De weersverwachting voor het weekeinde en begin volgende week zagen er vannacht op papier veelbelovend uit met maandag en dinsdag mooi nazomerweer en temperaturen boven de 20 graden. De nieuwste berekeningen van de rekenmodellen die we vanochtend binnenkregen, schetsen een geheel ander scenario.
In de pluimverwachting van de run van afgelopen nacht, ECMWF 12 uur werd voor as dinsdag in Wageningen 20 graden berekend. De vele grijze lijnen, de andere 50 berekeningen laten warmere en koudere oplossingen zien. De spreiding na dinsdag wordt het nog veel groter.
Ex-Orkanen
De verschillen in de weersverwachtingen worden veroorzaakt door de restanten van tropische cyclonen. Ondanks dat dit soort weersystemen boven het koele water van de Atlantische Oceaan veel kracht inleveren, zijn ze nog steeds in staat andere weersystemen boven Europa zo danig te beïnvloeden dat geschetste weerscenario’s, door weermodellen berekend, van dag tot dag kunnen veranderen. (zie verhaal afgelopen zondag Ex-Orkanen)
Precies een jaar geleden, een zuidwesterstorm op de Wadden en windstoten van 60 km per uur bij Jannes Wiersema in Roodeschool, Gr.
Vorig jaar
De eerste herfstmaand september kan meerdere gezichten hebben. Rustig najaarsweer met mist in de ochtend en zon overdag. Een eerste najaarsstorm is ook mogelijk. Precies een jaar geleden had Nederland met een heuse zuidwesterstorm te maken met windstoten tot 100 km per uur. De najaarsstorm werd veroorzaakt door de restanten van de tropische cycloon Katia die op het westelijk deel van de Atlantische Oceaan op 4 september 2011 uitgroeide tot orkaan van de vierde categorie met windsnelheden van 215 km per uur. Daarna werd Katia meegevoerd met de westelijke stroming richting Europa en verloor boven het koude zeewater een groot deel van haar kracht. Ze hield echter nog voldoende kracht om boven de Britse eilanden veel regen te veroorzaken en langs de Noord-Ierse en Schotse kust windstoten tot 130 km uur. Onze Waddeneilanden kregen op 12 september met een windkracht 9 te maken. Zelfs verder oostwaarts trekkend, behield Katia haar kracht en veroorzaakte in Sint Petersburg aan de Baltische Zee nog uithalen van meer dan 75 km per uur. Dit leverde flinke schade aan gebouwen op en een uitval van de elektriciteit.
Weerkaart voor as donderdag. Diepe depressie met restanten van tropische cycloon Leslie veroorzaakt wisselvallig en onstuimig weer in Noord-Europa.
Leslie en Michael
De invloed van tropische verstoringen is goed merkbaar in de weersverwachting van dit moment. De opeenvolgende berekeningen van de diverse weermodellen zijn niet erg consistent. Op de Atlantische Oceaan zien we restanten van twee tropische cyclonen, Leslie en Michael. Leslie veroorzaakt morgen en overmorgen in het zeegebied tussen IJsland en Schotland stormwinden met windsnelheden van meer dan 80 km per uur en veel regen voor de Faeröereilanden en de Schotse kust. Broertje Michael wordt vrijdag meegezogen richting de Noorse kust. Vrijdag gaat het op de Noordzee flink waaien, op de Wadden wordt een windkracht 7 verwacht. De run het ECMWF van afgelopen nacht schetste voor het komende weekeinde een zwakke rug van hogedruk met na een onstuimige vrijdag met buien een rustig en droog weerbeeld met meer zon en begin volgende week een zuid tot zuidwestelijke aanvoer van warme lucht en een stijging van temperatuur met maandag en dinsdag mooi nazomerweer met temperaturen boven de 20 graden. De nieuwste run van ECMWF berekent het hogedrukgebied veel zuidelijker over Frankrijk. Een warme zuid tot zuidwestelijke stroming voor begin volgende week zit er niet meer in. Met een westelijke stroming aan de noordkant van het hogedrukgebied lijkt in de nacht naar maandag alweer een volgende frontale storing te passeren met regen. Ook dit scenario is niet helemaal zeker. De komende dagen kunnen de rekenmodellen de positie van hoge en lagedrukgebieden toch weer anders berekenen. Dat is enigszins frustrerend, maar zekerheid is op dit moment niet te bieden.
Weerkaart voor volgende week woensdag 19 september, de restanten van tropische cycloon Nadine nabij de Azoren.
Nadine
Op de weerkaarten voor volgende week zien we de restanten van een volgende tropische cycloon Nadine, veel zuidelijk dan haar voorgangers Leslie en Michael. Nadine wordt volgens de nieuwste berekeningen niet meegevoerd met de westelijke stroming maar blijft apart rondtollen in de buurt van de Azoren. Een paar weken geleden hebben de Azoren ook al eens te maken gehad met de restanten van een tropische cycloon. Tropische cycloon Gordon veroorzaakte in augustus veel regen, verhoogde waterstanden en zeer zware windstoten tot 150 km per uur. Of Nadine ook elders in Europa het weer gaat beïnvloeden is op dit moment niet te zeggen.
Bron: Meteo Consult