Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 mei 2007, 17:33 uur | Bericht #2592
Hoofdbrekens

Het gemopper in de weerkamer van Meteo Consult was hier vanochtend in Wageningen niet van de lucht. Buien die gisteravond onverwacht explodeerden in het noordoosten van Nederland, bewolking die maar niet wilde wijken en een temperatuurverwachting, die daardoor helemaal in het honderd dreigde te lopen. Het was me het dagje wel!

De weerssituatie van dit moment is dan ook een uiterst complexe. Nederland bevindt zich precies in het grensgebied tussen erg warme lucht in het oosten, waarin de temperaturen in het noordoosten van Frankrijk, het zuiden en ook het oosten van Duitsland vanmiddag al tot in de buurt van 30 graden opliepen, en veel koelere boven de Britse eilanden. Daar was het rond het middaguur nog niet warmer dan tussen 13 en 16 graden. Grote verschillen dus.

[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/de16d75e60.gif[/img]
De cumulatieve radar van gisteravond 6 uur tot vanochtend 6 uur. Duidelijk is te zien hoe de buien vooral in Drenthe en Groningen actief waren. Daar viel lokaal meer dan 50 millimeter.

Door deze overgangszone trekken af en toe storingen naar het noordoosten, die ook het weer in Nederland van tijd tot tijd in de greep hebben. Gisteren naderde zo’n storing vanuit het zuidwesten. Na een zonnige start van de dag, nam de bewolking in de middag dan ook toe. In de tweede helft van de middag kwam de bijbehorende regen boven Zuid-Nederland aan. Er waren twee actieve plukken. Een ervan trok grotendeels over de Noordzee naar het noorden en raakte nog aan het westen van het land, de andere kwam in het midden van Brabant binnen en trok via het westelijke Rivierengebied, Utrecht en Flevoland naar Drenthe en Groningen.

[img width=293 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/c368000aa0.png[/img]
Op deze kaart de waarnemingen van de KNMI-regenwaarnemers. De waarnemer in Veendam tapte 55 millimeter af.

In het noordoosten explodeerden de buien rond middernacht, brachten op uitgebreide schaal knallend onweer en regionaal bijzonder veel neerslag. Gieten noteerde 56 millimeter, Veendam 55 millimeter, Borger kwam tot 44 millimeter, Wijster 25 millimeter en waarneemster Gea Meertens in Beilen ving 20 millimeter op. Jannes Wiersema in Roodeschool, die zelf 13 millimeter opving, ontving uit Wagenborgen bij Delfzijl een melding van 46 millimeter. Geert Molema in Delfzijl meldde 22 millimeter. Het exploderen van de buien had mogelijk te maken met het in beweging komen van de scheidingslijn tussen de twee luchtsoorten boven Nederland. Het scheidingsvlak maakt tegen middernacht een zwieper naar het noorden. De buien er langsheen ontwikkelden toen zeer snel.

[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/c9e50a170d.jpg[/img]
Dit is de regenmeter van Gea Meertens in Beilen, goed voor 20 millimeter.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/b866c6018b.jpg[/img]
A.J. Kuipers in Borger ving 44 millimeter op. Zijn groene regenmeter was daarvoor te klein. Gelukkig deed de digitale het nog wel.

Vanochtend waren de meeste buien het land uit. Wel bleef veel bewolking achter. Dat er nog steeds een overgangszone boven het land lag, was aan de windrichtingen te zien. Was de wind in het oosten en zuidoosten, waar het vanochtend in de daar warme lucht buiten de deur erg klam aanvoelde, nog zuidwestelijk, in het westen en noorden voerde een noordelijke tot noordwestelijke wind duidelijk koelere lucht van zee aan. In de kustgebieden wezen de thermometers rond het middaguur waarden aan die niet veel hoger dan 15 graden kwamen. Dieper landinwaarts was het op dat moment 18 of 19 graden. In het noorden en zuidwesten kwam de zon er regionaal even goed door, in de rest van het land was het bewolkt.

[img width=480 height=269]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/b2ddd7a38d.jpg[/img]
Het land bij Silvolde begint door de vele regen van de laatste tijd alweer nat te worden. Stan Bouman legde dat op deze manier vast. Het lijkt wel een schilderij...

De grote vraag is nu natuurlijk hoe het verder gaat. Blijft het de rest van de middag bij bewolking, dan komt het kwik landinwaarts nauwelijks boven 20 graden uit, ook niet in het oosten en zuidoosten. In dat geval valt het ronduit tegen. Breekt de zon er nog wel doorheen, dan stijgt het kwik lokaal zomaar door tot 23 of 24 graden. Voor vanavond en de komende nacht is van belang wat een nieuwe storing gaat doen, die zich boven Frankrijk warmloopt. Ook hierbij gaat het om ene complex geval. Volgens de meeste modelberekeningen volgen vanaf middernacht vanuit het zuidwesten enkele pittige regen- en onweersbuien, die langzaam aan activiteit inboetend naar het noordoosten trekken en tegen de ochtend ergens boven de Achterhoek en Twente weer het land uit zouden moeten gaan. Het weer heeft ons de laatste dagen echter wel vaker verrast. We moeten het dus nog maar afwachten.

Ook morgen ligt de grens tussen de twee eerder benoemde luchtsoorten pal boven Nederland. De meeste bewolking wordt, onder voorbehoud van subtiele wijzigingen met grote gevolgen, in een zuidwest-noordoost georiënteerde strook over Midden-Nederland verwacht. Aan weerszijden kan zowel in het noordwesten als in het zuidoosten de zon erdoor komen. Aan de ‘koude’ kant in het noordwesten wordt het daarbij 17 graden, aan de ‘warme’ kant in het zuidoosten kunnen de thermometers waarden rond 23 of 24 graden bereiken. In de loop van de dag bewegen de wolken naar het zuidoosten en boekt de koele lucht winst. In het zuidoosten kan dan een enkele regen- of onweersbui ontstaan.

Woensdag zou, aan de koele kant van het front, een zonnige en aangename dag moeten worden. Daarna begint het nagelbijten opnieuw, want donderdag en vrijdag ligt de overgangszone weer dichtbij of zelfs boven Nederland. De temperaturen gaan dan flink omhoog, maar tegelijkertijd nemen de kansen op (flink) onweer sterk toe.

Bron: MeteoConsult
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 107 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 107, lezen 3 mensen het topic "Onweerskansen 1 & 2 augustus 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden