21 december is de kortste dag van het jaar. 21 juni is de langste dag van het jaar. Echter voor 21 december wordt het ‘s middags al later donker en na 21 december wordt het ‘s ochtends nog steeds later licht. Hoe kan dat?
Deze observatie klopt inderdaad. Ná 21 december, de kortste dag, gaat de zon een aantal dagen nog iets later op. Tussen 27 december en 5 januari gebeurt dat in het midden van Nederland rond 8:48. Pas na 5 januari gaat de zon iedere dag ongeveer een halve minuut eerder op, na half januari is de winst 1 minuut per dag en daarna gaat het steeds sneller. Voor zonsondergang gaat hetzelfde op: tussen 12 en 15 december gaat de zon iedere dag rond 16:27 onder, daarna wordt het geleidelijk iets later en op 1 januari is er al 11 minuten daglichtwinst aan het einde van de dag.
Dit asymmetrisch lengen en korten van de dagen komt omdat het “midden” van de dag iedere dag een beetje verschuift. Dit heeft te maken met het feit dat de aarde geen exacte cirkelbaan rond de zon beschrijft, maar een ellipsvormige baan. Ook omdat de aardas een hoek maakt met de baan rond de zon verloopt het korter en langer worden van de dagen asymmetrisch. Maar je moet wel goed op je horloge kijken om de verschillen op te merken.
Lees ook:
| Gewijzigd: 25 april 2017, 12:38 uur, door Joyce.s