Wetenschappers stellen voor om parasols in te zetten om de achteruitgang van het Great Barrier Reef, het Groot Barrièrerif voor de Australische kust, tegen te gaan. De parasols moeten voor de nodige schaduw zorgen voor het grootste koraalrif ter wereld. Dat stellen drie wetenschappers voor in een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change. De uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt een opwarming zoals nooit gezien in 300 miljoen jaar, zegt marinebioloog Ove Hoegh-Guldberg van de Queensland University in Brisbane. Die klimaatopwarming bedreigt ook het Groot Barrièrerif.
Hij stelt een aantal onconventionele oplossingen voor tegen de opwarming en de verbleking van het rif. Parasols zouden zo schaduw kunnen geven aan kwetsbare koraalformaties. Met laagspanning zou de groei van het koraal gestimuleerd kunnen worden, terwijl het opstuwen van koeler water uit de diepte het rif kan afkoelen.
Maar "de omvang en de snelheid van de klimaatopwarming zal vermoedelijk groter zijn dan het aanpassingsvermogen van talrijke mariene soorten", waarschuwt Hoegh-Guldberg.
Het Great Barrier Reef bestaat uit ongeveer 900 koraalformaties, die zich uitstrekken over 2.600 kilometer langs de oostkust van Australië. Het lokt elk jaar twee miljoen bezoekers.
Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:08 uur, door Onweer-Online.nl
Ik denk dat ze eerst eens het effect moeten onderzoeken van het niet meer toelaten van die twee miljoen vervuilende bezoekers per jaar die met vervuilende motorboten en hun afval de natuur komen verzieken i.p.v. bewonderen. Voorts zouden ze de de dure bezoeken van duizenden wetenschappers, die allemaal wat anders te zeggen hebben, moeten verbieden. En de natuur gewoon de natuur laten.
Bron: HLN Als ze daar 100% zeker van zijn, plaats dan geen passieve parasols, maar actieve, t.w. zonnepanelen. Kunnen ze behalve stroom voor de wal (kabeltje ) oplaadpunten voor elektrische boten maken. Scheelt een heleboel vervuiling van het reef door uitlaatgassen van die bootmotoren waarmee die 2 miljoen bezoekers komen rondneuzen.
| Gewijzigd: 21 augustus 2012, 12:17 uur, door Ben47