Niets is onmogelijk alleen de horrorwinter die vorig jaar was voorspeld en niet op kwam dagen zit nog steeds in mn achterhoofd dusja het blijft een voorspelling
Dat is net wat ik bedoelde. Maar zo te zien hebben we kans op echt herfstweer, ofwel nazeomerweer. het is weer niet te voorspellen blijkbaar
precies, dat bedoel ik
GFS eindelijk gereset? Maar liefs 10 graden lager voor Nederland en België t.o.v. de kaart hierboven, maar voor onze oosterburen worden nog aardig hoge temperaturen verwacht. Een kleine verschuiving in de stromingen en we hebben het ook hier.
Ja, http://www.onweer-online.nl/forum/topic/35806/onzekerheid-door-leslie-michael-en-nadine/#message370963
EDIT 20u: In de GFS-run van 12u zou het koudegebiedje boven NW-Frankrijk en Z-België liggen.
| Gewijzigd: 21 september 2012, 20:02 uur, door Ben47
Nu maandag een uitschieter. Dan trekt een actieve depressie over de Britse Eilanden noordoostwaarts, het koufront passeert ons land en wordt het die dag zacht met veel regen volgens KNMI.
Neerslagverwachting. Een uitschiter op maandag!
| Gewijzigd: 22 september 2012, 11:22 uur, door Ben47
zie onweertopic algemeen. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/34310/onweerskansen-algemeen/371404/#message371438 | Gewijzigd: 22 september 2012, 12:44 uur, door Ben47
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Zondagavond en in de nacht van zondag op maandag aardig wat wind en kans op onweer. Lokaal flinke neerslag.
Uit KNMI guidance (Uitgifte: 22/09/2012 19.30 uur)
Geldig tot zondag 23 september 2012 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Een lagedrukgebied ten westen van het Iberisch schiereiland koerst richting het noordnoordoosten en ligt maandagmiddag boven Wales.
Zondagavond bereikt het bijbehorend warmtefront het zuiden en verlaat maandagochtend het noorden van het land. Op enige hoogte vindt vervolgens warmteadvectie plaats.
Zondagavond laat bereikt het koufront (thetaw850~16-17 C, maar steeds moeilijker herkenbaar) het zuidwesten en loopt snel op het warmtefront in waardoor het geheel occludeert.
Begin maandagmiddag bereikt ten slotte de back-bent occlusie van het systeem het zuidwesten. Hierachter zit pas de echt koelere lucht, maar die bereikt ons land dus nog niet.
Het grootschalige patroon wijkt in de nieuwe run nauwelijks af van de vorige. Ook tussen de modellen onderling zijn er op deze termijn weinig schokkende verschillen. Zelfs de cumulatieve hoeveelheden neerslag van Hirlam06, Hirlam12 en EC00 komen momenteel aardig overeen. Overigens geen hoeveelheden die een waarschuwing op dit moment rechtvaardigen.
Zondagavond op nadering van het warmtefront steeds verder toenemende wind en met name in de warme sector boven zee 8 Bft, dicht nippend aan de 9. Hoogste uitschieters boven land in de kustprovincies, het waddengebied de hoogste waardes 40-45 knopen (74-83km/u), boven het noordelijke deel van de Noordzee-FIR 50-55 knopen. Harmonie tijdseries voor FFx zijn wel aardig om te blijven volgen i.v.m. eventueel waarschuwen voor windstoten. Op nadering van de occlusie neemt de wind tijdelijk af, maar na passage wordt dit weer volledig ongedaan gemaakt.
Maandagmiddag nadert een gebied met zulke hoge waardes vanuit Het Kanaal Zeeland en dat is iets dat de komende run(s) in de gaten gehouden moet blijven worden.
BEWOLKING:
Vannacht van het zuidwesten uit toenemende frontale bewolking, maar tot morgenmiddag zit de wolkenbasis boven FL100. Op het warmtefront voornamelijk SC en op het koufront ook kans op ST. Door de warmteadvectie wordt het op hoogte potentieel onstabiel. Het naderen van het koufront i.c.m. PVA aan de oostflank van een bijbehorende inzwaaiende hoogtetrog kan de trigger leveren voor het ontstaan van Cb's. Toppen kunnen dan doorschieten tot boven FL350. Achter het koufront en de back-bent occlusie tevens CB's die vanaf de grond kunnen ontstaan.
NEERSLAG:
Neerslag van het warmtefront valt uit een hoge basis en een gedeelte verdampt voordat het de grond bereikt. Dit wordt mooi weergegeven door de Harmonie P-Cappi beelden, waarbij de berekende neerslag op 1500 meter veel hoger is dan aan het oppervlak.
Op nadering van het koufront en zeker tijdens en na passage (verscholen) buien. Op het koufront de hoogste CAPE-waardes, daar pakt Harmonie ook uit met 40-80 ontladingen in de SGG (en doet dit al enkele runs). INDECS2103 circa 65% kans op het koufront op >1 ontlading, maar momenteel nog behoudend voor >50. Actueel worden er al ontladingen gemeld op het voornoemde front. Onweer op occlusie ook waarschijnlijk. FZL zit behoorlijk hoog voor hagel. Totale hoeveelheden berekende neerslag rechtvaardigt geen waarschuwingen, al kan het lokaal op het koufront tot vrij forse aftappingen komen.
http://www.nujij.nl/algemeen/zeer-koude-herfst-op-komst.19104888.lynkx#axzz27OESZ7P2
http://www.nujij.nl/algemeen/zeer-koude-herfst-op-komst.19104888.lynkx#axzz27OESZ7P2
het begin van een nieuwe ijstijd... alsof die overgang zo duidelijk te merken zou zijn in 1 maand in ons kikkerlandje... wat een schreeuwkrant is de televaag toch!
http://www.nujij.nl/algemeen/zeer-koude-herfst-op-komst.19104888.lynkx#axzz27OESZ7P2
het begin van een nieuwe ijstijd... alsof die overgang zo duidelijk te merken zou zijn in 1 maand in ons kikkerlandje... wat een schreeuwkrant is de televaag toch!
ze zeggen ook niet dat het plots -10graden verschil gaat zijn he.. Gewoon zal de uitkomst lager zijn dan gemiddelde ?? En dat is wel zo, smelten, vertraagt de goflstroom. En zo is de vorige ijstijd ook wel begonnen he ..