Het orkaanseizoen is weer in volle gang en zoals gebruikelijk krijgen alle tropische stormen en orkanen een naam. Dit is omdat het regelmatig voorkomt dat er meerdere stormen tegelijkertijd actief zijn. Om onderscheid te kunnen maken krijgen ze allemaal een naam. De Duitse weerdienst geeft ook de reguliere lage- en hogedrukgebieden een naam en op dit moment zijn het hogedrukgebied Christoph en depressies Christine en Edith de gangmakers. Lgedrukgebied Dionne speelt een onbelangrijke rol en de restanten van de tropische storm Kirk worden het komend etmaal opgenomen door Edith.
Neerslagsom van vrijdagavond op zaterdagochtend. Vooral in het Alpengebied, in Hongarije, Slovenie, Kroatie, Algarije en Tunesie is veel regen gevallen. In de Alpen viel op een hoogte van 2000 meter een dik pak sneeuw.
Onstuimig
Het lagedrukgebied Christine ligt in het centrale deel van de Middellandse Zee en veroorzaakt behoorlijk onstuimig weer. Zo is er de afgelopen dagen een aantal stevige buien in onder meer Italië, Kroatië, Slovenië en zelfs in Algerije en Tunesië gevallen. Zo kwamen er vrijdagochtend al waarnemingen binnen uit het noorden van Afrika van soms meer dan 100 mm en ook elders in het centrale bekken van de Middellandse Zee viel in korte tijd veel regenwater. In het Alpengebied viel de eerste sneeuw na het zomerseizoen met op de hogere passen zelfs enkele decimeters in een zeer korte tijd, waardoor het werd aangeraden om winteruitrusting mee te nemen naar bepaalde passen.
De hogere bergtoppen in het Alpengebied waren zaterdagochtend bedekt met een verse laag sneeuw. De eerste significante sneeuwval na het zomerseizoen.
Veel regen op komst
Omdat Christine voorlopig op vrijwel dezelfde plaats blijft liggen, gaat er nog veel meer neerslag vallen. Uiteraard spelen wind en reliëf een belangrijke rol. Staat er een aanlandige wind dan komen de buien vanaf het warme zeewater gemakkelijk de Zuid-Franse, Italiaanse of soms zelfs Noord-Afrikaanse kust op. Botsen de buien dan vervolgens ook nog eens tegen enkele bergketens, dan kan er nog meer regenwater naar beneden komen. Het ECMWF model komt voor de komende drie dagen met neerslaghoeveelheden die met gemak oplopen tot 100 mm of meer, vooral langs de Italiaanse westkust en op Corsica.
Bij het lagedrukgebied waait het ook nog eens flink, vooral aan de westflank. Zo stond er de afgelopen dagen in het Rhônedal een stevige Mistral en ook nu waait het er nog steeds behoorlijk. De komende dagen is het vooral erg winderig op zee. Regelmatig geven de prognosekaarten een windkracht 7 of 8 en soms staat er zelfs een windkracht 9 (storm) in de kaarten. De windvlagen komen uiteraard nog een stuk hoger uit.
Weerkaart voor morgenmiddag 14 uur lokale tijd met de gangmakers Christine en Christoph, maar ook Dionne, Edith en de laatste restjes van de ex orkaan Kirk.
Tropische storm?
Tropische kenmerken krijgt Christine waarschijnlijkheid niet. Zo ontbreekt het belangrijkste kenmerk, het voorkomen van warme lucht in de kern van de depressie. Aan andere kenmerken wordt wel voldaan, namelijk veel wind om de kern en het loskoppelen van fronten. Echter, ook reguliere depressies op de Atlantische Oceaan doen dat dus van een tropisch lagedrukgebied is voorlopig geen sprake.
Neerslagprognose tot en met woensdagmiddag. De rode/paarse gebieden kunnen 50 tot 75 mm regenwater verwachten, de roze/witte gebieden vangen in krap drie dagen tijd tot ruim 160 mm regenwater op. Lokaal kunnen de neerslagsommen nog hoger uitvallen.
Christoph
De tegenhanger van het lagedrukgebied in het Middellandse Zeegebied is een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk. Na morgen schuift de kern iets naar het westen, maar in de loop van de week zien we dat het hogedrukgebied richting de Britse Eilanden trekt, waardoor het in onze omgeving rustig blijft. Oceaandepressies zoals Edith kunnen niet tot ons land doordringen, al schuiven er soms wel zeer zwakke fronten over het land. Ze zorgen deze week voor een mooie afwisseling tussen (uitgestrekte) wolkenvelden en brede opklaringen. Met 20 tot 24 graden is het dinsdag een aangenaam warme dag, woensdag en donderdag is het met een noordelijke wind wat frisser, maar als we de nieuwste berekeningen voor aankomend weekend moeten geloven, dan gaat de temperatuur vanaf vrijdag omhoog en mogelijk volgen na het weekend in een deel van het land zelfs zomerse temperaturen. Daarbij krijgt de zon ook nog eens volop ruimte.
Bron: Meteo Consult, ECMWF. Foto voorzijde: Gieny Westra