Eergisteren kregen we al een voorsmaakje van hoe 30 graden aanvoelt, een gevoel die we deze zomer nog niet eerder mochten ervaren. Na een iets aangenamere dag gisteren mogen we ons vanaf vandaag opmaken voor een tropisch weekend. Kijken we naar de temperaturen op 1500 meter hoogte zien we waarden tussen 20 en 24 graden. Dit zou er voor zorgen dat we misschien vandaag, maar zeker morgen en overmorgen gemakkelijk de kaap van 30 graden overschrijden. Op zondag kan het kwik in de Kempen en het zuiden van Nederland mogelijk 34-35 graden halen. Volgens de recente GFS-00 run worden nog tem dinsdag deze tropische temperaturen in onze streken gehouden. Een hittegolf wordt dus toch wel reëel!! Het wordt dus overal heet en het is aangeraden om regelmatig te drinken en voor afkoeling te zorgen. Vooral kinderen en oudere mensen moeten deze maatregelen in gedachte houden. Ook op Pukkelpop en Lowlands wordt het opletten voor deze verschroeiende hitte!
Maximumtemperaturen vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag:
Komt er onweer?
Als we deze weersomstandigheden meemaken weten we bijna zeker dat dit afgesloten wordt met klank en lichtspel. Begin deze week zagen we enorme cape en lifted index waarden op de kaarten verschijnen. Door de lange termijn werden deze kaarten met vol verwachting bekeken met in het achterhoof dat er nog veel kon schuiven. Wat blijkt nu, die waarden zien we nog steeds op de kaarten staan. Zowel bij het Amerikaanse(GFS) als bij het Europese weermodel(ECMWF) staan Capewaarden van 3000-3500 J/Kg en een lifted van maar liefst -10.
Cape en Lifted:
Maar zoals we als mochten ondervinden in het verleden zorgen deze kaarten niet altijd voor een garantie op onweer. Meerdere factoren spelen hierbij een rol. Eén daarvan is het aanwezig zijn van voldoende vocht en dit lijkt op zondag toch grotendeels te ontbreken. Ook de CIN is behoorlijk negatief en dus niet gunstig voor onweer. Meer uitleg over de CIN(Convective Inhibition) is hier te lezen: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/27150/cin/ .Ook de neerslagsignalen van beide weermodellen zijn aan de lage kant al lijkt er in de laatste runs toch wat buienactiviteit te zien langs de kustgebieden en in het noordwesten van het land. Zoals MeteoConsult gisteren al schreef zou de overgang naar minder warme lucht "geruisloos" kunnen verlopen. Hier het stukje tekst: "De afkoeling, zondagmiddag langs de westkust en begin volgende week in het hele land, volgt bijna geruisloos. De weerkaarten voor zondag laten wel heel veel onstabiliteit zien, maar met het binnendringen van koele lucht in de onderste luchtlagen van de atmosfeer en een tekort aan vocht, lijkt (grootschalig) onweer uit te blijven. Toch kan het zomaar zo zijn dat de weerkaarten er voor zondag nog net iets anders uit gaan zien. Tot en met zondagochtend komen de computermodellen nog vijf keer met een update. Een beetje meer vocht of net het wat later opsteken van een wind van zee kan voldoende zijn voor de vorming van een fikse onweersbui." Op maandag zien we nog steeds die hoge onstabiliteit op de kaarten en is de kans op onweer dan mogelijk hoger, maar dat bekijken we later dit weekend.
Neerslag GFS:
Luchtvochtigheid 700 hPa:
CIN:
Kansenkaart:
©Onweer-Online
Bronnen: KNMI en MeteoConsult | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 07:18 uur, door Bart Standaert
Let's put some shrimps on the barbie !!
Leuke catering aanstaande zondag dus dat word weer smullen geblazen.. | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 08:51 uur, door mrijkhals
Synoptische ontwikkeling
Tussen een sturend laag ten westen van Ierland en een krachtige hoogterug boven midden Europa is er aanvankelijk sprake van een zuid tot zuidwestelijke stroming, waarin tropisch warme lucht wordt aangevoerd (thetaw850 van 20-21 graden). Een thermisch laag, zondag 00 UTC in de Golf van Biskaje trekt in noordoostelijke richting en trekt zondag op maandagnacht over onze omgeving naar het noordoosten. De lucht is hierin is echter erg droog en bovendien werkt de bovenlucht niet of nauwelijks mee. Na passage van het thermische laagje wordt de stroming zwak westelijk en passeert later op maandag een zwak koufront. Er bouwt zich echter weer een nieuw hoog op dat via Het Kanaal in noordoostelijke richting trekt en dinsdag boven de Duitse Bocht wordt verwacht. Daarna trekt het hoog door. De hoogtestroming blijft zuidwestelijk, maar gaat vanaf dinsdag wel meer cyclonale trekjes vertonen. Het koufront dat maandag passeert, blijft in de buurt en wordt in de loop van dinsdag of woensdag weer 'opgetild' als warmtefront, waardoor ons land zomaar weer tijdelijk in de zeer warme lucht terecht kan komen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met maandag zien we in de diverse elementen niet al te veel spreiding zitten, met name de temperatuurpluim is behoorlijk smal. In het weekeinde dus in een groot deel van het land tropische temperaturen, 30 tot 33, zondag lokaal 34-35 in het zuiden. De meeste runs laten ons land relatief geruisloos in de minder warme lucht komen. Na maandag zien we de spreiding vooral in de maximumtemperatuur sterk toenemen. Vanaf dinsdag trekken in de zuidwestelijke hoogtestroming soms enkele troggen mee en wordt het front ten zuidoosten van ons land soms weer 'opgetild'. De opeenvolgende runs schuiven hier echter de laatste dagen enorm mee, vooral qua timing. Mogelijk heeft het invangen van de tropische storing Gordon in de zuidwestelijke stroming daarmee te maken. Soms zorgen deze systemen ervoor dat de betrouwbaarheid van de diverse modeluitvoer lager is. In ieder gevel neemt de kans op onweersbuien na het weekeinde toe. Gezien het feit dat ons land in de buurt van de barokliene zone blijft liggen in de aanwezigheid van warme en vochtige lucht, zouden eventuele buien soms wel eens fors kunnen uitpakken. Vanaf donderdag zien we in ongeveer 70% van de lagen een overgang naar normale temperaturen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Eerst zonnig en zeer warm met op veel plaatsen tropische temperaturen. Na het weekeinde meer bewolking, wat minder warm en kans op een enkele regen- of onweersbui.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (70-80%) op een overgang naar een minder warm weertype met geregeld regen of buien. Daarnaast is er een 20-30% kans dat het zomerse weer aanhoudt. Naar het einde van de periode toe mogelijk temperaturen iets onder normaal.
Ik ben net wakker ( nog een dagje vrij vrij dus als ik geen zin heb mijn stinknest zo vroeg te verlaten dan verlaat ik mijn stinknest nog niet...
(voor de belangstellenden , dekbed en matras liggen nu te luchten)) en heb nog niet alle gegevens op me in laten werken en kunnen bekijken.
Maar ik kom eigenlijk weinig tot zeer weinig "positieve onweersinvalshoeken"tegen. Meer dan "Kansen op" zijn het niet.
Overigens net alsof het koufront dor een laagje wordt tegengehouden:
| Gewijzigd: 17 augustus 2012, 10:09 uur, door jcroon
weeronline heeft zn neerslag op maandag ineens bijgesteld naar 44mm!!
Berichten samengevoegd door Marga
| Gewijzigd: 17 augustus 2012, 12:57 uur, door Marga
Hadden we het begin van deze week ook steeds over "zondag", het topic is inmiddels het "19 en 20 augustus"topic (goeie indicatie ) en ik voorzie ook nog onweder op dinsdag.
ik snap niet dat de lucht in een thermisch laag droog kan zijn,dat kan toch niet | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 12:57 uur, door Marga
Een mooier weekend dan dat kan ik me niet voorstellen wat betreft het weer Het is inderdaad een vooruitzicht om je vingers bij af te likken, persoonlijk vooral omdat dit eindelijk eens een echt vrij weekend is voor mij, de afgelopen maandan was het of werken of feesten, barbecues, partijtjes (meesten leuk, anderen de saaie en verplichte nummers waar je je neus wel moet laten zien en zelfs als je maar een uurtje of twee gaat heb je het idee dat dat je hele dag verpest maar gewoon eens een weekend zonder verpolichtingen is heerlijk.).
"heel misschien afgesloten met wat onweer"is denk ik een wat te onweersarme kijk op de zaken....
Ik denk nog steeds dat onweer welhaast zeker is (los van of het nu zondag overdag, of 's avonds of pas in de nacht van zondag op maandag komt) maar dat er een heel grote kans is dat het steeds om vrij lokale verschijnselen gaat dus "misschien" slaat vooral op de kans dat je het persoonlijk op je dak of in ieder geval in de buurt krijgt.
Er komt vrijwel zeker onweer en misschien dat jij (niet persoonlijk "jij thunder" maar "jij"als in "jij O-O lid in het algemeen") daar ook wat van mee krijgt,.
Kans op een significante bui alhier schat ik voor zondag in op een % of 10-20, voor maandag zal het 60% zijn. Voor mijn plaatsgenoten, de kans op buien in het westen en noorden van Breda zullen wat hoger zijn, dat stuk trekt om de een of andere reden meer regen aan.
De moderatoren krijgen het druk met verwijzen naar het klaagtopic. Die kans is 100%!!!
| Gewijzigd: 17 augustus 2012, 11:57 uur, door jcroon
MUCAPE (Most Unstable CAPE, de hoogste CAPE die je kunt krijgen, meestal is de SBCAPE het hoogste dus dan is de MUCAPE gelijk aan de SBCAPE) van GFS is lager met 2500-3000 J/kg (MUCAPE is toch de hoogste CAPE die er is? Waarom is deze dan lager dan de SBCAPE???)
0-100 hPa MLCAPE (Mixed Layer CAPE, de CAPE berekent met de gemiddelde temperatuur en vochtigheid van de lucht in een gedeelte van de atmosfeer, in dit geval de onderste 100 hPa) is lager en komt uit op 2000-2500 J/kg bij GFS:
En ook 2000-2500 J/kg bij WRF:
Er zit toch nog behoorlijk veel vocht in de lucht met 0-1km mixing ratio's tot 16 g/kg (dus in elke kilo lucht zit 16 gram water waarbij de massa van het water niet meegeteld wordt bij de kilo lucht), op 28 juni dit jaar zat er tot 15 g/kg water in de lucht en op 28 juni vorig jaar tot 14 g/kg (Frankrijk lokaal tot 20 g/kg met een CAPE van ruim 5000 J/kg!)
Het beste is als er droge lucht op middelbare hoogte (700-500 hPa ofwel 3-6 km) aanwezig is en vochtige lucht op lage hoogte (1000-700 hPa ofwel 0-3 km). Condensatie van waterdamp levert warmte op (goed voor onweersbuien). Verdamping van water zorgt ervoor dat de lucht kouder wordt. Als de lucht droog is, kan er veel neerslag in verdampen en zal de lucht kouder en dus zwaarder worden, waardoor de lucht naar beneden zakt en te pletter valt op het aardoppervlak. Dit is een downburst (valwind).
De hoeveelheid energie die een luchtpakketje heeft om te dalen noem je de DAPE. De DAPE voor zondag 20:00 is ongeveer 800 J/kg. Een luchtbel kan dan in theorie met de wortel van 2 maal de DAPE, dus wortel 1600 = 40 m/s = 144 km/h maar das in theorie hé.
Droge lucht op middelbare hoogte zorgt ook voor grotere hagelstenen. De verdampende neerslag koelt de lucht af waardoor de lucht kouder wordt zodat hagelstenen minder smelten. De laagste temperatuur die je door verdamping van water in lucht kunt krijgen (door zoveel water in de lucht te laten verdampen dat de lucht verzadigd is met waterdamp zodat) heet de natteboltemperatuur. Door afkoeling van de lucht zal ook het vriesniveau (de hoogte in de atmosfeer waar de temperatuur 0 graden is) dalen. Het laagste mogelijke vriesniveau dat je kunt krijgen door zoveel mogelijk water in de lucht de laten verdampen heet het wetbulbzero level (wetbulb = nattebol) ofwel WBZ level.
Hier het freezing level en WBZ level voor zondag 20:00. Het freezing level ligt op 4,3 km hoogte, het WBZ level op 3 km hoogte
Tot slot wolkenhoogtes van 16km mogelijk:
Nu maar hopen dat er iets gaat gebeuren! | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 11:59 uur, door Robert96
Aangezien er op maandag een mooie zon te zien is maar wel veel mm staat denk ik toch dat het voor de nacht van zondag op maandag bedoeld is. Aangezien het nachtwerk gaat worden en de nacht overgaat in maandag . Dus alles staat gewoon nog op de kaarten
| Gewijzigd: 17 augustus 2012, 12:59 uur, door Marga
Edit Sanwa: Citaat ingekort
Dus jij denkt dat er wel degelijk flink onweer komt zondag?
Anders ga je hier denk ik niet zo heel serieus op in, maar het is een mooi verhaal, maar er wordt me nou niet echt duidelijk of jij hierop baseert wat voor weer we kunnen verwachten zondag..
| Gewijzigd: 17 augustus 2012, 12:40 uur, door Sanwa