Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 september 2012, 15:52 uur | Bericht #370606
Geleidelijke opwarming van de aarde goed voor biodiversiteit

Perioden waarin de aarde relatief opwarmde, zijn juist goed geweest voor de biodiversiteit op aarde, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Hogere temperaturen betekenden meer soorten, lagere temperaturen juist minder.

Dat betekent overigens niet het huidige massale uitsterven van soorten van nu bij eventuele afkoeling weer teruggedraaid zal worden, merken de onderzoekers op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ze wijzen erop dat de opwarming van de aarde nu sneller en heviger is dan eerder.

De onderzoekers van de universiteit van York onderzochten de hoeveelheid families van bekende soorten ongewervelde zoogdieren en de temperatuur van het zeewateroppervlak van de afgelopen 540 miljoen jaar. En kwamen zo tot tegenovergestelde resultaten dan eerder onderzoek, dat juist een omgekeerd evenredig verband tussen temperatuur en biodiversiteit suggereerde.

Volgens Peter Mayhew, een van de onderzoekers die betrokken was bij zowel eerder onderzoek als deze nieuwe studie, werd eerder op een 'verkeerde' manier gemeten. Daarbij werden fossielen geteld van het eerste tot het laatste moment dat ze werden gevonden; de aanname is vervolgens dat die soorten alleen in die periode voorkwamen. Maar, zegt Mayhew nu, daarbij werd vergeten dat sommige geologische perioden beter zijn gedocumenteerd dan andere. Dit nieuwe onderzoek richtte zich alleen op de goed-gedocumenteerde fasen, en concentreerde zich daarbij op groepen soorten.

Mayhew noemt de nieuwe resultaten een grote verrassing. En de oplossing voor een tot dusver nog niet opgelost vraagstuk: de (warme) tropengebieden gelden als gebieden met een enorme biodiversiteit, die groeien tijdens warmere perioden op aarde, terwijl onderzoekers er juist vanuit gingen dat het aantal soorten groter was in koelere perioden.

Mayhew benadrukt wel dat de opwarming van de aarde geleidelijk moet gaan, wil het als voordeel gelden voor het aantal soorten op aarde. Een toename van de biodiversiteit kost tussen de duizenden en miljoenen jaren. Scott Wing, een paleontologisch bioloog van het Smithsonian Institute in Washington, zegt in het vakblad Nature dat dit onderzoek niets zegt over de effecten van de opwarming van de aarde op mensen.

Een derde paleontoloog heeft zijn twijfels. Shanan Peters wijst erop dat het belangrijkste resultaat van het onderzoek van Mayhew is dat zijn eigen, eerdere conclusies onderuit worden gehaald. 'De periodes waar we nu in geïnteresseerd zijn, zijn eeuwen en decennia, 1000 jaar maximaal', zegt Peters. 'Gegevens over die tijdsspanne krijg je niet door diep in het verleden te zoeken.'

Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:07 uur, door Onweer-Online.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 881 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 881, lezen 4 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden