Voyager 1, de ruimtesonde die de Nasa in 1977 lanceerde, nadert het einde van ons zonnestelsel en "danst misschien al op de grens" met de interstellaire ruimte. Dat melden poëtische wetenschappers naar aanleiding van de 35ste verjaardag van het project.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een tekening van hoe de sonde door de ruimte klieft. © ap.
Ze stellen dat het "dagen, maanden of jaren" kan duren vooraleer de sonde de interstellaire ruimte betreedt. In mei namen de wetenschappers een sterke stijging van kosmische straling op het toestel waar, waardoor ze dachten dat de sonde zich in de buurt van de heliopauze zou kunnen bevinden. Die wordt beschouwd als de grens tussen ons zonnestelsel en de interstellaire ruimte.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
Nasa noemde Voyager 1, die zich momenteel op 18 miljard kilometer van de zon bevindt, en Voyager 2 "de meest afgelegen actieve vertegenwoordigers van de mensheid en haar verlangen om te ontdekken".
Bron: HLN
Als eerste door mensen gemaakte object heeft de ruimtesonde Voyager 1 ons zonnestelsel verlaten. De sonde werd in 1977 gelanceerd en maakte een uitgebreide tocht langs de planeten Jupiter en Saturnus. Daarna zette het ruimteschip koers ons zonnestelsel uit. In september heeft Voyager ons deel van het heelal hoogstwaarschijnlijk verlaten, blijkt uit data van Nasa.
De grafiek met het aantal protonen dat Voyager waarneemt.
Dat Voyager zich in de buitenste schil van ons zonnestelsel bevond, was al langer duidelijk. Maar het is een eenvoudige grafiek die aantoont dat de sonde de interstellaire ruimte heeft betreden. Een sensor aan boord meet hoeveel geladen deeltjes Voyager tegenkomt. Dat aantal is tot bijna nul gedaald.
Die deeltjes worden geproduceerd door de zon en komen niet voorbij de rand van ons zonnestelsel. Daarnaast neemt de hoeveelheid kosmische straling enorm toe; die soort straling is juist buiten ons zonnestelsel veel heftiger. Voor veel astronomen is het duidelijk, Voyager is weg. Een officiële aankondiging van Nasa wordt ieder moment verwacht.
De sonde kan waarschijnlijk nog een jaar of 9 werken, dan is de energie op. Daarna blijft Voyager vliegen, omdat er geen zuurstof is die het ruimtevaartuigje afremt. Mochten andere beschavingen het ooit vinden, dan kunnen ze de gouden plaat afspelen die aan boord is. Daarop staan dierengeluiden, Mozart en Chuck Berry.
Lees ook:
| Gewijzigd: 9 oktober 2012, 09:34 uur, door Sanwa