Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 oktober 2012, 19:37 uur | Bericht #372818
Slechte appeloogst doet prijzen bijna 30 procent stijgen

De Belgische appeloogst dit jaar is een tegenvaller. De prijzen zijn daardoor met circa dertig procent gestegen. Dat zegt Olivier Warnier, verantwoordelijke van het Centre Fruitier Wallon (CEF). De prijsstijging zou evenwel niet blijven duren.


© thinkstock.

De slechte weersomstandigheden dit jaar, met vorst en een koud voorjaar, hebben de appeloogst in België met dertig procent laten slinken, net als in de buurlanden. "De appelbloesem is gevoelig voor vorst. Als die bevriest, kan er geen fruit komen", aldus Olivier Warnier.

En de bloei werd in april en mei gefnuikt door de kou. Volgens de statistieken van de CEF werd dit jaar 25 tot 65 procent van de bloesems vernield, afhankelijk van de variëteit en de geografische ligging van de plantages. Bij regen en koud weer vliegen bovendien de bijen en insecten niet uit, wat negatief was voor de bestuiving.

De slechte appeloogst veroorzaakte een stijging van de prijzen. Appels zijn bijna dertig procent duurder dan vorig jaar. "Maar dat kan nog evolueren, afhankelijk van het aanbod en de vraag", tempert Olivier Warnier. "De appelverkoop loopt tot de maand juni. De prijzen kunnen terugvallen indien er beslist wordt appels uit zuiderse landen te importeren."

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 oktober 2012, 08:53 uur | Bericht #372842
Rood met witte stippen: bedwelmend mooi


Honderden vliegenzwammen aan de Diamantdijk. foto Robert van den Berge/het fotoburo

Paddenstoelen. Ze schieten links en rechts weer volop uit de grond. Dat levert mooie plaatjes op van bijvoorbeeld vliegenzwammen, de prachtige rode paddenstoelen met witte stippen, bekend van kabouter Spillebeen. Prachtig om te zien, maar niet om te eten want de rode kap bevat redelijk giftige, bedwelmende en hallucinerende stoffen. De vliegenzwam valt daarom onder de Opiumwet. De foto rechts is gemaakt in een tuin aan de Diamantdijk in Roosendaal. Honderden vliegenzwammen kreeg de fotograaf er voor zijn lens. De andere is gemaakt in het bos. Daar schieten de mooie foto's, jawel, als paddenstoelen uit de grond.

Bron: Bndestem
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 oktober 2012, 15:01 uur | Bericht #372863
Rivieren in de mist

Vlak boven een stuk van de Rijn en ook op het punt waar Rijn en Moezel samen komen, dat is in de Duitse stad Koblenz, hing vanochtend dikke mist, precies boven de rivieren. En dat was vanuit de ruimte met de weersatelliet fraai te zien. Maar ook in bijvoorbeeld de Ardennen was te zien dat daar uitsluitend vlak boven sommige riviertjes vanochtend dichte mist hing, zij het minder goed zichtbaar vanuit de ruimte dan bij Koblenz. Ook komende nacht wordt bij aanhoudend rustig, koud en helder weer verspreid mist verwacht, ook weer boven sommige rivieren, sloten en plassen.


Zichten (in honderden meter) van 6 UTC vanochtend, 8 uur lokale tijd. 100 meter zicht in onder meer Koblenz, daar waar Rijn en Moezel samenkomen.

Met een hogedrukgebied op de kaart boven ons land dat ook het weer in de ons omringende landen bepaalt, is het voorlopig nog droog en rustig weer met overdag veel zonneschijn. Zo zal het in Nederland morgen, donderdag, overwegend zonnig zijn. En bij heldere omstandigheden in de nachtelijke uren is er sprake van een scherpe afkoeling. Dat zagen we afgelopen nacht ook weer, in ons land kwam het in met name Noord-Limburg, Brabant, Overijssel en Gelderland wederom tot lichte vorst aan de grond. En op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter kwam de minimumtemperatuur in Twenthe voor de tweede keer op rij opnieuw iets onder het vriespunt uit: -0,4 graden. In dit soort herfstnachten worden in de buitengebieden snel mistbanken en/of nevel gevormd. Hierbij speelt de uitstraling van het oppervlak een grote rol.


Op deze satellietfoto in het zichtbare licht zag je vanochtend om 9 uur de mist bij onder meer Koblenz duidelijk in de rivieren 'liggen'. Kijk binnenin de rechthoek. Daarbinnen vallen ook de Ardennen waar ook sommige riviertjes in de mist lagen, maar dat is minder duidelijk zichtbaar.

Stralingsmist
Mist ontstaat door afkoeling van lucht tot iets onder de zogeheten dauwpuntstemperatuur, het punt waarop de waterdamp in de lucht gaat condenseren. Afhankelijk van de manier waarop de afkoeling tot stand komt, onderscheiden we diverse soorten mist. Stralingsmist is daar één van. Deze mistvorm ontstaat als de bodem warmte uitstraalt, zelf kouder wordt en vervolgens de lucht er vlak boven aan de onderkant afkoelt tot onder het dauwpunt. En dit proces treedt vooral op tijdens heldere nachten, zodat de ondergrond vrijelijk zijn warmte kan uitstralen. Is er veel bewolking aanwezig dan koelen bodem en lucht veel minder af, zodat de kans op mist kleiner is.


Een smal wolkenbandje dat van noordwest naar zuidoost passeert, 'gumt' de mist bij Koblenz als het ware uit. Dat komt omdat onder de bewolking tegenstraling plaatsvindt, waardoor de mist oplost. Satellietfoto van 10 uur.

Wind en menging
Voorwaarde voor het ontstaan van de mist is verder dat de afkoeling, die aan de onderkant begint, zich naar boven voortzet. Dat gebeurt alleen als de lucht dicht bij het aardoppervlak met de bovenliggende lucht gemengd wordt. Er moet dus wat wind zijn, want anders is er geen menging. De windsnelheid moet minimaal ongeveer 1 m/s bedragen. Is de windsnelheid kleiner, dan breidt de mist zich niet naar boven uit. Het vocht slaat neer op het wegdek: er treedt uitsluitend dauwvorming op. Anderzijds mag er ook weer niet te veel wind staan, want dan is de menging juist weer te sterk. Het luchtlaagje dat zich het dichtst bij de bodem bevindt, wordt dan aan de onderkant weer verwarmd door de menging met de warmere, meestal tevens drogere lucht van boven en mistvorming wordt tegengewerkt. Als de windsnelheid meer dan ongeveer 3 m/s (windkracht 2 à 3) is, is stralingsmist nauwelijks nog mogelijk.


Foto van 10.30 uur. Het wolkenbandje trekt verder van noordwest naar zuidoost, daarachter is het 'lijntje met mist' verdwenen. De mist is opgelost, als het ware uitgegumd dus door het wolkenstraatje.....

Winter- en zomerhalfjaar
Naarmate de afkoeling sterker is en langer duurt, wordt de laag waarin mist ontstaat, dikker en het zicht slechter. In het winterhalfjaar, als de nachtelijke uitstraling lang duurt, ontstaat zo makkelijk een mistlaag van een paar honderd meter dik. Deze mist kan dan erg hardnekkig zijn en soms helemaal niet meer verdwijnen; de zon mist in die tijd van het jaar namelijk de kracht om de mist op te ruimen. In het zomerseizoen duurt de nachtelijke uitstraling echter niet zo lang en ontstaat er maar een dun laagje mist, dat na zonsopkomst weer snel oplost. Deze grondmist is vaak boven weilanden te zien en drijft met wat wind soms de weg op. Plaatselijk kunnen de mistbanken enig tijd zeer dicht zijn.


Foto van 10.45 uur.

Advectieve mist
Als er warme en vochtige lucht over een koud oppervlak stroomt en daarbij afkoelt tot onder het dauwpunt, is er sprake van advectieve mist. De lucht raakt verzadigd met waterdamp die dan gaat condenseren: er ontstaat mist. Omgekeerd kan ook koude lucht over een warm wateroppervlak stromen. Het verdampende water maakt de binnenkomende lucht vochtiger. Als voldoende vocht wordt toegevoerd, treedt condensatie en mistvorming op. Zie hier de oorzaak van de mist boven de rivieren (maar ook meren en sloten) die overigens zelden het verkeer belemmert. De koude lucht is vaak afkomstig van het omliggende land. Na zonsondergang daalt de temperatuur daarboven sneller dan boven water. De koude lucht is zwaarder en zakt omlaag, naar het lagergelegen water. De mist die op deze manier ontstaat noemen we slootmist en treedt vooral in voor- en najaar op. Ook als mist met de heersende luchtstroming van de plaats waar hij zich heeft gevormd naar elders wordt gedrven, spreken we van advectieve mist. Zo kan mist die 's nachts is ontstaan boven Frankrijk in een hogedrukgebied met een stroming uit zuid tot zuidwest in de loop van de ochtend via België naar ons land komen.

Bron: Meteo Consult.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 oktober 2012, 16:30 uur | Bericht #372928
Warme dagen in de tweede oktoberdecade?

De tweede decade van oktober, dus de periode van 10 tot en met 20 oktober, wil nu en dan nog wel eens 'stunten' met hoge middagtemperaturen van 20 graden of wat meer. Hoewel dit de afgelopen drie jaren niet is gelukt en ook de eerstkomende dagen is het in plaats van warm, fris herfstweer.


Van oktoberwarmte is de komende dagen geen sprake, integendeel. Foto uit het archief.

Reeks koude dagen in 2de oktoberdecade
Zo was het in de tweede oktoberdecade van 2010 een reeks dagen aan de koude kant met twee dieptepunten: 16 oktober toen het in De Bilt maar 10,3 graden werd en 20 oktober toen het thermometerkwik in De Bilt het overdag bij 9,3 graden voor gezien hield. Maar ook in 2009 kwam de middagtemperatuur in de tweede oktoberdecade niet aan de 20 graden toe en was het op twee dagen met maximaal 10 à 11 graden ronduit koud. Op 14 oktober 2009 werd het na een nacht met 1 graad vorst maximaal 10,1 graden en op 19 oktober 2009 was 10,7 graden het maximum.


Ook een oktoberverschijnsel; een berijpte vroege ochtend in delen van ons land. Foto: Corina Magielse.

2008: één warme dag in 2de oktoberdecade
We moeten terug naar 2008 voor welgeteld één officiële warme dag in de tweede oktoberdecade, die van 13 oktober 2008 met maximaal 21,2 graden in De Bilt. Recordhouder voor wat betreft de warmste dag in de tweede oktoberdecade sinds 1901, is 19 oktober 1921 toen in De Bilt 23,6 graden werd gemeten. Maar ook in 1990 werd 23,6 graden gemeten, alleen toen eerder, op 13 én 15 oktober van dat jaar.

Tweede decade oktober 1990
Om nog even door te gaan op de tweede decade van oktober 1990: in Maastricht was er vanaf 11 oktober een reeks van vijf warme dagen met temperaturen tussen 21 en 24 graden. Ook 's nachts bleef het warm en in Vlissingen kwam de temperatuur in twee nachten niet onder de 15 graden!


Weliswaar niet warm, vandaag wel zonnig herfstweer. En vanochtend zorgde de mist voor zonneharpen in het bos. Prachtige foto van Karin Broekhuijsen uit De Kiel (Dr.).

Gemiddeld warmste 2de oktoberdecade
Met in De Bilt een gemiddeld maximum van 19,9 graden is de tweede decade van oktober 1921 de warmste tweede oktoberdecade sinds 1901. Goede tweede in deze is oktober 1990 met 19,7 graden, overigens samen met de tweede oktoberdecade van 2001, die ook een gemiddelde maximumtemperatuur van 19,7 graden opleverde.

Gemiddeld koudste 2de oktoberdecade
De koudste tweede oktoberdecade is die van 1973 met een gemiddelde maximumtemperatuur van 10,3 graden, terwijl vorig jaar in dezelfde periode 14,3 graden werd gemeten. En de twee jaren daarvoor was het, bij gebrek aan oktoberwarmte, met 12,3 graden in de tweede oktoberdecade van 2010 en 12,8 graden in die van oktober 2009 wel bekeken. In 2008 was de gemiddelde maximumtemperatuur in dezelfde oktoberdecade min of meer normaal: 16,4 graden. Want gebruikelijk zijn, volgens het langjarig gemiddelde (1971-2010), maximumtemperaturen van 16 graden aan het begin en 15 graden aan het einde van de tweede decade van oktober.


Nevels in de vroege en koude morgen. Foto: Corrie Buhlert.

Warmste herfst ooit: 2006
De zon verliest geleidelijk steeds meer kracht en dus is aanvoer van warme lucht nodig om de temperatuur in deze tijd van het jaar op niveau te krijgen. Een zuidenwind is daarvoor het geschiktst. En zuidenwinden waaiden er in de herfst van 2006 vaak, zodat mede hierdoor deze de warmste werd in ruim 300 jaar. Overigens was het in die tweede oktoberdecade met gemiddeld 17,3 graden in De Bilt vrij warm, maar dat was voor die decade dus geen record.

Verwachting komende dagen
Warme zuidelijke winden zijn de eerstkomende dagen niet aan de orde. Wel zijn er op lange termijn, vanaf medio volgende week, wat mogelijkheden voor zuidelijke stromingen. Die zie je terug in de windpluim en ook is er sprake van een opwarmende trend in de temperatuurpluim (al is 20 graden te hoog gegrepen...). Beide pluimen zijn hiernaast afgebeeld. Maar voor die tijd ziet het weer er vanaf morgen, vrijdag, wisselvallig en fris uit. De koude nachten zijn even voorbij, maar juist de middagtemperatuur boekt geen hoogstandjes met 10 tot 14 graden. Pas voor het einde van de komende week zijn er dus warmere berekeningen.


De temperatuurpluim geldig voor De Bilt op basis van de computerberekeningen van donderdag 11 oktober 00 UTC. Alle berekeningen zijn de lijntjes die zijn uitgezet. Omcirkeld op de verticale as is de grens van 20 graden.


De windrichtingspluim, ook op basis van de berekeningen van donderdag 11 oktober 00 UTC. Omcirkeld op de verticale as is 180 graden, de hoek van de zuidenwind. Zo is 360 graden noordenwind, 270 staat voor west en 90 graden voor oost (windroos).

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 oktober 2012, 19:03 uur | Bericht #373000
Drukke spits door vakantieverkeer en regen



Het is vanmiddag druk op de Nederlandse snelwegen. Rond 17.30 uur stond er zo'n 300 kilometer file, zo meldde de ANWB. De dagelijkse files zijn langer dan normaal. Dat komt door vakantieverkeer en het slechte weer. Ook zijn er de nodige ongelukken gebeurd. Het is vooral druk aan de oostkant van Utrecht en ook bij Arnhem.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:02 uur, door Joyce.s
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 oktober 2012, 19:45 uur | Bericht #373008
Blik op de herfstvakantie

Als vanmiddag de schoolbel gaat of de wijzers van de klok op vijf uur springen, gaat voor Midden- en Zuid-Nederland de herfstvakantie van start. Een deel van de vakantievierders vertrekt nog even naar het buitenland, voor nog wat najaarszon en –warmte, maar een even zo groot deel viert de vakantie in eigen land. Dagtochtjes en buitenactiviteiten zijn in zo’n vakantieperiode razend populair, maar dan moet het natuurlijk wel goed weer zijn.

Gisteren (donderdag) schreven we in deze rubriek al over de eventuele zuidelijke stroming die in de loop van volgende week op gang leek te komen. De strijd ging tussen een warmere zuid- tot zuidoostelijke stroming en een ‘relatief iets minder warmer’ zuidwestelijke wind. De verschillen waren niet groot, maar met 50% van de berekeningen leek de zuidwestenwind toch echt met de beker naar huis te gaan. De warmere berekeningen volgden op de voet met 40% en slechts 10% kwam op de proppen met een hogedrukgebied ten oosten van ons.


Voor het midden en zuiden van het land begint vandaag de herfstvakantie. In het noorden van het land zijn ze pas volgende week aan de beurt. Foto: Willy Bonnink.

Warmte komt eerder
De weermodellen worden echter iedere dag meerdere malen door de mangel gehaald en de laatste berekeningen zijn ons wat de warmte betreft iets gunstiger gezind. Zag het er eerst nog naar uit dat het in het weekend van 20 en 21 oktober warmer zou gaan worden, nu lijkt die warmte eerder te komen. Al vanaf woensdag zien we nu een duidelijk stijgende lijn wat de temperatuur aan de grond betreft en zoals het er nu naar uitziet, kan het in het zuiden van het land dan mogelijk nog een graad of 20 worden!


Woensdag ligt boven de Britse eilanden een lagedrukgebied en daar omheen steekt bij ons een zuidelijke wind op.

Positie lagedrukgebied
Het sneller arriveren van de warmte heeft alles te maken met de luchtdrukverdeling op dat moment. Hoger in de atmosfeer komt er nu een lagedrukgebied boven de Britse eilanden te liggen. Aan de grond vinden we ook een aaneenschakeling van allerlei lagedrukgebieden met bijbehorende storingen en buiengebieden die rondtollen boven o.a. Engeland en Ierland.

De wind draait rondom die lagedrukgebieden tegen de klok in en daarmee steekt er bij ons een zuidelijke wind op. Hiermee wordt warme lucht vanuit het zuiden van Europa onze kant op geblazen en gaat de temperatuur voelbaar omhoog. In eerdere berekeningen lag het lagedrukgebied veel noordwestelijker, waardoor er bij ons een koelere zuidwestelijke tot westelijke wind opstak en het kwik dus lager uit zou komen.


Ook vrijdag waait er volgens de laatste berekening nog een zuidelijke wind, maar je ziet hier ook goed dat er buien gaan vallen. Helemaal droog blijft het volgende week dus niet.

Wel of niet
Volgens de laatste berekeningen gaan dus steeds meer weermodellen voor de aanvoer van warmere lucht en de hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF doet ook gewoon overtuigend mee. Toch blijft het ondanks die positieve trend spannend. Een relatief grote groep komt namelijk nog steeds met een meer zuidwestelijke stroming en dat zou betekenen dat het kwik rond normaal voor de tijd van het jaar blijft uitkomen. Uit de opeenvolgende modelberekeningen wordt echter snel duidelijk dat die groep met de dagen steeds kleiner wordt. Gunstige weerkaarten dus voor de warmteliefhebbers.


Uit de verschillende, opeenvolgende runs van het weermodel ECMWF blijkt dat het halverwege volgende week tijdelijk warmer wordt. De blauwe en rode lijn zijn de laatste 2 berekeningen die komen steeds iets hoger uit.


Hetzelfde patroon met de stijgende temperaturen zien we overigens in de hele Benelux. Ook over een wat groter oppervlak zijn de verschillende berekeningen het dus aardig eens.

Buiengebieden
Halverwege volgende week lijkt het dan ook warmer te worden, maar zonnig is het daarbij niet. Rondom het lagedrukgebied boven de Britse eilanden worden namelijk ook om de haverklap storingen bij ons aangevoerd. Het is dan ook tamelijk wisselvallig met veel bewolking, af en toe zon en vrijwel dagelijks een paar buien of perioden met regen. Toch zijn er ook regelmatig ‘mooie’ momenten. Tussen de storingen door zitten soms langere droge perioden met geregeld zon en ook die momenten komen bijna iedere dag wel een keer voor.

Bron: Meteoconsult
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 oktober 2012, 06:39 uur | Bericht #373048
Spoorwerk in herfstvakantie zorgt voor hinder

Op verschillende plekken in het land wordt de komende weken groot onderhoud aan het spoor verricht. Reizigers moeten daardoor vanaf zaterdag rekening houden met omleidingen, extra overstappen of vervangend vervoer. Prorail kiest ervoor de werkzaamheden uit te voeren in de herfstvakantie. Er zijn dan minder reizigers.

De meeste werkzaamheden vinden in de weekeinden plaats. Tussen Leeuwarden en Heerenveen, rond Zwolle, tussen Arnhem en Nijmegen, en rond Leiden wordt echter ook doordeweeks aan het spoor gewerkt. Zo is onder meer Schiphol tot eind volgende week vanuit Den Haag en Leiden niet rechtstreeks te bereiken. Op veel trajecten worden delen van het spoor, wissels of bovenleidingen vernieuwd. De werkzaamheden moeten de kwaliteit van het spoor op peil houden, het minder storingsgevoelig maken en geluidsoverlast terugdringen. In Zwolle wordt de laatste hand gelegd aan een extra perron en een nieuwe perrontunnel in verband met de Hanzelijn. De nieuwe verbinding tussen Lelystad en Zwolle wordt op 6 december geopend. In het midden en het zuiden van Nederland is de herfstvakantie zaterdag begonnen. In het noorden van het land krijgen de leerlingen pas vanaf volgende week vrij.

Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 13 oktober 2012, 06:39 uur, door Tatanka
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 oktober 2012, 19:29 uur | Bericht #373097
Hondenweer zorgt voor verkeershinder

Door de vele regen is de zijrijbaan van de A12 in Wilrijk, ter hoogte van de Jan De Vostunnel, in de richting van Brussel moeilijk berijdbaar. Dat zegt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum Vlaanderen. Lange files bleven uit, tenzij aan het Wijnegem Shopping Center. Daar schoven mensen, die wegens de regen overdekt wilden winkelen, aan tot op de autosnelweg.

"De zijrijbaan van de A12 in Wilrijk, die dient voor lokaal verkeer, is in de richting van Brussel moeilijk berijdbaar door wateroverlast", zegt Beeckman. "De brandweer is volop aan het werk om het water op de rijbaan weg te pompen."

Beeckman zegt dat de verkeershinder door de regen elders beperkt bleef. "Wel merkten we lange files aan het Wijnegem Shopping Center. Blijkbaar ging een massa mensen overdekt winkelen vanwege het slechte weer. Auto's stonden aan te schuiven tot op de autosnelweg. Dat gebeurt meestal alleen in de soldenperiode."

In de loop van de dag waren er op verschillende plaatsen ook lichte ongevallen, meestal zonder veel erg. Op de oprit van de E40 in Sint-Denijs-Westrem richting Gent ging bijvoorbeeld een auto aan het slippen, waardoor die in de omgekeerde rijrichting kwam te staan.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 oktober 2012, 09:25 uur | Bericht #373327
Zware ochtendspits door regen en ongevallen

De ochtendspits op de weg verloopt dinsdag erg moeizaam als gevolg van hevige regenbuien en verschillende ongevallen. Om acht uur stond er zo’n 300 kilometer file op de Belgische snelwegen. Vooral op de E40, E19 en A12 richting Brussel is het lang aanschuiven. Ook rond Antwerpen verloopt het verkeer stroef. Op de E34 richting Turnhout kantelde een vrachtwagen geladen met duizenden kippen op het knooppunt van Ranst. In de richting van Antwerpen zorgt een ongeval ter hoogte van Zoersel voor hinder. Op de E40 van Oostende richting Brussel gebeurde een ongeval in Sint-Denijs-Westrem. De afrit is er versperd. Op de E40 richting Luik zijn ter hoogte van Evere twee rijstroken versperd na een ongeval.

Bron: Nieuwsblad
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 oktober 2012, 14:29 uur | Bericht #373342
Warm weekend?

De vooruitzichten richting het weekeinde zien er goed uit. Na een periode van fris herfstweer loopt de temperatuur namelijk flink op. Vanaf vrijdag zou het lokaal zelfs wel eens rond 20 graden kunnen worden. Hoe warm het precies wordt is echter nog niet helemaal zeker op deze termijn. Dit wordt deels bepaald door de ontwikkelingen en de koers van de tropische orkaan Rafael die momenteel nog op een afstand van zo’n 6000 km op de Atlantische Oceaan aan de rand van het Caribisch gebied rondraast.


Gisteren was het al een heerlijke herfstdag maar wel fris. Uit de wind en in de zon wel volop genieten. Foto: Gerard Boukes, Zandvoort

Hurricane Rafael
De tropische orkaan Rafael zet de komende vierentwintig uur koers richting Bermuda. Rafael is afgelopen nacht uitgegroeid tot een hurricane van de eerste categorie met windsnelheden tot 140 km/u en nog zwaardere windvlagen tot bijna 170 km/u. Op Bermuda worden allerlei voorzorgmaatregelen getroffen. De verwachting is dat de orkaan aan het begin van de avond, lokale tijd dus rond middernacht Nederlandse tijd, op een afstand van ongeveer 160 kilometer ten zuidoosten van het eiland passeert. Het oosten van het eiland zou op deze manier het zwaarste deel van de storm meepakken. Vervolgens zal Rafael in kracht afnemen en als tropische storm in noordelijke richting verder trekken op de Atlantische oceaan richting Europa. Waar de storm vervolgens aan het einde van de week komt te liggen is bepalend voor de warmte die wij komend weekeinde kunnen verwachten in Nederland. Lees hier de berichtgeving over Rafael.


De orkaan Rafael passeert op weg naar het noorden op de Atlantische Oceaan Bermuda met hevige rukwinden, stevige slagregens en een ruwe zee.


Waar de tropische storm uiteindelijk terecht komt aan het einde van de week is nog onduidelijk maar een ding is wel zeker, het gaat ons weer bepalen tegen die tijd.

Onzekerheid Pluim
De koers van de restanten van de orkaan Rafael laat op termijn een flinke spreiding zien. Dus de exacte plaats van de tropische storm is nog geenszins bepaald. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de actuele ontwikkelingen van de orkaan op de Atlantische Oceaan. Deze spreiding zien we één op één terug in de EPS (Ensemble Prediction System) verwachting van de temperatuur aan het einde van de week. De hoogste waarden in de Bilt van de operationele uitvoer, de controle run en de overige 50 deelberekeningen van het Europese weermodel, het ECMWF, lopen vrijdag al uiteen van 14 tot 21 graden. In het weekeinde is het verschil zelfs nog groter met waarden tussen 10, de koudste oplossing en 22 graden voor de warmste berekening. De positie van het lage drukgebied dat de restanten bevat van de orkaan Rafael is tegen die tijd bepalend voor de windrichting en sterkte waarmee vanuit het zuiden van Europa de warme lucht Nederland zou kunnen bereiken.


Er is nogal wat variatie in de temperatuurberekeningen aan het einde van de week. Volgende week lijkt duidelijker maar wel minder warm.


Het ziet er wel naar uit dat de herfstvakantie voor Noord-Nederland grotendeels droog van start gaat.

Vervolg herfstvakantie
Na het komende weekeinde zit voor het midden en zuiden van Nederland de herfstvakantie er al weer op. Volgende week kan dan het noorden van het land vakantie gaan vieren. De trend, af te lezen uit de pluimgrafiek hiernaast, is dat de temperatuur dan weer wat moet gaan inleveren. Maar dat is in dit geval niet direct ongunstig want uit de EPS verwachting voor de neerslag in De Bilt blijkt dat de kans op regen gering is, maximaal 20 %. Ook laat de EPS voor de bedekkingsgraad, dus de hoeveelheid bewolking nog veel ruimte voor de zon. 

Ook de zon laat zich volgende week regelmatig zien.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
17 oktober 2012, 21:50 uur | Bericht #373454
Warmte in oktober

Hoewel het in de loop van oktober snel kouder wordt, kan het vooral in de eerste helft van deze maand nog warm worden. De middagtemperatuur zakt van gemiddeld 17 graden in het begin tot ongeveer 12 graden eind oktober, maar soms kan het nog zomers warm worden. In De Bilt kwam de temperatuur sinds 1901 in oktober op acht dagen op 25,0 graden of hoger, het laatst in 2011. Westdorpe noteerde op 2 oktober 2011 nog 27,1 graden.


Een mooie herfstdag begint soms mistig (foto: Jannes Wiersema)

De warmste dagen in De Bilt waren 10 oktober 1921 (26,7 graden), 4 oktober 1983 (26,5 graden), 2 oktober 1908 (26,2 graden), 1 oktober 2011 (26,0 graden), 3 oktober 1908 (26,0 graden), 2 oktober 1959 (25,7 graden), 2 oktober 2011 (25,6 graden) en 9 oktober 1921 (25,0 graden).

Op 4 oktober 1983 werd zelfs op Schiermonnikoog 23,9 graden gemeten, maar Venlo was met 28,1 graden de warmste plaats. Het landelijke eeuwrecord staat geboekt op 10 oktober 1921 toen Sittard 30,1 graden bereikte. De dag daarvoor was toen in Limburg ook al bijna tropisch met in Maastricht 29,2 graden en de zomerwarmte was tekenend voor de hele maand. In het uiterste zuiden van Limburg leverde oktober 1921 liefst negen zomerse dagen (25,0 graden of hoger).

Zelfs eind oktober zijn in het zuiden van ons land nog zomerse temperaturen gemeten: op 27 oktober 1937 noteerde Maastricht 26,2 graden. In De Bilt is 10 oktober 1921 de laatste datum van het jaar waarop de temperatuur nog tot boven 25 graden (zomers) is opgelopen en 30 oktober 2005 de laatste datum met meer dan 20 graden (warm). Oktober 2005 leverde in Zuid-Limburg twee keer een serie van vijf warme dagen op, zodat de maand er 10 telde. Normaal telt weerstation Maastricht Airport in oktober drie warme dagen.

Op 6 oktober 1997 werd in Maastricht 24,7 graden gemeten, bijna een zomerse dag dus. In 1996 noteerde weerstation Oost-Maarland op 14 oktober 23,8 graden. Deze hoge temperatuur hield verband met een zwak föhneffect in het Limburgse heuvelland.

Ook 's nachts blijft het dan soms warm. Het warmst was de nacht van 3 oktober 1985 toen Maastricht een minimum noteerde van 18,0 graden. De Bilt had toen de warmste oktobernacht van de meetreeks met een minimum van 15,8 graden.

Bron: KNMI
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
19 oktober 2012, 09:34 uur | Bericht #373543
Lente in de herfst

In het westen van het land domineren wolken het weerbeeld en soms valt er wat regen. In het midden en oosten is er droog en fraai herfstweer met zonnige perioden. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen. De maxima bedragen 19 graden aan zee, 22 graden in het centrum van het land tot 24 graden in de Kempen.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Ook in het zuiden van Engeland is het momenteel fraai herfstweer. © reuters.

Vanavond en -nacht is het bewolkt in het westen en midden van het land met af en toe regen. In het oosten blijft het droog met opklaringen. Het is zeer zacht bij minima tussen 12 en 16 graden.

Morgen is het in het westen en midden van het land bewolkt met soms wat regen. In het oosten breekt de zon ook af en toe door. Er waait een zwakke wind uit veranderlijke richtingen. De maxima bedragen 16 graden aan de kust en 18 tot 22 graden elders.

Van zondag tot en met donderdag is er rustig en droog najaarsweer met geregeld zon. Zondag en maandag is het met zowat 20 graden zeer zacht voor de tijd van jaar. Daarna wordt het geleidelijk koeler. Tegen donderdag wordt het overdag al niet veel warmer meer dan 13 graden.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
19 oktober 2012, 10:37 uur | Bericht #373545
Pech voor eekhoorns: heel weinig nootjes


PN

Deze herfst zijn er extreem weinig nootjes te vinden in het bos. ‘Het gaat vooral om beukennootjes en eikels’, zegt Joris Gansemans van Natuurpunt. De reden is niet de slechte zomer. ‘Neen, eigenlijk is het een natuurfenomeen’, legt Gansemans uit. ‘Bomen maken zaden/nootjes aan in cycli. Eén keer om de vier à vijf jaar maken ze er extreem veel, zoals vorig jaar. Maar het jaar erna gebeurt het tegenovergestelde. Dan maken ze er zo goed als geen. Waarom? Eigenlijk doen ze dat om zich te beschermen tegen de dieren die hun nootjes opeten: eekhoorns of gaaien. Door bepaalde jaren weinig nootjes te maken, hebben die weinig voedsel en krimpt hun populatie. Zo voorkomen bomen dat ze te veel ‘vijanden’ hebben die al hun zaden opeten.’

De magere jaren
‘Op de een of andere manier stemmen bomen zich zo op elkaar af dat ze massaal dezelfde cyclus volgen. Ze weten als het ware wanneer dat ene jaar aangebroken is om veel te produceren en wanneer de ‘magere jaren’ aanbreken. Hoe ze dat doen, is ons nog steeds niet helemaal duidelijk.’

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 oktober 2012, 15:38 uur | Bericht #373560
Heerlijk nazomerweer, maar geen record



Op veel plaatsen in Nederland is het meer dan 20 graden. Morgen wordt het ook weer heerlijk warm, maar helaas laat de zon dan opnieuw regelmatig verstek gaan.
In het zuiden en het oosten van het land ligt de temperatuur al boven de 20 graden. En als het zonnetje er dan bij komt, is het heerlijk nazomerweer. Veel mensen hebben nog vakantie, dus het is een prachtige dag op er op uit te gaan of nog even een terrasje te pikken.

Geen record
De hoogste temperatuur ooit gemeten op 19 oktober was 23,6 graden. Dat was in 1921. Het kan ook heel koud zijn: in 1972 vroor het 3,8 graden op 19 oktober. Volgens de weerberichten blijft het tot en met maandag rond de 19 graden in Nederland. De zon laat zich echter maar af en toe zien, en er is ook regen mogelijk. Maandag wordt misschien wel de mooiste dag: dan is er de meeste kans op zon.



Ook vorig jaar warme oktoberdagen
Warme en zonnige dagen in oktober zijn niet heel uitzonderlijk. Vorig jaar nog begon oktober ronduit zomers. Oktober telde toen twee zomerse dagen achter elkaar. Dat gebeurde twee keer eerder: in oktober 1908 en 1921. En 1 oktober was toen de warmste 1 oktober ooit.

Bron: RTL
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 oktober 2012, 09:25 uur | Bericht #373599
Lieveheersbeestjes massaal op zoek naar overwinteringsplek


December 2011. Overwinteraars onder de toren van de kerk in Nieuwland. foto Willem Staat

Lieveheersbeestjes zijn massaal op zoek naar een plek om te overwinteren. Vrijdag zijn tientallen lieveheersbeestjes gezien op verschillende plaatsen in Goes, Zierikzee en Middelburg. Volgens Arnold van Vliet. coördinator van natuurbericht.nl en werkzaam als bioloog bij de universiteit van Wageningen, doet dit verschijnsel zich vaker voor in de herfst.

Bron: PZC
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 oktober 2012, 14:53 uur | Bericht #373615
Wijn wordt duurder door slechte oogst



Door de grillen van het weer dit jaar kent Europa de slechtste wijnoogst in 50 jaar tijd. Dat zegt de Europese koepel van landbouworganisaties. In het Middellandse zeegebied waren er lange periodes van droogte, meer noordelijk was het dan weer koud en nat. Veel wijnbouwers zullen failliet gaan en de prijzen in de winkel zullen stijgen.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 oktober 2012, 09:18 uur | Bericht #373642
Temperatuur dendert naar beneden komende week

De zomerjas kan na het weekend definitief naar de zolder. De temperatuur gaat namelijk tien graden naar beneden komende week. Is het dit weekend nog op veel plekken boven de 20 graden, aan het eind van de week duikt de maximum temperatuur volgens de pluim (zie hieronder) onder de 10 graden.



Morgen is het nog goed te doen met zo'n 19 graden. Daarna wordt het steeds iets koeler: dinsdag 17 graden, woensdag 15, donderdag 14, vrijdag 11 en in het weekend nog maar 10. Echt hersftachtig is het de komende dagen niet omdat het nauwelijks gaat regenen.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 oktober 2012, 17:26 uur | Bericht #373670
Weer is spelbreker voor Nacht van de Duisternis

Zo'n 15.500 mensen hebben gisterenavond deelgenomen aan de activiteiten die georganiseerd werden in het kader van de Nacht van de Duisternis. Dat zijn er 10.000 minder dan vorig jaar. De organisatoren wijten die mindere opkomst aan het slechte weer.



"Over een groot deel van Vlaanderen was er geen heldere sterrenhemel, en op sommige plaatsen regende het", zei Friedel Pas van de vzw Preventie Lichthinder, die het evenement mee organiseerde. Op zo'n 140 plaatsen, verspreid over heel Vlaanderen, werden activiteiten georganiseerd.

"Naar de sterren kijken was door het slechte weer op veel plaatsen niet mogelijk, maar er waren vele andere activiteiten voorzien: nachtelijke natuurwandelingen, genezen nachtdieren vrijlaten, knutselen, diners bij kaarslicht, zoeken naar nachtdieren en nog veel meer", zo zei Pas.

Met de Nacht van de Duisternis willen de organisatoren, waaronder ook de Bond Beter Leefmilieu, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu en de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde, de deelnemers de lichtvervuiling in Vlaanderen zelf laten ontdekken en ervaren. "We zijn de duisternis niet meer gewoon, terwijl een donkere nacht de normaalste zaak van de wereld is", aldus de BBL. "Tijdens een activiteit op de Nacht hebben mensen de kans om opnieuw affiniteit te krijgen met de duisternis."

In de nacht van zaterdag op zondag doofden meer dan 100 gemeenten een deel van hun verlichting. "In veel gevallen was dit klemtoonverlichting, maar meestal ook een deel van hun straatverlichting", zegt Pas. "In een paar gemeenten werd alle openbare verlichting gedoofd."

Bron: deredactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:04 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 oktober 2012, 07:43 uur | Bericht #373688
Mist in het hele land; spitsstroken dicht

In grote delen van het land heeft het verkeer te maken met dichte mist. In vrijwel het hele land is het zicht maar tussen de 100 en 200 meter. Veel spitsstroken kunnen niet open. Plaatselijk komt het zicht zelfs niet verder dan 65 meter, meldt Buienradar.nl. Alleen Groningen en Limburg hebben geen last van de mist. Volgens het KNMI lost de mist later op de ochtend vanuit zuidoostelijke richting op. Rijkswaterstaat meldt dat de dichte mist het cameratoezicht op veel spitsstroken in Nederland hindert. Daardoor kunnen die niet open. De komende nacht kan er opnieuw mist ontstaan.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 oktober 2012, 14:31 uur | Bericht #373714
Van nazomer naar winterweer

Waar het vandaag nog rond 20 graden wordt komt het kwik aan het einde van de week niet meer boven de 10 graden uit. Het laatste weekeinde van oktober verloopt daarmee enkele graden kouder dan normaal met op veel plaatsen nachtvorst en dwarrelt mogelijk zelfs de eerste vlok sneeuw naar beneden. Een plotselinge overgang van de nazomer naar winterse omstandigheden.


De shirts met korte mouwen, die afgelopen weekend gendragen konden worden in Winterswijk hangen maandag aan de waslijn te drogen bij 20 graden. Foto: Ge Ensing.

Warme periode
De afgelopen dagen werd met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd waardoor de temperaturen lokaal tot boven de 20 graden opliepen. Ook aan het begin van deze week is het op veel plaatsen ruim 5 graden warmer dan normaal in de laatste decade van oktober. Dat we afgelopen weekend niet overal konden genieten van het mooie weer kwam door een frontale zone, die de begrenzing vormt tussen de warme lucht over Centraal- en Zuid-Europa, en de koude lucht ten noorden van Nederland. Dit front lag toen precies boven het land waardoor de warmte alleen tot in het oosten kon doordringen. Momenteel ligt de bewolking voornamelijk ten westen en noorden van Nederland en profiteert vrijwel het gehele land van het zonnige nazomerweer.


De temperatuur keldert aan het einde van de week tot onder de 10 graden overdag met lokaal nachtvorst.

Kou in Europa
Terwijl wij hier genieten van de nazomer is het al enige tijd volop winter in de Scandinavische landen. In het noorden van Zweden en Finland komt het kwik zelfs overdag niet meer boven het vriespunt uit. Langs de zuidkust wordt het aan het begin van de week nog net 10 graden, vooral door het nog relatief warme zeewater. Deze kou verscherpt zich in de loop van de week met tot in het zuiden van Noorwegen vorst overdag en lokaal strenge tot zeer strenge nachtvorst tot zelfs -20 graden in de noordelijke regio's. Ook elders in Europa gaat deze koude-inval niet ongemerkt voorbij. De nachtvorst breidt zich later in de week zelfs uit tot aan de Middellandse zee. In de Alpen ligt volgend weekend op de hogere zuidhellingen waarschijnlijk al een flink pak sneeuw van 10 tot 20 cm.


De luchtdrukverdeling voor het komende weekeinde laat een noordelijke stroming zien waarin de koude lucht vanuit Noord-Europa naar het zuiden kan stromen. De temperatuur op 1500 meter hoogte daalt in onze omgeving zelfs tot 5 graden onder het vriespunt.

Weersomslag
De grote verschillen die deze week ontstaan worden veroorzaakt doordat de lucht, afkomstig uit het noordpoolgebied helemaal kan afzakken tot diep in het Europese continent. Het hogedrukgebied, dat aan het begin van de week nog boven Scandinavië ligt splitst zich op en maakt plaats voor depressies vanuit het noorden. Een deel van het hoog vormt een aparte kern boven IJsland terwijl het andere deel wegzakt naar het zuidoosten van Europa. Zowel in de bovenlucht als aan de grond wordt dan aan het einde van de week met een noordelijk stroming de koude lucht naar het zuiden getransporteerd. Het drukpatroon dat tot nu toe leidde tot een zuidelijke stroming en warmte kan zomaar omslaan naar een variant waarbij we met een noordelijke stroming de winter induiken. In 2003 gebeurde iets vergelijkbaars. Na een record warme zomer volgde ook een vroege start van de winter. Het sneeuwde toen zelfs al op 24 oktober. Vervolgens werd het met de winter die volgde niet veel bijzonders. Het drukpatroon kan dus ook zomaar weer de andere kant uitslaan.


De minumumtemperatuurverwachting volgens het ECMWF voor de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober.


Sommige mensen nemen het zekere voor het onzekere en zijn al goed voorbereid op een vroege winteruitbraak. Komend weekeinde wordt de eerste gladheid verwacht op houten en stalen bruggen. Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool (Gr).

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 297 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 297, lezen 7 mensen het topic "Onweerskansen 22, 23 en 24 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden