10 augustus.
Hele stukken hebben hier sinds half juli geen noemenswaardige regen gehad, ondergond plaatselijk nog heel nat maar elders droog. (we hebben een aantal kilometers lange recht bospaden en soms ga je van stof naar modder op 1 pad.). Vegetatie is echter overal wel droog nu, met name doordat in Brabant in verhouding tot andere provincies behoorlijk vele grassen in de natuurgebieden staan.
En de temperatuur speelt ook een rol, als je nu een boswandeling maakt en denkt "ha wat ruiken die dennen lekker", ga maar naar huis, veel veiliger, wat je ruikt is pure brandstof, dat zijn de brandbare bestanddelen van de harsen.
In het noorden van Limburg en een groot deel van de provincie Utrecht is zaterdag verhoogd gevaar voor bosbranden. Dat staat op natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's. Vrijdag werd hetzelfde risico al gemeld voor het noordoosten van Noord-Brabant.
In de gebieden is het zo droog dat er meer kans is op natuurbranden dan normaal. Voor de veiligheidsregio's is bij het verhoogde risico code geel van kracht. Wanneer dan brand uitbreekt, rukt de brandweer mogelijk met extra materieel uit.
Voor enkele andere delen van het land, waaronder in Drenthe, Overijssel en Gelderland, geldt code groen. Bij die code is sprake van een klein gevaar op natuurbranden.
Bron: Nieuws.nl
In de omgeving van het boscafé Hut van Mie Pils aan de Leenderweg in Waalre woedt momenteel een brand. De brandweer rukt met groot materieel uit. Omdat door de droogte een code geel geldt, is de brandweer momenteel extra alert op natuurbranden.
Bron: Omroep Brabant
In het noordoosten van Noord-Brabant is het gevaar voor bosbranden zaterdagavond zeer groot. In het gebied is nu code rood van kracht. Dat meldt natuurbrandgevaar.nl, een website van de gezamenlijke veiligheidregio's. Eerder was voor die regio nog code geel afgegeven, wat staat voor een verhoogd gevaar op natuurbranden
Code rood wordt afgegeven bij extreme droogte in een natuurgebied. "In het noordoosten van Brabant, in de Drunense duinen, is sprake van zeer snelle verdroging. Omdat de temperatuur blijft oplopen, is uit voorzorg code rood van kracht", meldt een woordvoerder van de brandweer. Dat meldt natuurbrandgevaar.nl, een website van de gezamenlijke veiligheidregio's. Eerder was voor die regio nog code geel afgegeven, wat staat voor een verhoogd gevaar op natuurbranden
Code rood wordt afgegeven bij extreme droogte in een natuurgebied. "In het noordoosten van Brabant, in de Drunense duinen, is sprake van zeer snelle verdroging. Omdat de temperatuur blijft oplopen, is uit voorzorg code rood van kracht", meldt een woordvoerder van de brandweer.
Foto's: Bron: Rob Engelaar
Bron: Nu.nl
Op steeds meer plaatsen in ons land is gevaar op bosbranden. Het grootste gevaar dreigt in het noorden van de provincie Noord-Brabant, daar is sinds zaterdagavond de indicatie voor gevaar ‘zeer groot’ (code rood) afgegeven. Op de website natuurbrandgevaar.nl, de website van de gezamenlijke veiligheidsregio’s, is te zien dat vooral in het oosten van het land en een gedeelte van Utrecht ‘groot gevaar’ (code oranje is gegeven). Dat betekent dat het erg droog is in de natuurgebieden en dat in een aantal regio’s verkenningsvliegtuigen worden ingezet om de natuurgebieden te controleren op brandhaarden. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en personeel uit. Noordoostelijker, in voornamelijk Drenthe en Overijssel geldt de code licht groen, hetgeen ‘gevaar ’betekent. De natuurgebieden zijn daar nog vochtig, maar beginnen door de hitte wat droger te worden.
Bron: ANP, natuurbrandgevaar.nl
De Explosieven Opruimingsdienst heeft zondagmiddag een fosforgranaat uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in de bossen bij Doorn. De brandweer was uitgerukt voor een brandje. Toen dat erg lastig te blussen leek, bleek het om een gevaarlijke granaat te gaan, meldt de politie.
Hoe de granaat er belandde en het vuur kon ontstaan, is nog niet duidelijk. Het brandje woedde op het terrein van een van de instellingen in het gebied. Volgens RTV Utrecht gaat het om blindeninstelling Bartiméus. De zegsvrouw van de politie sluit een 'kwajongensstreek' niet uit. Doordat de bossen erg droog zijn en fosfor erg lastig te blussen is, was de situatie echter erg gevaarlijk.
Bron: Nu.nl
Op steeds meer plaatsen in ons land is gevaar bosbranden. Het grootste gevaar dreigt in het noorden van de provincie Noord-Brabant, daar is sinds gisteravond de indicatie voor gevaar 'zeer groot' (code rood) afgegeven.
Op de website natuurbrandgevaar.nl, de website van de gezamenlijke veiligheidsregio's, is te zien dat vooral in het oosten van het land en een gedeelte van Utrecht 'groot gevaar' (code oranje is gegeven).
Verkenningsvliegtuigen ingezet
Dat betekent dat het erg droog is in de natuurgebieden en dat in een aantal regio's verkenningsvliegtuigen worden ingezet om de natuurgebieden te controleren op brandhaarden.
Extra materieel
Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en personeel uit. Noordoostelijker, in voornamelijk Drenthe en Overijssel geldt de code licht groen, hetgeen 'gevaar 'betekent. De natuurgebieden zijn daar nog vochtig, maar beginnen door de hitte wat droger te worden.
Kans op hitterecord klein
Vanmiddag was het in heel Nederland boven de 30 graden en de temperatuur blijft nog steeds stijgen. Van de officiële weerstations meet Ell het hoogst: 34,4 graden. Volgens metereologen is de kans echter klein dat de hoogste temperatuur ooit (38,6 graden) wordt verbroken, maar de hoogste temperatuur van deze eeuw (37,8°C in Arcen) kan worden gehaald.
Bron: RTL
Door het tropische weekend is de kans op natuurbranden in delen van het land toegenomen. Sinds zaterdag is in het noordoosten van Noord-Brabant al code rood van kracht wegens 'zeer groot brandgevaar'. In vier andere regio's is nu 'groot gevaar'. Dat is te zien op natuurbrandgevaar.nl, een website van de gezamenlijke veiligheidregio's.
Het gebied waar code oranje geldt, is uitgebreid naar het noorden van Limburg, de provincie Utrecht en twee regio's in Gelderland. Dat betekent dat verkenningsvliegtuigen worden ingezet om de vinger aan de pols te houden. Bij branden wordt met extra materieel en mankracht uitgerukt.
In het Gooi geldt nu code geel. Ook daar wordt de inzet bij branden verhoogd. In Overijssel en Drenthe is ook een groter risico op brand, maar daar is opschaling bij branden nog niet nodig. Niet alle regio's zijn op de site aangesloten, maar de droogte kan ook in andere delen van het land voor brandgevaar zorgen. Deze week valt nog niet veel regen. Vanaf vrijdag neemt de kans op buien toe.
Bron: Nieuws.nl
De kans op natuurbranden is verder afgenomen. Zo is in Noord-Brabant, waar dinsdag nog sprake was van zeer groot gevaar, sinds woensdag sprake van verhoogd gevaar. Dat blijkt uit een overzichtskaart van natuurbrandgevaar.nl, een website van de veiligheidregio's.
In Utrecht en twee regio's in Gelderland is sinds woensdag sprake van gevaar, in plaats van verhoogd gevaar. Alleen in Noord-Brabant en Noord-Limburg is nu nog sprake van verhoogd gevaar. In de overige regio's die op de site zijn aangesloten is 'slechts' sprake van gevaar.
Door de aanhoudende warmte was afgelopen weekeinde in een aantal gebieden sprake van groot gevaar. Dat betekent dat verkenningsvliegtuigen worden ingezet om de vinger aan de pols te houden. Bij branden wordt met extra materieel en mankracht uitgerukt.
Bron: Nieuws.nl
De bereikbaarheid in natuurgebieden in Overijssel moet beter. Dat vindt de brandweer in Overijssel, die daarom alle wegen in natuurgebieden in kaart brengt. Met terreinbeheerders wordt afgesproken welke wegen vrijgehouden worden en welke niet, waardoor de brandweer bij een natuurbrand direct kan zien waar ze langs moet rijden.Tot voor kort was voor brandweerkorpsen onduidelijk welke wegen in een natuurterrein begaanbaar waren. Kaartmateriaal was verouderd en er waren geen duidelijke afspraken met terreineigenaren over onderhoud van wegen in het natuurgebied. Hierdoor verloor de brandweer soms kostbare tijd bij een brand als bijvoorbeeld een specifieke weg ter plekke onbegaanbaar bleek.De inventarisatie van de natuurgebieden in het westen van de provincie is inmiddels achter de rug. Van die gebieden zijn kaarten gemaakt die op papier, maar ook digitaal op navigatiesystemen en iPads beschikbaar worden gesteld. De natuurgebieden in Twente zijn nu aan de beurt. Aan het eind van het jaar hoopt de brandweer alle natuurgebieden te hebben onderzocht en alle kaarten klaar te hebben. Het moet dan duidelijk zijn in waar men in welk gebied kan rijden en wie de betrokken wegen onderhoudt.
Bron: Rtvoost
Foto: Persburo Sander van Gils
De Boxtelse brandweer rukte woensdagavond rond 19.15 uur uit voor een buitenbrand aan de Groensteeg in Gemonde. Via een onverharde weg wist men met de tankautospuit het weiland te bereiken waar een oppervlakte van ongeveer 200 m2 in brand stond. Terwijl enkele brandweerlieden het vuur te lijf gingen kregen zij visite van enkele nieuwsgierige koeien welke in de wei stonden. Nadat het vuur gedoofd was en de slangen weer waren opgerold keerde men terug naar de kazerne.
Bron: blikopnieuws
| Gewijzigd: 5 september 2012, 22:10 uur, door Tatanka
Een buitenbrand in Paasloo heeft vanmiddag veel overlast veroorzaakt voor de omgeving. In een weiland aan de Hooiweg stonden meerdere hopen gemaaid gras in brand. De brandjes werden ontdekt door toezichthouders van de gemeente Steenwijkerland. De flinke rookontwikkeling veroorzaakte overlast voor de scheepvaart en automobilisten in de omgeving. Omdat er niemand in het weiland aanwezig was werd de brandweer ingeschakeld. Die had na twee uur blussen de brandjes onder controle.
Foto's: Persbureau Wever
Bron: Rtvoost