Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 september 2012, 11:28 uur | Bericht #370547
Anak Kratatau



Anak Krakatau (Indonesisch voor kind van Krakatau) is een jonge actieve vulkaan en een van de Krakatau-eilanden. Het eiland ligt tussen de drie andere. De Krakatau-eilanden bevinden zich in een van de vulkanisch actiefste delen van Indonesië in de Straat van Sunda tussen Java en Sumatra.

Op 27 augustus 1883 vond een catastrofale uitbarsting van de Krakatau plaats, waardoor een 22 meter hoge tsunami ontstond en ruim 36.000 mensen het leven verloren. De vulkaan verdween grotendeels onder water, maar in 1927 begonnen er opnieuw vulkaanuitbarstingen onder de zeespiegel en tussen 1928 en 1930 werd Anak Krakatau een eiland. Anak Krakatau blijft groeien en toont hiermee hoe eilandvorming kan plaatsvinden. De anak Krakatau is een caldera vulkaan van ongeveer 813m hoog. Op 30 oktober 2010 (Nederlandse tijd) barstte Anak Krakatau uit.



Het eerste leven, dat binnen een jaar op het eiland waargenomen werd, was plantaardig. Winden en golven brachten plantenzaden naar het jonge eiland, die in de zeer vruchtbare vulkanische grond goed konden gedijen. Ook dieren kwamen naar het eiland. Spinnen werden met de wind meegevoerd en vogels en andere vliegende dieren bevolkten al gauw het eiland. De vruchtbare grond trok later ook mensen aan. Indonesiërs vestigden zich er, en het eiland wordt ook door toeristen bezocht.

© onweer-online
Bron: Wikipedia, Smithsonian
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 september 2012, 11:45 uur | Bericht #370550
Vulkanische activiteit neemt toe in westen van Indonesië

De vulkantische activiteit in het westen van Indonesië neemt schrikbaren toe. Eé'n van de vulkanen, Mt Anak Krakatau gelegen in de straat van Sunda, spuwt vulkanisch as over de stad Bandar Lampung. De stad is de hoofdstad van de provincie Lampung en ligt op 75 km van de vulkaan. Het hele gebied ligt bedekt met vulkanisch as. Ook in de regentschappen Pesawaran en Pringsewu ligt er as, welke door de wind vanuit het zuidoosten is meegewaaid. De inwoners worden geadviseerd om mondmaskers te dragen vooral als ze op een motor rijden. 

Het vulkanisch en geologisch agentschap ( PVMBG) heeft het waarschuwingsniveau van Mt Anak Krakatau nog niet verhoogd, ondanks de toegenomen seismische activiteit en het verhoogde gesmolten lava niveau in de straat van Sunda. Volgens het agentschap is de verhoogde activiteit van de vulkaan sinds zondag waarneembaar. Op maandag spuwde de vulkaan het lava 200 tot 300m hoog vanaf de piek. Vissers en toeristen worden geweerd uit de omgeving van de vulkaan. Er zou sprake zijn van een niveau 2 waarschuwingsniveau. Er zouden zich 2 vulkanische aardbevingen rond de vulkaan hebben voorgedaan.

Andi Suardi, hoofd van de observatiepost in Rajabasa - zuid Lampung, was de magmatische activiteit niet te voorspellen. Volgens Suardi zijn er tijdens het emissie proces zeker 10 giftige gassen vrijgekomen, waaronder carbondioxide. Dit gas is dodelijke voor mens en dier. "Een ieder, die het gas inademt kan ademhalingsproblemen krijgen en het bewustzijn verliezen. Uiteindelijk kan met aan het gas doorgaan," zegt Suardi. 

Naast de verhoogde activiteit is ook de Tangkuban Parahu vulkaan in het westen van Java onrustig. Het toeristische natuurpark rond de vulkaan is afgesloten. Eerder had de PVMBG het niveau van de Tangkuban Parahu vulkaan verhoogd naar een level 2 op 23 augustus.



© onweer-online
Bron: Xinhua


Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 september 2012, 12:49 uur | Bericht #370554
Blog

Maandag 3 september
Een nieuwe fase in de uitbarsting dient zich aan. Een grote explosie was hoorbaar en produceerde een aspluim van 4,2km hoog rond 01.32 GMT. Het as kwam neer in Lampung en in verschillende subdistricten van Bandarlampung op ongeveer 130km afstand. De autoriteiten hebben een waarschuwing afgekondigd: bewoners en toeristen mogen de vulkaan niet naderen. Een inwoner van Bandarlampung meldt, dat het as meestal niet zo dik is als nu. Het zicht wordt ernstig beperkt door het as. Volgens een artikel in de Jakarta Post is de activteit van de vulkaan in de afgelopen dagen aanzienlijk toegenomen. Er zijn zeker 90 erupties per dag en meer den 100 vulkanische bevingen zijn geregistreerd.

 
Hittebronnen van de afgelopen 7 dagen. MODIS beeld NASA



Maandag 3 september
Van correspondent Oystein komt het volgende bericht: "Ik kom net terug van de Krakatau. De vulkaan basrt continu uit. De luide explosies hebben ervoor gezorgd, dat een kanaal ("vent") aan de oostkant van het eiland gedeeltelijk is ingestort. Er komt ook zwarte rook vanaf de westkust. Lavabommen worden 200-300m de lucht ingeschoten vanaf de hoofdkrater. De askolom komt zeker tot een kilometer hoogte. Maar nog belangrijker is, dat een enorm gebied van thermische activiteit is ontstaan aan de oostkust van het eiland. (Dit is ook te zien op het bovenstaande kaartje). De geothermale activiteit is zo groot, dat er een kolom van as is ontstaan van ongeveer 200m hoog. Het gebied is voornamelijk onstaan gedurende de afgelopen 24 uur. Ook de lokale bevolking is over dit verschijnsel erg verbaasd en bezorgd. Het zijn de meest dramatische veranderingen in jaren!

Dinsdag 4 september
Volgens onbevestigde bronnen is de uitbarsting van de vulkaan sinds gisteravond afgenomen. 


Ash emissions, explosive activity from the summit and steaming from probably what is a new lava flow at the SW shore next to the forest (photo: 3 Sep).


SO2 signal above Java today (unfortunately the source is with the gray no-data area, but likely is Krakatau) (ESA)


An close up on what was described as "geothermal area", but looks like a lava flow entering the sea (3 Sep)is, on the 2th September, my sources say


Overview of Krakatau seen from Rakata. On the left, a second steaming area near the shore is seen (3 Sep)

© onweer-online
Bron: Volcanodiscovery
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 september 2012, 20:16 uur | Bericht #370716
Uitbarsting van de Anak Krakatau gezien vanuit de ruimte



Op 4 september 2012 heeft de Earth Observing-1 satelliet van NASA een prachtige opname gemaakt van de uitbarsting van de anak Krakatau. De lavastroom op de zuidoostelijke flank is goed te zien. De verse lava heeft de kustlijn uitgebreid met zo'n 100m.

© onweer-online
Bron: NASA
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 september 2012, 15:25 uur | Bericht #370807

Zonsopgang bij de Anak Krakatau op 5 september 2012
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 september 2012, 08:34 uur | Bericht #371204
Gevaarlijk kind



Anak Krakatau heet dit eiland ten westen van Java, het ‘kind van Krakatau’. Deze vulkaan barstte in 1883 met zo veel geweld uit dat de oorspronkelijke Krakatau is verdwenen en alleen dit eilandje overbleef. Wat vader kon, kan het kind ook. De vulkaan onder het eiland is aan het rommelen en er is gesmolten gesteente aan de oppervlakte gekomen. Deze opname uit de ruimte laat rookpluimen boven het eiland zien. 



faqt.nl - weten begrijpen verbazen
Lees ook:

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 september 2012, 16:06 uur | Bericht #371234

Gepubliceerd op 6 sep 2012 door TyphoonHunter
Exploding Lava Flow At Anak Krakatau (Krakatoa) Volcano. Footage shot at Anak Krakatau, Indonesia on 6th September 2012, 4 days after a large eruption. Footage shaky since it was all filmed from a boat, if you feel seasick watching it imagine how I felt shooting it!

Geplaatst met uitdrukkelijke toestemming van James Reynolds
Kopiëren en / of verspreiden is verboden
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 375 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 375, lezen 6 mensen het topic "Stormkansen 27 en 28 oktober 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden