De vulkaan Ivan Grozny (Ivan de Verschrikkelijke) op Itoeroep
Itoeroep is het grootste eiland van de door Rusland bestuurde eilandengroep de Koerilen. Het eiland heeft een lengte van 193 kilometer en een breedte van 7 tot 27 kilometer. Itoeroep bestaat uit vulkanische massieven en bergruggen. De ruggengraat van het eiland wordt gevormd door een serie van 12 uitgedoofde vulkanen en bergmassieven, waarvan de hoogste vulkaan, Stokap in het centrale deel, 1634 meter hoog is. Andere vulkanen zijn Beroetaroebe (1220 meter) in het zuiden, Atsonoepoeri (1206 meter) in het zuidwesten, de tweelingvulkanen die het Tsjirip-schiereiland hebben vormgegeven, de Grozny-groep (1211 meter) in het centrale deel, Stokap (1634 meter), de Medvezja-groep (1125 meter) in het noordoosten en de Demon ( 1205 meter) op het noordoostelijke punt van het eiland.
De Grozny groep bevat de complexe vulkanen Ivan Grozny en Tebenkov. De eerste heeft een 3-3,5km diameter grote caldera, die open staat richting het zuiden. Hier ligt ook de 1158m hoge andestische Gronzy extrusie koepel (ook bekend als Etorofu-Yake-yama). Verschillende andere lavakoepels uit het Holoceen liggen in het noordoosten van het complex. Door het ontstaan van de koepels is een meer aan een noordelijke kant van de caldera veranderd tot een zeer bochtige kustlijn. De beboste andestische vulkaan Tebenbov, ook wel bekend als Odamoi-san, ligt direct ten noordoosten van het Gronzy koepelcomlex. De grote Machekh krater, welke sterke fumarolische activiteit vertoont, ligt direct ten zuiden van Tebenkov. Historische uitbarstingen, waarvan de eerste vond plaats in 1968, zijn beperkt tot Ivan Grozny.
© onweer-online
Bron: Smithsonian, Wikipedia
Archief
De Ivan Groznyy ("Ivan de verschrikkelijke") vulkaan is donderdagmorgen uitgebarsten. De vulkaan spuwde een kolom van as op de omgeving. De lokale bevolking van de nabijgelegen steden Goryachiye Klyuchi (9 km) en Kurilsk (25 km) roken een lichte zwavellucht, die snel weer verdween. De uitbarsting vormt geen bedreiging voor de bewoonde delen van het eiland. Wetenschappers namen woensdag al tekenen van een uitbarsting waar. De gasuitstoting aan de noordoostflank van de vulkaan nam toe. Volgens de wetenschappers is de uitbarsting ontstaan door de stortregens van de laatste tijd. In de ondergronds kanalen van de vulkaan is de hoeveelheid water hierdoor enorm toegenomen.
© onweer-online
Bron: RIAN, RIA Novosti