Inmiddels is de warme lucht al weer dichtbij gekomen en dat was zondag te merken aan het opkomen van gelaagde bewolking vanuit het zuidoosten. Dit wolkentype, samenhangend met warmtefronten, komt voor als aan de voorzijde van het warmtefront relatief warme lucht tegen koudere lucht op glijdt.
De neerslag die er uit valt is gewoonlijk gelijkmatig van aard, maar het kan ook heel goed dat er als gevolg van storingen regen- of zelfs onweersbuien verscholen zijn. Zo onweerde het zondagavond in Friesland en was de neerslag op sommige plaatsen sterk buiig van karakter.
Echt warm was het zondag in Duitsland. Bij ons waren er weliswaar vrij grote temperatuurverschillen, maar de echte warmte bleef ten oosten van ons. De komende tijd zullen we meer te maken krijgen met schermutselingen tussen de warmte boven het Europese vasteland en de relatieve koelte boven de Britse eilanden een de Noordzee.
Wist u dat ?...
De IJsheiligen hebben het dit jaar laten afweten al is het de vorige week in het binnenland nog lokaal tot wat grondvorst gekomen. Of dit met de huidige klimaatverandering samenhangt is natuurlijk niet te zeggen, maar onwaarschijnlijk is dit niet.
In juni kennen we vaak ook een terugval in het weer en dat noemen we de Schaapscheerderskoude. Meestal treedt die op tussen ongeveer 5 en 20 juni. Een periode met vaak koel en wat wisselvallig weer met geregeld veel bewolking. Ideaal voor de schaapscheerders, die in die periode hun schapen gaan scheren, zodat de huid van de geschoren schapen niet zal verbranden. Echter ... ook de Schaapscheerderskoude is de laatste jaren nog wel eens overgeslagen of op een heel ander tijdstip voorgekomen. Vorig jaar bijvoorbeeld bracht juni veel warm en ook zonnig weer.
©Meteonet