Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
25 augustus 2014, 20:13 uur | Bericht #438530
Italiaan gaat jaar op ijsberg wonen om opwarming van de aarde te bewijzen

Om de aandacht te vestigen op de opwarming van de aarde, zal de Italiaanse avonturier Alex Bellini in de lente van volgend jaar op zoek gaan naar een ijsberg waarop hij zal wonen tot hij smelt. Dat meldt The Daily Mail.

Bellini zal in 2015 naar het noordwesten van Groenland trekken op zoek naar een ijsberg waar hij een jaar op zal doorbrengen.

Eerder roeide Bellini al de Middellandse Zee en de Atlantische oceaan over en liep hij al meer dan 22.000 km aan marathons, maar dit zou wel eens zijn zwaarste uitdaging ooit kunnen worden.

Capsule
Hij zal er in een speciale capsule op gedroogde voeding leven en zal het grootste deel van de tijd alleen zijn. Mocht het te gevaarlijk worden om op de ijsberg te blijven, kan hij in zijn capsule op de oceaan drijven tot hij gered wordt.

Bellini wil hiermee aantonen hoe snel ijs de laatste jaren is beginnen smelten en hoopt anderen aan te zetten om ook actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde.

TweetyV6
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1
Lid sinds: 30 mrt. 2011
26 augustus 2014, 08:52 uur | Bericht #438562
Citaat van justinos, maandag 25 augustus 2014, 20:13 uur Italiaan gaat jaar op ijsberg wonen om opwarming van de aarde te bewijzen

Om de aandacht te vestigen op de opwarming van de aarde

Als je iets wilt bewijzen, dan doe je dat met objectieve data en niet met een of andere ego-trip stunt.
Data geven aan dat de gemiddelde temperatuur op de aarde de afgelopen 17 jaar geen significante stijging, maar ook geen significante daling heeft laten zien.

Hier een leuk stukje: http://klimaatgek.nl/wordpress/2014/07/16/het-wordt-nog-steeds-steedswarmer/#more-2628

Waarom deze advertentie?
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
26 augustus 2014, 11:40 uur | Bericht #438568
Of hij wil alleen de aandacht op zichzelf vestigen! 'Meeliften' noemen we zo iets. Maar niet uitgesloten is ook dat de opwarmingsaanhangers bekende mensen gebruiken om hun niet bewezen opwarming kracht bij te zetten. Ze zitten immers met de handen in het haar over de feitelijke stagnatie van de wereldwijde opwarming. Sommige mensen laten zich daar maar al te graag voor gebruiken. Publiciteitsgeil!
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
27 augustus 2014, 13:53 uur | Bericht #438636
Binnen 2-3 weken zal de noordpool weer de winter in duiken en komt er een einde aan het smeltproces. Nog altijd geen slechte cijfers voor de omvang en oppervlakte van het ijs, welke nu ongeveer gelijk liggen aan exact een jaar geleden.



Ook in het populaire plaatje Ojmjakon, één van de koudst bewoonde plaatsen op het noordelijk halfrond, is de winter in aantocht. Waar het er nu nog 25 graden is, klapt de temperatuur in de komende 14 dagen al richting 8 graden en overdag rond het vriespunt. In de maanden november-maart kan het hier lange periodes tot onder de -65 graden worden.

Overigens is dit een klein beetje off-topic, Omjakon ligt namelijk zo'n 3000 km van de Noordpool af. Ondanks dat is het een interessant gebied om te volgen.


| Gewijzigd: 27 augustus 2014, 13:56 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
1 september 2014, 17:41 uur | Bericht #438835
Poolijs vertoont licht herstel

Na jaren van teruggang, lijkt het zeeijs in het Noordpoolgebied zich heel aarzelend iets te herstellen. Net als vorig jaar komt de minimum ijsbedekking van de ijszeeën dit jaar tussen 5 en 6 miljoen vierkante kilometer uit, ver verwijderd van het laagterecord uit 2012. Opvallend is dat het zomerijs dit jaar gemiddeld wel duidelijk dikker was dan dat van vorig jaar. Of hiermee sprake is van het begin van een herstel blijft de vraag. De trend is nog steeds sterk dalend.


Met nog 1 a 2 weken smelt te gaan, zit het zeeijs in het Noordpoolgebied tegen zijn jaarlijkse minimumoppervlakte aan. Het zeeoppervlak dat voor minstens 15 procent met zeeijs bedekt is, beslaat nu een gebied ter grootte van iets minder dan 6 miljoen vierkante kilometer (ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer minder dan normaal). De ijsbedekking aan het einde van het seizoen ligt daarmee net iets boven vorig jaar om deze tijd en veel hoger dan in 2012 (circa 2 miljoen vierkante kilometer meer) toen het absolute minimum in de meetreeks werd bereikt.


De ijsbedekking in het Noordpoolgebied is op dit moment duidelijk lager dan normaal, maar niet zo laag als de afgelopen jaren rond deze tijd vaak het geval was.

Dikker ijs
Opvallend is dat de gemiddelde ijsdikte met ongeveer 1,5 meter wel duidelijk boven die van vorig jaar ligt. Toen was het ijs om deze tijd slechts rond 1,1 meter dik. Het totale volume aan ijs in het Noordpoolgebied heeft zich daarmee hersteld tot het niveau van 2007 en ligt daar nu zelfs iets boven. Die ontwikkeling is verrassend, omdat nog geen twee jaar geleden juist steeds recordlage ijsvolumes werden gemeten. Het (lichte) herstel kwam voor vele volgers dan ook onverwacht.


In dit staatje is te zien dat de ijsbedekking in het jaar 2012, toen het nu nog steeds geldende laagterecord werd bereikt, nog veel lager was. We zitten nu op een niveau, vergelijkbaar met dat van 2007. Bron: NSIDC.

Toen het smeltseizoen vorig jaar (2013) begon met recordlage ijsdiktes, hielden velen hun hart vast. Na het spectaculaire laagterecord van het zeeijs een jaar eerder zag het er toen wel heel slecht uit. Het smeltseizoen kwam echter veel later op gang dan normaal. Lagedrukgebieden boven de Noordpool hielden het (dunne) ijs mooi bij elkaar en voorkwamen een snelle smelt. Aan het einde van de zomer van 2013 bleef daardoor niet alleen veel meer zeeijs over dan in het recordjaar ervoor, ook de dikte van het ijs herstelde zich enigszins en liet alweer twee andere jaren achter zich.


Het ijsoppervlak aan het einde van de huidige zomer is vergelijkbaar met dat van vorig jaar. Bron: NSIDC.

Gespannen
Toen de zomer van dit jaar begon, zag het er allemaal dan ook wat gunstiger uit. Hoewel er niet meer ijs was dan een jaar eerder, was het aanwezige ijs wel dikker. Vanwege de spectaculaire ontwikkelingen van een jaar eerder, keek iedereen gespannen toe hoe het deze zomer zou gaan. Opnieuw kende het smeltseizoen een trage start. In mei en gedurende een flink deel van juni verliep het smelten trager dan we van de laatste jaren gewend waren. Bovendien ontstonden op het ijs nauwelijks de gebruikelijke meertjes van smeltwater, zoals andere jaren al wel gebeurde.


Alleen is de gemiddelde ijsdikte dit jaar een stuk groter. Het scheelt met vorig jaar bijna een halve meter. Bron: PIOMAS.


Daardoor heeft het ijsvolume zich hersteld tot het niveau van 2007 en zelfs iets daarboven. Dat is tamelijk onverwacht. Bron: PIOMAS.

Het smelten van zeeijs is een ingewikkeld proces en wordt door allerlei factoren beïnvloed. De luchttemperaturen spelen natuurlijk een belangrijke rol, maar bepalend zijn ook de hoeveelheid zonneschijn, de zeestromingen en de windrichting en windkracht in het gebied. In het algemeen kun je stellen dat hoe meer de ijsschotsen op elkaar gepakt liggen, hoe beter het ijs overleeft. Verder is een bewolkt weerbeeld met weinig zonneschijn gunstig en ook het zo min mogelijk ontstaan van smeltmeertjes op het ijs. In vergelijking met het witte ijs is het water in die meertjes namelijk veel donkerder en neemt dus ook veel meer warmte van de zon op. Zodra er water op het ijs staat, smelt het ijs eronder dan ook veel sneller. Het uit elkaar slaan van ijsvelden door stormen kan eveneens tot een versnelling in het smelten van het ijs leiden. Dat gebeurde in het recordjaar 2012.

Warmer dan normaal
Hoewel het ook dit jaar in delen van het Noordpoolgebied warmer dan normaal was, werkten andere factoren wel mee aan het laten overleven van het zeeijs. Echte stormen bleven dit keer uit, zodat het ijs mooi op elkaar bleef liggen. Verder ontstonden, vroeg in het seizoen, niet de gebruikelijke smeltmeertjes op het ijs, zoals andere jaren wel. Dit lijkt van groot belang te zijn voor de ontwikkelingen later in het smeltseizoen. Als zo’n rustige start als dit jaar er eenmaal is, is het veel lastiger dan anders om er later in het seizoen alsnog een versnelling uit te persen.

Een dergelijke versnelling kwam er de afgelopen maanden overigens wel, eind juni en in de eerste weken van juli, maar later vlakte de snelheid van het smelten van het ijs weer af en werden de verschillen met de voorgaande jaren groter. Dat was vooral goed te zien in de gemiddelde dikte van het ijs dat overbleef. Het verschil met vorig jaar is met 40 centimeter toch opvallend groot. Qua totale oppervlakte is het verschil minder groot, maar records bleven dit jaar ver uit zicht.


Als je alle ijsschotsen tegen elkaar aanschuift, krijg je een andere oppervlakteberekening. Die is in deze grafiek te zien. Ook dit plaatje laat zien dat we nog boven vorig jaar zitten. Het verschil met 2012 is helemaal groot. Bron: Universiteit van Illinois.

Zet broos herstel door?
De grote vraag is nu natuurlijk of dit aarzelende herstel van het zeeijs de komende jaren doorzet? Een antwoord hierop is moeilijk te geven. Net zo verrassend als het voorzichtige herstel van nu, was de enorme teruggang in zeeijs die we in het jaar 2007 beleefden en die ook door niemand was zien aankomen. De factoren die de smelt van het ijs in het zomerseizoen bepalen, lijken op een erg ingewikkelde manier op elkaar in te werken. Het evenwicht is daarbij dermate broos dat het eindresultaat net zo makkelijk in negatieve als in positieve zin kan opvallen, zonder dat meteen duidelijk is welk van de op het proces inwerkende factoren daarbij de doorslag heeft gegeven. En ook al klinkt dat flauw, het is dus afwachten. En nog meer van het proces proberen te begrijpen.

Warm Groenland
Behalve op het zeeijs, wordt gedurende de zomermaanden ook altijd gelet op de afsmelt van het landijs op Groenland. Daar hebben ze weer een behoorlijk warme zomer achter de rug. Vooral aan de randen van de ijskap heeft het veel en hard gedooid. Bovenop de ijskap bleven de temperaturen in het algemeen beneden het vriespunt of kwamen er slechts enkele dagen boven. Voor het landijs op Groenland is het dus zeker (zoals vaak de laatste jaren) geen goede zomer geweest.


Ook Groenland heeft een warme zomer achter de rug met veel afsmelt van ijs. Bron: NSIDC.

Bronnen: MeteoGroup, NSIDC.

weer.nl
Lees ook:

marcuz
Lid
Woonplaats: obdam
Berichten: 1360
Lid sinds: 12 dec. 2009
1 september 2014, 17:44 uur | Bericht #438836
Zee-ijs noordpool is dit jaar nu al gestopt met smelten.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
1 september 2014, 19:00 uur | Bericht #438844
Citaat van marcuz, maandag 1 september 2014, 17:44 uur Zee-ijs noordpool is dit jaar nu al gestopt met smelten.
Het ijs lijkt momenteel inderdaad al te stagneren of zelfs op sommige kaarten aan te groeien. Maar pas over een week of 2 zou de echte ommekeer moeten gaan plaatsvinden, ik durf nog niet uit te spreken dat het ijs gestopt is met smelten, dat zou vrij uniek zijn. De zuidpool heeft helaas wel een periode van redelijk sterkte dooi achter de rug, dat is veel te vroeg maar gebeurde vorig jaar zelfs nog later en is toen nog volledig hersteld. Het kan voor zowel de noord- als zuidpool dus nog alle kanten op gaan de laatste 2 weken.

-------------

Smeltend ijs doet Antarctische zee sneller stijgen dan het globale gemiddelde

Smeltende gletsjers hebben de zeespiegel rond de kust van Antarctica twee centimeter meer doen stijgen dan het globale gemiddelde van zes centimeter. Dat ontdekten Britse onderzoekers na een nieuwe studie van satellietgegevens van de voorbije 19 jaar.


Wetenschappers van de universiteit van Southampton en de Britse instellingen National Oceanography Centre en British Antarctic Survey bestudeerden satellietbeelden van een gebied van meer dan een miljoen vierkante kilometer. Daarnaast voerden ze computersimulaties uit die de gevolgen van smeltende gletsjers voor de Antarctische Oceaan toonden. De resultaten van de simulaties weerspiegelden vrij getrouw het echte beeld dat de satellietgegevens toonden.

Door het smelten van de Antarctische ijskap en het verdunnen van drijvende ijsplaten is 350 gigaton zoet water toegevoegd aan de oceaan, besluiten de onderzoekers, die hun studie publiceerden in het vakblad Nature Geoscience. Dat heeft geleid tot een vermindering van het zoutgehalte in de omringende oceanen - iets wat bevestigd werd door onderzoeksexpedities per boot.

Zoutgehalte
"Zoet water is minder dicht dan zout water", legt hoofdauteur van de studie Craig Rye uit. "Daardoor verwachten we een plaatselijke stijging van het zeeniveau in gebieden waar een teveel van zoet water is. Computermodellen bevestigen ons vermoeden dat de stijging van de zeespiegel die we in de satellietgegevens zien bijna volledig veroorzaakt wordt door een afname van het zoutgehalte in het water."

Het samenspel tussen lucht, zee en ijs in deze zeeën is bepalend voor de stabiliteit van de Antarctische ijskap, aldus Rye. "Het heeft daardoor een grote invloed op de globale zeespiegel en andere klimaatprocessen, zoals het genereren van het Antarctische bodemwater dat wereldwijd de grootste oceaandiepten afkoelt en ventileert."

HLN.be
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
1 september 2014, 20:32 uur | Bericht #438847
Citaat van justinos, maandag 1 september 2014, 17:41 uur ......
Warm Groenland
Behalve op het zeeijs, wordt gedurende de zomermaanden ook altijd gelet op de afsmelt van het landijs op Groenland. Daar hebben ze weer een behoorlijk warme zomer achter de rug. Vooral aan de randen van de ijskap heeft het veel en hard gedooid. Bovenop de ijskap bleven de temperaturen in het algemeen beneden het vriespunt of kwamen er slechts enkele dagen boven. Voor het landijs op Groenland is het dus zeker (zoals vaak de laatste jaren) geen goede zomer geweest.


Ook Groenland heeft een warme zomer achter de rug met veel afsmelt van ijs. Bron: NSIDC.

Bronnen: MeteoGroup, NSIDC.

weer.nl
Lees ook:

Ik heb toch een ander plaatje en wel van het Deens meteoroogisch Instituut DMI


De grafiek  toont hoe groot een fractie met smeltende vorm ijskap oppervlakte tijdens de zomer. De blauwe curve toont de waarden van dit jaar, terwijl de grijze lijn geeft het gemiddelde over de periode 1990-2011. De lichtgrijze gearceerde gebied rond de grijze kromme toont de variatie van de dagwaarden van jaar tot jaar, echter, de hoogste en laagste waarde voor elke dag minder.
(Door translater laten vertalen uit het Deens, Ben47)

OK er wordt vanaf 1990 gekeken en niet vanaf 1981, maar dan toch...Dit zou betekenen dat de afsmelt in 2014 lager ligt dan het gemiddelde over 1990-2011! | Gewijzigd: 1 september 2014, 20:34 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
6 september 2014, 09:29 uur | Bericht #438976
Noordwestelijke Doorvaart deze zomer niet open!
De Noordwestelijke Doorvaart is een route van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan door de poolarchipel van Canada.

Er ligt op die route deze zomer meer zee-ijs dan het gemiddelde over 1981-2010 (zie blauwe lijn).

Zelfs de Amundsen route is niet geheel geopend. (Amundsen bevoer deze route in 1905!)

Bron:nsid
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
8 september 2014, 14:41 uur | Bericht #439032
Situatie zee-ijs Noordpool

Bijna aan einde smeltseizoen; nog een paar dagen te gaan. Hier gelijk aan hetzelfde moment in sept 2013. Situatie zee-ijs gebied 6 sept 2014


Bron detail grafiek: arctic.atmos



Volgens het Japans International Arctic Research Center was mate van zee-ijs gisteren groter dan 2013

Bron gradiek: International Arctic Research Center (IARC)
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
15 september 2014, 16:46 uur | Bericht #439394
Smeltseizoen ten einde? Met cijfers ongeveer gelijk aan die van vorig jaar is wederom niet te klagen.





Bron

Temperatuur op Groenland is weer gedaald naar onder nul. Duidelijk te zien dat de omkanteling tussen nacht en dag op de noord- en zuidpool weer in gang gezet is: 


Bron: www.ehabich.info/

Ook goed nieuws voor de Zuidpool, waar de laatste maanden vrij onstabiel verliepen. Enkele weken geleden zetten opnieuw een periode van smelt in maar ook nu weer is deze volledig herstelt en nu bijna op het hoogste niveau ooit:


Bron
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
16 september 2014, 17:09 uur | Bericht #439459
Kan het toch niet laten nog even een kiekje van de Zuidpool te delen, waar inmiddels een recordhoogte bereikt is!


Bron

En dan ook gelijk nog maar even een blik naar het plaatsje Ojmjakon waar ik eerder ook al over berichtte. Zomers kan het er heerlijk warm zijn, 's winters is het één van de (sommige stellen zelfs dé) koudst bewoonde plaatsen van het noordelijk halfrond. Vandaag is het voor de inwoners hun laatste "warme" dag geweest, hier gaan ze nu minimaal 7 maanden lang de winter in. Wat een walhalla....



| Gewijzigd: 16 september 2014, 17:09 uur, door Justin
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
16 september 2014, 19:52 uur | Bericht #439476
Een andere grafiek waarop het record te zien is zoals dat op 13 september is bereikt. En de mogelijkheid dat dat record nog deze zuidpoolwinter (binnen nu en ca 2 weken) wederom te verbeteren is mogelijk! Omdat de publicatie van de gegevens altijd een paar dagen later komt kan het record inmiddels al weer verbeterd zijn.


Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
19 september 2014, 23:12 uur | Bericht #439742
Naar het schijnt is nog niet eerder zoveel zwart ijs in Groenland waargenomen dan nu. Hoe donkerder het ijs, hoe sneller het smelt, en dat baart Jason Box, die al 23x naar Groenland is afgereisd om de oorzaak van het smeltproces van gletsjers te onderzoeken, zorgen. Vervuilde fabrieken en bosbranden zouden de reden kunnen zijn van het zwartgeblakerde ijs. De grote hamvraag is dan ook welk percentage van het 'roet' afkomstig is van de bosbranden en welk deel van de fabrieken, zo meldt althans Jason Box.


Courtesy of The National Snow and Ice Data Center


Arctische en subarctische branden waren krachtiger in 2014 dan ooit werd tevoren. Photo by Jason Box/NASA







Bron en meer info: Slate.com | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:56 uur, door Joyce.s
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
20 september 2014, 14:59 uur | Bericht #439825
Zee-ijs rond Zuidpool blijft doorgroeien na bereiken hoogterecord en verbetert record op record

 


Bron:arctic.atmos.uiuc
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Coentjuh
Lid
Woonplaats: Hilversum
Berichten: 370
Lid sinds: 24 jul. 2013
20 september 2014, 15:44 uur | Bericht #439843
Jullie hadden het over omjakon maar in het nabij gelegen plaatje Jakoetsk is het nog iets kouder en het was daar deze zomer 32c op zn warmst
Zwaar onweer 2016: 1
marcuz
Lid
Woonplaats: obdam
Berichten: 1360
Lid sinds: 12 dec. 2009
22 september 2014, 23:02 uur | Bericht #439987
Herfst heeft zijn intrede gedaan in lapland met komende nacht tot strenge vorst. Water zal daar eindelijk wat gaan afkoelen. Ijsgroei is vanaf een weekje weer in de maak op de noordpool en zal de komende weken weer in rap tempo gaan uitbreiden.
Ossekop
Lid
Woonplaats: Oss
Berichten: 256
Lid sinds: 30 jan. 2011
23 september 2014, 11:22 uur | Bericht #439996
In het Noordpoolgebied is nu, aan het einde van de zomer 5,02 miljoen km2 zee-ijs te vinden. Het is relatief weinig: er zijn – sinds de metingen startten – slechts vijf jaren waarin er in het gebied minder zee-ijs te vinden was.

In de winter neemt de hoeveelheid zee-ijs in het Noordpoolgebied toe. Het bereikt aan het eind van de winter (maart) een maximum. Daarna begint de hoeveelheid zee-ijs – onder invloed van hogere temperaturen – weer af te nemen om vervolgens aan het eind van de zomer (september) een minimum te bereiken. Dat minimum is nu bereikt, zo meldt NASA nu.

Net als vorig jaar
Op het moment waarop het minimum bereikt werd, was er in het Noordpoolgebied 5,02 miljoen vierkante kilometer aan zee-ijs te vinden. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid die we vorig jaar in dezelfde tijd in hetzelfde gebied maten. Het minimum van dit jaar ligt wel sterk onder het gemiddelde minimum in de periode tussen 1981 en 2010 (6,22 miljoen vierkante kilometer).


Op de afbeelding hierboven zie je in wit het zee-ijs dat momenteel in het Noordpoolgebied te vinden is. De rode lijnen geven aan tot hoever het zee-ijs in de periode tussen 1981 en 2010 gemiddeld in diezelfde periode kwam.

Geen record
Het jaar 2014 is geen recordjaar. Er zijn – sinds de metingen begonnen – vijf jaren te noemen waarin er in deze periode minder ijs in het Noordpoolgebied te meten viel. “De zomer begon relatief koel en miste de grote stormen of sterke winden die ijs kapot kunnen maken en het smeltproces kunnen bevorderen,” vertelt onderzoeker Walter Meier.

2012 is nog altijd het recordjaar. Toen lag er in deze tijd slechts 3,41 miljoen vierkante kilometer zee-ijs. Dat we in 2013 en 2014 rond het zee-ijsminimum meer ijs zien, wil echter niet zeggen dat het Noordpoolgebied aan het herstellen is. Ook het minimum van dit jaar past in de neerwaartse trend die we over een langere periode kunnen waarnemen: de Noordelijke IJszee verliest per decennium ongeveer dertien procent van zijn zee-ijs.

bron | Gewijzigd: 23 september 2014, 11:23 uur, door Ossekop
Ossekop
Lid
Woonplaats: Oss
Berichten: 256
Lid sinds: 30 jan. 2011
23 september 2014, 11:42 uur | Bericht #439997
Hoewel het nog te vroeg is om vast te stellen dat het Antarctisch ijs aan zijn max zit voor dit jaar, ligt het wel al het gehele jaar al boven de gemiddelde waardes.
Op 19 september bedroeg de 5-daags gemiddelde oppervlakte van het ijspakket meer dan 20 miljoen kmen hiermee is het het grootste ijsoppervlak sinds satellieten de ijskap in de gaten houden.

De hoeveelheid ijs is in nagenoeg alle regio's meer aanwezig dan in de afgelopen jaren (obv de gemiddelden over 1981-2010) en met name in de noordelijke Rosszee en in de gebieden grenzend aan de Indische Oceaan.

Het gemiddelde wordt "net" niet gehaald in de gebieden rond de Noordelijke Beringhausenzee en een klein gebied ten zuiden van Australië




dank aan nasa / nsidc | Gewijzigd: 23 september 2014, 17:09 uur, door Ossekop
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
25 september 2014, 01:51 uur | Bericht #440118
Zeeijsrecord Zuidpool, Noorpool onder normaal

Terwijl het Arctische zeeijs, nu de zomer voorbij is en het winterhalfjaar begonnen, met net iets meer dan 5 miljoen vierkante kilometer zijn minimum van dit jaar heeft bereikt, besloeg het zeeijs rond Antarctica (waar de winter ten einde is gegaan) voor het eerst sinds het begin van de satellietwaarnemingen (35 jaar geleden) een oppervlakte van meer dan 20 miljoen vierkante kilometer. Voor de Arctische oceaan betekent het minimum van dit jaar een zesde plaats op de lijst van jaren met een lage ijsbedekking. In het Zuidpoolgebied is de zeeijsbedekking aan het einde van de winter juist nog niet eerder in het satelliettijdperk zo groot geweest als dit jaar.


Al jaren zien we rond de twee polen van de aarde tegengestelde ontwikkelingen, als het om zeeijs gaat. Daar waar de trend in het Noordpoolgebied al lange tijd sterk dalend is, groeit het zeeijs rond de Zuidpool. Het tempo van de daling in het noorden is daarbij overigens bijna vier keer zo hoog als de snelheid waarmee het ijs rond de Zuidpool toeneemt; per saldo gaat het dus achteruit. Toch stelt de toename van het zeeijs rond Antarctica de deskundigen voor de nodige hoofdbrekens. Want hoe kan het dat in een gebied, waarin zowel in de zeeën als op het land een stijging van de temperaturen wordt waargenomen, toch ook de zeeijsbedekking steeds groter wordt?

Mogelijke oorzaken

Een paar mogelijke oorzaken hebben we in eerdere verhalen op deze site al besproken. Zo leiden de hogere temperaturen in het Zuidpoolgebied ertoe dat gletsjers vanaf het vasteland van Antarctica hun ijs in een hoger tempo dan voorheen naar zee afvoeren, waardoor er meer ijs in het water terechtkomt. Ook verlaat meer smeltwater dan voorheen het vasteland van de Zuidpool. Dit smeltwater komt in zee terecht. Het zeewater wordt hierdoor gekoeld en minder zout, met als gevolg dat het water in de zuidpoolwinter makkelijker bevriest. Dan krijg je meer ijs.

Een volledige verklaring voor de sterke groei van de laatste drie jaar, waarin record op record is gevestigd, hebben we hiermee echter nog niet. Er wordt daarom verder gekeken, bij voorbeeld naar het water dat onder het Zuidpoolijs (op het land) vandaan in de zeeën rond Antarctica terechtkomt. Het gaat om water dat onder hoge druk van het ijs erboven (soms wel tot 3 kilometer dik) naar zee verdwijnt. Door die hoge druk is dit water bij een veel lagere temperatuur vloeibaar dan gewoon water. Eenmaal in zee verplaatst het koude water zich naar de oppervlakte en bevriest dan meteen. Omdat de hoeveelheden water, die van onder de ijskappen in zee verdwijnen, toenemen, kan hiermee wellicht ook een deel van de groei van het zeeijs rond de Zuidpool worden verklaard.

Nog een andere oorzaak ligt mogelijk in het feit dat de koude toplaag van het water, die in de zeeën rond Antarctica bovenop een warme waterlaag op wat grotere diepte ligt, dikker wordt (door de grotere hoeveelheden smeltwater die in zee terechtkomen), of minder turbulent (bij voorbeeld door veranderingen in het wind- of zeestromingspatroon in het gebied). In elk geval lijkt het erop dat het warmere water op wat grotere diepte niet meer zo gemakkelijk aan het oppervlak van de zee komt als voorheen. En dat zou weer kunnen verklaren waarom het zeeijs in het gebied minder makkelijk smelt. Ten slotte kunnen veranderingen in het windpatroon rond de Zuidpool ervoor zorgen dat het zeeijs in het gebied verder van het land af wordt geblazen, waarmee de oppervlakte van het door (minimaal met 15 procent) ijs bedekte deel van de zee natuurlijk extra kan toenemen.

Interessante puzzel

Het is een interessante puzzel, waarin waarschijnlijk veel van de erder genoemde factoren op een bepaalde manier met elkaar samenwerken. Hoe het precies gaat, wordt op dit moment nog niet compleet begrepen en daarom is het record van dit jaar in het Zuidpoolgebied ook voor de volgers een verrassing. We meten het en weten dat het zo is. Zoals we ook weten dat de klimaatverandering ervoor zorgt dat het ook in en rond Antarctica warmer wordt, zowel op het land als in de zee. Hoe het ene dan toch het andere kan veroorzaken, is nu dan ook onderwerp van onderzoek.

Noordpool

Het zeeijsminimum in het Noordpoolgebied is dit jaar, zoals we een paar weken geleden op deze site al schreven, ver bij het recordminimum van 2012 vandaan gebleven. Tegelijkertijd ligt het met een oppervlakte van 5 miljoen vierkante kilometer (net iets minder dan vorig jaar) nog steeds wel dik onder het gemiddelde (1981-2010). Daarmee blijft de sterk dalende trend voor het Noordpoolgebied onverkort van kracht, ook al lijkt er de laatste twee jaar een licht herstel te zijn ten opzichte van het absolute minimum in 2012. Maar: net zoals het weer gedraagt ook het zeeijs zich grillig en daarom zegt de (langjarige) trend in dit geval veel meer dan de uitslagen van de afgelopen twee jaar.

Bronnen: MeteoGroup, NSIDC, The Carbon Brief.

weer.nl
Lees ook:

Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 221 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 221, lezen 2 mensen het topic "Risico op grote aardbeving bij de San Andreas breuk na aardbevingzwerm bij de Salton zee".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden