Wubbo Ockels noemde zaterdag het overlijden van Neil Armstrong een ''verlies voor de mensheid". Ockels heeft de eerste man op de maan enkele keren ontmoet. Hij omschrijft hem als ''fijn en integer". ''Armstrong zei me dat hij gewoon z’n werk had gedaan. Gewoon cool. De geschikte persoon om zo’n klus te doen'', aldus Ockels, zelf de eerste Nederlandse ruimtevaarder.
Cultuur
Bij zijn eerste stap op de maan sprak Armstrong de beroemde woorden: ''Een kleine stap voor een man, een grote sprong voor de mensheid''. Ockels: ''Armstrongs voetstappen zullen nog wel een paar honderd jaar op de maan blijven staan, maar met zijn dood is toch ook een stukje cultuur verdwenen. Zoals dat ook met de oude culturen van de Grieken, Chinezen en Azteken is gebeurd''.
Passie voor vliegen
Volgens zijn familie was Neil Armstrong 'een held die dat niet wilde zijn'. Hij was ervan overtuigd dat hij gewoon zijn werk deed. Hij had een passie voor vliegen en die passie is hij nooit verloren. ''We rouwen om het verlies van een erg goed mens, maar we vieren ook zijn opmerkelijke leven. We hopen dat het voor jongeren wereldwijd een voorbeeld is om hard te werken om dromen waar te maken, om te willen verkennen en de grenzen te verleggen, en om onzelfzuchtig een hoger doel te dienen'', laten ze weten.
NASA
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat zaterdag in een reactie weten: ''NASA betuigt zijn medeleven bij het overlijden vandaag van Neil Armstrong, voormalig testpiloot, astronaut en de eerste man op de maan. Neil was 82'.' Buzz Aldrin, na Armstrong de tweede mens op de maan: ''Ik had het geluk een van de bemanningsleden te zijn, met de uitmuntende testpiloot Neil Armstrong te vliegen en hem te vergezellen in de maanlander Eagle". "De hele ruimtevaartwereld zal erg bedroefd zijn door dit nieuws van vandaag. We zullen een groot woordvoerder en leider van het ruimtevaartprogramma missen". Michael Collins, die met Armstrong en Aldrin naar de maan reisde: ''Hij was de beste, en ik zal hem verschrikkelijk missen".
Held
Barack Obama noemde Armstrong zaterdag ''een van de grootste helden van de natie ooit, niet alleen van zijn tijd, maar van alle tijden''. Hij heeft volgens de Amerikaanse president een generatie geïnspireerd ''om naar de sterren te reiken''. Obama gaf aan diep bedroefd te zijn. ''Toen hij en zijn collega-bemanningsleden aan boord gingen van de Apollo 11 in 1969, droegen zij de aspiraties van een hele natie met hen'', zei Obama in een verklaring. ''Ze gingen de wereld laten zien dat de Amerikaanse geest verder kan kijken dan het onvoorstelbare. Dat met voldoende drive en vindingrijkheid, alles mogelijk is. En toen hij een voet op de maan zette, leverde hij een menselijke prestatie die nooit zal worden vergeten". Mitt Romney, Republikeins presidentskandidaat, laat via twitter weten: "Neil Armstrong neemt vandaag zijn plaats op in de Hal van Helden. De maan zal haar eerste zoon van de aarde missen".
Bron: NU.nl
Op 82-jarige leeftijd is de eerste man op de maan overleden: Neil Armstrong. Een overzicht in beeld van de man die deed wat lange tijd niemand voor mogelijk hield.
Fotospecial:
In 1962 trad Neil Armstrong toe tot de astronautenklas van NASA.
Armstrong was naast astronaut ook testpiloot. Hier met een experimenteel vliegtuig X-15
De astronaut werd bekend als gezagvoerder van de missie Apollo 11.
Voorbereiden voor de maanlanding in het onhandige ruimtepak.
Samen met Michael Collins (m) Edwin E. Aldrin Jr (r) ging Armstrong op reis om als eerste mens een voetstap op de maan te zetten.
Het drietal op weg naar het lanceerplatform. Armstrong loopt voorop.
Op 20 juli 1969 deed Armstrong wat niemand ooit eerder deed: hij landde op de maan.
Hij deed een historische uitspraak: ''Ik stap. Het is een kleine stap voor de mens, maar een enorme sprong voor de mensheid.''
De historische uitspraak schoot hem pas op het laatste moment te binnen.
Bij terugkomst op aarde werd het team groots onthaald.
Na de vlucht trok de astronaut zich zo snel mogelijk terug in de anonimiteit. Hij had een hekel aan mediaoptredens.
Neil Armstrong is 82 jaar oud geworden
Bron:RTL | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Astronaut Buzz Aldrin, de man die samen met Neil Armstrong op de maan liep, zegt dat hij zich 'voor altijd verbonden' zal blijven voelen met de overleden astronaut. Ook de derde astronaut van de Apollo 11-missie Michael Collins reageert verslagen. 'Wij hebben samen getraind en we waren ook goede vrienden. We zullen voor altijd verbonden blijven door onze deelname aan de Apollo 11-missie', zo tweette de astronaut die voor eeuwig de 'tweede man op de maan' zal zijn.
In een gesprek met de Britse openbare omroep BBC prijst Aldrin Armstrong als een uitstekend piloot en bekwaam commandant. Hij betreurt dat zijn bevelhebber er niet meer bij zal zijn wanneer de wereld in 2019 de vijftigste verjaardag van de historische maanlanding herdenkt. Aldrin zette een kwartiertje na Armstrong voet op de maan. De derde astronaut Michael Collins bleef de hele tijd aan boord. Collins zei zaterdag in een reactie dat hij Armstrong 'verschrikkelijk zal missen'. 'Hij was de beste', besloot Collins.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:30 uur, door Joyce.s
Een foto van de jonge Armstrong staat op een herdenkingsceremonie. © ap.
Astronaut Neil Armstrong krijgt een zeemansgraf. "Neil Armstrong wordt zo ver mogelijk van de ruimte begraven, op de bodem van de oceaan", zegt zijn familie. Waar de begrafenis op zee zal plaatsvinden, is niet vermeld. De eerste man op de maan stierf op 25 augustus op 82-jarige leeftijd. In de Washington National Cathedral wordt volgende week donderdag een openbare herdenking gehouden, nadat er eerder al een privédienst was in Ohio, Armstrongs thuisstaat. Veteranen bij de Amerikaanse marine krijgen vaak een zeemansgraf, en Armstrong was gevechtspiloot bij de marine voor hij in 1962 astronaut werd.
Bron: HLN
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
De as van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong is vrijdag verspreid in zee. Tijdens een ceremonie aan boord van een Amerikaans vliegdekschip werd afscheid genomen van de eerste man op de maan. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Amerikaanse mariniers lieten het stoffelijke overschot van Armstrong in de Atlantische Oceaan verdwijnen. Een dag eerder hadden de Verenigde Staten met een grote ceremonie in de kathedraal van Washington afscheid genomen van Armstrong. Hij is vorige maand op 82-jarige leeftijd overleden.
Bron: AD