De herfst, alweer het derde seizoen van het jaar. Het seizoen met veel verschillen en vaak typerende kenmerken. De verkleurende en afvallende bladeren, de dauwdruppels op het gras 's morgens, iets koudere nachten, enz. Het weerbeeld die gekoppeld wordt aan de herfst is er meestal één die wisselvallig en winderig is. Vaak verwachten we dan de eerste stormen al zijn die in de minderheid de laatste 20 jaar. De meest recente en serieuse najaarsstorm was op 27 oktober 2002, toen West- en Noord-Nederland windstoten van 130 km/uur hadden. De bekendste najaarsstorm was die van 13 november 1972. Windstoten van 150 km/uur veroorzaakten een chaos. In België trok in 2011 een stormdepressie dwars door Vlaanderen. Hier ontsnapten we aan de felste windstoten maar in Frankrijk werden toen snelheden gemeten van ongeveer 130 km/h en in de Alpen zelfs tot 150 km/h. Ook vorig jaar in Nederland was er in december een storm waarbij de windstoten aan zee opliepen tot 100 km/h.
Genoeg over de stormen want in de herfst is het ook niet altijd kommer en kwel. Vaak krijgen we ook te maken met nog een nazomer. Een nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer is de periode van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken. Meteorologisch is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt.
Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in Nederland in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van Nederland in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden. Het dagrecord voor november werd behaald op 4 november 1994 toen op de weerstations Maastricht en Oost-Maarland 21,1 graden werd gemeten, voor deze maand de hoogste temperatuur van de 20e eeuw. Het maandrecord voor september (sinds het begin van de regelmatige temperatuurmetingen in 1706) werd behaald in 2006, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,9 graden tegen normaal 14,2 graden.
Een eerste nazomer op komst?
Zoals het er nu naar uit ziet zou het begin van september al ineens kunnen starten met een nazomerse periode. Zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel laten op lange termijn een hogedrukgebied pal boven onze streken posteren waardoor we mogelijk aanvoer krijgen van warme lucht uit het zuiden. Of het zover komt zien we wel maar het staat momenteel op de kaarten en ook is de stijging in de pluimgrafiek te zien. Hieronder een animatie betreffende de drukverdeling van GFS en ECMWF.
Lange termijnverwachtingen zijn niet echt aan mij besteed als zijn er bepaalde weerbureaus die er zich wel durven aan wagen. Hoe geloofwaardig ze zijn hou ik aan jullie over! In ieder geval is het leuk om te kijken of er iets van uitkomt en is het voer voor discussie in dit topic. Natuurlijk doen we dit, zoals we ondertussen van onze leden gewoon zijn, met wederzijds respect voor elkanders mening en op een meestal beleefde manier. Hieronder de herfstverwachting van WSI (Weather Services International).
"Een zachte Europese herfst verwacht" - "Volgens de patronen in de oceaantemperaturen wordt een kalme periode verwacht"
WSI verwacht temperaturen voor de komende periode (september-november) die op de meeste plaatsen in Europa gemiddeld hoger dan normaal gaan uitkomen, met uitzondering van het zuiden. "Met de herfst voor de deur zien we in zowel de klimaatmodellen als in de analogen in het verleden dat er zich een milde periode aandient op vele plaatsen in Europa." Dat zegt Dr. Todd Crawford, hoofd meteoroloog van het WSI. "De combinatie van de opkomende El Nino en de koude noordelijke Stille Oceaan resulteren meestal in een gebrek aan Noord-Atlantische blokkades en boven-normale temperaturen, vooral over het noorden. Onze vroege blik op de winter suggereert dat de beste kansen voor onder-normale temperaturen liggen in het noordoosten van Europa en West-Rusland, terwijl boven-normale temperaturen over het zuidoosten te verwachten zijn. Het lot van de West-Europese winter is nog onduidelijk, aangezien de belangrijkste factoren van de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) nog op de kaarten moeten verschijnen"
September:
Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk – Iets warmer dan normaal
Noord-Europa – Iets warmer dan normaal
Zuid-Europa – Warmer dan normaal
Oktober:
Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk – Warmer dan normaal
Noord-Europa – Warmer dan normaal, uitgezonderd het oosten
Zuid-Europa – Koeler dan normaal, uitgezonderd het westen
November
Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk – Warmer dan normaal
Noord-Europa – Warmer dan normaal
Zuid-Europa – Koeler dan normaal
Bron: WSI
©Onweer-Online
| Gewijzigd: 1 september 2012, 07:57 uur, door Bart Standaert
Donderdag
Vrijdag
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Als ik zo een naar het ECMWF-kaartje kijk dat het Meteorologisch instituut van Noorwegen geplaatst heeft, lopen we echt kans op een koudere herfst.
Het instituut schrijft:
'Voor vrijwel geheel Noorwegen zijn de seizoensgebonden temperatuursvooruitzichten voor de herfstperiode 2012 is zo'n 0,5 ° C boven de het langjarig gemiddelde van 1961-1990. Dit betekent eigenlijk een koele herfst in vergelijking met de afgelopen jaren. De gehanteerde periode 1961-1990 was een koudere periode dan het huidige klimaat. Informatie over de verschillende maanden wordt niet gegeven. De seizoensverwachting geldt momenteel alleen voor de temperatuur en geeft geen informatie over de verwachte neerslag.'
'De kaart is gebaseerd op 40 verschillende prognoses van de Europese (ECMWF). De kaart toont de verwachtte afwijking t.o.v. de gemiddelde waarden over de periode september t/m november 2012 t.o.v. de meerjarige periode 1961-1990 en kan per maand uiteraard afwijken. Binnen de verwachting kan een maand immers warmer of kouder zijn dan het gemiddelde over de drie herfstmaanden samen.
Wat betekent dit voor Nederland?
Kijken we naar het kaartje, dan zien we Nederland dichter bij de grens liggen waarop voor de hele herfstperiode gemiddeld 0 ° C verschil verwacht wordt t.o.v. het langjarig gemiddelde van 1961-1990.
Aangezien de ook voor Nederland geldt dat het langjarig gemiddelde van herfst de laatste 20 jaren (1991-2010) rond 0,4 ° C hoger was dan de gemiddelde temperatuur in de voor de prognose gebruikte periode 1961-1990 , dan kunnen we op basis hiervan voor Nederland zeggen dat de ECMWF-verwachting voor de herfst gemiddeld gelijk tot koeler zal zijn dan het langjarig gemiddelde over 1991-2010. De nog koudere grens ligt in het verwachtingskaartje dichtbij Nederland.
Dus, wat zal het gaan worden? Warmer of kouder?
Verschillen tussen de gebruikte langjarige periode en de recentere periode voor Nederland.
1961-1990 1991-2010
sept 14,2 14,5
okt 10,3 10,7
nov 6,2 6,7
| Gewijzigd: 2 september 2012, 11:23 uur, door Ben47
Als dat zo doorgaat lopen we het hele jaar al een maand achter op de seizoene,. winter pas in februari, zomer pas in augustus, najaar (voor zover kou en guur) pas over een tijdje. Maar nu heb ik toch een trui aan getrokken , vind het nog niks lekker.
Ja dit is geen wintertopic.. maar ik ga dit heerlijke filmpje toch even posten... ( al zullen de mensen in dit filmpje het misschien niet helemaal met mij eens zijn )
| Gewijzigd: 2 september 2012, 14:29 uur, door Callie-P
Ja dit is geen wintertopic.. maar ik ga dit heerlijke filmpje toch even posten... ( al zullen de mensen in dit filmpje het misschien niet helemaal met mij eens zijn )
Kan niet wachten tot het weer zover is. Hopen op een lekkere winterse periode zoals bovenstaand. 1979 was voor mij de mooiste winter. Heb het sinds die tijd niet zo extreem meer meegemaakt. Zoals ik hier al vaker heb gezegd, de immense ijs/sneeuwberg midden in de stad bij ons, waar alle geschoven sneeuw met vrachtwagens werd gedumpt, staat nog steeds op mijn netvlies gebrand. Zelfs in juni waren de restanten nog zichtbaar. Wie weet is het winter 2012 2013 weer eens een keer echt bingo en zullen we soortgelijke taferelen beleven, al is die kans klein
ik ben trouwens nieuw hier en ik volg de herfst en wintertopics al ruim 2 jaar omdat ik elk jaar wel weer heel benieuwd ben wat voor winter we krijgen, maar eerst nog maar genieten van een nazomer en dan mag het van mij vanaf oktober echt herfst worden, eind november zie ik heel graag de eerste sneeuw! met als gevolg een sneeuw en schaatsrijke december maar dat is : wishfull thinking
http://www.youtube.com/watch?v=4BuW7s5CWbc
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Goede vooruitzichten voor de http://www.openmonumentendag.nl/
ziet er redelijk uit tot volgende week maandag
| Gewijzigd: 5 september 2012, 08:39 uur, door Bart Standaert