Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 september 2012, 14:34 uur | Bericht #371000
Historisch minimum Noordpoolijs bereikt

Iedere zomer verliest de Noordpool meer ijs dan in de afgelopen decennia. Deze zomer is dat een afname van ruim vier miljoen vierkante kilometer geweest. Volgens klimaatwetenschappers ligt de oorzaak bij de mondiale opwarming. Het dieptepunt lijkt dit seizoen bereikt. De eerste tekenen van de naderende winter zijn er zelfs al. Het zee-ijs groeit de komende maanden dan ook wel weer aan. De trend van het versnelde afsmelten in het voorjaar en de zomer lijkt echter niet meer te stoppen.


De huidige ijsbedekking in het wit ten opzichte van de gemiddelde bedekking van de afgelopen 30 jaar. Bron: NASA

Zomerwarmte
Ondanks het gevoel dat we in Nederland een tegenvallende zomer hebben gehad is het op diverse plaatsen in de wereld recordwarm geweest. In de Verenigde Staten hebben hitte en extreme droogte de hoofdrol gespeeld. Vooral door het gebrek aan neerslag in het voorjaar werd de zomerhitte versterkt. Tot dusver beleven de Amerikanen het warmste jaar ooit. Maar ook dichterbij huis speelde was het de afgelopen maanden extreem warm. In het zuiden van Europa laaiden vanwege de hitte en droogte op diverse plaatsen bosbranden op. En laten we niet vergeten dat ook in Nederland de maand augustus gemiddeld zelfs een graad hoger dan normaal. Het jaar is nog niet voorbij maar een top tien notering bij de wereldwijd warmste jaren lijkt waarschijnlijk.


Volgens deze grafiek van het NSDIDC lijkt het minimum van de Noordpoolijsbedekking bereikt.

Albedo
Het afsmelten van het zee-ijs in de poolzee tijdens de zomerperiode krijgt veel aandacht. Ieder jaar wordt de omvang van het ijs op de Noordpool dan ook minder. Dit zee-ijs speelt een belangrijk rol in het klimaatsysteem van de aarde. Het ijs is voor een groot deel bedekt met sneeuw dat het zonlicht grotendeels weerkaats. Dit noemt men het albedo-effect. Het ijsvrije deel van de Oceaan en de Noordelijke IJszee heeft juist een groot absorberend karakter. De zonnestralen zorgen er dan ook voor dat de temperatuur van het water stijgt. Het smeltproces, dat door de opwarming van de aarde al plaatsvindt, wordt ieder jaar versterkt omdat het omringende water telkens warmer wordt.


De warmtestraling van de zon wordt weerkaatst door de ijsbedekking en sneeuw (Albedo), maar de warmte wordt wel opgenomen op land en in het water. Bron: NASA

Tekenen naderende winter
Volgens de laatste metingen (zie afbeelding hiernaast) hebben we het dieptepunt van de afsmelting van het Noordpoolijs bereikt. De eerste tekenen van winterweer worden in deze regio al weer gemeld. Begin deze week trok er zelfs een sneeuwstorm over het noorden IJsland. Terwijl we de zomer net hebben afgesloten viel er hier al 15 tot 20 cm sneeuw. In combinatie met een zware storm en vernietigende windvlagen leverde dit flinke schade op.  Een groot deel van de regio kwam zonder stroom te zitten als gevolg van de schade aan elektriciteitslijnen die in 17 jaar niet zo groot was. Ook in de Alpen is de eerste sneeuw al gevallen en valt er vandaag boven de 1200 meter in vooral Oostenrijk nog een flink pak bij.

Bron: Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 september 2012, 09:14 uur | Bericht #371062
2012, Jaar van Grote Dooi?

Hoe gaat 2012 in de geschiedenisboeken komen te staan, en dan zeker die van enkele generaties na ons? Sinds gisteren, het officiële einde van het dooiseizoen in het noordpoolgebied, hebben we een vermoeden. 2012 zou wel eens The Year of the Great Melt kunnen worden. Het ijs aan de noordpool smolt aan een hallucinante snelheid; ook aan het eind van het dooiseizoen. Sinds eind augustus: 103599.5 km² per dag. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van ons land, elke dag. In totaal smolt deze zomer 11.700.000 km² poolijs. Wie de noordpool nog eens wil zien, mag er werk van beginnen maken: tegen 2030 is hij tijdens de zomermaanden wellicht helemaal verdwenen. De dooi van dit jaar verraste zelfs pessimistische klimaatwetenschappers.

De Grote Dooi is nog omvangrijker dan de cijfers hierboven, want we weten sinds deze week dat satellieten te weinig meten, dat hebben researchschepen ter plaatse vastgesteld. Volgens de satellietfoto's zaten die nog temidden het pakijs, terwijl ze in realiteit gewoon konden doorvaren.

Volgens de satellieten is het overigens al meer dan erg genoeg. Deze zomer smolt 600.000 km² meer poolijs dan bij het vorige record. Op dit eigenste moment is de ijskaap 3.490.000 km² groot. 11,7 miljoen km² is verdwenen sinds het inzetten van de dooi dit jaar. Het betekent dat de ijskap 22 procent sneller aan het smelten is dan de meest sombere voorspellingen van ondermeer het klimaatpanel van de VN. In 1970 was het arctische ijspak in de zomer meer dan twee keer groter dan die nu is.

En, zeggen metereologen, in 2007, het vorige recordjaar, waren de weersomstandigheden de hele arctische zomer quasi perfect voor de dooi, maar in 2012 was dat niet eens het geval. "We zijn wellicht op het punt gekomen dat het er niet eens meer toe doet hoe het weer is, maar dat het ijs sowieso gaat smelten in de zomer", zegt  Julienne Stroeve van het NSIDC.

Het heeft te maken met de dikte en de dichtheid van het ijs. Die wordt elk jaar kleiner omdat er elk jaar minder ijs is. Want hou ouder het ijs, hoe dikker, hoe minder snel het smelt. En zo kan je er al vanuit gaan dat het ijs dat nu weer gaat beginnen vormen, volgend jaar sowieso smelt. Voeg daar nog een albedo-effect aan toe (donkere oppervlakken warmen sneller op).


De lijn toont tot waar het ijs in de zomer nog kwam, gemiddeld in de periode 1979-2000

20 jaar aan CO²-uitstoot
Als dit doorgaat is de noordpool binnen 20 jaar ijsvrij in de zomer. De impact van ijsvrije poolzomers staat gelijk met het bijvoegen van 20 jaar aan wereldwijde CO²-uitstoot.

Hoe slecht is dit nieuws? Misschien denkt u nog simpelweg dat het niet uitmaakt, want het volume van de zee verandert uiteindelijk niet, we hebben al bij al een aardige tweede zomerhelft gehad, en het is ooit allemaal wel eerder gebeurd, en zie: we zijn hier toch maar.

Dat laatste klopt, maar verdient een paar nuances. Het is alvast zeker langer dan 700.000 jaar geleden dat de noordpool nog helemaal ijsvrij was in de zomer, en toen had de mens (neanderthalers) er niks mee te maken, terwijl we het deze keer wel zelf veroorzaken. Er zijn mensen die dat niet geloven, zoals er nog altijd mensen zijn die geloven dat Adam en Eva 6.000 jaar geleden op dino's door het paradijs reden.

Regelaar
De noordpool zoals we hem kennen - met ijs dus - speelt een immense rol als regelaar van ons globale klimaat. Veranderingen in de temperatuur van het water (en daardoor ook van de lucht) in die regio, hebben dan ook een impact op ons hele systeem. Om het simpel te houden: minder zee-ijs, betekent een nog snellere opwarming van ons klimaat. Het betekent ook dat de gletsjers van Groenland sneller gaan smelten, waardoor het zeeniveau wél gaat stijgen, dat de permafrost vol methaan gaat dooien, waardoor er nog meer broeikasgassen in de atmosfeer komen en de klimaatsopwarming nog sneller zal gaan.

Het meest perverse is misschien nog de vaststelling dat de mensheid het gegeven van deze dramatische dooi in de praktijk niet interpreteert als een schrikbarende waarschuwing, maar als een opportuniteit om het hele proces nog wat te gaan versnellen. Het gaat immers makkelijk worden om naar olie en andere fossiele brandstoffen te gaan boren in het arctisch gebied. De race om putten te slaan is al volop aan de gang.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
17 september 2012, 10:52 uur | Bericht #371141
2012, Jaar van nieuw record groot ijsgebied?

Het lijkt er op dat het zee-ijs rondom de Zuidpool afstevent op een record aan ijs. Ook toen in 2007 het zee-ijs op de Noordpool een diepterecord bereikte, lijkt het erop dat nu een nieuw laagte record voor de Noordpool geldt, de Zuidpool meer zee-ijs ooit  :P zal krijgen.

Ben zeer benieuwd of de officiële instanties en de hen volgende pers hierover zullen berichten....:|



Bron: Niet uit HLN 8)

| Gewijzigd: 17 september 2012, 13:53 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 september 2012, 17:34 uur | Bericht #371156
Noordpool in de zomer al ijsvrij over vier jaar

Peter Wadhams, één van 's werelds belangrijkste deskundigen als het om zee-ijs gaat, zegt dat het het arctisch poolijs tijdens de zomermaanden niet over twintig jaar verdwenen is, maar al over vier jaar. Volgens Wadhams, die in 1996 ontdekte dat het noordpoolijs 40 procent dunner was geworden sinds 1970, is er zich momenteel in het noordpoolgebied een globale catastrofe aan het voltrekken. Wadhams doet al meer dan 40 jaar onderzoek naar het ijs in arctische wateren. De US Office of Naval Research vindt het werk dat Wadhams verricht zo essentieel, dat het al jaren de man financiert en ervoor zorgt dat hij aan boord meekan van de meest geavanceerde duikboten van de Amerikaanse Navy. De voorspellingen van Wadham zijn tot nu ook allemaal uitgekomen. Wadhams zegt ook al jaren dat satellietbeelden maar een deel van het verhaal vertellen en dat de dikte en de staat van het poolijs belangrijker zijn dan de bedekking van de oceaan die je vanuit de lucht of ruimte kan zien. 'Door het opwarmen van de aarde komt er minder ijs bij in de winter en smelt er meer tijdens de zomer', zegt Wadhams in een e-mail aan The Guardian.


Peter Wadhams

Dat leek aanvankelijk iets van lange adem, het ijs slonk in de zomer mondjesmaat, aan een tempo waarvan gedacht werd dat het nog wel een jaar of vijftig zou duren voor we een ijsvrije pool in de zomer zouden hebben. Maar het is geen lineair proces; het afsmelten neemt exponentieel toe. Het verschil tussen wat er bij komt in de winter en wat er smelt in de zomer is nu op zo'n punt beland dat er snel geen ijs meer zal zijn tijdens de zomermaanden. Ik voorspel dat het gebeurt in augustus of september 2016, misschien zelfs 2015.'

Golven
Hoe meer open water er komt, hoe groter de golven worden, zeker tijdens stormen, en door het warmere water zijn er al meer stormen. Die golven versnellen nog eens de afbraak van ijs', aldus Wadhams. De professor zegt dat het verdwijnen van poolijs tijdens de zomermaanden zal leiden tot een wereldwijde ramp en hij pleit dat er heel dringend werk wordt gemaakt van nieuwe, baanbrekende ideeën om de opwarming van de aarde te vertragen. En hoewel de professor zegt niet echt voor kernenergie te zijn, denkt hij dat een maximaal inzetten van nucleaire technologieën op dit moment gerechtvaardigd is. Hij noemt reactors die thorium gebruiken een mogelijk alternatief. De grote vrees van Wadham is dat er ook snel iets gaat gebeuren met de permafrost. 'Hoe minder ijs in de zomer, hoe warmer de zee wordt in het poolgebied. Dit jaar gingen we al over de zeven graden. Daardoor warmt ook de zeebedding op, en in de continentale plaat in het arctisch gebied zit veel offshore permafrost, bevroren sediment dat stamt uit de jongste ijstijd. Als de permafrost ontdooit, gaan er gigantische hoeveelheden methaan vrijkomen, en dat gaat er voor zorgen dat de opwarming nog sneller gaat toenemen.'

Wadhams noemt het heel verontrustend dat politici en het grote publiek blijkbaar nog steeds niet doorhebben hoe groot de gevolgen zijn van de opwarming van ons klimaat, terwijl dat toch al 20 jaar aangetoond wordt door de wetenschap. 'We blijven nog steeds meer CO² uitstoten en ze zijn nog altijd maar aan het discussiëren over het bannen van plastik-zakjes of het wel of niet plaatsen van een paar windmolens

Bron: AD
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 september 2012, 21:41 uur | Bericht #371356
Oppervlakte zeeijs Noordpool op dieptepunt

Het zeeijs op de Noordpool is afgenomen tot een oppervlakte van 3,42 miljoen vierkante kilometer. Dat hebben wetenschappers woensdag gezegd. Dat is het kleinste oppervlak sinds in 1979 een begin werd gemaakt met het meten van het zeeijs. Het record uit 2007 - toen het zeeijs nog een oppervlakte 4,17 miljoen vierkante kilometer had - is dan ook gesneuveld.

Het ijs in de Arctische Oceaan smelt in de zomer en groeit in de winter weer aan. Sinds maandag is de ijskap niet verder gesmolten en is de ijsaangroei weer ingezet. Volgens Walt Meier van de National Snow and Ice Data Center is de oorzaak van de steeds sneller smeltende ijskap de opwarming van de aarde.

Bron: Nieuws.nl
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 september 2012, 15:59 uur | Bericht #371370
‘Planetaire noodtoestand’ door smeltend zeeijs'



Experts luiden de noodklok over de gevolgen van smeltend Artisch zeeijs. De hoeveelheid ervan bedroeg afgelopen zondag maar 3,4 miljoen vierkante kilometer aan oppervlak. Dat betekent de het zeeijs met de helft is gekrompen sinds de eerste meting in 1979.

Gisteren spraken verschillende instanties, waaronder Columbia University en Greenpeace, over de verontrustende gegevens van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center. Een van de sprekers, NASA’s klimaatexpert James Hansen, sprak zelfs over een ‘planetaire noodtoestand’.

De verwachting is dat als de trend doorzet er tegen het einde van dit decennium geen Arctisch zeeijs meer over zal zijn. Een gevolg daarvan kan een stijgende zeespiegel zijn die laag gelegen kusten bedreigt. Daarnaast kan er methaan vrijkomen uit het ijs, wat voor een versneld broeikaseffect zorgt. Ten slotte kan het de weerpatronen op het Noordelijke halfrond in de war sturen. De flink natte zomer van dit jaar kan daar al het begin van zijn.



faqt.nl - weten begrijpen verbazen
Lees ook:

| Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:50 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
20 september 2012, 16:26 uur | Bericht #371373
Citaat van Marga, donderdag 20 september 2012, 15:59 uur ‘Planetaire noodtoestand’ door smeltend zeeijs'

De verwachting is dat als de trend doorzet er tegen het einde van dit decennium geen Arctisch zeeijs meer over zal zijn. Een gevolg daarvan kan een stijgende zeespiegel zijn die laag gelegen kusten bedreigt. Daarnaast kan er methaan vrijkomen uit het ijs, wat voor een versneld broeikaseffect zorgt. Ten slotte kan het de weerpatronen op het Noordelijke halfrond in de war sturen. De flink natte zomer van dit jaar kan daar al het begin van zijn.



faqt.nl - weten begrijpen verbazen
Lees ook:

Na het minimum in 2007 hadden ze ook verwacht dat het in de zomer van 2008 al ijsvrij zou zijn. Niet dus!! Wederom de leugen dat de stijgende zeespiegel  hiervan het gevolg is. Niet dus, want het gaat om drijvend ijs en niet om landijs.
Het verhaal over het methaan is al heel oud, waarvan nog niets bewezen is.

En als klapstuk. De natte zomer van dit jaar aanvoeren als bewijs dat het minimum aan zee-ijs op de Noordpool de weerpatronen reeds in de war sturen. Pffff. Nou, nou het klimaatverandering ophangen aan één zomer.....
Maarja we zijn gewend dat de CO2 aanhangers alle weerveranderingen ophangen aan hun stokpaardje. Wordt het een warme winter dan ligt het aan de opwarming en wordt het diepvrieswinter dan ligt het.....ja ja u raadt het al aan de opwarming van de aarde.

Ben benieuwd of ze het naderende record aan maximum zee-ijs rond de Zuidpool nog een keer gaan noemen. Dat zal vast wel aan de 'opwarming' liggen. :|

Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 september 2012, 21:46 uur | Bericht #371423
"IJsvrije Noordpool kan catastrofe zijn voor klimaat"



Nu de ijskap in het noordpoolgebied opnieuw in recordtempo smelt, behoort een ijsvrije Noordpool steeds meer tot de mogelijkheden. Over de gevolgen daarvan voor het wereldwijde klimaat is het speculeren, maar geleerden spreken over een mogelijke catastrofe.

Eerder deze week raakte bekend dat het ijs op de Noordpool in een recordtempo smelt. De ijskap is opnieuw met 18 procent gekrompen ten opzichte van het bijna-record van vorig jaar.

In de zomer is de ijskap nog half zo groot als dertig jaar geleden, en dat heeft gevolgen voor de weerspatronen. De grote inkrimping schokt wetenschappers, omdat over enkele jaren al mogelijk wordt wat al miljoenen jaren niet meer gebeurd is: het volledig verdwijnen van zomerijs op de Noordpool.

"We bevinden ons op onbekend terrein", zegt Mark Serreze, directeur van het Nationale Gegevenscentrum voor Sneeuw en IJs in Colorado. "Weinigen onder ons waren voorbereid op de snelheid waarmee de gebeurtenissen elkaar opvolgen. We kunnen tegen 2030 al met een ijsvrije zomer op de Noordpool te maken krijgen." Tot voor kort werd gevreesd voor een volledig afsmelten van de ijskap in 2070, maar nu lijkt het veel sneller te gebeuren, ergens tussen 2016 en 2030.

Straalstroom
De gevolgen daarvan zijn nu al voelbaar in de hele noordelijke hemisfeer. Uit onderzoek blijkt dat het verlies van zee-ijs ernstige gevolgen heeft voor de weerspatronen. De cruciale straalstroom - winden van het westen naar het oosten die de grens vormen tussen het koude noordpoolgebied en de warmere gebieden verder naar het zuiden - lijkt af te nemen, schuift op naar het noorden en hapert.

"Europa, Oost-Azië en Noord-Amerika zijn met unieke processen verbonden met de Noordpool", zegt James Overland van de Amerikaanse klimatologische dienst NOAA. "In de toekomst zullen koude en witte winters eerder de regel dan de uitzondering zijn." Eerder deze week wees Jennifer Francis, onderzoekster aan de Rutgers University, er in de Britse krant The Guardian al op dat op zomers met weinig poolijs steevast harde winters volgden, zoals in 2007 en 2011.

Als enorme gebieden omschakelen van het schitterende witte ijs naar het donkerblauw van de diepzee, dat worden gigantische hoeveelheden warmte geabsorbeerd. Als de koude Arctische winter terugkeert, moet al die warmte eerst weer afgegeven worden voor er zich ijs kan vormen.  In de herfst komen daar grote hoeveelheden warmte en damp in de atmosfeer terecht.

Klimaatcatastrofe
"We bevinden ons aan de rand van een klimaatcatastrofe", zet Shaye Wolf, directeur van het Center for Biological Diversity's Climate Law Institute. "Het poolijs speelt een kritieke rol in het regelen van het klimaat op aarde. Als de klimaatverandering, die het werk is van de mens, het ijs doet krimpen, stijgt het risico op extreem weer en droogte. We kunnen niet langer wachten om iets te ondernemen tegen de uitstoot van CO2."

Het noordpoolgebied bevat bovendien nog een klimaat-tijdbom. In de permafrost, de permanent bevroren grond, zitten nog enorme hoeveelheden CO2 en methaan, een broeikasgas dat nog veel krachtiger is. De permafrost strekt zich uit over een gebied van 13 miljoen vierkante kilometer over Alaska, Canada, Siberië en stukken van Europa.

Uit een recente Canadese studie blijkt dat de huidige menselijke emissie van broeikasgassen zullen leiden tot het smelten van genoeg permafrost om 70 tot 500 miljard ton CO2 uit te stoten tegen 2100. Dat is op zich al genoeg om de temperatuur 0,4 tot 0,8 graden Celsius de hoogte in te jagen, boven op de 3 tot 4 graden die we al mogen verwachten. De studie houdt geen rekening met de enorme hoeveelheden methaan die zullen vrijkomen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:50 uur, door Joyce.s
Woonplaats: Mechelen België
Berichten: 128
Lid sinds: 30 nov. 2010
22 september 2012, 16:59 uur | Bericht #371458
Het blijft gisen naar de werkelijke invloed omdat we dit nog niet eerder hebben meegemaakt, maar een grondige weersverandering is wel te verwachten, en wat die precies gaat worden??????
Maar we zijn hier voor het weer heel sterk afhankelijk van de straalstroom, die ligt meestal over ons land, als deze opschuift kan het zomaar betekenen dat we mediterane zomers kunnen verwachten, maar ook erg koude pieken in de winter (een voorproefje daarvan hebben we de afgelopen winters al gehad).
Op een jaar kun je de klimaatverandering niet bepalen, maar over een decade is het al wat mogelijk. het weer in één jaar is al snel binnen de natuurlijke wisselvalligheid die we hier kennen.
Maar zorgwekkend is deze verandering wel.
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
23 september 2012, 15:55 uur | Bericht #371503
temperatuur zuidpool lekker fris daar
www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=ZMW:00000.1.89606 | Gewijzigd: 23 september 2012, 16:18 uur, door ron12
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
28 september 2012, 11:59 uur | Bericht #372081
Historisch maximum zee-ijs Zuidpool

Op 26 september 2012 heeft het zee-ijs rond de Zuidpool het hoogterecord aan zee-ijs van 2007 geëvenaard van 16,2 miljoen vierkante km. Hoe historisch dat is is natuurlijk de vraag, want de satellietwaarnemingen van het zee-ijs zijn pas in 1979 gestart. Maar toch. Zoals men de hoeveelheid zee-ijs op de Noordpool ook 'historisch' (laag) noemt, volsta ik er ook maar mee...

Opvallend is in ieder geval dat juist in de jaren waarin het zee-ijs op de Noordpool een record-minimum aan ijsbedekking heeft bereikt, rond de Zuidpool juist een record-maximum aan ijsbedekking ontstaat. In een half jaar tijd is rond de Zuidpool 14 miljoen vierkante km zee bevroren.

Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 september 2012, 19:32 uur | Bericht #372110
Prachtig, prachtig Ben! Echt een interessant gegeven dat het op de zuidpool juist een maximum is!
Heel erg slecht dat ze die berichten juist niet laten zien, want ja dat is niet interessant voor de media..


Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 oktober 2012, 10:00 uur | Bericht #372259
Prachtige animatie van de Arctische ijszee

Peter Sinclair heeft de onderstaande video gemaat. Hierin komt ook Dr. Jennifer Francis aan het woord. 




Gepubliceerd op 23 sep 2012 door yaleclimateforum
A new video produced by independent videographer Peter Sinclair for The Yale Forum on Climate Change & The Media explains what expert scientists now find to be the lowest extent of Arctic sea ice in recorded history.

© onweer-online | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:51 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 oktober 2012, 14:07 uur | Bericht #372566
Smelt het zeeijs aan de zuidpool niet?

Radio 2-weerman Geert Naessens twitterde gisteren een merkwaardig feit: nooit lag er aan de Zuidpool meer zeeijs dan nu. En dat terwijl we aan de Noordpool net een record-minimum aan zeeijs hebben bereikt. Het lijkt op het eerste gezicht erg tegenstrijdig. In het artikel waar de tweet naar linkt, insinueert de auteur (en dat is niet Geert Naessens, voor alle duidelijkheid) zelfs een samenzwering in de media, omdat dit feit niet zou passen in het verhaal van de opwarming van de aarde. De kop is veelzeggend "Zeg het niet verder: het ijs op Antarctica neemt toe". Maar is er wel sprake van een tegenstrijdigheid? Nee dus.

Het klopt wél dat er de voorbije 33 jaar nooit zoveel zeeijs lag rond Antarctica als dit jaar: 16,05 miljoen vierkante kilometer om precies te zijn. Sinds 1979 hangen er polaire satellieten in de ruimte die de oppervlakte van het zeeijs aan de Noord- en Zuidpool in kaart brengen. Sindsdien beschikken we dus over een ononderbroken en homogene meetreeks. In de grafiek voor de Zuidpool zien we dat het jaarlijkse maximum niet erg veel fluctueert: sinds '79 ligt het steevast tussen de 15 en 16 miljoen vierkante kilometer. Het record van dit jaar is reëel, maar niet echt spectaculair. Ook het zomerminimum fluctueert weinig of niet.



De grafiek voor de Noordpool toont een heel ander beeld. Het wintermaximum is lichtjes gedaald, maar in het zomerminimum zien we een spectaculaire afname. Van 1979 tot 1990 lag het nog tussen de 5 en de 6 miljoen vierkante kilometer. Een dag of tien geleden was dat nog amper 2,3 miljoen vierkante kilometer, een verpulvering van het record uit 2007 toen er 's zomers nog 3 miljoen vierkante kilometer bleef liggen.



Hoe kunnen we dit verschil tussen de twee polen verklaren? De Noord- en de Zuidpool zijn niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk elkaars tegenpolen. De geografische Noordpool bevindt zich in het midden van een oceaan. De geografische Zuidpool ligt op een continent, dat op veel plaatsen 2000 tot 4000 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Op het noordelijk halfrond ligt het zeeijs dus op de eigenlijke pool, op het zuidelijk halfrond ligt het zeeijs veel verder van de pool af, vastgevroren aan het continent.

Straal- en oceaanstromen
Omdat het zeeijs in Antarctica veel verder van de pool af ligt, is het bijna allemaal éénjarig ijs: in de zomer smelt het af, in de winter groeit het weer aan. Met andere woorden: elk jaar begint de aangroei bijna volledig vanaf nul. In deze cyclus zien we de voorbije dertig jaar weinig variatie. Antarctica is een ijskoud continent dat volledig omgeven is door relatief warme oceanen. Een paar weken geleden daalde het kwik op de basis Vostok tot -81°C. Dat extreme temperatuursverschil zorgt dat de straalstroom er erg goed ontwikkeld is, dat die als een ring rond Antarctica loopt én weinig meandert. Dat zorgt ervoor dat de koude lucht als het ware opgesloten zit op de Zuidpool en niet kan wegstromen. Er is in Antarctica ook geen tegenhanger van de Golfstroom, die warm oceaanwater tot in de poolstreken aanvoert. In tegendeel: de Antarctische Circumpolaire Stroom draait met de wijzers van de klok mee rond het hele continent en houdt ook het koude zeewater gevangen rond de kust. Daardoor warmt het aan de Zuidpool minder snel op dan aan de Noordpool.


Situatie Zuidpool


Situatie Noordpool


Een heel ander beeld zien we op de Noordpool. Ver van de geografische pool vinden we ook alleen maar éénjarig ijs, dat elk jaar in de zomer afsmelt en in de winter weer aangroeit. Dichter bij de pool duurt het smeltseizoen normaal gezien niet lang genoeg om het zeeijs volledig te doen verdwijnen. Daar vinden we meerjarig zeeijs: ijs dat gedurende drie tot zeven jaar is aangegroeid. Meestal niet langer, omdat het zeeijs meedrijft op oceaanstromingen, die het ijs na een aantal jaar weer wegvoeren van de pool. In de winter is het aan de Noordpool nog altijd koud genoeg om het zeeijs grotendeels weer te laten aangroeien tot een maximum van 13 à 14 miljoen vierkante kilometer. Door de opwarming van de aarde wordt het aandeel aan dun éénjarig ijs in dit wintermaximum steeds groter. Dat heeft uiteraard tot gevolg dat het ijs in het volgende zomerseizoen veel sneller verdwijnt. Het maximum blijft dus min of meer gelijk, maar het minimum zakt steeds dieper weg.

Nieuw record op komst
Eigenlijk durf ik nu al te stellen dat we volgende winter een nieuw record zullen breken: nooit zal het zeeijs aan de Noordpool tijdens één seizoen meer aangegroeid zijn. Er zal meer dan 11 miljoen vierkante kilometer nieuw ijs bijgekomen zijn. In 1980 bedroeg de aangroei met nieuw éénjarig ijs maar 8 miljoen vierkante kilometer, gewoon omdat er veel meer meerjarig ijs al aanwezig was. Wat dat betreft, is het record aan aangroei van éénjarig ijs op de Noordpool nog veel spectaculairder dan het huidige record aan de Zuidpool. Maar u zult het met mij eens zijn: dit betekent allesbehalve dat de aarde nu  aan het afkoelen is.

Aan de Zuidpool is er nu eenmaal weinig of geen meerjarig ijs dat kan wegsmelten en in de winter blijft het er koud genoeg om een grote hoeveelheid nieuw éénjarig ijs te doen ontstaan. Een weinig spectaculair maximumrecord zeeijs tijdens de winter aan de Zuidpool en een verpulvering van het minimumrecord tijdens de zomer aan de Noordpool: het is dus niet zo tegenstrijdig als het op het eerste gezicht lijkt.

Voor meer intressante artikels kan je terecht op de blog van Gert coone gewoon simpelweg hier klikken

Bron: ijsverwachting.blogspot.be | Gewijzigd: 5 oktober 2012, 14:48 uur, door Bart Standaert
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 oktober 2012, 22:29 uur | Bericht #373872
Gat in ozonlaag boven Zuidpool tweede kleinste in 20 jaar


Deze kaart toont de situatie boven de Zuidpool op 21 oktober. De paarse en blauwe kleuren tonen waar het minst ozon is, geen en rood staan voor hogere ozonwaarden.
Bron: nasa

Het gat in de ozonlaag boven Antarctica was dit jaar het tweede kleinste in twintig jaar, zo meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. Wetenschappers schrijven de verandering toe aan lagere temperaturen in de lage stratosfeer boven de Zuidpool.

Het gat in de ozonlaag boven Antarctica bereikte voor dit jaar zijn piek op 22 september. Het bestreek toen een gebied van 21,2 miljoen vierkante km. Het gemiddelde voor dit jaar is 17,9 miljoen vierkante km. Het grootste gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is op 6 september 2000 gemeten: 29,9 miljoen vierkante km.

In het begin van de jaren tachtig begon dat gat jaarlijks op te duiken. Voor 2065 zal het wellicht niet tot de status van die beginjaren verkleinen, meent atmosfeerwetenschapper Paul Newman van de NASA.

Er was dit jaar ook een wijziging van de concentratie ozon boven Antarctica. De minimumwaarde van de totale hoeveelheid ozon in het gat was de tweede hoogste op twee decennia tijd.

Bron: De standaard
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
25 oktober 2012, 08:47 uur | Bericht #373890
Als alle  ijs op de noordpool gesmolten is,en op de zuidpool blijft het ijs maar groeien,heeft dat dan geen invloed op de rotatie van de aarde?????lijkt me wel. | Gewijzigd: 25 oktober 2012, 08:47 uur, door ron12
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Stormpie
Lid
Woonplaats: Ijsselstein
Berichten: 618
Lid sinds: 15 jul. 2010
25 oktober 2012, 09:21 uur | Bericht #373892
De aarde gaat met 107.200 km/uur rond de zon.
De rotatie kan niet zomaar veranderen door ijsaangroei
Dan heb je toch echt een flinke meteoriet nodig.

Ik vind de toon in dit soort stukjes over de noordppool altijd negatief.
Het klimaat veranderd toch, altijd zo geweest.
Woonplaats: Leersum (utrecht)
Berichten: 1352
Lid sinds: 10 mei. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 oktober 2012, 19:35 uur | Bericht #373939
Citaat van Stormpie, donderdag 25 oktober 2012, 9:21 uur De aarde gaat met 107.200 km/uur rond de zon.
De rotatie kan niet zomaar veranderen door ijsaangroei
Dan heb je toch echt een flinke meteoriet nodig.

Ik vind de toon in dit soort stukjes over de noordppool altijd negatief.
Het klimaat veranderd toch, altijd zo geweest.

helemaal mee eens, het klimaat is altijd al onstabiel geweest
er bestaan zelfs nog kaarten van ong. '1500' waarop delen van de zuidpool te zien zijn die nu onder het ijs liggen
Klapper van 2012: http://www.youtube.com/watch?v=uDkqolJIpZ8&feature=player_embedded


Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 november 2012, 10:30 uur | Bericht #375308
Supersmelt' verwacht voor Groenlandse ijsmassa



De bijdrage aan de zeespiegelstijging door smeltende ijsmassa's op Groenland kan over vijftien tot dertig jaar abrupt verdubbelen. Dat voorspelt een internationaal team van ijskaponderzoekers vandaag in het tijdschrift Nature, na jaren onderzoek op West-Groenland. Ongeveer de helft van het smeltwater van het landijs op Groenland komt nu nog niet in zee terecht doordat het water in de luchtige sneeuw sijpelt en daar herbevriest. Die buffer, aldus de onderzoekers, raakt echter snel vol.

Zij deden onderzoek naar de natuurlijke absorptiecapaciteit voor smeltwater van de bovenste 10 meter samengedrukte sneeuw (firn) langs een 85 kilometer lange lijn aan de westkant van de Groenlandse ijskap. Het is voor het eerst dat de waterhuishouding van de firn zo systematisch is gemeten. Tot nog toe waren daarvoor alleen modellen beschikbaar, die lieten zien dat ongeveer 40 tot 50 procent van het smeltwater herbevriest.

Bron: HLN | Gewijzigd: 31 januari 2017, 13:52 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 november 2012, 17:01 uur | Bericht #375320
Noordpoolijs loopt achterstand maar traag in

Het ijs in de Noordelijke IJszee groeit weer snel aan maar te traag om de enorme achterstand in te lopen. De voorbije zomer was de ijsoppervlakte tot een historisch minimum gekrompen.


© afp.

In oktober is de ijsoppervlakte in de Noordelijke IJszee in één klap verdubbeld, zegt het Amerikaanse ijsdatacentrum NSIDC. Maar de achterstand op andere jaren blijft groot. De laatste dagen van oktober slabakte de ijsgroei weer, waardoor het groeicijfer voor de hele maand oktober aan de lage kant bleef. Alleen in oktober 2007 groeide het ijs nog trager aan.

Minimumrecord
Het noordpoolijs bereikte op 16 september dit jaar een absoluut minimumrecord. De ijsoppervlakte was toen 3,41 miljoen vierkante kilometer groot. Nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 was het noordpoolijs zo gekrompen. Het vorige record, 4,17 miljoen vierkante kilometer, was in september 2007 gevestigd.

Alleen 2007 kleiner
Op het eind van vorige maand was het noordpoolijs weer aangegroeid tot 7 miljoen vierkante kilometer. Dat is 2,29 miljoen vierkante kilometer onder de gemiddelde oktoberoppervlakte voor de periode 1979-2000. De ijsoppervlakte voor oktober daalt gemiddeld met 7 procent per tien jaar. De Beaufort-, Barents- en Karazee, in het zuidelijke deel van de Noordelijke IJszee, zijn nog steeds ijsvrij, zegt het NSIDC. De luchttemperatuur boven de Barents- en Karazee lag vorige maand 3 tot 4 graden hoger dan gemiddeld.

Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:00 uur, door Onweer-Online.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.899 topics, welke bij elkaar 448.564 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 198 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 198, lezen 7 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden