Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

3 Jan 2025 10:08:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Soto, LA; Natchitoches, LA; Sabine, LA; Sabine, TX.

3 Jan 2025 10:08:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Natchitoches, LA; Sabine, LA.

3 Jan 2025 10:08:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jasper, TX; Newton, TX.

3 Jan 2025 10:08:45

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 23:13:06

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 23:13:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, GA; Bibb, GA; Butts, GA; Crawford, GA; Henry, GA; Houston, GA; Jasper, GA; Jones, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Morgan, GA; Newton, GA; Peach, GA; Putnam, GA; Rockdale, GA; Taylor, GA; Twigg

2 Jan 2025 22:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

2 Jan 2025 22:57:23

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 18:42:44

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 08:57:33

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 08:57:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breathitt, KY; Clay, KY; Jackson, KY; Owsley, KY.

1 Jan 2025 17:03:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lee, KY; Menifee, KY; Morgan, KY; Powell, KY; Wolfe, KY.

1 Jan 2025 17:03:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, GA; Bibb, GA; Butts, GA; Crawford, GA; Henry, GA; Houston, GA; Jasper, GA; Jones, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Morgan, GA; Newton, GA; Peach, GA; Putnam, GA; Rockdale, GA; Taylor, GA; Twigg

1 Jan 2025 16:47:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

1 Jan 2025 16:47:13
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 augustus 2012, 22:40 uur | Bericht #369191
De ster Betelgeuze

Betelgeuze is één van de bekendste sterren die aan onze hemel te vinden is. Niet alleen om het feit dat hij de rechterschouder is van het befaamde sterrenbeeld Orion, maar ook omdat het een van de weinige sterren is die zelfs met het blote oog een duidelijk rode kleur heeft. Het feit dat deze rode kleur zelfs over een afstand van honderden lichtjaren te zien is zegt eigenlijk al dat we hier met een bijzondere ster te maken hebben. En bijzonder is hij zeker - en wie weet heeft hij zeer binnenkort een geweldig spektakel voor ons in petto.

Feiten en cijfers.
Sterrenbeeld: Orion
Wetenschappelijke naam: Alpha Orionis
Positie: rechte klimming 5h55m10s.31, declinatie +7d24m25s.43
Klasse: M2Iab (heldere rode superreus)
Magnitude: tussen 0.1 en 1.2 (halfregelmatig veranderlijk)
Massa: 15 tot 20 keer de zon
Afstand: ca. 650 lichtjaar



Betelgeuze wordt vanwege zijn grote helderheid en opvallende rode kleur al waargenomen sinds de Oudheid. De herkomst van de naam Betelgeuze is onduidelijk; hier zijn meerdere theorieën over bekend. Duidelijk is wel dat de naam uit het Arabisch afkomstig is, de meest geaccepteerde verklaring is dat het een verbastering is van 'Yad al-Jauza', wat zoiets betekent als 'de Middelste'. Vermoedelijk is de ster vernoemd naar een personage uit de Arabische mythologie van voor de islam. Eeuwenlang was de ster een waar enigma voor sterrenkundigen, pas in de negentiende eeuw begonnen de mysteries rondom de rode kleur en zijn veranderende helderheid langzaam ontrafeld te worden.

Groot, zwaar en bejaard.
Zoals eerder vermeld is Betelgeuze een rode superreus. Rode superreuzen zijn grote, zware sterren die aan het eind van hun evolutie zijn gekomen en tekenen van instabiliteit vertonen. Betelgeuze is ongeveer 10 miljoen jaar oud en is zijn leven begonnen als hete, blauwe ster. Aangezien zware sterren hun waterstof in de kern vele malen sneller verbruiken dan lichtere (zoals onze zon) begon hij al snel uit te zetten en in de buitenlagen af te koelen. De kern trok tegelijkertijd juist samen, dit stelde de ster in staat uiteindelijk nieuwe energiebronnen aan te boren. Eerst het in zijn fase als blauwe ster uit het waterstof gevormde helium, en zo naar steeds zwaardere elementen. Het is niet duidelijk in welke fase Betelgeuze nu aanbeland is, maar als je zijn diameter als indicatie zou kunnen gebruiken is hij een eind op weg: die is meer dan een miljard kilometer waarmee hij, als je hem op de plek van de zon zou zetten, maar net binnen de baan van Jupiter valt! En bij een enorme ster hoort natuurlijk ook enorm veel licht: zijn lichtsterkte wordt geschat op tussen de 90.000 en 150.000 zonnen. Voor bruin worden hoef je dan ook geen enkele moeite meer te doen.

Pulserende ster.
De wisselingen in de helderheid van Betelgeuze worden veroorzaakt doordat de ster pulseert. Over een periode van tussen de vijf en tien maanden zet hij uit en wordt hij helderder, waarna hij weer wat krimpt en iets zwakker wordt. Daarnaast zit er ook een golvende beweging in de sterkte van de maximum- en minimumhelderheid die ongeveer 5 jaar en 8 maanden duurt. Daarom worden sterren zoals Betelgeuze halfregelmatig veranderlijk genoemd: de pulsen zelf zijn vrij onvoorspelbaar, maar in de intensiteit ervan zit een duidelijk verloop. Het pulseren van Betelgeuze wijst op instabiliteit in de buitenlagen van de ster, maar het proces hierachter is niet bekend. Vermoedelijk heeft het iets te maken met temperatuursverschillen in verschillende delen van deze lagen. Wel kost iedere puls Betelgeuze massa: per eeuw verliest de ster ongeveer een honderdste van een zonsmassa aan materie, wat in kilo's nog altijd een 2 met 28(!) nullen voorstelt. Of nog beter: 33.000 aardes.

Betelgeuze's toekomst: supernova?
Lang zal Betelgeuze zeker niet meer hebben, maar als het eenmaal zover is heeft de ster nog een spectaculaire afsluiting voor ons klaarstaan. Hij zal doorgaan met het fuseren van zwaardere elementen (koolstof, zuurstof, magnesium, silicium) totdat hij bij ijzer aankomt. Vanaf ijzer verandert er iets structureels: dan levert fusie geen energie meer op maar kóst het juist energie. Dit heeft tot gevolg dat de ster zonder energiebron komt te zitten, de kern stort ineen en een schokgolf baant zich een weg naar buiten met een enorme explosie tot gevolg: een supernova. Enkele maanden lang zal Betelgeuze zo helder zijn als de hele Melkweg, en op aarde zul je maandenlang een ster zien die misschien wel helderder zal zijn dan de volle maan. 's Nachts zul je bij het licht van Betelgeuze kunnen lezen en je schaduw kunnen zien. Naarmate de maanden vorderen zal hij steeds zwakker worden totdat hij uit het zicht verdwijnt, Orion zonder rechterschouder achterlatend. Met een hele grote telescoop zal je dan misschien nog het restant van Betelgeuze terug kunnen vinden: een bal samengeperste materie van misschien 20 km in diameter maar een paar keer zo zwaar als de zon. Deze neutronenster is alles wat er uiteindelijk van die wonderlijke rode ster overblijft. En wanneer kunnen we dit spektakel verwachten? Binnenkort, in sterrenkundige zin. Het kan morgen zijn, maar het kan ook over een paar honderdduizend jaar zijn. Hou 'm dus in de gaten, want wie weet ga je een less-than-once in a lifetime-gebeurtenis meemaken!

Bron: Info.nu | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:37 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
21 augustus 2012, 22:54 uur | Bericht #369192
kortom gewoon een tweede zon aan de hemel.zullen we dan wel of geen last van straling krijgen als die klapt????ik denk wel dat  heel veel electronische apparatuur kapot gaat..En als die klapt moeten we wel 600 jaar wachten voor we iets te zien krijgen toch... | Gewijzigd: 21 augustus 2012, 23:19 uur, door ron12
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Woonplaats: Mechelen België
Berichten: 128
Lid sinds: 30 nov. 2010
21 augustus 2012, 23:19 uur | Bericht #369196
Ik denk het niet Ron, de afstand van deze ster is zo groot dat er van zijn totale afgegeven straling bijna niets overblijft voor het speldeprikje genaamd aarde, het zal zeker geen 2e zon aan de hemel zijn, daarvoor is die ook veel te ver weg.
Er wordt gesproken over de lichtintensiteit van volle maan, das heel wat minder als onze ster geeft hoor, dus ook zoveel minder aan straling/zonnestormen etc. satelieten blijven heel van dit ding.
Arends
Lid
Woonplaats: Coevorden
Berichten: 404
Lid sinds: 18 aug. 2008
21 augustus 2012, 23:36 uur | Bericht #369199
Mooi stuk, en correct, echter 1 ding is niet echt waar: Betelgeuze is met het blote oog oranje, niet rood.

@ron12: een tweede zon is wat overdreven. Men zegt dat hij misschien helderder kan zijn dan de volle maan.
Het verschil tussen zon en volle maan is 14 magnituden, wat overeenkomt met een helderheidsverschil van bijna 400.000x.
Of we last krijgen van de straling is mij niet bekend, maar lijkt me onwaarschijnlijk.
Hij staat tenslotte ongeveer 41.000.000x zo ver weg als de zon.

Ik hoop eigenlijk niet dat ik het einde van betelgeuze meemaak.
Orion is voor velen het sterrenbeeld wat het meest tot de verbeelding spreekt, en dat komt deels door deze zeldzame ster.
Overigens kun je met een redelijk klein telescoopje ook wel de restanten bewonderen, niet de neutronenster,
maar wel de in de ruimte geslingerde resten, zoals bv ook bij de krabnevel (zie internet). | Gewijzigd: 21 augustus 2012, 23:42 uur, door Arends
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.525 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.610 leden.
Het nieuwste lid is mientje.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 332 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 332, lezen 5 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden