Maandag gaat de boeken in als de warmste 22 oktober ooit. In De Bilt steeg het kwik tot 21,5 graden. Het oude warmterecord stond op 21,4 graden, gemeten in 1989. De temperatuur op 22 oktober is gemiddeld 12,8 graden, meldt weeronline.nl.
Met uitzondering van de kust en het noorden van het land werd het in vrijwel het hele land maandagmiddag warmer dan 20 graden. Het warmst werd het in het Gelderse Deelen met 22,2 graden. Op de Wadden was het met 14 graden beduidend minder warm.
In de loop van de week slaat het weer om. Koude lucht komt vanaf de Noordpool Nederland binnen. Vrijdag wordt het naar verwachting niet warmer dan 10 graden. Bovendien is er in de nachten kans op vorst.
Bron: nu.nl
In Ukkel is maandagnamiddag een temperatuur van 24,3 graden gemeten. Dat is niet alleen een dagrecord, het is ook de hoogste temperatuur ooit gemeten in de laatste tien dagen van oktober. Dat meldt weerman David Dehenauw. Tegen het weekend krijgen we een ferme afkoeling. Aan de kust is het iets koeler, maar in het hoger gelegen Elsenborn werd ook 24 graden gemeten. Dat heeft te maken met het fenomeen van temperatuursinversie, waardoor het op grotere hoogte warmer is dan in de lager gelegen gebieden. Ukkel ligt 105 meter boven de zeespiegel, Elsenborn op 570 meter.
Volgend weekend mogelijk sneeuw
Toch bergen we winterjassen en sjaals best niet te ver op, want volgende zaterdag zouden de maxima in de Hoge Venen maar rond 3 à 4 graden uitkomen. 's Nachts gaat het er vriezen. Ook in het centrum van het land halen we zaterdag niet meer dan 8 graden, of een afkoeling van 15 graden in vijf dagen. Als er in het weekend neerslag zou vallen, kan dat in de Hoge Venen sneeuw zijn. De normale maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar in Laag- en Midden-België is 14 graden. Het vorige dagrecord voor 22 oktober bedroeg 23,6 graden en stamt uit 1937.
Bron; Hbvl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:04 uur, door Joyce.s
Het valt dinsdagochtend mee met de mist. Eigenlijk is alleen in Noord-Brabant en dan vooral in de regio Eindhoven het zicht minder dan 200 meter. Dat meldde de ANWB. Maandag had het verkeer in grote delen van het land te maken met plaatselijk dichte mist. De verwachting werd toen uitgesproken dat in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw mist kon ontstaan.
Bron: AD
Een late nazomerperiode is niet echt abnormaal te noemen, en temperaturen boven 20 worden nog wel eens gehaald eind oktober. Maar dit keer swingen de waarden toch wel de pan uit met gisteren een maximum van 24.5° in Ukkel, bijna een zomerse dag dus!
De oorzaak moet gezocht worden in verschillende factoren, te beginnen met de sterke zuidelijke aanvoer van lucht uit noordelijk Afrika eind vorige week waarbij zoals u weet een pak Saharrazand onze kant werd uitgewaaid. Deze luchtmassa, met waarden op 850 hPa van 15°, stagneerde vervolgens door hogedrukopbouw in de hoogte en wanneer de zon er vervolgens doorkwam tijdens het weekend en begin deze week, kon het kwik vrijuit gaan naar zowat ongeziene waarden voor deze periode van het jaar. Bovendien zorgt een gesloten kern van hoge druk op 500 hPa voor erg warme lucht in de hoogte en daarbij horende sterke subsidentie waardoor de lucht uitdroogt en tevens adiabatisch opwarmt. De hoogtewaarden op 500 hPa halen zomerse waarden boven 580dam! De scherpe inversie, met op 500m nog waarden tot 20°, zorgt tevens voor zeer hoge maxima over de Ardense toppen waar vandaag lokaal 22° werd gehaald. Ook elders werd in Vlaanderen ruim 22° gehaald.
Dit is zo'n 9° warmer dan de normale waarde. Des te opvallend is de temperatuursduik eind deze week, waarna we uitkomen bij maxima van zo'n 4° 'onder' de normale waarde. De aangevoerde lucht komend weekend is rechtstreeks polair van oorsprong en het bijhorend koufront geeft een wel erg markante temperatuursgradiënt aan met ten zuiden een temperatuur op 850 hPa van 10° en benoorden waarden onder 0°. Wanneer we de temperatuursduik bekijken tussen nu en vrijdag, dan zien we een bijna ongezien scherpe duik van +15° vandaag naar -5° vrijdag, een duik van maar liefst 20°. Onderstaande EPS grafiek van GFS is er dan ook één om te bewaren...
Vooral noordelijk Europa zal deze eerste echte koudepiek goed voelen met sneeuw van betekenis en bijna permanente vorst. De noordflanken van de Alpen krijgen later op vrijdag en vrijdagnacht een laag sneeuw over zich welke kan oplopen tot 20 à 30 cm. Wij zullen het tegen zaterdag moeten doen die zo'n 14 graden lager liggen dan vandaag!
Bron: http://weerspinsels.blogspot.be
Wegwerkzaamheden tijdens de spits zorgden vrijdagmorgen voor een file op de A28 van Assen naar Groningen. Afgelopen nacht was er geasfalteerd, maar de rechterrijstrook bleek nog niet goed berijdbaar. Door de koude nacht was het asfalt onvoldoende gedroogd. De rijstrook werd daardoor niet vrijgegeven. Behalve op de A28, ontstond ook een file op N34 van Gieten naar Groningen. Rond tien uur vanmorgen loste de file langzaam op.
Bron: DVHN
De komende nacht gaat het vriezen en valt er hier en daar een regen- of hagelbui, waardoor het morgenochtend glad kan zijn. Daarbij is er kans op (natte) sneeuw, maar die is 'mini', net zoals de kans dat het glad wordt, benadrukt meteroloog Michiel Severin van Weerplaza. De komende nacht ligt de temperatuur rond het nulpunt. Severin verwacht dat daar vooral in de kustprovincies een bui bij kan vallen. 'Een enkele keer zal daar onweer, hagel en heel misschien sneeuw bij zitten. Maar de kans op gladheid blijft klein. Het wordt pas glad als het wegdek nat is en het later opklaart, maar de temperatuur wel onder nul blijft. Die kans is het grootst in Groningen of Friesland. Maar waarschijnlijk blijft de temperatuur in de gebieden waar neerslag is gevallen boven nul. Eigenlijk kun je stellen dat het waarschijnlijk niet glad wordt, ondanks de vorst.' In het binnenland is dat een ander verhaal: 'Daar is zeker sprake van vorst.' In de nacht van zaterdag op zondag, wanneer heel toepasselijk de wintertijd ingaat, wordt het nog een stukje kouder. 'Van nul graden tot -5. Dan kunnen bijvoorbeeld viaducten landinwaarts glad zijn. Door mist kan het vochtig worden en het wegdek glad.'
Bron: Ad
De aardappeloogst in ons land beleeft een rampjaar, met een absolute recordprijs tot gevolg. Dat zegt Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking. Vanochtend bedroeg de prijsnotering van aardappelen bij Belgapom 225 euro per ton: een absoluut record. "Dat betekent dat een vrachtwagen aardappelen van 40 ton vandaag tien maal zoveel waard is als vorig seizoen", aldus Cools.
© photo news.
De reden is divers. Na het overaanbod van vorig seizoen werd minder areel aan aardappelen aangeplant. Het groeiseizoen was ook bijzonder: de helft werd voor maart geplant, de andere helft na mei. De aardappelen die na mei zijn geplant, kenden een veel lagere opbrengst. Door het natte weer van oktober komt men bovendien niet aan oogsten toe. Volgens landbouwspecialist Luc Busschaert staat 15.000 hectare in risicozone.
Rot
Bij Belgapom bevestigt men dat het te nat is om te oogsten in de zware leemgronden in Wallonië en de kleigrond in de polders. "In de Westhoek en Noord-Frankrijk moet 80 procent nog worden geoogst. Veel aardappelen zijn aan het rotten. Het is maar de vraag of nog kan worden geoogst", aldus Cools.
Winkelprijs
Zullen we aardappelen duurder betalen in de winkel? Volgens Busschaert wel. Hij rekent op een prijs die twee tot drie maal hoger zal liggen voor de consument. Bij Belgapom zegt men dat het afwachten is. Veel producenten zijn met een vaste contractuele prijs verbonden aan de afnemers. Bovendien kan ook invoer een effect hebben op de prijs.
Bron: HLN
Boswachters op de Sallandse Heuvelrug zijn extra alert op paddenstoelenplukkers. Vorige week nog werd een Duits stel betrapt met een tas vol paddenstoelen. De Duitsers werden gedwongen de geplukte paddenstoelen terug te leggen in het bos. Volgens Arend Spijker, beheerder van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, is de hoeveelheid paddenstoelen dit jaar groot. De hoge temperatuur, in combinatie met een vochtige lucht, is daar de oorzaak van. Juist in de herfstvakantie staan de bossen daardoor vol met paddenstoelen.
Bron: RTV Oost
In de Kop van Noord-Holland en op de grens van Groningen en Friesland is vanavond de eerste natte sneeuw van dit najaar gevallen. Dat meldt Meteo Consult. "Omdat de temperatuur op de grond iets boven nul is, blijft de sneeuw niet liggen", aldus een woordvoerder. "Maar op bijvoorbeeld stalen bruggen kan het glad zijn."
Maandag nog 22 graden
De eerste sneeuw van dit najaar valt in dezelfde week waarin opvallende hoge temperaturen werden bereikt voor de tijd van het jaar. Maandag was een lenteachtige dag. Met 22 graden in De Bilt was het in Nederland op maandag 22 oktober nog nooit zo warm als die dag.
Bron: RTL
De strooiwagens zijn vrijdagnacht voor het eerst dit najaar weer de weg op gegaan. In onder meer Zuid-Holland, Gelderland en Limburg moest worden gestrooid op stalen bruggen. Dat meldt weeronline.nl zaterdag. De temperatuur kwam voor het eerst in grote delen van het land onder het vriespunt. Ten oosten van de lijn Groningen tot Roozendaal werd het -1 tot -2, in Twente daalde het kwik tot -3,4 graden. Vrijdagavond viel in het grensgebied tussen Groningen en Friesland ook de eerste natte sneeuw.
Wintertijd
Zaterdagnacht wordt opnieuw kou verwacht. Bij de overgang naar de wintertijd kan het plaatselijk matig vriezen met 5 graden onder nul. Overdag wordt het hooguit 8 graden met een afwisseling van stapelwolken en zon. Ook zondag blijft het droog. Vorig jaar was het bij het ingaan van de wintertijd nog een graad op 12 als minimumtemperatuur. Zaterdagnacht kan een uur langer worden geslapen. Om 03.00 uur wordt de klok weer teruggezet. Daardoor wordt het 's avonds eerder donker.
Bron: Nu.nl
© belga.
De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn vannacht voor het eerst dit najaar uitgereden om zout te strooien op de Vlaamse gewest- en autowegen. In heel Vlaanderen reden honderd wagens uit, die alles bij elkaar 300 ton zout strooiden, deelde het agentschap mee.
In bijna alle provincies werden inspecties uitgevoerd om na te gaan of het noodzakelijk was te strooien. Vooral de combinatie van regen en negatieve temperaturen kon ervoor zorgen dat gladheid optrad. Daarom werden in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg waar nodig lokale of algemene strooibeurten uitgevoerd.
Het is volgens de mededeling niet uitzonderlijk dat er eind oktober al wordt gestrooid. Daarom start de winterdienst al op de derde maandag van oktober. Ook tijdens de winter van 2010-2011 werd rond deze periode voor het eerst uitgereden.
De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer staan van de derde maandag van oktober tot de vierde maandag van april paraat om de Vlaamse gewest- en autowegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Ook de komende dagen volgen de strooidiensten de situatie op en wordt er indien nodig opnieuw uitgereden.
Bron: HLN
Hagelstenen zo groot als eieren vielen uit de lucht. foto Bas Schellekens
Op verschillende plaatsen in Zeeland kwamen zaterdagmorgen hagelstenen naar beneden, als eieren zo groot. Groot genoeg om een deuk in hoofd of een autodak te slaan. Bas Schellekens wist zo'n steen in zijn tuin in de Zandkreekstraat in Wissenkerke te vangen en legde het bewijs fotografisch vast.
Bron: PZC
De wintertijd is koud begonnen. Vrijwel overal in Nederland vroor het in de nacht van zaterdag op zondag, en in Twente daalde het kwik aan de grond zelfs tot -10,2. Dat meldt WeerOnline. WeerOnline waarschuwt zondagochtend voor gladheid. Er is alvast gestrooid, vooral op bruggen en viaducten, aldus de weerorganisatie.
Bron: rtv-oost
Oktober 2012 gaat de boeken in als een natte maand, vooral in de kustgebieden. Lokaal viel meer dan 16 centimeter. Dat meldt weerwebsite Weeronline. De regen viel voornamelijk in de eerste twee weken. Toen viel er net zoveel neerslag als normaal in de hele maand. Het Zeeuwse plaatsje Cadzand had het in oktober het zwaarst te verduren: daar viel 177 millimeter.
Gewoonlijk blijft de meter deze maand aan de kust steken op 90 à 100 millimeter. In het binnenland was het een stuk minder nat. In delen van Noord-Brabant, Limburg en Drenthe viel zo'n 60 millimeter.
Herfststormen uitgebleven
Omdat het de komende dagen gaat regenen, kunnen deze cijfers nog iets oplopen. Vaak zijn er in oktober zware stormen door de overgang van warm zomerweer naar kouder herfstweer, maar die bleven dit jaar uit. Weeronline schat dat de gemiddelde oktobertemperatuur in De Bilt uitkomt op zo'n 10,5 graden. Als dat klopt, was oktober 0,2 graad kouder dan gemiddeld.
Warmste 22 oktober ooit
De zon liet zich deze maand net zoveel zien als voorgaande jaren, namelijk 110 uur. Maandag ging zelfs de boeken in als de warmste 22 oktober ooit. Toen schoot de maximumtemperatuur naar 22 graden in de Bilt. Ook op veel andere plekken werd het 20 graden of meer. In het laatste weekend van oktober werd het juist behoorlijk koud. In Twente vroor het 10,2 graden.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:04 uur, door Joyce.s
Door regen en ongelukken is de spits maandagochtend nog voor het hoogtepunt al ruim twee keer zo druk als normaal. In plaats van de gebruikelijke 160 kilometer stond rond 08.00 uur al 360 kilometer, zegt een woordvoerder van de ANWB.
Door de regen zijn veel dagelijkse files twee keer zo lang als normaal. "Tussen Heemskerk en Badhoevedorp op de A9 staat bijvoorbeeld twintig kilometer." Ook zijn er veel ongelukken gebeurd.
Ongeval
Op de A15 tussen Nijmegen en Gorinchem, net voorbij Tiel, zorgt dat voor de meeste vertraging. "Daar botsten meerdere auto's op elkaar, waardoor de weg een tijd helemaal was afgesloten." Ook daar staat ruim twintig kilometer file, de vertraging is anderhalf uur. "De weg is pas net weer open gegaan. Als je een paar van dit soort files hebt kom je al snel uit op een drukke spits."
Voor de spits van dinsdagochtend is volgens de woordvoerder nog geen verwachting te geven. "Dat hangt erg af van het weer. Als het tijdens de spits regent heb je een heel andere situatie dan wanneer het een uurtje later regent."
Bekijk hier actuele verkeersinformatie
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:05 uur, door Joyce.s
De komende dagen staat het weer in het teken van herfstachtige condities. Vooral de wind gaat een belangrijke rol spelen op vrijdag en zondag. Mogelijk gaat het echt stormen. Er zijn zelfs weermodellen die helemaal los gaan. Er ligt een sturend laag tussen Schotland, Noorwegen en IJsland en daaromheen komt een trein van randstoringen op gang. Zo'n randstoring kan zich ontwikkelen tot een zelfstandig lagedrukgebiedje en dan voor erg veel wind zorgen. Het Amerikaanse GFS-model produceert voor vrijdag een echte storm langs de kust, kracht 9 en misschien tipt de wind noord van de Wadden aan kracht 10. Zaterdag is dan even een kalm intermezzo, waarna zondag de remmen misschien wel weer los gaan. Gisteren produceerde het GFS een enorme uitschieter. Een volle storm, kracht 9 zou zich in de nacht ontwikkelen langs de westkust. Overdag maakte deze modelrun het wel heel bont, met een 10 en mogelijk 11 langs de Wadden. De nieuwste berekeningen zijn voor zondag een stuk zuiniger met de wind. Op dit soort termijnen, van meerdere dagen vooruit, moet je altijd voorzichtig zijn met harde uitspraken. Dat het GFS-model met een extreme uitschieter komt, geeft wel aan dat de atmosfeer onrustig is. En dan is er van alles mogelijk. Maar of het dan ook bij ons extreem wordt, of ergens anders in Europa, dat is afwachten, net zo goed als de timing verre van zeker is.
Bron: Weerplaza
November begint donderdag met onvervalst herfstweer. In het hele land gaat het stevig waaien en kan het flink gaan regenen. Vrijdag kan er zelfs storm ontstaan met kans op zware windstoten, zegt een meteoroloog van weeronline.nl dinsdag. Het onstuimige weer wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven de Britse eilanden. Vrijdag kan een aparte kern van lage druk boven Het Kanaal zorgen voor storm aan zee met een flinke bak water, aldus de meteoroloog. Ook het binnenland krijgt dan te maken met regen en harde windstoten. Dinsdag en woensdag is nog sprake van stilte voor de storm. Er vallen buitjes en de zon laat zich regelmatig zien. Vanaf woensdagmiddag gaat het harder waaien. Er steekt een stevige zuidenwind op, waardoor de gevoelstemperatuur daalt tot een graad of 6. In het weekeinde lijkt het weerbeeld weer wat rustiger te worden.
Bron: Nu.nl
De gemiddelde temperatuur in oktober week met ca. 10,5 °C maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 10,7 °C.
De eerste week van oktober was de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar, maar na 6 oktober volgde er een lang, vrij koud tijdvak. Vanaf half oktober werd het dankzij een zuidelijke stroming een aantal dagen zeer zacht. De Bilt noteerde op de 19e en 22e twee warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), precies het normale aantal voor de maand oktober. Opvallend hoog was de maximumtemperatuur van 22,0 °C op 22 oktober. Zo laat in de maand was het in ruim honderd jaar slechts één keer nog zachter geweest; op 26 oktober 2006 werd het 22,1 °C.
Na het zachte tijdvak werd het in een naar noord gedraaide stroming juist koud. In De Bilt daalde de temperatuur op 27 oktober voor het eerst na de zomer tot beneden het vriespunt. In totaal werden in De Bilt twee vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, wederom precies het normale aantal. Op de 28e vroor het in de ochtend in het oosten van het land matig. Het KNMI-station Twenthe noteerde met -6,4 °C de laagste temperatuur van de maand.
De kou was van korte duur; de laatste dagen van de maand lag de temperatuur op een vrijwel normaal niveau.
Met gemiddeld over het land ca. 106 mm neerslag tegen 83 mm normaal, was oktober nat.
De regionale verschillen in neerslagsommen waren groot. In een brede kuststrook viel meer dan 100 mm regen. Zeer lokaal liep de neerslagsom daar zelfs op tot 195 mm. In een brede strook van Brabant naar Groningen was het deze maand het droogst. Plaatselijk werd niet meer dan ca. 55 mm geregistreerd. De Bilt komt de maandsom uit op 103 mm tegen 83 mm normaal.
Bijna de helft van de gemiddelde maandsom, 45 mm, viel aan het begin van de maand tussen 3 en 6 oktober. Behalve nat was het op 5 oktober ook onstuimig. Aan zee stond enige tijd een harde tot stormachtige wind (kracht . IJmuiden noteerde zelfs een hoogste uurgemiddelde van 9 Beaufort (storm). Lokaal kwamen windstoten voor tot 90 km/uur.
Gemiddeld over het land scheen de zon ca. 110 uren tegen 113 normaal.
Er was een opmerkelijk groot verschil in het aantal zonuren in het oosten en westen van het land. Langs de oostgrens scheen de zon lokaal ca. 125 uren. Aan zee bleef het aantal uren zonneschijn plaatselijk steken op ca. 95. De oorzaak waren fronten die vergezeld van bewolking op een aantal dagen min of meer stil lagen langs onze kust.
Vorig jaar oktober was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 11,4 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 151 en de neerslagsom 68 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 31 oktober 2012 09.00 uur voorlopig overzicht/Rob Sluijter
Bron: KNMI
Veel Nederlanders vertrekken in het najaar nog even naar het ‘warme en zonnige zuiden’ van Europa om nog wat vitamine D op te doen. Bekende en favoriete bestemmingen zijn dan onder andere de Canarische Eilanden, Madeira, de Balearen, maar ook Spanje, Italie, Griekenland en de Turkse zuidkust. Normaal gesproken een goede keuze, want daar is de zon ook in dit seizoen nog ruimschoots te vinden en loopt de middagtemperatuur vrijwel dagelijks nog op tot ruim 25 graden. Momenteel is dat echter anders. Enkele flinke buien- en regengebieden lieten, en laten ook de komende dagen vooral in het zuiden van Europa veel regen achter.
Gisteren (dinsdag) viel er op Madeira en La Palma (Canarische Eilanden) in één dag erg veel regen. Lokaal bijna 90 millimeter!
Tussen een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven de Faroereilanden wordt koude lucht vanuit het poolgebied zuidwaarts geblazen. Tegelijkertijd wordt er vanuit de buurt van de evenaar warme lucht naar het noorden gestuwd. Op de plaats waar de beide luchtsoorten met elkaar in botsing komen, zwabberde een paar dagen lang een vrij actieve regenstoring en deze heeft vooral op de Azoren, een kleine eilandengroep op de Atlantische Oceaan, in veel regen geresulteerd. Zowel de eilanden Pico en Terceira als het grootste eiland São Miguel hebben afzonderlijk van elkaar al zo’n 50 millimeter regen gehad. Aan de achterzijde van het front ontwikkelden zich steeds weer nieuwe lagedrukgebiedjes, waardoor het geheel lang in stand bleef.
Ook boven Portugal en Spanje ontwikkelde zich een actief lagedrukgebied en deze liet afgelopen nacht vooral in de regio Barcelona veel neerslag achter. Op sommige plaatsen ruim 60 mililmeter.
Flinke sommen
Ook de iets zuidelijker gelegen eilanden Madeira en de Canarische eilanden hebben om diezelfde reden een flinke plens regen gehad. Op het relatief kleine Madeira viel op één dag zelfs 87 millimeter! Niet heel veel anders was dat voor het eiland La Palma dat hoort bij de Canarische eilanden. Binnen 18 uur werd daar 76 millimeter in de regenmeter opgevangen, terwijl er op Tenerife en Gran Canaria nauwelijks neerslag viel. Deze eilanden lagen net ten noordoosten van het front en kwamen er dus gunstiger vanaf. Wel reikte de neerslag uiteindelijk ook tot in Marokko, waar lokaal tot in het zuiden aan toe meer dan 50 millimeter regen viel en dat is voor deze tijd van het jaar daar behoorlijk bijzonder.
Dat hele neerslaggebied ligt vandaag vooral boven het zuidoosten van Frankrijk, Corsica, Sardinië en delen van Italië. Ook daar wordt veel neerslag verwacht.
Waterbekkens weer vol
Niet alleen dat regenfront was de laatste dagen echter actief in het zuidwesten van Europa en boven de Atlantische Oceaan. In een flink uitdiepende trog tot boven Portugal en Spanje ontwikkelde zich aan de grond ook een venijnig lagedrukgebiedje en dit trok in rap tempo van west naar oost over het Iberisch Schiereiland. De waterbekkens van Spanje en Portugal zijn op diverse plaatsen dan ook weer goed gevuld. Rondom Madrid viel dinsdag ruim 20 millimeter en afgelopen nacht (de nacht naar woensdag) was de regio Barcelona al aan de beurt met daar op diverse plaatsen tussen 50 en 70 millimeter. In Barcelona zelf viel in relatief korte tijd 57 millimeter en in de iets noordelijker gelegen kustplaatsen Arensys de Mar en Santa Susana viel respectievelijk 63 en 69 millimeter. Een fractie minder heftig ging het tekeer op de bekende vakantie-eilanden van de Balearen, waaronder Mallorca, Ibiza en Menorca, maar ook daar viel veelal 20 tot zo’n 50 millimeter. De komende dagen breekt in deze gebieden de zon echter weer door en is het ook weer een tijdje droog, maar de volgende partij met buien biedt zich in de loop van morgenavond alweer aan in de Algarve en het zuidwesten van Spanje.
Dit is een 'actueel' radarbeeld van die regio van 14 uur vanmiddag (woensdag) en daarop is duidelijk te zien dat het er flink regent.
Middellandse Zeegebied
Vandaag (woensdag) ligt het lagedrukgebied, dat gisteren boven Barcelona lag, boven Corsica, Sardinië, het zuiden van Frankrijk en Italie. Uit de laatste waarnemingen is op te maken dat het ook daar op verschillende plaatsen inmiddels stevig regent. Het komende etmaal trekt het geheel naar het zuidoosten van Europa en morgen (donderdag) kunnen de Balkanlanden, Griekenland en de Turkse westkust zich opmaken voor diverse stevige regen- en onweersbuien. In de Oostenrijkse Alpen valt dan weer een verse laag sneeuw.
Het komende etmaal schuift het geheel naar het oosten weg, waarna morgen (donderdag) vooral de Balkanlanden, Oostenrijk, Griekenland en het westen van Turkije een volle laag krijgen. Zie ook de afbeelding hieronder.
Bron: Meteo Consult
De eerste herfststorm komt vaak in november langs (foto: Jannes Wiersema)
Onbestendigheid is inderdaad troef in november en vaak komt dan de eerste heftige najaarstorm langs. Op 13 november 1972 werd ons land getroffen door een van de zwaarste stormen van de laatste decennia. Aan de kust werd minstens een uur windkracht 11 bereikt met windstoten van meer dan 150 km/uur, maar ook boven land spookte het. De schade aan de bossen was enorm. Toch is november niet de stormachtigste maand, de komende maanden is gemiddeld genomen de kans op storm nog groter, al gaan er ook winters voorbij zonder storm.
Gemiddeld over het land waait het in november op 10 dagen met windkracht 5 of meer, terwijl in de zomer die kracht maar op zes of zeven dagen wordt bereikt. Op vier dagen in november wordt een gemiddelde van windkracht 6 of meer bereikt en op een dag windkracht 7 of hoger. Zo'n hoog landelijk gemiddelde gaat aan de kust vrijwel altijd samen met zware storm. De onstuimigheid van het weer die kenmerkend is voor november komt niet alleen in de wind en buienactiviteit tot uiting, ook de temperatuur maakt grote sprongen. Normaal (gemiddeld over 1981-2010) is een landelijk temperatuurgemiddelde van 6,7 graden.
De uiterste gemiddelden voor november lopen in De Bilt uiteen van gemiddeld 10,2 graden (1994) voor de warmste november tot 1,3 graden (1921) voor de koudste maand. In 1921 was het in november al volop winter: op 30 november 1921 werd in De Bilt min 14,4 graden gemeten. Een schril contrast met de 21,0 graden op 7 november 1955 in Maastricht. De temperatuurdaling komt ook in de gemiddelden tot uiting: aan het einde van de maand is het zo'n 4 graden kouder dan in het begin. In het binnenland telt de maand vijf tot zeven dagen met vorst tegen drie vorstdagen aan de kust. Anderzijds werd het nog op een of twee dagen meer dan 15 graden.
November is samen met oktober gewoonlijk de natste maand van het jaar met landelijk 78 mm neerslag. In november valt die hoeveelheid in 79 uur, terwijl de neerslagduur in oktober gemiddeld 60 uur bedraagt. Aan de kust, waar de warme zee zorgt voor meer buien, is zo'n 90 tot 100 mm normaal. In het binnenland valt minder, het minst in Limburg met plaatselijk ruim 60 mm als maandsom. Op gemiddeld twee dagen sneeuwt het en ook op twee dagen wordt hagel gerapporteerd. De zon schijnt landelijk 62 uur, tegen 112 uur zon in oktober en 49 uur in december. December is doorgaans de minst zonnige maand, daarna laat de zon zich weer vaker zien.
November is afgeleid van Novem, voor de oude Romeinen de negende maand. Vanouds is het de Allerheiligenmaand, waarin de overleden worden herdacht. Vroeger was het de maand van de jacht en het slachten van dieren, de jacht-, slacht- of bloedmaand. Andere benamingen hebben betrekking op het weer: nevel- en windmaand en ook dolmaand dat wijst op het onbestendige weer.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 4 november 2012, 09:40 uur, door Sanwa