Als het tot buien gaat komen dan is zal het wel zeer zwaar uitpakken is mijn mening.
Stukje KMI voor belgië:
"En vanaf de late zondag namiddag en ook tijdens de avond en de nacht is er kans op enkele fikse warmteonweders, vooral in de kuststreek en het westen van het land "
Heerlijke voorpret is dit toch !
Iemand?? Dank.
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Tijd zat om een hotelletje hier in het gezellige westen te boeken, toch?
On-topic : persoonlijk denk ik dat het mee zal vallen. Nu heb ik het wiel zeker niet uitgevonden en correct me if Im wrong maar het koufront lijkt of te zwak en/of het "raakt" hier niet echt. De prognoses voor de dagen erna laten niet zien dat het flink zal afkoelen dus lijkt mij hevig weer niet aan de orde. Dit laatste is een aanname niet direct gebaseerd op feiten maar meer op het verleden met identieke situaties. Maar er zitten hier veel meer grotere experts dan ikzelf..dit is slechts mijn bescheiden mening en visie. Wederom, correct me if Im wrong..
Om terug te komen op het aankomende weer ben ik zelf al goed verwend de laatste paar dagen met onweder en mooie shelf clouds maar de kans op onweders voor zondag/maandag klinkt uiteraard als muziek in de oren, en zal de berichtgeving dan die dagen goed in de gaten houden want met deze warmte kan er natuurlijk iets "spectaculairs" ontstaan, wat ik zeker niet wil missen.
Even over het weer wat nu van toepassing is:
Alkmaar meldt een bewolkte dag tot op heden met een lekkere 25 graden op de thermometer, bewolkt is het wel wat het benauwd doet aanvoelen.
Het is eigenlijk heel simpel,boven water is er gewoon meer vocht aanwezig en met bijbehorende temperaturen ook boven water plus en laagje is de kans groter langs de kust dat er een bui ontstaat dan boven het droge vaste land,ook omdat het laagje een koers volgt van Z naar N over zee en het land langs de kusten wat aandoet. Daarom word er wat neerslag berekend langs de kust stroken.
Of het veel is en of heftig is de vraag waar amper antwoord op is vooralsnog. | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 13:11 uur, door thunderfreak
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
'Waarom het noodweer niet kwam
22.08.2011 12:44
Vrijwel niemand zal het zijn ontgaan zondag. Er werden heftige onweersbuien verwacht, waarbij zware tot zeer zware windstoten konden voorkomen, hagel en extreem veel regen. Veel mensen bereiden zich daarom voor op noodweer. Noodweer dat uitbleef. Mede omdat velen zich waarschijnlijk afvragen waarom dat zo was, blikken we vandaag terug op de weersontwikkelingen van zondag.
De weersanalyse van zondag
De weeranalyse van zondag wond er geen doekjes om. Een combinatie van extreme onstabiliteit (Cape) en grote verschillen tussen de windsnelheid aan het aardoppervlak en hogerop leverde een potentieel explosieve atmosferische mix op.
Wel zat er op enige hoogte nog een warme luchtlaag (inversie) die het ontstaan van buien lange tijd zou tegenwerken (Cin). Maar dat ‘deksel’ op de atmosfeer zorgde er tevens voor dat daaronder de warmte-energie zich steeds verder kon ophopen. En uiteindelijk zou de Cin ‘overwonnen’ moeten worden door een extra optilling, ‘dynamische forcering’, onderin de atmosfeer. Deze forcering zou worden geleverd door een langstrekkende windsprong behorende bij een klein overtrekkend front. Hiermee zou alle opgekropte energie in het onderste deel van de atmosfeer in één klap met enorme kracht vrijkomen, met de ontwikkeling van zeer zware buien tot gevolg.
De weersontwikkelingen zelf
Uiteindelijk zou het dus allemaal erg meevallen. Veel plaatsen kregen nauwelijks regen te verwerken, laat staan onweer en zware windstoten. Lokaal ontstonden nog wel een paar pittige buien met bliksems en hagel, maar die trokken snel weer weg en de bijbehorende windvlagen waren toch veelal bescheiden.
Waarom het niet gebeurde
Verschillende aspecten hebben eraan bijgedragen dat het noodweer uitbleef. Belangrijkste ervan is dat de windsprong, die de extra optilling moest leveren om de Cin te overwinnen, niet of nauwelijks aanwezig bleek. Hierdoor bleef vrijwel alle energie opgesloten onderin de atmosfeer; de energie die nodig was om de buien van de extreme onstabiliteit hogerop te laten ‘profiteren’.
Tevens stak er een zuidwestenwind op die koelere lucht al verder het land op blies dan was verwacht. Hierdoor ruimde een deel van de opgebouwde warmte-energie eerder het veld dan gedacht.
Een andere tegenwerkende factor was een relatief droge laag (weinig vocht) hoog in de atmosfeer. Die zorgde ervoor dat de buien die wél ontstonden kort van levensduur waren. Tevens trokken de buien door de vele wind op hoogte snel weer weg.
De vraag
Wellicht dat u na het lezen van dit alles nog steeds de vraag heeft: maar waarom wisten jullie dit dan niet van te voren? En daar komen we bij iets dat misschien gek is om te lezen, maar als je er wat langer over nadenkt tegelijkertijd ook weer niet: niet alles is zichtbaar, ook niet voor meteorologen. De atmosfeer is aan de ene kant zeer complex en groot, terwijl aan de andere kant er wel veel waarnemingen en metingen worden gedaan op basis waarvan de verwachtingen worden gemaakt. Maar deze waarnemingen en metingen beslaan nog steeds maar een beperkt deel van de atmosfeer. Kortom: hoe goed meteorologen ook hun best doen bij het maken van de verwachting – en u kunt ervan op aan dat wij dat elke dag doen - er mist per definitie informatie. Informatie die maakt dat ook een op het eerste gezicht goede en tevens logische verwachting soms toch niet uitkomt. En hoe vervelend dat ook kan zijn, het is tegelijkertijd precies wat meteorologie zo’n mooi vak maakt! '
Bron: http://link.onweer-online.nl/862 | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 13:19 uur, door Ben47
Weet je wat nou zo lollig is, ik moet de hele tijd terugdenken aan alle "er komt ook nooit wat bij ons"posten uit het westen van het land in voorjaar en eerste mislukte deel van de zomer.
Toen werd er door de kenners al gezegd dat enig geduld betracht moest worden omdat het eerst meestal het oosten is en pas later in de zomer het westen....
Als ik een voorspelling voor 2013 mag geven (er van uitgaande dat de Maya's het verkeerd hebben) dan voorzie ik tot en met half juli dat er vanuit het westen wederom veel "waar blijven "onze"buien? " reacties zullen komen.
Denk de enige echte voorspelling/verwacting die zeker uitkomt.
Btw: Hier moet het nog beginnen!
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Update hagelkaartje:
Neerslag:
CAPE:
Hagelkans jah,maar dan moet er ook neerslag zijn die er amper is
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.
Denk de enige echte voorspelling/verwacting die zeker uitkomt.
Je hebt het hoop ik over mijn verwachting, niet die van de Maya's
Het was eigenlijk wel mooi die dag! kan het me nog prima herinneren!
In de avond trokken enkele pitte warmte onweders over,vooral over de Westelijke deel van het land. Shelf en rolwolk en veel neerslag zat er bij,gebeurde allemaal tussen 8 en half 10 in de avond. daarvooruit waren er enkele pitten onweersbuien in Belgie die het Zuid Oosten aandeden en deels Oosten.
Later in de avond zag je HET complex in Frankrijk aankomen (MCS) die voorloper had die veel later in de avond het Zuiden en Westen aandeed,pas in de nacht kwam de MCS over die nog uitbreide ook waardoor heel het Zuiden/Westen/Noorden Westen en Noorden en Deels Noord Oosten onder de bliksembom zaten die tot in de ochtend huishield.
Zoals gfs enzo nu laten zien van de neerslag die Zondag op Maandag zou kunnen vallen langs de kuststroken van Belgie en Nederland kan het zomaar weer op zoiets uitlopen mocht alles op zijn plekkie vallen. Het verleden bied geen garantie voor de toekomst uiteraard. Maar wel leuk om even terug te halen. | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 14:07 uur, door thunderfreak
Beste onweer 2012 : Op Dominicaanse Republiek 16 op 17 Juni! Zal nooit in Nederland overtroffen worden.