouters. „Extra onderzoek is nodig om vast te kunnen stellen hoe lang en hoeveel het gebied in de komende jaren zal bijdragen aan de mondiale zeespiegelstijging.”
Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/24070778/__Gletsjers_smelten_sneller__.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:57 uur, door Joyce.s
Edit Joyce: Done fijn, bedankt Joyce! | Gewijzigd: 17 juni 2015, 11:22 uur, door Ben47
Het groeien van het zeeijs geeft ineens een aanzienlijke dip na alsmaar ver boven het langjarig gemiddelde te hebben gezeten. De satelliet lijkt problemen te hebben. Of dat de oorzaak is is onduidelijk, maar het is wel toevallig dat de dip en de problemen vrijwel gelijk valt.
.
Het groeien van het zeeijs geeft ineens een aanzienlijke dip na alsmaar ver boven het langjarig gemiddelde te hebben gezeten. De satelliet lijkt problemen te hebben. Of dat de oorzaak is is onduidelijk, maar het is wel toevallig dat de dip en de problemen vrijwel gelijk valt.
Het plotseling groeien of afnemen van het ZEE ijs kan te maken hebben met de grootschalige weerpatronen (stroming) in de atmosfeer gedurende een bepaalde tijd. Studies in de afgelopen jaren hebben dit onder meer aangetoond. Sowieiso heeft de toename van het zeeijs welke we grootschalig al sinds het einde van de jaren 70 zien direct dan wel indirect met de opwarming van de aarde te maken. | Gewijzigd: 21 augustus 2015, 13:49 uur, door Alpenweerman
Ook ik geloof niet in sprookjes, ben wel een realist en zie het gebeuren om me heen. Daarbij wil ik vooral geen "politieke discussie" gaan voeren over het hoe en wat, gewoon de feiten en die wijzen in 1 richting -Global Warming (wat voor oorzaak dan ook)! Maar goed, typisch weer zo'n gevalletje van "wil niet weten", "lekker ontkennen" dan wel de wetenschap in discrediet brengen. Hoe dan ook, speciaal voor jou nog een artikel van het KNMI over de toename van het ZEE IJs in relatie met de GW.
http://www.knmi.nl/cms/content/112773/
| Gewijzigd: 22 augustus 2015, 10:54 uur, door Alpenweerman
Het KNMI juist ja. De grootste deelnemer aan het IPCC. Kan je wat anders verwachten?? Hoe dan ook geen enkele wetenschapper zie ik beweren dat hij 100% zeker is v.w.b. de opwarming, over de toename van het zeeijs op Antarctica tast men volledig in het duister en laat men er telkens een andere theorie op los om het maar in verband te brengen met de opwarming. Dat is de realiteit!!
En typeringen van mensen die niet in het gareel van de opwarmingsalarmisten willen lopen met 'typisch weer zo'n gevalletje van "wil niet weten", "lekker ontkennen" ' is me alom bekend. Jij bedient je daar blijkbaar ook van i.p.v. verder kijken dan je neus lang is. | Gewijzigd: 22 augustus 2015, 11:22 uur, door Ben47
Het KNMI juist ja. De grootste deelnemer aan het IPCC. Kan je wat anders verwachten?? Hoe dan ook geen enkele wetenschapper zie ik beweren dat hij 100% zeker is v.w.b. de opwarming, over de toename van het zeeijs op Antarctica tast men volledig in het duister en laat men er telkens een andere theorie op los om het maar in verband te brengen met de opwarming. Dat is de realiteit!!
En typeringen van mensen die niet in het gareel van de opwarmingsalarmisten willen lopen met 'typisch weer zo'n gevalletje van "wil niet weten", "lekker ontkennen" ' is me alom bekend. Jij bedient je daar blijkbaar ook van i.p.v. verder kijken dan je neus lang is.
Klimaatscepticus in optima forma en wrs een aanhanger van Climategate.nl, het platform voor "angry young" men die zich tegen de Grote Klimaatleugen verzetten? Kan bijna niet missen
JPvS "Praat met een ‘klimaatscepticus’ en de kans is groot dat je binnen 5 minuten te horen krijgt: “Maar de opwarming van de aarde is circa 15 jaar geleden gestopt; en er is geen enkel klimaatmodel geweest dat dit heeft voorspeld”. Misschien wordt er nog aan toegevoegd: “… en dat terwijl de CO2-uitstoot gewoon is doorgegaan”. Waarmee de ‘scepticus’ maar zeggen wil: flauwekul, die opwarming van de aarde, de klimaatmodellen deugen niet, en het idee dat CO2 daarvoor verantwoordelijk is, is uit de lucht gegrepen. Drie argumenten ineen, geen wonder dat het verhaal over het einde van de opwarming in sceptische kringen zo populair is. Maar klopt het?"
Lees eens verder in het volgende artikel, gastblog door Jan Paul van Soest (JPvS), en dan vooral ook eens de reacties -toelichtingen.
https://klimaatverandering.wordpress.com/2014/08/27/de-strijd-om-het-einde-van-de-opwarming/
| Gewijzigd: 22 augustus 2015, 11:41 uur, door Alpenweerman
Tja als je het zo bekijkt. Niet vergeten overigens dat ik enkel de feiten benoemde (zie foto's gletsjers afname ) zonder enige verwijzing richting de politiek of oorzaken etc. Daarmee kwam jij vervolgens om de hoek. Maar goed, weer terug naar de orde van de dag voordat we hier in een slow-chat loop verzeild raken.
Ik waardeer het in elk geval dat NASA het aandurft hun eigen eerdere onderzoeken ter discussie te stellen met resultaten van nieuwe onderzoeken die daarmewe op gespannenvoet staan. Het is een stap op de goede weg. Je kan niet alles in eens verwachten. | Gewijzigd: 8 december 2015, 16:56 uur, door Ben47