Raar eigenlijk Viel me ook op. Heb er nog een paar om te vergelijken
Hmmm ja dan zit je al op half oktober en meestal komt het er rond die tijd wel tot de eerste nachtvorst, al was de eerste lichte vorst vorig weekend al waargenomen hier in twente maar heb er zelf niks van gemerkt qua rijp plekken op auto's en daken | Gewijzigd: 29 september 2012, 18:37 uur, door Bronk
Bovensmilde(Drenthe) 18:45 29-9-2012
Fijne avond iedereen Mvg Tatanka
Geldig tot maandag 01 oktober 2012 24.00 locale tijd
Een lagedrukgebied net zuid van Oslo (N) trekt verder oostwaarts en vult op.
Een hoog met zwaartepunt (1029 hPa) boven de Atlantische Oceaan (40N24W) heeft een uitloper richting Engeland en een tweede uitloper richting België en Duitsland. De eerste rug verplaatst zich over de Noordzee richting Denemarken. Deze tweede uitloper krijgt in de loop van de dag een gesloten circulatie boven Luxemburg en Midden-Duitsland. De hogedrukinvloed in ons aandachtsgebied zorgt voor subsidentie en derhalve stabilisatie van de atmosfeer.
Achter de trekrug komt een frontaal systeem onze richting uit. Dit frontaal systeem behoort tot een lagedrukgebied dat zondag boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland aankomt. Het bijbehorende warmtefront schampt vandaag het noordwesten van het land.
Komende nacht ligt het koufront tegen het noordwesten van ons land en trekt maandag overdag langzaam oostwaarst over ons land.
WIND:
HiRLAM kan worden aangehouden (Laat een iets sterkere wind zien dan zijn voorganger: nu een duidelijke 7 Bft).
BEWOLKING:
Veel zon. In de loop van de middag krijgt het noordwesten van het land te maken met het scherm van het warmtefront (Ci).
Pas in de avond zien we vanuit het westen de frontale bewolking dichterbij komen. Met name het noordwesten en later ook westen zullen in de loop van de dag velden hoge en middelbare bewolking krijgen.
NEERSLAG:
Het blijft zondag droog.
Pas in de loop van maandag bereikt de frontale neerslag het westen van het land.
| Gewijzigd: 30 september 2012, 13:02 uur, door Ben47
Winterse neerslag of niet?
De onderstaande weerkaart toont een droomsituatie voor de winterliefhebber tijdens het seizoen. Een depressiekern met neerslag stormt met veel plezier richting de Benelux. Aan de voorzijde gaat het systeem gepaard met neerslag die in de winter dan ook resulteert in leuke sneeuwsituaties met soms ettelijke centimeters sneeuwval in onze omgeving (België en Nederland). Ook de kustregio’s zouden in deze synoptische situatie sneeuw mogen verwachten doordat de windrichting voornamelijk continentaal is.
Of het met bovenstaande luchtdrukkaarten ook al tot winterse neerslag komt in de beginperiode van de nieuwe maand is onzeker. Persoonlijk denk ik dat het voor de Benelux niet zal/kan lukken, maar dat in Duitsland (boven 600-700 m) wel wat winterse neerslag (vooral natte sneeuw) moet mogelijk zijn.We halen er ook even de weerkaarten bij met de temperatuur op 1499 m (850 hPa).
Op bovenstaande weerkaart (situatie op 9 oktober 2012) zien we een koude luchtbel verschijnen boven Duitsland. In de ochtend en nachtperiode kan er dan lokaal in die streek wat winterse neerslag vallen boven 500 m. Veel zal echter afhangen van de exacte positie van de luchtdrukvlakken. Het is in tijden van orkaan ‘Nadine’ ten westen van Europa zeer riskant om verwachtingen op te maken die meer dan 3 dagen overschrijden. Zo wil het Amerikaanse weermodel niets weten van de eventuele koude put in de buurt van de Benelux. Er zou zelfs tijdelijk een ‘nazomertje’ kunnen ontstaan .. ?? Kortom: het is onzeker, maar het is alvast (virtuele) weerpret !
Bron bericht: http://www.noodweer.be
Bron kaartjes: meteociel.fr
Edit Sanwa: Ik heb je kaartjes wat groter gemaakt, ze waren niet zo goed leesbaar | Gewijzigd: 30 september 2012, 21:40 uur, door Sanwa
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Winterse neerslag of niet?
.....
Nee. Het is oktober. De temperaturen aan de grond zijn ruim boven 0, en op 850 hpa misschien net eronder. Dat heet regen. Als de temperatuur aan de grond gunstig is (lees: onder 0) en het dauwpunt ook kun je misschien bij een 850 hpa temperatuur van -3 of -4 nipt sneeuw hebben. Maar aangezien de 2m temperatuur en het dauwpunt niet erg gunstig lijken en de temperatuur op 850 hpa op zn laagste punt op 0 graden uitkomt kun je aan de grond nog wel -15 hebben, sneeuw komt er dan niet.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Er is volgensmij niet echt een grenswaarde, maar bij -6 of -7 zit je inderdaad nogal gauw goed als de temperatuur aan de grond niet heel hoog is. Vandaar dat ik inderdaad zei dat het -3 of -4 nipt zou kunnen. Ik heb in ieder geval vaak genoeg meegemaakt dat de overige condities (temp 2m, dauwpunt) gunstig waren en dat het bij -3 op 850 hpa toch sneeuwde.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Best interessant hij heeft het vaak juist met zijn seizoensverwachtingen.
Ik Ryan J zegt = gelet op het onderstaande , gelet op CFS klimaatmodel , Jma seizoenverwachtingen , gelet op de zonnevlekken , gelet op de oceaan T , gelet op de ijskap van de Noordpool en de stratosfeer T verwachting daarvan , gelet op de NAO en AO nu en de te verwachte indexen later, gelet op de natuurverschijnselen zoals de mollen theorie , wespen aantallen alsmede vlinders , huiden vd paarden , trekvogels , gedrag vd overige dieren ect ect,gelet op me gevoel , gelet op de dagelijkse gang van de zaken vd weermodellen en weerpatronen en dit al jaren lang,overwegende alles zorgvuldig en alles afwegende kom ik tot de volgende
CONCLUSIE =
Winter 2012-2013 zal zeer waarschijnlijk koud tot streng worden.
Waarschijnlijk ook mogelijkheid tot een extreme vroege winter aanval oftewel gevoelige winterprikken , mogelijk al resulterend in nachtelijk vorst in OKT en NOV. Ook natte sneeuw en droge sneeuw mogelijk met name in november.
Stevige vorst aan de grond zeer goed denkbaar ook
120 Hellman punten voor De Bilt en 150 tot 200 mogelijk in het NO en Zo .
In ZW en NW 90 Hellman punten.
Ik verwacht wederom weer een sneeuwwinter , ik weet niet over Elfstedentocht .
Dat is een onberekenbaar factor met name het sneeuw zal het ijs niet goed doen.
Maar wie weet , in verleden kwam er vaak een tocht tot stand nadat het de jaar ervoor net was mislukt .
Denk maar aan de jaren 90 .
Dus dit is mijn verwachting in grote lijnen : een koude tot strenge winter zeer goed mogelijk en denkbaar dit winter seizoen.
AANSLUITEND volgt hier een let op een DENKBEELDIG Synoptische Analyse Verwachting .
En we beginnen zoals de vaste volgers dat kennen met ;
Er was eens een Hogedrukgebied iets ten noorden van ons land in de maand oktober.
Die zal als het goed is voor wat stralingsvorst kunnen gaan zorgen.
EVT natte sneeuwbuien met wat korrelhagel sluit ik niet uit in de maand oktober 2012.
November 2012 wordt afgewisseld met zuidwestelijke stromingen met Noord soms tot NO.
Koude fasen afgewisseld met zachte periode s .
Mobiele Hogedrukgebieden afgewisseld met stevige depressie .s
Ik verwacht dan wel wat vorst en met name in de derde decade vd maand november de eerste droge sneeuw buien.
December 2012 : Ik verwacht een stevige IJSLAND H met afzakkende sneeuwtroggen vanuit Spitsbergen en noord Noorwegen.
Lichte tot matige vorst daarin .
Uiteraard zullen er ook dagen zijn in december met zachte T en regen.
Het is af en toe een stuivertje wisselen in die maand . .
Januari 2013 ; ene helft zacht , andere helft koud.
Wel in de koude fase matige tot strenge vorst mogelijk.
Af en toe wat sneeuw , met name in noorden en oosten.
De rest van land waarschijnlijk iets minder winters.
Ik verwacht in de koude fase vd maand meer een oostelijke tot zuidoostelijke richtingen .
Hogedruk heeft moeite zich boven Scandinavie te handhaven en zakt af naar ZO of heeft de neiging vaak er daar naar toe .
Februari 2013 ; 1 decade waarschijnlijk zacht .
2 e decade zou de winter hard toe kunnen slaan nadat er een krachtige stabiel Hogedrukgebied zou ontstaan nabij Noorwegen .
Een NO stroming met flinke vorst en sneeuw .
Na een korte onderbreking eind februari zou het opnieuw koud kunnen worden gepaard gaande met flinke stevige winterse buien in de 1e decade van maart 2013 dan alweer.Daarna einde winter
.Kans op een Polar low ontwikkeling dit seizoen acht ik zeer goed mogelijk.
Zo dit was het dan , de langverwachte WINTERVERWACHTING 2012/2013 .
Laten we hopen dat alles van Virtueel werkelijkheid wordt.
Het blijft maar een prognose , maar ik heb alles gevoegd bij elkaar , gewikken en gewogen naar me beste inschattingen en vermogen .
Thee drinken en afwachten is mijn advies.Vanaf 1 OKTOBER 2012 zal ik dagelijks de actuele weermodellen analyse doen op deze forum , www.weermodellenforum.nl. Tot die tijd rust ik uit , om met volle energie er tegen aan te gaan,met een verse blik en nieuw elan.
Uiteraard zal ik winterblog topic wel aanvullen mocht er noodzaak daartoe aanleiding geven.
Ik groet u allen en wens met u allen en hoop met u allen op een koude mogelijk zelfs strenge winter.
1 ding wel , persoonlijk ben ik overtuigd van de sneeuwdagen , kwa vorst en ijs ect ben ik dat niet .
Ik twijfel daarin nog wat.
Bron. Ryan's Winter prognose 2012/2013 (www.weermodellenforum.nl)
Berichten samengevoegd door Sanwa
Maargoed, het is nu herfst benieuwd hoeveel pittige buien er woensdag zullen vallen. (en of het een echt herfstweertje word, of gewoon regen en niet zoveel wind..)