Hoewel dit onderwerp nog steeds flink wat stof doet opwaaien, geloven veel mensen in het feit, dat dieren in staat zijn om een dreigende orkaan te "voelen". Er zijn ontelbare meldingen van haaien, die naar dieper water zwemmen, vogels, die beschutting gaan zoeken en andere dieren, die hoger gelegen grond gaan opzoeken voorafgaande aan een storm. Heben dieren een scherpere waarnemingsvermogen, die hen "in de gelegenheid stelt" om dreigende rampen "te voorspellen"?
Sommige dieren zijn gevoelig voor de laag frequente geluidsgolven, die uitgezonden worden door orkanen. Zij kunnen ook de miniscule regendruppels voelen. Tevens is de waterdruk ook een voorteken van een naderende storm.
Wetenschappers melden, dat bepaalde vogels gevoelig zijn voor de veranderingen in de luchtdruk, welke een teken zijn van de storm. Als een storm nadert, zoeken de vogels vaste grond onder hun pootjes en blijven zitten totdat de storm voorbij is, volgens pbs.org. Net voordat een orkaan een bepaalde plek bereikte, zwommen de aanwezige (getagde) haaien naar dieper water.
Niet alle wetenschappers zijn overtuigd, dat dieren vluchten om stormen en aardbevingen te ontlopen. Anderen geloven, dat de dieren reageren op het geluid van een naderende storm of op het trillen van de aarde, door naar bosgebieden te vluchten. De reden waarom dieren vluchten zal nog onderwerp van discussie blijven. Boven water staat echter, dat (sommige) dieren een "zesde zintuig" hebben als het gaan om naderende natuurrampen.
© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 20 februari 2017, 13:20 uur, door Joyce.s
Meeste dingen kan ik bevestigen wat je hier noemt. Al ben ik geboren in den haag en ben er 22 jaar opgegroeid, daarna verhuisd naar zeeland waar ik al jaren kwam in de vakanties. Hier ben je al snel op het platte land en zie je de koeien, varkens, geiten en de rest rond lopen. Omdat je hier woont heb je ook contact met de boeren voor je aardappels en noem maar op. In die tijd keek je door je slaapkamerraam over de landerijen heen waar gewassen stonden en de dieren. Hier heb ik heel veel hits gezien in het schrikdraad, bomen, de grond en ja ook het vee.
Hier op OO zijn 90% onweer liefhebbers en ben ik er zeker 1 van. Ik ga dan ook regelmatig als er iets dreigt te gebeuren, in de auto en een mooi plekje zoeken voor foto's of gewoon te kijken. 9 van de 10x is dat op een landweggetje omringt door bomen, grasvelden, bruggetjes en ook het vee. Tijdens deze perioden heb ik al heel vaak gezien dat enkele minuten voor dat er iets gaat gebeuren het vee onrustig word. Dat hangt natuurlijk af van de intensiteit van wat er staat te gebeuren. Is het een onweersbuitje dan gaan de koeien allemaal bij elkaar liggen ruim 10min voordat het begint. Paarden gaan vaak naar binnen als er een open stal is en anders gaan ze bij elkaar liggen. Voor degene die het niet weten, vee gaat bij elkaar liggen omdat ze dan minder kans hebben geraakt te worden door de bliksem. In praktijk blijkt dat ook zo alleen word er dan wel eentje geraak 'by mistake' dan is de rest van de groep ook direct het haasje. Dus of het wat uit maakt dat ze bij elkaar gaan liggen, ik heb er mijn twijfels over maar het is de natuur.... dat ter zijde :o)
Vorig jaar toen de hemel vol was met ontladingen rond deze tijd gingen het vee compleet van het pad af en was best scary. Wilden overal en nergens schuilen maar dat ging niet en rende het complete land af opzoek naar beschutting. Sommige dieren werden dan ook het slachtoffer van een direct hit in een boom waar ze van ellende maar onder gingen liggen. Het is triest, maar de natuur heeft het voor het zeggen in dit geval.
De kleinste trillingen kunnen de dieren voelen in tegenstelling tot ons, hoe stil we ook zullen liggen. Net als dat dieren bijvoorbeeld, honden kunnen hogere frequenties waarnemen dan wij, ergens bij een optimaal gehoor horen wij ~ 20 - 20.000 Hz. Een hond ~ 15 - 50.000 Hz (sommige bronnen spreken zelfs van 100.000 Hz), Honden zijn verder in staat over een afstand van 25 meter frequenties rond de 1 à 2 Hz te horen. (bron:mijn vriendin dierenarts). Sommige zeggen dat het gehoor van honden honderden keren beter is dan die van ons de mens en dat zeker ook voor alle andere dieren gelden. Trillingen = geluid en dus als er een aardbeving dreigt te komen kunnen beesten dit horen aan komen. Wellicht is er iemand uit Groningen die dit kan bevestigen.?
Ook privé thuis heb ik meerdere malen deze voorbodes meegemaakt met mijn honden. Die gingen compleet flippen ruim uren van te voren als er iets dreigde te gebeuren. Mensen hebbe ook zovaak een 'voorgevoel' van iets en dat gebeurt of het gebeurt niet. Ik heb vroeger heel veel gedroomd over dingen en somme kwamen ook daadwerkelijk uit, verklaar dat eens.
Kijk naar kinderen als ze zich gedragen als super ad-hd'ers, dan zeggen we ook 'er is storm op komst'. Die uitspraak bestaat al eeuwen en 'like it or not' bij die twee kinderen van mij, verrek als het niet waar is maar dan gebeurt er ook echt wat. Een lekkere storm of een vette onweersbui.
Conclusie;
Ja ik geloof en weet uit ervaring dat dieren het kunnen (aan)voelen of horen. Mensen hebben deze vaardigheden niet maar wel weer andere zoals een voorgevoel over iets. Maar een 6e zintuig is niet mijn ding, daar geloof ik niet in.
| Gewijzigd: 19 augustus 2012, 09:20 uur, door mrijkhals
Als een mens kan aanvoelen dat er slecht weer komt, wat img vaak is, zal het bij veel dieren zeker het geval zijn!Och ik weet het niet. Ik kan niet direct aanvoelen dat er slecht weer op komst is. Het is een combinatie van allerlei factoren uiteindelijk. We zien de wolken, we horen de voorspellingen en we lezen de verwachtingen. Dat alles bij elkaar vormt onze conclusie.
Bij dieren blijft het bij zien en (aan)voelen..
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen