Het stijgen van één van de hoogste en vlakste plaatsen in de wereld, het Tibetaans Plateau in de Chinese provincie Sichuan, is veel eerder begonnen dan aangenomen. "Onze studie wijst uit, dat de stijging 30 miljoen jaar geleden of zelfs eerder is begonnen." zegt onderzoeker Eric Kirby van de Penn State. Er wordt gedacht, dat de hoogste bergen in het oosten van Tiber zo'n 10 tot 15 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Een diepe aardkorst onder het midden van het TIbetaanse Plateae kwam toen naar de oppervlakte. Hierdoor werd de aardkorst dikker en ging het gebied stijgen, zegt Kirby. Kirby en zijn collegae hebben gebruik gemaakt van radioactieve dateringsmethoden en kwamen tot de conclusie, dat het gebied twee keer zo vroeg begonnen is met stijgen.
De studie helpt wetenschappers om inzicht te krijgen in de gecompliceerde processen, die zich afspelen rond de Himalaya en het Tibetaans Plateau. Het plateay heeft een gemiddelde hoogte van 4.900m en ligt op de kruising van de meest krachtige botsing van de continentale platen. De Indische continentale plaat ramt tegen de Euraziatische plaat en duikt er vervolgens onder.
Satellietbeeld van het Tibetaans Plateau. Credit: NASA
Kirby heeft gekeken naar monsters, die genomen zijn uit de hangende muur van de Yingxiu-Beichuan breuklijn. Deze breuklijn was verantwoordelijk voor de gigantische aardbeving in Wenchuan (Sichuan, China) in 2008. De onderzoekers maakten gebruik van een verscheidenheid van methoden, met inbegrip van uranium-thorium radiometrische datering, om de leeftijd van de stenen te bepalen. De datering laat zien wanneer de stenen gevormd zijn en wanneer ze omhoog gestuwd zijn. Deze methode bepaalt de leeftijd van een materiaal door het meten van de relatieve overvloed van uranium-234 en thorium-230. Uranium-234 vervalt in thorium-230 in een specieke tijdsspanne. Door te kijken naar de relatieve niveaus in iedere steenlaag, kan de onderzoeker de leeftijd van de steen bepalen.
Het resultaat van deze testen staat beschreven in de online editie van het tijdschrift Nature Geoscience. De testen wezen uit, dat stenen uit het gebied 30 tot 50 miljoen jaar geleden intense erosie hebben ondergaan. Na het begin van de botsing tussen de Indische en Euraziatische platen -ongeveer 50 miljoen jaar geleden- begon gedeelten van het Tibetaanse plateau op te heffen. Naarmate de botsing vorderde, werd materiaal uit de lithosfeer (de vaste buitenste schil van de planeet) onder de oppervlakte korst geduwd naar het Oosten, naar hedendaagse China. Maar precies hoe en wanneer dit gebeurd is een kwestie van debat. Deze studie suggereert dit proces begon is eerder dan sommige altijd hebben aangenomen.
© onweer-online
Bron: Live Science