Een tropische golf is op vrijdag vertrokken van de kust van Afrika. De meeste computermodellen wijzen uit, dat 91L zich woensdag zal ontwikkelen tot een tropische depressie. Volgens de modellen vormt deze storing geen dreiging voor de Benedenwindse eilanden. Maar het is nog te vroeg om te voorspellen of de tropische golf een draai naar open oceaanwateren zal gaan maken.
© onweer-online
Bron: Wunderground, Naval Research Lab
Een nieuwe tropische depressie heeft zich gevormd uit invest 91L. De depressie vormt geen bedreiging voor grote landmassa's. 14L ligt op 1950km ten oosten van de Benedenwindse eilanden. De windsnelheden bedragen 55 km/h. Het systeem trekt naar het westen met een snelheid van 17 km/h. De druk ligt op 1006mb. Het systeem zal snel naar het west-noordwesten draaien, gevolgd door een draai naar het noordwesten. Hierbij zal het systeem ook in bewegingssnelheid gaan toenemen. Vnadaag of morgen zal het systeem uitgroeien tot een tropische storm en in het weekeind tot een orkaan.
© onweer-online
Bron: wunderground, weatherbell, NRL
De global Hawk van NASA is vanmorgen voor een verkenningsvlucht betrokken boven tropische depressie 14. De vlucht duurt bij benadering 26 uur. Het onbemande vliegtuig zal het bovenstaande vluchtpatroon uitvoeren en drop wind sondes uitzetten.
© onweer-online
Bron: NOAA | Gewijzigd: 11 september 2012, 17:33 uur, door Marga
Tropische storm Nadine is ontstaan uit tropische depressie 14L. OM 03.00 UTC bevond het centrum van Nadine zich op 1735km ten oosten van de Benedenwindse eilanden. Nadine trekt naar het west-noordwesten met een snelheid van 24 km/h. Nadine zal dit pat blijven volgen. De windsnelheden bedragen 65 km/h met zwaardere windstoten. De storm is in een straal van 55 km vanuit het centrum merkbaar. De Druk ligt op 1004 mb
© onweer-online
Bron: Wunderground
Tropische storm Nadine lag om 0300 UTC op 1320km ten oost-noordoosten van de Bendenwindse eilanden. De windsnelheden bedragen 110 km/h. Nadine trekt naar het noordwesten met een snelheid van 266 km/h.
© onweer-online
Bron: Wunderground
Nadine zal het komend weekeind blijven ronddolen in het midden van de Atlantische Oceaan. Echter in de komende week zullen de Azoren last krijgen van dit tropisch systeem. Wegens de sturende wind zal Nadine de komende dagen naar het noorden drijven, ver weg van landmassa. Echter deze sturende luchtstromen zullen volgende week van richting gaan veranderen. Een hogedrukgebied in de bovenste luchtlagen duwt Nadine naar het oosten tot noordoosten en zal haar dichtbij de Azoren brengen in het midden van de week. Wederom gaan hoge golven en vlagerige wind de eilanden bereiken. Nadine heeft momenteel net niet de kracht van een orkaan. De huidige ontwikkeling wordt geremd door de aanwezige windschering. Krachtige windstromingen in de hoogste luchtlagen duwen de top van Nadine naar het oosten van het centrum. Als deze wind gaat liggen, zullen de twee delen van Nadine meer in 1 rechte lijn komen te liggen waardoor verdieping mogelijk is.
NASA: View from 57K ft minutes ago as our Global Hawk flies the eastern edge of Tropical Storm Nadin
© onweer-online
Bron: Accuweather
Het National Hurricane Centre meldt, dat Nadine uitgegroeid is tot een orkaan, maar dat ze geen bedreiging vormt voor landmassa's. Nadine is de achtste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen. Om 03.00 UTC lag het centrum van orkaan Nadine op 1170 km ten oosten van Bermuda en 2530km ten west-zuidwesten van de Azoren. De windsnelheden bedragen 120 km/h. Nadine trekt naar het noord-noordoosten met een snelheid van 22 km/h. De druk bedraagt 985 mb. Vandaag zal Nadine een draai maken naar het noordoosten en hierbij iets in bewegingssnelheid afnemen.
© onweer-online
Bron: Wunderground, NOAA | Gewijzigd: 15 september 2012, 10:01 uur, door Marga
The inner eye wall and older eye are both shown to extend to heights above 13km (~8.8 miles). Credit: SSAI/NASA, Hal Pierce
Om 09.00 UTC trekt Nadine snel richting het oosten midden op de Atlantische Oceaan. Het systeem bevindt zich op 1825km ten west-zuidwesten van de Azoren. De windsnelheden bedragen 130 km/h. De druk ligt op 983mb.
© onweer-online
Bron: Wunderground
Het orkaanseizoen is nog niet voorbij. Momenteel is orkaan Nadine op weg naar de Azoren. Daar zal zij veel wind en regen veroorzaken. De grote vraag is wat voor invloed dit systeem op het weer in de rest van Europa krijgt. Zal de warmbloedigheid van Nadine een hogedrukgebied boven onze contreien voeden of is een lagedrukgebied vanuit IJsland toch de bovenliggende partij die het West-Europese weer gaat bepalen? We duiken erin.
De Azoren horen bij Portugal bestaan uit negen eilanden. Het grootste eiland is São Miguel, waar 140.000 mensen wonen. Alle eilanden, waarvan de hoogste piek 2351 meter bedraagt, hebben een vulkanische oorsprong. Over het algemeen ligt er een hogedrukgebied boven de Azoren. Dit hogedrukgebied ontstaat doordat de lucht op die breedtegraad over het algemeen daalt. Het vormt onderdeel van de zogeheten Hadley cellen; een atmosferisch circulatiesysteem dat de overkoepelende luchtbewegingen van de aarde beschrijft. Lucht boven de evenaar stijgt op, daalt rond de dertigste/veertigste breedtegraad, stijgt vervolgens weer rond de zestigste breedtegraad en boven de poolgebieden is er weer een algeheel luchtdalingsgebied.
De algehele atmosferische circulatie op onze aarde. De blauwgekleurde vakjes staan voor de zogeheten Hadley cellen. Daar waar rond de evenaar de lucht over het algemeen stijgt, krijg je een daalzone rond de dertigste breedtegraad. Vandaar dat er bij de Azoren meestal een steady hogedrukgebied aanwezig is. Bron: Wikipedia.
Het Azorenhogedrukgebied
In z’n algemeenheid hebben de Azoren door de aanwezigheid van het hogedrukgebied en de ligging middenin de oceaan een vrij stabiel weertype. Veelal is het er ’s middags een graad of 24/25 in de zomer en een graad of 10 killer in de winter. Ondanks het hogedrukgebied valt er wel geregeld regen. Dat kan ook bijna niet anders, middenin die gigantische watervlakte. Vocht genoeg aanwezig en dat uit zich in groene weelde.
Af en toe schuiven er wel stormen, orkanen of restanten van orkanen over de eilandengroep. Gemiddeld 1 keer per 6 of 7 jaar gebeurt dat. Bijvoorbeeld in 2006. Toen kwam het lokaal tot windstoten van 131 kilometer per uur door orkaan Gordon. In 2009 was er tropische storm Grace en afgelopen augustus trok opnieuw een ‘Gordon’ over, waarbij uitschieters tot 140 km per uur zijn gemeten. En nu is dus Nadine onderweg.
Koers van Nadine
De National Hurricane Center in de Verenigde Staten houdt alle tropische stormen en orkanen op de Stille en Grote Oceaan in de gaten. Zij volgen Nadine ook al sinds de ontstaansfase. Belangrijk bij een orkaan is dat deze continu voeding houdt van warm oceaanwater. De noordwaartse koers van Nadine leidt er toe dat het water waar zij overheen scheert geleidelijke minder warm wordt. Desondanks houden ze Nadine de komende twee dagen consequent op de ‘hurricane status’
Dit is de verwachting van de National Hurricane Center omtrent orkaan Nadina. Het gaat om de kansen op stormwinden. De Azoren liggen in het geel/groene gebied, ongeveer 30-40 procent kans op stormwinden in de komende 5 dagen.
Ook op de weerkaarten van de diverse modelberekeningen is Nadine te zien. In de nieuwste ECMWF hoofdberekening steekt er dinsdagmiddag al een straffe zuidoostelijke wind op, waarna woensdag en donderdag op de Azoren zeer onstuimig worden. Nadine is dan volgens dit model afgenomen tot tropische storm en breng windsnelheden tussen 30 en 50 knopen. Oftewel een steady wind van 7 tot 10 Bft. De uithalen (windstoten) gaan in deze hoofdberekening tot 63 knopen, dat is orkaankracht. Bijzonder is dat deze berekening de storm na passage van de Azoren weer in kracht laat toenemen en via een bochtconstructie op vrijdagavond vanuit het noordwesten nogmaals over de Azoren laat schuiven. Afijn, dit is heftig koffiedik kijken, aangezien de koers van een tropische storm heel erg lastig door modelberekeningen te berekenen is.
De weerkaart van het ECMWF voor aanstaande woensdagmiddag. Nadine ligt als een tropische storm vlak tegen de Azoren aan.
De weerkaart voor donderdag. Nu ligt de storm pal boven de Azoren. Zie de tekst voor uitleg over de hoeveelheid wind die daar volgens deze berekening bij hoort.
Als je naar het Engelse UKMO model kijkt, wat op deze termijn een minder fijnmazig grid heeft, ligt de koers van de storm in eerste instantie vrijwel gelijk aan die van het ECMWF model. Maar vanaf donderdagmiddag verandert dat. De storm is niet alleen minder krachtig, maar trekt ook meer oostwaarts in plaats van zuid-noord over de Azoren heen. Op de laatste kaart die beschikbaar is, zaterdag 00 uur, is de storm op weg richting de westkust van het Portugese vasteland.
Van links naar rechts en van boven naar beneden de windvanen voor Nadine volgens de hoofdberekening van het ECMWF model van 00.00 uur. Het eerste vak is voor donderdag 00.00 uur en vervolgens ga je in stappen van 12 uur naar zaterdag 12.0 uur in het laatste plaatjes rechtsonder. Roze is vanaf 9 Bft, oftewel storm.
Hetzelfde geldt voor deze hoofdberekening van het UKMO model van 00.00 uur. De windkrachten zijn hier lager en de koers is ook totaal anders.
Dergelijke discrepanties zie je heel veel bij berekende trekrichting en sterkte van (ex) orkanen en (ex) tropische stormen. Zo leek het in de ECMWF hoofdberekening van afgelopen vrijdag 12 UTC in Spanje nog fors te gaan regenen, aangezien de restanten boven Spanje werden verwacht. Dat is nu niet aan de orde. Ook zie je dat het Hurricane Center met kanspercentages werkt, omdat gewoon niet meer zekerheid is te geven.
De verwachte maximale windsnelheden door Nadine. De National Hurricane Center werkt in dit geval met kanspercentages. De kans dat Nadina over 48 uur nog orkaankracht heeft is 40 procent. Waarschijnlijker zijn stormkrachten, 53 procent. En de kans op stormkracht blijft tot en met de nacht naar vrijdag groter dan 50 procent.
Interactie met hogedrukgebieden
Niet alleen geven orkanen, ex-orkanen en tropische stormen, wind en regen en zijn ze moeilijk in de rekenmodellen te krijgen, ook hebben deze systemen uiteraard invloed op de aanwezigheid van andere weersystemen. Zo komt er woensdag een hogedrukgebied ten noordoosten van Nadine dichterbij de Britse eilanden te liggen. Dit hogedruksysteem kan door Nadine juist extra sterk worden door de instroom van extra warmte vanuit Nadine. De sterkte van Nadine zal de kracht van het inpompen van warmte bepalen. Tegelijkertijd ligt er volgens de ECMWF berekening op donderdag een klein lagedruksysteem boven Wales. De grote vraag hier: wordt het hogedrukgebied door instroom van Nadines warmte sterk genoeg om het lagedruksysteempje te laten ‘verdampen’?
Kortom, door dergelijke ingewikkeldheden en onzekerheden , veroorzaakt door de restanten van een orkaan, worden de verwachtingen vanaf aanstaande donderdagochtend voor Nederland en omgeving uitermate onzeker.
Bron: Meteo Consult
Nadine, eens de 8ste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen, zal deze week regen en squalls brengen naar de Azoren. Zondagavond is Nadine weer afgezwakt tot een tropische storm. Ondanks deze afzwakking, zullen de Azoren te maken krijgen met zware regenval en vlagerige wind. Dit is de tweede keer dit seizoen, dat de eilandengroep getroffen wordt door een tropisch systeem. Vorige maand kwam Gordon op bezoek.
Aan het begin van de week zal Nadine haar koers richting het oosten / noordoosten blijven behouden. Ondanks de krachtige windshear zal Nadine hoogstwaarschijnlijk de tropische storm status behouden. Het kan zijn, dat bij het bereiken van de Azoren, Nadine haar tropische karakteristieken verliest. Nadine vertoont vandaag het uiterlijk van een golf van lagedruk, die langs een front beweegt.
Data 15.00 UTC
- Lokatie: 940 km ten zuidwesten van de Azoren
- Wind: 110 km/h met hardere windstoten
- Traject: noordoost met een snelheid van 24 km/h.
- drukL 987 mb
© onweer-online
Bron: Wunderground, Accuweather
Bij het zien van de modellen kan het nog alle kanten op met tropische storm Nadine. Zou zij het weerbeeld in Europa kunnen gaan bepalen of gaat Nadine rechtsomkeert richting de Cariben? We zullen het gaan zien. Vooralsnog houdt het NHC (National Hurricane Centre) een koers richting het noordoosten aan met een snelheid van 13 km/h. De windsnelheden bedragen 95 km/h. Voor de eilanden Flores en Corvo in het noordwesten van de Azoren is een tropische storm watch afgegeven.
© onweer-online
Bron: NOAA, Wunderground, Weatherbell
Tropische storm Nadine is de komende dagen telkens met haar centrum ten zuiden of zuidwesten van de Azoren te vinden, maar haar vele wind en bijbehorende stortregens bereiken de eilandengroep wel degelijk. De windkracht lijkt tussen 4 en 9 Beaufort te variëren. Geen orkaanwinden dus.
Nadine was de achtste orkaan van het nog lopende orkaanseizoen dat tot en met 30 november duurt. En de Azoren zullen voor de tweede keer dit seizoen met de gevolgen van een voormalige orkaan te maken krijgen. Dat is bijzonder, het komt namelijk weinig voor dat twee tropische weersystemen in één orkaanseizoen de Azoren bedreigen. De eerste was Gordon, die daar rond 19 augustus langstrok. Maar Gordon was toen flink afgezwakt en heeft daarom gelukkig weinig schade veroorzaakt op de eilandengroep in de Atlantische Oceaan ongeveer 1500 kilometer ten westen van de Portugese kust.
Nadine boven de Atlantische Oceaan, gezien vanuit de weersatelliet, op 16 september om 15.45 uur Nederlandse tijd. Toen had zij nog orkaanstatus. Bron: NASA.
Onstuimig
Nadine heeft echter meer in huis dan Gordon, hoewel ze inmiddels is afgezwakt van orkaan tot een (tropische) storm. Naar verwachting blijft het centrum van Nadine de rest van deze week weliswaar ten zuidwesten of zuiden van de eilandengroep, de komende vijf dagen zal zij veel regen veroorzaken. Daarbij komt het nu en dan tot windkracht 7 tot 9, een harde wind tot storm....
Veel regen; risico op overstromingen
De hoofdberekening van het Europese model, het ECMWF, berekent in totaal vijf dagen tijd - gerekend vanaf afgelopen nacht - zo tussen 40 en 80 millimeter, maar iets ten zuiden van de Azoren worden hoeveelheden tot hier of daar bijna 190 millimeter aangegeven. Oftewel 190 liter water per vierkante meter, en dat is niet vreemd bij dit soort (ex)tropische weersystemen. Dit betekent dat een kleine koerswijziging van Nadine naar het noorden grote gevolgen kan hebben, de kans op overstromingen is dan een stuk groter.
De kaarten
Wind in Beaufort. Verwachting van het ECMWF voor donderdagmiddag 20 september. Veelal 4 tot 7 Beaufort op de Azoren.
Weerkaart ECMWF met luchtdruk voor de nacht naar donderdag 20 september. Nadine, als grote stormdepressie, ligt hier met haar kern ten zuidwesten van de Azoren. Aan de noordflank waait een (forse) zuidoostenwind.
Wind in Beaufort. Verwachting van het ECMWF voor vrijdagmiddag 21 september. Windkracht 6 tot 7 op de Azoren.
Weerkaart ECMWF met luchtdruk voor de nacht naar vrijdag.
De totale regenhoeveelheden gemeten in vijf dagen tijd, gerekend vanaf afgelopen nacht tot en met maandag 24 september. Ook dit is de verwachting van het ECMWF-model.
Bron: Meteoconsult
Nadine blijft wiebelen in het midden van de Atlantische Oceaan. Volgens expert meteoroloog Dan Korrlowski zal Nadine iets in snelheid afnemen en heen en weer blijven wiebelen ten westen en zuidwesten van de Azoren. In deze positie kan Nadine voor periodes van squall lines en ruwe zee zorgen rondom en op de Azoren.
Een significante hoeveelheid droge lucht is in het systeem gezogen. Hierdoor hebben de Azoren ook periodes van zonnig mooi weer. Tijdens de squalls zal de wind aantrekken tot tropische stormkracht en de hevige regenval kan het openbare leven verstoren. Er bestaat de mogelijheid, dat Nadine in de komende dagen haar tropische kenmerken gaat verliezen. Ongeacht de status van het systeem hebben de Azoren te maken met onstuimig weer totdat het systeem uiteen valt.
Ondertussen heeft zich ten westen van Nadine een gebied van lagedruk zich gevormd, die mogelijkerwijs kan uitgroeien tot een tropisch systeem. Het systeem bevindt zich boven warm water.
© onweer-online
Bron: Accuweather, NOAA