Bezoekers van Dance Valley dansen gekleed in poncho's in de regen tijdens een korte bui. © anp.
Het overkomt iedereen wel eens. Het water komt met bakken uit de hemel en de paraplu is thuis vergeten. Wat te doen: rennen of juist langzaam blijven doorlopen? Menig wetenschapper heeft zich over dit probleem gebogen en er zou zoiets bestaan als een optimale loopsnelheid.
De werkelijkheid is iets ingewikkelder, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Italiaanse natuurkundige Franco Bocci in het vakblad European Journal of Physics. Niet alleen is de snelheid van voortbewegen van invloed op de staat van doorweektheid, maar ook de regendruppelgrootte, de wind en niet te vergeten de vorm van het menselijk lichaam.
Vorm en snelheid
Het idee is dat als de regen recht naar beneden valt, alleen de bovenkant van het lichaam geraakt wordt en dan is het zaak zo snel mogelijk door te lopen. Komt de regen uit andere richtingen, dan moet de tactiek aangepast worden. Bij rugwind bijvoorbeeld kun je het beste de snelheid van de druppels aanhouden, meent de Italiaanse onderzoeker. Wel is deze tactiek ook weer afhankelijk van de druppelgrootte.
Zoals voorgaande studies, neemt Bocci een kubus als voorbeeld van het menselijk lichaam. In realiteit bestaat het lichaam echter uit verschillende vormen. Bocci concludeert dan ook tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel: 'Wij weten niet wat de beste strategie voor het menselijk lichaam is'. Tot dezelfde conclusie zijn ook de Amerikaanse onderzoekers, Dank Hailman en Bruce Torrents gekomen in Mathematical Magazine.
Rennen
Ondanks dat het nog onduidelijk is wat de beste methode is, zijn de wetenschappers het wel eens dat langzaam lopen de minst slimme oplossing is. Dus als het de volgende keer regent dat het giet: toch maar rennen.
Bron: AD
Dus neem maar een vuilnis zak, poncho of plu mee dat heeft nut.