Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 augustus 2012, 15:43 uur | Bericht #369118
Gordon, Tembin en Bolaven

De ‘normale’ route van tropische stormen, die soms ook uitgroeien tot orkanen, op de Atlantische Oceaan is in veruit de meeste gevallen vanaf de Afrikaanse westkust richting het Caribische gebied en de Golf van Mexico. Orkaan Gordon, die tijdelijk categorie 2 op de schaal van Saffir-Simpson bereikte, deed het anders en trok vanaf het midden van de Atlantische oceaan eerst oostwaarts en vervolgens noordoostwaarts richting Europa. Op de Grote oceaan is op ditzelfde moment ook een tweetal orkanen actief en deze schuiven beiden met volle kracht richting Taiwan.


Orkaan Gordon volgde niet de 'normale' koers van oost naar west, maar trok vanaf de Atlantische oceaan oostwaarts. Inmiddels afgezwakt tot een reguliere depressie komt hij de komende dagen in de buurt van Portugal uit, maar wordt voor die tijd opgeslokt door een Azorenhoog. Foto: NASA.

Gordon ontstond vorige week als tropische storm midden op de Noordelijke Atlantische oceaan. Aanvankelijk trok de storm naar het noordwesten, maar al snel wijzigde hij koers en bewoog vervolgens in bijna tegengestelde richting; het oosten. Bovendien won hij boven het steeds warmer wordende zeewater meer kracht en groeide uiteindelijk uit tot een orkaan, waarbij de windsnelheden opliepen tot rond 165 kilometer per uur, een zogeheten categorie 2 orkaan. De orkaankracht hield maar kort aan en met een uiteindelijk noordoostwaartse koers nam de bijbehorende wind snel af. Het werd uiteindelijk weer een tropische storm en trok in die vorm over de oostelijke delen van de eilandengroep de Azoren. Voor hele grote problemen heeft dat daar niet gezorgd.


Op deze afbeelding is de koers van Gordon goed te zien. De meeste tropische stormen of orkanen trekken juist vanaf de Afrikaanse westkust richting het Caribisch gebied. Bron: Meteogroup Offshore.

Richting Europa
De restanten van orkaan Gordon, op dit moment nog slechts een normale depressie, trekken de komende dagen langzaam richting de Portugese kust. Voordat het geheel echter het land weet te bereiken, wordt hij al opgeslokt door een groot hogedrukgebied boven de Azoren, ofwel een Azorenhoog. Europa zal daar dus vrijwel niets meer van mee krijgen.


Vandaag lag het restant van Gordon tussen de Azoren en Portugal in. Er is echter nog maar weinig van over. Bron: NOAA.

Tembin en Bolaven
Boven de Grote oceaan gaat het er momenteel heftiger aan toe. Na tropische storm Kai-Tak, die in Vietnam tientallen mensenlevens eiste, koerst nu een tweetal orkanen richting Taiwan. In Azië worden orkanen overigens tyfoons genoemd. De eerste is Tembin en wordt op de voet gevolgd door Bolaven. Tembin is ten oosten van de Filippijnen, boven de Grote oceaan, ontstaan en trok vervolgens naar het noorden tot noordwesten naar Taiwan.

Volgens de laatste berekeningen bereikt deze zware tyfoon donderdagochtend (onze tijd) de westkust van Taiwan met maximum windsnelheden van 220 kilometer per uur en bovendien windstoten van 270 kilometer per uur. Taiwan maakt zich op dit moment dus op voor enorm veel wind en grote neerslaghoeveelheden.


Aan de andere kant van de wereld zijn op dit moment 2 tyfoons actief. Dit is Tembin die in volle vaart richting Taiwan koerst. Foto: NASA.

Nummer twee
Iets verder de Grote oceaan op is nog een tyfoon actief en wel de eerder genoemde Bolaven. Met windsnelheden van ongeveer 150 kilometer per uur en windstoten van 200 kilometer per uur beweegt ook deze richting de westkust van Taiwan. Het is echter nog maar de vraag of ook deze tyfoon Taiwan weet te bereiken. In de loop van de week lijkt hij zijn koers namelijk iets te wijzigen om vervolgens richting de Chinese westkust te trekken. Deze tyfoon is echter een flink stuk minder sterk dan Tembin.


Daar achteraan zit ook nog tyfoon Bolaven, maar deze is iets minder sterk dan Tembin en lijkt uiteindelijk Taiwan ook niet te bereiken. Bron: Meteogroup Offshore.

Nine
Terwijl we dit schrijven is op de Atlantische Oceaan ten oosten van de ingang van de Caribische zee nog een nieuw tropisch systeem ontstaan: tropische depressie Nine. De verwachting is dat dit systeem de komende dagen snel activerend naar het westen opstoomt en rond het einde van deze week al als een krachtige orkaan in de buurt de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba terechtkomt. Daarna bestaat de kans dat de - dan orkaan - naar het noordwesten afbuigt en in de richting van Florida gaat trekken.


Komende donderdagochtend (onze tijd) wordt verwacht dat Tembin de westkust van Taiwan bereikt.

Bronnen: Meteo Consult, Meteogroup Offshore, Joint Typhoon Warning Center, NOAA, NASA
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 359 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 359, lezen 4 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden