Een actieve depressie boven het zuidwesten van Ierland trekt komende weekend richting Scandinavië. Verbonden aan deze depressie hangt een storing die komende nacht over België en Nederland trekt. Hierbij kunnen al enkele buien valle die gepaard gaan met een donderklap. Vooral langs de kust kunnen dit soms pittige buien zijn. Ook morgen en overmorgen lijken de kustgebieden het meest gevoelig voor zware buien en kunnen de neerslaghoeveelheden serieus gaan oplopen. De modellen lopen nog wat uiteen maar gemiddeld kan er tussen 30 en 50 mm/m² vallen. Na de passage van de storing komen we morgen in gevoelig koudere lucht terecht op hoogte en krijgen we met troggen te maken die overtrekken. Dit in combinatie met het relatief warme zeewater zal dit de ideale cocktail worden voor onstabiliteit en vehoogde onweerskansen. Nog een hoofdrolspeler dit weekend in het weerbeeld is de wind. Morgen namiddag en ook op zondag staat er langs de kust een harde en met momenten stormachtige wind (8Bft) uit het zuidwesten. Volgens de laatste kaarten kunnen de windstoten oplopen tot 70-75 km/h. Tijdens zware buien denk ik dat dit nog wat kan oplopen.
Op gebied van de onstabiliteit zien we geen extreme waarden verschijnen. Maar we weten na vorige week dat een cape van 4000 J/Kg geen garantie biedt op stevig onweer. Zaterdag zien we de cape oplopen tot 500-600 J/Kg met een lifted van -2. Ook op zondag zien deze waarden terugkeren. Ook zien we vooral op zaterdag dat de wolken kunnen uitgroeien tot een hoogte van 10-11 km met bijhorende kans op hagel. De Storm Relative Helicity 0-3 km ligt rond 150-200 m²/s². Hieronder nog de diverse paramters.
Cape en Lifted index voor zaterdag:
Cape en Lifted index voor zondag:
Wolkenhoogte voor zaterdag:
Totale neerslagsommen volgens Hirlam tem zondagmiddag:
Kansenkaarten Wetteronline:
©Onweer-Online
Bronnen: KMI, Wetterzentrale en Wetteronline
Thanks daarvoor!
Ben aan het verbouwen,en zweet gewoon peentjes,behoorlijk benauwd en de lucht is behoorlijk onstabiel al momenteel,echt een onweersachtige lucht.
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Thanks daarvoor!
Ben aan het verbouwen,en zweet gewoon peentjes,behoorlijk benauwd en de lucht is behoorlijk onstabiel al momenteel,echt een onweersachtige lucht.Leuk zeg die vooruitzichten als het gat van je dakkapelletje in wording open ligt....
De kansen voor morgen zijn het grootst voor de kustprovincies.
| Gewijzigd: 24 augustus 2012, 21:32 uur, door Jo Capelle
Ideaal dus om mooie wolkenpartijen te kunnen zien en fotograferen
| Gewijzigd: 24 augustus 2012, 22:45 uur, door Marga
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Is er kans om waterhozen te zien op zee?Of is dat onmogelijk door de harde wind?
Je geeft zelf het antwoord al idd. Weinig kans dus.
... France, Benelux and parts of Denmark ...
A well mixed maritime air mass from the Atlantic and moderate mid-level lapse rates due to cooler air at 500 hPa cause widespread low-end SBCAPE build-up in the order of 300-600 J/kg. A short time frame exists during the late afternoon hours, where LL winds increase and some CAPE still exists. A few better organized showers/thunderstorms are possible with marginal hail and strong wind gusts. Despite low LCLs (especially over N-France and Benelux), directional shear remains too weak to including an isolated tornado risk for now. After sunset, LL shear rapidly increases over N-France, but CAPE vanishes, so thunderstorm probabilities decay after sunset. However, isolated storms continue offshore over the S-North Sea and the E-English Channel. Storms, which move ashore along the coasts of Belgium/the Netherlands, NW Germany and W-Denmark may become temporarily better organized, as LL shear increases onshore. Main concern however is a potential heavy rainfall risk during the second part of the night with organized shower streets building over the extreme SE North Sea towards SW Denmark. A level 1 for rain was issued. This risk continues beyond the forecast range and expands S-wards.
Bron: Estofex
| Gewijzigd: 25 augustus 2012, 00:03 uur, door Tatanka
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied nabij Wales beweegt noordoostwaarts en komt vanmiddag boven Engeland aan. Daarvandaan trekt het laag verder de Noordzee op en wordt zondagochtend boven Denemarken verwacht. Het bijbehorende frontale systeem met split-front karakter is deels ons land al gepasseerd. Dwz het hoogtefront. Het grondfront ligt nu over het zuiden en trekt de komende uren naar het noordoosten weg. Erg actief is dit grondfront niet. Na passage van het grondfront bevinden we ons in een geleidelijk toenemende zuidwestelijke stroming waarmee dan vochtige en onstabiele lucht wordt aangevoerd. Restanten van een ingedraaide occlusie trekken in de loop van de dag over ons land. In de nanacht en morgen overdag trekt een vrij scherpe trog (met daarin een BB-occlusie) van noordwest naar zuidoost over ons land.
WIND:
Hirlam wordt aangehouden. Dat betekent in de ochtend een toename van de wind naar 6 Bft, later mogelijk even een 7 Bft in het zuidwestelijk kustgebied. Verder uiteraard ook windstoten bij de buien, maar gezien het verticale windprofiel is de bijdrage van impulsuitwisseling niet al te groot. Mogelijk dat een lokale downdraft nog iets extra's oplevert maar die methodiek toepassend op de progtemps levert rond de 40 kn op (ca. 8 graden verschil downdrafttemp en omgevingstemp). Zeer lokaal is dat dus niet uit te sluiten, Harmonie geeft dat ook bij een enkele bui weer. De meeste windstoten komen echter veelal rond de 30 kn uit.
NEERSLAG:
Na passage van het grondfront neemt de onstabiliteit toe en ontstaan er buien. Onweer is daarbij dan ook mogelijk. In het oosten en zuidoosten zien we de buiigheid pas vanmiddag echt opleven als daar de temperatuur hoog genoeg wordt. KOUW komt met kansen van 90 (noordwesten) tot 30% (zuidoosten) op meer dan 1 ontlading. Later op zaterdagavond neemt de buiigheid landinwaarts af a.g.v. dagelijkse gang, in de kustgebieden gaan de buien met kans op onweer dan onverminderd door. Zondag overdag ook veel buien, met name nabij de trog geclusterd. Onweerskansen nemen dan landinwaarts fors toe. Na passage van de trog afnemende buiigheid.
Bron:KNMI
Mag ik even klagen dat ik nog geen onweer heb gehad sinds 10u. . Die KNMI maar eens aan de tand voelen!
Ow, verkeerd gelezen. 'Vanaf 10u...' Nou dan kan er nog wat komen... en al is het één klap tegen 3 uur morgenmiddag, dan valt het binnen de range...
| Gewijzigd: 25 augustus 2012, 10:48 uur, door Ben47
okeey haha nouja ik wacht het af denk dat alles wel mee valt