Het Europees Milieuagentschap voerde een studie uit naar de mate waarin Europese steden gevoelig zijn voor de gevolgen van de dreigende klimaatveranderingen. Het agentschap tracht zo een beeld te krijgen van de uitdagingen waar de Europese grootsteden voor komen te staan. Wat Antwerpen betreft, blijken die uitdagingen niet min te zijn. Reden: de hittegolfdreiging is in onze stad groter dan op om het even welke andere plaats in België.
Michel De Meyer van het KMI in Brussel legt uit. "Naarmate de aarde verder opwarmt, neemt de kans op hittegolven (drie opeenvolgende dagen met temperaturen boven dertig graden, red.) almaar toe. Gebouwen, beton, asfalt, enzomeer houden die hitte hard vast. 's Nachts zullen zij die warmte weer afgeven, waardoor de temperatuur ook dan hoger zal zijn. In een omgeving met meer bebouwing zal het daardoor minder afkoelen, 's ochtends wordt het ook sneller weer warm. En zo zal die temperatuur almaar meer de hoogte ingaan. Omdat in landelijke gebieden en kleinere steden minder bebouwing en meer open ruimte is, zal het op die plaatsen 's nachts meer afkoelen."
Meer dan in Brussel
In Brussel zou de situatie minder dramatisch zijn. "Door de aanwezigheid van onder meer het Zoniënwoud, het Ter Kamerenbos en tal van andere groene gebieden", legt De Meyer uit. Groen en beplanting brengen ook meer zuurstof in de lucht. "In Antwerpen is de situatie op dit moment problematisch. Niet alleen zijn er te weinig groene zones. Het moordende vracht- en personenverkeer zorgen bovendien voor een hoge concentratie aan CO2-uitstoot in de stad."
Bron: GvA