Vanavond is er aan onze hemel een "blauwe maan" te zien. Een blauwe maan is een tweede volle maan van de maand. "Het is net hetzelfde als een vrouw die twee keer in dezelfde maand haar regels heeft", aldus weerman Frank Deboosere.De benaming blauwe maan komt van het Engelse begrip "blue moon", en betekent niet dat de natuurlijke satelliet van de Aarde blauw zal kleuren. In het Engels bestaat ook de uitdrukking "Once in a blue moon", of iets wat maar zelden gebeurt.
Vanavond zal voor de tweede keer deze maand een volle maan te zien zijn. De eerste volle maan van deze maand was op 2 augustus. "Niets bijzonders", is echter de reactie van Frank Deboosere op het verschijnsel. "De maan heeft een cyclus van 29 dagen en een maand duurt steeds 1 of 2 dagen langer", aldus Deboosere. "Elke maand gebeurt het dus dat eenzelfde fase van die cyclus twee keer voorkomt, en nu is dat toevallig volle maan." "Het is vergelijkbaar met de cyclus van een vrouw", gaat Deboosere verder. "Die is normaal 28 dagen, dus het kan wel eens gebeuren dat een vrouw twee keer haar regels heeft in dezelfde maand."
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:35 uur, door Joyce.s
Op de dag dat de eerste man op de maan Neil Armstrong wordt begraven is er er een zeldzaam verschijnsel aan de nachthemel: een 'Blauwe' maan.
Dat betekent niet dat de maan speciaal voor het laatste afscheid van Armstrong blauw kleurt, maar het wil zeggen dat het de tweede volle maan van de maand is. Dit komt slechts om de 2,7 jaar voor. De eerste volle maan van deze maand was op 2 augustus. De vorige Blauwe maan was op 31 december 2009, de volgende is op 31 juli 2015.
2018: drie volle manen
In 1999 was er twee keer een Blauwe Maan te zien. Dit nog zeldzamer verschijnsel doet zich opnieuw voor in 2018. De benaming Blauwe maan komt van het Engelse begrip 'once in a Blue Moon", iets wat maar zelden gebeurt.
Bron: RTL | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:35 uur, door Joyce.s