De tropische hitte van het afgelopen weekeinde is flink van invloed geweest op festival Uitgast in Natuurpark Lelystad. Zondagmiddag puffen alle bezoekers zich door 'de hittegolf' heen en is een plekje in de schaduw ineens goud waard. Ook de artiesten hebben het zwaar.
De bezoekers van Uitgast zochten zoveel mogelijk verkoeling in de schaduw van geboomte. De muzikanten hadden pech; zij stonden in een tent in de brandende zon. foto Studio Kastermans
"Zullen we ruilen", stelt de leider van het Ricciotti orkest voor. "U gaat hier onder het plastic op het podium zitten en wij gaan op uw plaats in de schaduw zitten." Het is een leuk voorstel, maar hij krijgt er de handen niet mee op elkaar. Niemand wil zijn schaduwrijke plekje opgeven. Marian van Eest heeft echt medelijden met de musici. "Ik was een uurtje geleden even op het podium en het was daar toen al bloed en bloedheet. Het is voor de artiesten daar echt niet lang uit te houden."
Festival Uitgast heeft al vele jaren zijn plaats gevonden en zijn bestaansrecht bewezen. Het meest opmerkelijke is dat het nog steeds gaat om een gratis toegankelijk festival op een bijzondere locatie. Ooit was het de bedoeling om met Uitgast cultuur en natuur met elkaar te verbinden, inmiddels ligt de nadruk vooral op de muziek. Ook dit jaar is Ties Mellema de man die een interessant programma heeft samengesteld. Met 'wereldmuziek', klassieke muziek, jazz en met een kinderprogramma.
Pech dus voor de leden van het Ricciotti straatorkest die op het bloedhete podium desondanks een keur aan verschillende muziekstijlen het Natuurpark in slingeren. Meer dan een uur staan de orkestleden bloot aan de felle zon. Maar ze zijn er op gekleed. Geen lange zwarte jurken voor de violistes of rokkostuums voor de blazers, maar zomers jurkjes, korte rokjes, ontblote bovenlijven en Bermuda's op het podium. Het past prima bij het jeugdige orkest.
Van Eest zit met haar familie langs de rand van het veld. Ze kan het podium nauwelijks zien, maar hoort alles prima. "Ik heb even op een van die witte stoeltjes gezeten, maar daar zat ik na een paar minuten al te braden in de zon. Hier zien we minder, maar het gaat om de muziek en die kunnen we prima beluisteren. We hebben alles bij de hand, dus we komen de dag wel door."
Het optreden van Ricciotti is onbevangen, lekker los. In gebouw de Waterlely, een van de vier locaties waas zondag het programma wordt afgewerkt, is de sfeer heel anders. Ook hier speelt de warmte een rol, maar hier ademt alles klassiek uit. De muziek is wat zwaarder, het publiek weer net ietsje ouder. Op de grote plas voor de Waterlely komt op dat moment net de 'fluisterboot' voorbij. Bij een normale dienst vaart de boot zachtjes door het waterrijke natuurpark om natuurliefhebbers kennis te laten maken met de dieren in hun omgeving. Van fluisteren is dit keer echter geen sprake. Voor in de boot hebben musici een plaatsje gevonden voor zichzelf en hun instrument. Achterin de boot varen mensen mee. Vlotte deuntjes klinken over het vrijwel rimpelloze water. "Ik kom al jaren op Uitgast en het liefst ga ik er op de fiets naar toe. Dat is makkelijk, je kunt hier dan zo van het ene naar het optreden", stelt Nico van de Berg uit Lelystad. "Het is wel erg warm, maar beter zo dan dat het regent."
Bron: De Stentor
Afgelopen weekend kan de boeken in als tropisch weekeinde. Op beide dagen werd het in de Bilt 30 graden of hoger. Het warmst werd het vandaag in het Limburgse plaatsje Ell: 36,7. In De Bilt werd op het warmste moment 33,0 graden gemeten.
Tropische dagen komen vrijwel ieder jaar voor. Het grootste deel van het land telt doorgaans twee tot vijf tropische dagen per jaar, de minste aan de kust. Dit jaar moesten we er wel lang op wachten, meestal is het al wel een keer 'tropisch' in juni of juli.
Geen hittegolf
Van een landelijke hittegolf is nog geen sprake. Daarvoor moet het in De Bilt op minstens vijf opeenvolgende dagen 25,0 graden of hoger zijn en in die periode op minimaal drie dagen 30 graden of hoger. Dat is niet gehaald.
Risico op natuurbanden
Het droge en zeer warme weer leidt tot een groter risico op natuurbranden. Het grootste gevaar dreigt in het noorden van de provincie Noord-Brabant, daar is sinds gisteravond de indicatie voor gevaar 'zeer groot' (code rood) afgegeven. Op de website natuurbrandgevaar.nl, de website van de gezamenlijke veiligheidsregio's, is te zien dat vooral in het oosten van het land en een gedeelte van Utrecht 'groot gevaar' (code oranje) is gegeven. In Drenthe en Overijssel geldt de code licht groen, hetgeen 'gevaar' betekent. De natuurgebieden zijn daar nog vochtig, maar beginnen door de hitte wat droger te worden.
Geen files naar kust
De grote trek naar de kust bleef uit. Was er gisteren nog sprake van 60 tot 70 kilometer file richting Noordzee, vandaag bleef het rustig op de weg. "Het lijkt er op dat mensen zijn afgeschrikt door de drukte en de hoge temperaturen", constateerde een woordvoerder van de ANWB. De treinen daarentegen waren goed bezet. Van een zomerse avondspits was met ruim 40 kilometer file ook geen sprake.
Strandtenten vol
De strandtenthouders hadden niet te klagen. Het was een goed weekeinde, zei voorzitter Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandpaviljoenhouders. De terrassen van de paviljoens langs de kust zaten vol zonaanbidders. Zonneveld noemde het grote aantal Duitse toeristen opvallend. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) zijn buurlanden in economisch onzekere tijden vaak meer in trek voor de zomervakantie.
Bron: RTL
Op vier plaatsen in Nederland zijn gisteren mensen verdronken. Onder de slachtoffers zijn twee kinderen. Van de twee anderen is het lichaam nog niet gevonden, maar de politie gaat ervan uit dat ze niet meer leven.
In een ziekenhuis in Rotterdam overleed een jongen van 6 die in zorgwekkende toestand uit de Zevenhuizerplas gered was. In Barneveld verdronk een 1-jarig meisje in het zwembadje van de buren.
In Haren zocht een Pool verkoeling in een plas terwijl hij niet kon zwemmen. Sindsdien is hij vermist. Bij Ammerzoden ging een man in de Maas zwemmen, ging kopje onder en kwam niet meer boven.
Bron: NOS
De tropische temperaturen van het weekeinde hebben gezorgd voor een flinke stijging van het waterverbruik. Dat melden waterbedrijven maandag. Vaker douchen, het sproeien van de tuin en het vullen van badjes zijn de grootste veroorzakers van de stijging.
Waterbedrijf Oasen, dat zo'n 750 duizend klanten in het oosten van Zuid-Holland van water voorziet, zag het waterverbruik zaterdag en zondag met zestien procent stijgen. Op een gemiddelde zomerdag wordt bijna 125 duizend kubieke meter, oftewel 125 miljoen liter, drinkwater verbruikt, nu was dat 140 duizend kubieke meter.
Ook Vitens, het grootste waterbedrijf van Nederland, zag een stijging in het waterverbruik. In de regio Midden-Nederland steeg het verbruik tot 250 duizend kuub per dag, twintigduizend kuub meer dan vorige week. Wel had Vitens een grotere piek verwacht, laat een woordvoerder weten. "Omdat veel mensen er een dagje op uit gingen op zoek naar verkoeling viel de stijging in het verbruik mee", verklaart hij
Waterbedrijven houden rekening met verwachte temperatuursstijgingen door de productie op te voeren. Ook de watervoorraad in de kelders van waterzuiveringstations wordt dan extra goed in de gaten gehouden.
Bron: Nieuws.nl
Duizenden kippen hebben de hitte van het afgelopen weekend niet overleefd. In een bedrijf in Dilsen-Stokkem, in Limburg, stierven 5.000 van de 40.000 dieren. En ook in Neeroeteren ruimen ze vandaag duizenden kippen. De brandweer van Maaseik probeerde de stallen nog te koelen door water op de daken te spuiten. Zaterdag kon daardoor de temperatuur onder de limiet van 33 graden gehouden worden, maar door de aanhoudende hitte van gisteren klom het kwik naar 39 graden en dat was te veel voor het pluimvee.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:18 uur, door Joyce.s
Ook de chiro- en scoutskampen kregen dit weekend te maken met de tropische hitte. Gegeten wordt er buiten tussen de bomen, de zonnebrandolie vliegt erdoor en de traditionele spelletjes zijn allemaal vervangen door waterspelen.
Bron: Nieuwsblad
Heet zou het worden en heet was het zondag. Meteo Consult verwachtte in Limburg temperaturen tot 38 graden. Uiteindelijk werd het een fractie minder extreem. Het warmste station Ell eindigde op 36,7 graden. We blikken terug op de dag van gisteren, waarin bijna een ander record sneuvelde.
De Marokkaans-Spaanse lucht die dit weekend over het land uitstroomde was van origine uitzonderlijk warm. De temperaturen op circa 1500 meter hoogte (voor kenners: het 850 hPa drukniveau) liepen op tot ver boven 20 graden. Ook op een ander belangrijk niveau, op 400 meter boven het oppervlak waren de temperaturen bijzonder hoog. Samen met de verwachte onafgebroken zonneschijn en zwakke tot hooguit matige aflandige wind was het genoeg om een waarde van maximaal 38 graden op de heetste plaatsen in Limburg te verwachten. Met daarbij een laat maximum; de heetste lucht zou daar eind middag en begin avond passeren.
Zondag was een fractie minder heet dan verwacht. Maar heet was het. Foto: Jos Hebben.
38 graden, zoals ondertussen landelijk bekend, is een extreme waarde die vrijwel nooit in ons land voorkomt. Bijzonder was dan ook dat die 38 graden de vooraf meest waarschijnlijke hoogste maximumtemperatuur in Nederland was voor zondag. Uiteraard zit er altijd enige onzekerheid in een verwachting. Een afwijking van een graad omlaag of een graad omhoog op een bepaalde locatie is, zeker in extreme weerssituaties, goed mogelijk.
Enigszins opmerkelijk was dan ook dat er zaterdagavond al berichten opdoken dat een all time record op zondag dan wel nog niet een gelopen zaak was, maar een eeuwrecord (21 eeuw) dan toch zeker wel. Het eeuwrecord, stammend uit 2003 te Arcen, stond (en staat) op 37,8 graden, acht tienden verwijderd van het absolute Nederlands record uit 1944 te Warnsveld (38,6 graden). Dat het passeren van die 37,8 graden een dag van te voren reeds als zekerheid werd gepresenteerd, leek dan ook wel erg voorbarig. Al behoorde het zeker tot de mogelijkheden.
De maximumtemperaturen van zondag. Het vlaggetje staat bij weerstation Ell, te Limburg, waar de hoogste temperatuur werd gemeten.
Het Britse UKMO weermodel dat zowel voor vrijdag als zaterdag al heel precies de juiste temperaturen berekende, gaf voor zondag bijvoorbeeld zelfs afgerond 39 graden aan. Andersom waren er ook berekeningen juist wat minder warm.
Subtiele factoren
Uiteindelijk zou het dus ‘slechts’ 36,7 graden worden. Iets meer dan een graad koeler dan we ook zondag eerst nog verwachtten. Waar heeft het dan aan gelegen? Drie of vier subtiele factoren hebben hieraan ten grondslag gelegen.
Ten eerste verminderde Saharastof (na de buien van zondagavond en de daaropvolgende nacht naar maandag toe terug te vinden op de autodaken) zondag overdag meer dan verwacht de instraling van de zon met bijna 10% ten opzichte van zaterdag. Ten tweede dreven vanaf de tweede helft van de middag een paar plukjes bewolking over wat uiteraard de zonne-instraling ook iets beperkte. Ten derde was belangrijk dat de wind op enkele honderden meters (500 tot 1000 meter) eerder draaide dan verwacht, waarmee iets minder hete lucht uiteindelijk ook Limburg werd binnengeblazen.
Dat het fractioneel minder heet werd dan verwacht had van doen met een drietal subtiele factoren. Een van die factoren werd gevormd door enkele plukjes bewolking die later in de middag vanuit het zuidwesten ook Limburg binnendreven.
Vertraging in de temperatuursoploop
Door deze subtiele factoren ging de temperatuur in het zuidoosten van het land vanaf half drie in de middag (Ell noteerde toen een temperatuur tegen 35 graden) iets minder snel verder omhoog dan verwacht. Dat terwijl de maximumtemperatuur in de oorspronkelijke verwachting rond of zelfs iets na 17.00 uur tot stand zou moeten komen. Uiteindelijk zou er na half drie alsnog twee graden bijkomen, waardoor station Ell in Limburg tot 36,7 graden reikte. Iets meer dan een graad lager dan verwacht. Dat terwijl onder ‘ideale’ omstandigheden behoorden zelfs temperaturen tot afgerond 39 graden tot de mogelijkheden.
Vierde factor? Niet waarschijnlijk
Wellicht dat het is opgevallen dat hierboven gesproken werd over drie of vier factoren en dat we tot nu toe nog maar gesproken hebben over drie van die vier. Niet zonder reden, want we hebben daarover niet voldoende informatie. Op beelden van RTL4 nieuws bij meetstation Ell (het nieuws van half 8 zondagavond) is op de achtergrond op niet al te grote afstand een werkende sproei-installatie te zien. Ook dergelijke omgevingsfactoren kunnen gemakkelijk enkele tienden of zelfs meer dan een graad verkoeling zorgen op een dergelijk meetpunt. De sproei-installatie die op de beelden te zien is, stond echter benedenwinds (noordoostelijk van het meetstation) opgesteld en had daarmee geen invloed op de gemeten temperatuur op station Ell. Niet is te zien of ook buiten beeld en bovenwinds op enige afstand beregening heeft plaatsgevonden. Dat zou namelijk wél invloed hebben gehad op de temperatuur. Op basis van een vergelijking tussen de temperaturen die op de andere stations in Zuidoost-Nederland zijn bereikt en de waarde die op Ell is waargenomen, lijkt het echter niet waarschijnlijk dat een dergelijk effect afgelopen zondag ook nog een rol heeft gespeeld.
Koddige foto ingestuurd door Lotte de Brabander, vanuit Zeeland. Het hoofd verloren door de hitte wellicht...
Ten slotte: bijna een minimumtemperatuurrecord
Overigens is het zondag op een haar na tot een ander record gekomen, een all time minimumtemperatuurrecord. De minimumtemperatuur wordt in de statistieken bijgehouden tussen 0 en 0 UTC (tussen 2 uur ’s nachts en 2 uur ’s nachts), over een periode van 24 uur dus. Daar zitten dus twee nachtdelen in. Het record stamt uit 1923 uit Vlissingen en bedraagt 23,3 graden (bron: KNMI). Meetstation Maastricht kwam tussen zondag 2.00 uur Nederlandse tijd en maandag 2.00 uur niet lager dan 23,1 graden. Overigens is het in Maastricht ooit wel eens tijdens een nacht niet kouder geworden dan 26 graden, maar dat is dus niet het officiële minimumtemperatuurrecord dat over een heel etmaal bemeten is.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Door het tropische weekeinde heeft de reddingsbrigade 2 weken voor het einde van het zomerseizoen een recordaantal hulpverleningen in een jaar verricht. De teller kwam met 3288 hulpverleningsacties uit op 11.716. Dat is ruim 1000 meer dan het vorige record uit 2010. Dat meldde maandag Reddingsbrigade Nederland, dat de registratie sinds 2008 verricht.
Bij de hulpverleningen was in 65 gevallen sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Er kwam in het toezichtsgebied van de reddingsbrigades één persoon om het leven. Dat was vrijdag bij Kijkduin (Den Haag).
Er werd vooral veel eerste hulp verleend. Dat gebeurde onder anderen ook aan mensen die door de hitte onwel waren geworden.
Verder werden 358 vermiste kinderen met hun ouders herenigd. Toen de vloed op de volgepakte stranden opkwam, moesten mensen naar een andere plek verhuizen waardoor ineens veel kinderen uit zicht raakten en hun ouders niet meer konden terugvinden.
Bron: RTL
Deze foto is niet meer beschikbaar
(archieffoto) © reuters.
Vernietigingsbedrijf Rendac heeft uit Limburg oproepen gekregen om een groot aantal dode kippen op te halen. De beesten bezweken afgelopen weekend door de tropische temperaturen, omdat de temperaturen in de kippenstallen te hoog opliepen. "Het gaat om meldingen van sterfte die groter is dan normaal. Voor ons is dit geen ongewoon nieuws. We stellen alles in het werk om de kadavers op te halen", aldus Karel Vermassen van Rendac.
De brandweer van Maaseik kreeg het voorbije weekend oproepen om met water voor verkoeling te zorgen in kippenstallen in onder meer Molenbeersel (Kinrooi) en Waterloos bij Neeroeteren (Maaseik). Kippenboeren kunnen een beroep doen op de brandweer als de temperatuur te hoog oploopt.
De limiet bedraagt 33 graden, maar afgelopen weekend lagen de temperaturen hoger. Daardoor stikten de kippen. Zo zouden er in Dilsen-Stokkem op een bedrijf vijfduizend van de veertigduizend kippen gestorven zijn, en in Neeroeteren enkele duizenden. De Boerenbond of Rendac konden die cijfers wel niet bevestigen.
"Verluchting en zuurstof zijn zeer belangrijk voor kippen in stallen. Eventueel kan beneveld worden. Als een groot aantal dieren sterft, kan dat gebeurd zijn door bijvoorbeeld een elektriciteitspanne, waardoor de verluchtingsinstallatie stilviel. Bij dit weer moet een kippenboer dichtbij zijn stal blijven. De omstandigheden van deze grote sterfte ken ik niet", zegt Wouter Wytynck van de Boerenbond.
"Ophalingen voor zo'n groter dan normaal aantal kadavers gebeuren zo'n 20 tot 25 keer per jaar, en in de zomer kan dit meer voorkomen", zegt Karel Vermassen van Rendac.
Bron: HLN
Zangeres Maaike Jansen uit Raalte, bekend van de tv-show So You Wanna Be a Popstar, heeft zondag lange tijd vastgezeten in een bloedheet vliegtuig op Eindhoven Airport. Door nog onbekende reden kon het vliegtuig niet vertrekken richting Mallorca waardoor de passagiers urenlang in het vliegtuig moesten blijven zitten terwijl de temperatuur opliep. De passagiers zijn na lange tijd overgebracht naar een ander vliegtuig en alsnog naar het Spaanse eiland gevlogen.
Bron: RTV Oost
De passagiers die zondag met Ryanair vanuit Eindhoven naar Mallorca vlogen, hadden zich hun vertrek wel anders voorgesteld. Bijna een uur moesten ze in een defect vliegtuig blijven zitten, terwijl de temperatuur steeg tot 40 graden.
De vlucht had al enkele uren vertraging. Toen de passagiers toch konden instappen, vielen de motoren en de airco uit. Drie kwartier later zaten de passagiers nog altijd opgesloten in het stilstaande vliegtuig. Aan de stewardessen werd gevraagd om de deuren te openen, maar die bleven gesloten. In het vliegtuigtoestel was de temperatuur inmiddels gestegen tot 40 graden. Uiteindelijk werden de deuren toch geopend en mochten de passagiers in de inkomsthal wachten tot er een vliegtuig gereed was, waarvan de airco wél werkte.
Bron: Hbvl
In het Nederlandse Enschede heeft een ziekenhuis maandag tien operaties afgezegd door de hitte. Door het tropisch warme weer van het voorbije weekend was het in de operatiekamers zo warm geworden dat er risico was op wondinfectie.
Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente was het de eerste keer dat een dergelijke maatregel genomen wordt. De operatiekamers zijn voor extreme temperaturen wel voorzien van airconditioning, maar die zouden verouderd zijn. Daardoor koelden de operatiekamers het voorbije weekend niet voldoende af, wat een verhoogd risico op bacteriën en wondinfecties inhield.
'Maandag was het nog steeds erg warm. In de middagpauze werd beslist om de geplande operaties op te schorten. Spoedoperaties bleven te allen tijde mogelijk', aldus de woordvoerder. Dinsdag werden de eerste operaties reeds ingehaald.
Bron: de standaard