Een bijzondere dag in Nederland. Om 13:30 uur is het bijna in geheel Nederland boven de 30 graden. Van de officiële weerstations meet Ell het hoogst: 34,4 graden. De temperatuur blijft nog stijgen. Volgens metereologen is de kans echter klein dat de hoogste temperatuur ooit (38,6 graden) wordt verbroken, maar de hoogste temperatuur van deze eeuw (37,8°C in Arcen) kan worden gehaald. Op de stranden is het weer druk, al stonden er een stuk minder files dan gisteren. Vanaf morgen wordt het steeds minder warm.
De actuele temperaturen in Nederland:
Bron: RTL
Het verkeer dat eind van de middag of vanavond Zeeland uit rijdt, moet rekening houden met vertraging of files door drukte. De ANWB meldde om kwart over drie zondagmiddag al dat er vier kilometer file stond op de N57 van Ouddorp richting Rotterdam tussen Port Zelande en Ouddorp.
Bron: PZC
Een belangrijke zendmast van KPN in Den Haag dreigt oververhit te raken. In de mast hangt apparatuur voor het C2000-communicatiesysteem van de hulpdiensten, zoals politie en ambulance. De brandweer probeert de mast aan de Prinses Beatrixlaan te koelen met bluswater. Als C2000 uitvalt, kunnen de hulpverleners niet meer via portofoons contact met elkaar maken.
Bron: Westonline
Het is weliswaar warm in Nederland, maar het eeuwrecord uit 2003 lijkt zondagmiddag stand te houden. De temperatuur liep in het Limburgse Ell rond 16.20 uur op tot 36,7 graden, een volle graad onder het record. Aan de kust was het rond diezelfde tijd dankzij een westenwind met ongeveer 25 graden duidelijk koeler, meldt weeronline.nl.
In De Bilt steeg het kwik zondag rond die tijd tot 32,9 graden. Het gemiddelde voor het weekeinde komt daarmee op 32,5 graden uit. Daarmee kunnen zaterdag en zondag de boeken in gaan als het warmste tropische weekeinde sinds 1976, toen de temperatuur tot 34,3 graden opliep.
In de avond en nacht koelt het langzaam af tot zo'n 18 graden aan de kust tot 22 graden in het oosten. Er bestaat een kleine kans op een onweersbuitje hier of daar.
Maandag brengt in ieder geval enige verkoeling. Direct aan zee wordt het 23 graden, en ook in het oosten van het land zou het kwik - op een mogelijke lokale uitzondering - onder de 30 graden moeten blijven.
Bron: Nieuws.nl
Overijssel zucht onder hitte
Zondagmiddag rond half vier was het het warmst in Twente. In de bebouwde kom van Enschede werd het 37 graden. In het buitengebied 35 graden. In het westen en noorden van Overijssel was het een paar graden minder warm.
Vanwege de hitte zijn verschillende amateurvoetbalwedstrijden naar de ochtend verschoven. Op evenementen zoals het stripspektakel in Kampen was het 's ochtends drukker dan 's middags, toen de hitte werd gemeden. Ouderen in verzorgingshuizen bleven binnen en kregen extra drinken. De Nationale Ouderenbond heeft iedereen opgeroepen om goed op te letten op ouderen die nog zelfstandig wonen. Recreatieplassen en zwembaden kregen extra veel bezoekers.
Bron: rtvoost | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:17 uur, door Joyce.s
In Ruinerwold zijn verschillende mensen zaterdag onwel geworden door de hitte tijdens de Oldtimerdag.
Ze werden behandeld door EHBO'ers. Om problemen door de tropische termperatuur te voorkomen had de organisatie de op vier plekken in Ruinerwold drinkwaterplaatsen ingericht.
De EHBO had het ook druk met mensen die door wespen gestoken waren.
Bron: dvhn
In Duitsland is het vandaag nog warmer geworden dan in Nederland. In Saarbrücken, de hoofdstad van de aan Frankrijk grenzende deelstaat Saarland, steeg het kwik naar 38,5 graden. Dit heeft de DWD, de Duitse evenknie van het KNMI, laten weten.
In Nederland bleef de temperatuur steken op 36,7 graden. Die warmste temperatuur werd zondag bereikt in het Limburgse plaatsje Ell.
Van de vier grote steden in Duitsland was zondag Keulen het warmst, met ruim 37 graden.
Bron: AD
Tijdens het hete zomerweer hebben tal van treinen in Duitsland zondag problemen gehad met de klimaatbeheersing. Soms viel de airconditioning in een treinstel uit. Dan werd de reizigers geadviseerd elders een zitplaats te zoeken. In enkele gevallen was de koeling in de hele trein kapot.
Daarom moesten acht treinritten helemaal worden geschrapt. Meestal waren er voor de reiziger alternatieve reismogelijkheden beschikbaar zodat het niet tot ernstige vertragingen van het personenverkeer kwam, aldus de Duitse spoorwegen.
Bron: RTL
Met tropische temperaturen ver boven de 30 graden was het vandaag tropisch, maar een warmterecord zit er niet meer in.
Met uitzondering van de Waddeneilanden, was het vandaag in heel Nederland warmer dan 30 graden. Met 36,7 graden werd het vandaag het warmst in Ell. Maar dat is geen record: in 2003 werd het in Arcen 37,8 graden en in 1944 werd het in Warnsveld zelfs 38,6 graden. Wel was het dit weekend het warmste tropische weekend sinds 2004. Toch een recordje dus.
Nog lang warm
Op een aantal plaatsen in Nederland is het inmiddels wat bewolkt. Daardoor blijft het vanavond nog lang warm. Tot middernacht blijft op veel plaatsen nog boven de 20 graden. Afgelopen nacht werd in elk geval al de warmste nacht sinds 1906 gemeten. In Maastricht kwam de temperatuur niet onder de 23,2 graden.
Mogelijk regen
Vanavond kunnen er een paar kortdurende buien vallen, houdt de kaart hieronder goed in de gaten of je de barbecue snel in de schuur moet zetten.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:18 uur, door Joyce.s
Er is dan toch geen historisch hitterecord gebroken in ons land, de 38,8 graden uit 1947 blijft de warmste dag ooit. Dat record hebben we niet gehaald, omdat er in de loop van de namiddag bewolking en wat wind kwam opzetten.
Bron: nieuwsblad
Volgens de voorspellingen zou het vandaag de heetste dag van het jaar worden, maar dat was net niet het geval. Gisteren was het nog een tikje warmer dan nu. Er was ook voorspeld dat de waarschuwingsdrempel voor ozon overschreden zou worden maar ook is niet gebeurd.
AP
Aan de kust werd het rond de 30 graden, in het centrum een goeie 34 en in de Kempen 36 graden. Het warmterecord van Kleine Brogel in de Kempen staat op 38,2 graden, dat was op 20 augustus 2009. Maar vandaag zijn de temperaturen daar toch nog een stukje onder gebleven. Ook in de rest van het land zijn er geen records gesneuveld. Het was op de meeste plaatsen gisteren zelfs net ietsje warmer. Het record van de warmste dag in Ukkel blijft dus voorlopig staan op 26 juni 1947; toen werd daar een temperatuur van 37,4 graden gemeten.
Warmste nacht van het jaar
In de nacht van zaterdag op zondag is het kwik in Ukkel niet onder de 23,1 graden gezakt, waarmee het de warmste nacht van het jaar was. Dat heeft VRT-weerman Fran Deboosere gemeld. Ook hier zijn echter geen records gebroken: op 13 juli 1923 en 2 juli 1952 was het tijdens de nacht even heet, telkens in Ukkel. Het record dateert van 18 juni 2002 met een minimumtemperatuur van 23,9 graden, aldus Deboosere. Het is dus wel de op een na warmste nacht geworden.
Ondermaatse luchtkwaliteit
Door het warme, windstille weer was voorspeld dat er te veel ozon in de lucht zou zitten en dat de Europese waarschuwingsdrempel van 180 microgam per kubieke meter lucht waarschijnlijk overschreden zou worden. Hoewel er inderdaad verhoogde ozonwaarden gemeten werden en de luchtkwaliteit enkel aan de kust goed was en elders middelmatig of zelfs ondermaats, werd de waarschuwingsdrempel niet overschreden.
Enkel in Havinnes, in de provincie Henegouwen, is vanmiddag de ozoninformatiedrempel overschreden. Dat heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) gemeld. In Havinnes werd rond 15 uur een ozonconcentratie van 182 µg/m3 gemeten. Volgens Ircel is het echter mogelijk dat de ozonmonitor in Havinnes niet helemaal correct werkt, aangezien er gisterenavond laat ook een overschrijding werd opgetekend, wat vrij onwaarschijnlijk is op dat tijdstip. In Bree werd rond 15 uur 147 µg/m3 gemeten, de hoogste waarde in Vlaanderen. In het Brussels Gewest werd de hoogste waarde opgetekend in Sint-Agatha-Berchem, 141 µg/m3.
Bron: De Redactie
Voor veel mensen is 35 graden van het goeie teveel. Ze zochten afkoeling aan zee en die hebben ze gekregen ook. Het was er een pak frisser dan in het binnenland, niet eens 25 graden. Een groot deel van de dag was het zelfs bewolkt en na de middag was er een koele zeebries.
Bron: Nieuwsblad
Horeca Middenkust blikt tevreden terug op het weekend. 'Dit was een echt topweekend', zegt voorzitter Bart Boelens. De mensen trokken de voorbije dagen massaal naar de kust om te genieten van zon, zee en strand. De NMBS liet weten dat ze dit weekend 78.000 mensen naar de kust voerde.
Aanschuiven op de snelwegen, nokvolle treinen en bomvolle stranden. In groten getale trokken toeristen dit weekend naar zee en dat maakte het ook voor de de horecasector bijzonder druk. 'Om geen 100 procent te zeggen mag je stellen dat 98 procent van de hotels volzet was', aldus Boelens. 'Uitbaters van restaurants en hotels kunnen opgelucht ademhalen. De laatste twee weken was het hier een echte overrompeling. De slechte julimaand vergeten kunnen we niet, maar het mooie weer van de laatste dagen verzacht de pijn wel.'
Drukste weekend van het jaar
Mogelijk was dit meteen het drukste weekend van het jaar aan zee. 'Traditioneel wordt het na het weekend van 15 augustus iets rustiger. Vanaf zondagavond zag je de kust bij wijze van spreken leeglopen, maar we hopen met z'n allen dat de zomer nog niet achter de rug is.' Tot eind september kan het mooi weer zijn. Vooral dagtoeristen komen dan naar zee, maar ook zij 'zijn ontzettend belangrijk voor onze sector. Ondanks de massale opkomst waren er geen noemenswaardige incidenten aan zee. Door de drukte verdwaalden drie kindjes, maar ze werden vlug teruggevonden.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:18 uur, door Joyce.s
Drie cafes en een hotel op de Brink in Roden hebben het weekend hun biertaps buiten gezet en door de bierkoeling gekoeld water geschonken. Volgens uitbater Albert Ananias van 't Olde Posthoes moet water geen euro's de liter kosten, maar gratis zijn. Bij hem gingen er duizend bekers doorheen.
Mede door de inzet van ondernemers als Ananias zorgde de hitte niet voor grote problemen. Ook elders in het land niet. Nederland trok er massaal op uit. Zaterdag en zondag kunnen de boeken in als tropisch weekeinde. Op beide dagen werd het in de Bilt 30 graden of hoger. Het warmst werd het zondag in het Limburgse plaatsje Ell: 36,7. In De Bilt werd zondag op het warmste moment 33,0 graden gemeten, meldde Harry Geurts van het KNMI.
Tropische dagen komen vrijwel ieder jaar voor. Het grootste deel van het land telt doorgaans twee tot vijf tropische dagen per jaar, de minste aan de kust. Dit jaar moesten we er wel lang op wachten, meestal is het al wel een keer 'tropisch' in juni of juli. Van een landelijke hittegolf is nog geen sprake. Daarvoor moet het in De Bilt op minstens vijf opeenvolgende dagen 25,0 graden of hoger zijn en in die periode op minimaal drie dagen 30 graden of hoger. Dat is niet gehaald.
Het droge en zeer warme weer leidt tot een groter risico op natuurbranden. Het grootste gevaar dreigt in het noorden van de provincie Noord-Brabant, daar is sinds zaterdagavond de indicatie voor gevaar 'zeer groot' (code rood) afgegeven. Op de website natuurbrandgevaar.nl, de website van de gezamenlijke veiligheidsregio's, is te zien dat vooral in het oosten van het land en een gedeelte van Utrecht 'groot gevaar' (code oranje) is gegeven. In Drenthe en Overijssel geldt de code licht groen, hetgeen 'gevaar' betekent. De natuurgebieden zijn daar nog vochtig, maar beginnen door de hitte wat droger te worden.
De grote trek naar de kust bleef zondag uit. Was er zaterdag nog sprake van 60 tot 70 kilometer file richting Noordzee, zondag bleef het rustig op de weg. "Het lijkt er op dat mensen zijn afgeschrikt door de drukte en de hoge temperaturen”, constateerde een woordvoerder van de ANWB. De treinen daarentegen waren goed bezet. Van een zomerse avondspits was met ruim 40 kilometer file ook geen sprake.
De strandtenthouders hadden niet te klagen. Het was een goed weekeinde, zei voorzitter Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandpaviljoenhouders. De terrassen van de paviljoens langs de kust zaten vol zonaanbidders. Zonneveld noemde het grote aantal Duitse toeristen opvallend. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) zijn buurlanden in economisch onzekere tijden vaak meer in trek voor de zomervakantie.
Bron: DVHN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:18 uur, door Joyce.s
Voor twee jonge kinderen eindigde deze zomerse dag desastreus. Een meisje van 1 jaar verdronk in een zwembadje bij de buren. Ook een jongetje van zes overleed nadat hij uit de Zevenhuizerplas moest worden gered. Het lot van twee vermiste drenkelingen is nog onzeker. Rond 6 uur kreeg de Barneveldse politie een melding dat er een kindje verdronken zou zijn in een zwembadje bij de buren. Hulpdiensten rukten direct uit. Ook de traumahelikopter is ter plaatse geweest. Hulp mocht echter niet meer baten voor het 1-jarige meisje. Voor de ouders van het meisje en de buren is slachtofferhulp ingeschakeld.
Jongetje overleden
in Zuid-holland overleed 's middags een 6-jarig jongetje in het ziekenhuis, nadat hij eerder op de middag in de Zevenhuizerplas uit het water moest worden gered. Het jongetje bracht de dag door met familie bij de plas bij Zevenhuizen toen hij rond kwart over drie kwijt bleek te zijn. Met man en macht werd gezocht en tegen vier uur vonden ingeschakelde duikers hem levenloos in het water. Hij werd gereanimeerd, in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later alsnog overleed.
Poolse man vermist
Op de Hoornse Plas in Haren zijn de hulpdiensten op zoek geweest naar een 24-jarige man uit Polen. Hoewel de man niet kon zwemmen, ging hij toch te water. Hij ging kopje onder en is daarna verdwenen. Met twee duikteams van de brandweer en een sonarboot is gezocht naar de man, zij het zonder resultaat. De politie gaat ervan uit dat hij niet meer in leven is. Morgen gaat de zoekactie naar het lichaam van de man verder.
Drenkeling in de Maas
Ook in Gelderland zijn de hulpdiensten opzoek geweest naar een denkeling. De man van rond de 20 jaar was omstreeks 4 uur te water gegaan in de Maas bij Ammerzoden. Hij verdween onder water en sindsdien spoorloos. De brandweer en politie hebben met hulp van een traumahelikopter, een politiehelikopter en een boot van het KLPD de rivier afgezocht naar de man. Rond zes uur werd de grootscheepse zoektocht beëindigd. De kans op overleven wordt na een uur een stuk minder. Er wordt nog wel met de KLPD-boot gezocht naar de vermiste man. Het schip is voorzien van sonarapparatuur. Mocht dat niets opleveren, dan gaat het zoeken morgen verder.
Bron: RTL | Gewijzigd: 20 augustus 2012, 00:44 uur, door Ries
Het bleef zondag nog lang ongenadig warm. Ook om zeven uur was het in bijna de hele provincie nog warmer dan dertig graden, maar een record werd niet gehaald. De hoogste temperatuur van zondag was 35,4 graden bij Volkel. Voor een nieuw record moest het 36,3 graden worden. De laagste maximumtemperatuur van de dag werd gemeten in Woensdrecht: 33,3 graden. Op veel stranden was het de hele dag ontzettend druk. De gemeente Breda moest mensen oproepen niet langer naar de Galderse Meren te komen.
Bosbranden
De hoge temperatuur en de zon veroorzaken droogte. De brandweer is daarom extra alert op bosbranden. In delen van Brabant is code rood afgegeven. In een aantal regio's worden verkenningsvliegtuigen ingezet om de natuurgebieden te controleren op brandhaarden. Pas na middernacht koelt het een beetje af, tot zo'n 20 graden. Mogelijk ontstaan er dan lokale buien met onweer. Het afzien is echter voor korte tijd. Vanaf maandag daalt de temperatuur weer, zo is de voorspelling.
Record
Het huidige hitterecord in Brabant staat op naam van Volkel. Op 4 augustus 1994 werd het daar 36,3 graden. Dat is echter niets vergeleken met de hoogste temperatuur in Nederland ooit. Op 23 augustus 1944 werd er 38,6 graden gemeten in Warnsveld. Het warmst deze eeuw werd het in het Limburgse Arcen (37,8 graden). Overal in Brabant troffen mensen maatregelen om koel te blijven. Zo zet verzorgingstehuis De Vossenberg in Kaatsheuvel de lampen zachter, zodat die minder warmte afgeven. Ook liep het personeel extra rondes met drinkwater, om zo uitdroging te voorkomen. De Dierenbescherming roept verder op dieren te redden die in auto's zijn opgesloten.
Bron: Omroep Brabant
In een kippenschuur in Schuinesloot zijn gisteren ruim 200 kippen omgekomen door de hitte. In de stal zaten 17 duizend kippen. De temperatuur in de schuur was opgelopen tot boven de 50 graden. De brandweer is opgeroepen om de schuur te koelen met bluswater, maar dat kwam voor een paar honderd kippen te laat.
Bron: RTV Oost
Het is de omgekeerde wereld. Was vroeger de baan voor de autocross in Nagele te nat, zondagmiddag moest het nieuwe parcours nat gehouden worden.
Om teveel stof te voorkomen.
De stofwolken vlogen af en toe in het rond bij de autocross in Nagele. foto Freddy Schinkel
Voor het eerst vond de Grote Prijs van Nagele plaats op het weiland van Op d'n Akker. "Het is een hele snelle baan", vertelt Gerbrich Spelde van de organisatie. "De finale stond om vijf uur gepland, maar misschien wordt het wel wat eerder." Daar verkeek Spelde zich achteraf op. Pas rond half zes werden de laatste auto's afgevlagd.
Voorheen was de autocross altijd op de ijsbaan in Nagele. "Hier bij Op d'n Akker hebben we in ieder geval nog een briesje. Bij de ijsbaan hadden we nu helemaal uit de wind gestaan", is Spelde opgelucht.
De organisatie had voorzorgsmaatregelen genomen tegen de tropische temperaturen. "De vrijwilligers hebben een parasol boven hun hoofd en krijgen regelmatig drinken. Voor de toeschouwers hebben we open vrachtwagens neergezet zodat ze in de schaduw kunnen zitten."
Op de parkeerplaats staan vader en zoon de bezoekende auto's een plekje te wijzen. Op de vraag of het nog een beetje vol te houden is, antwoordt de oudste: "Ach ja, je moet toch wat. Ik sta hier vanaf half twaalf. Of ik nog afgelost word? Geen idee. Ik heb m'n zoon alvast naar de schaduw gestuurd." De man zelf zoekt af en toe beschutting in de schaduw van een busje. Bij nieuwe klanten moet hij echter weer de zon in.
Nog niet heel veel mensen hadden de puf om de gang naar de Havenweg te maken, rond één uur. "Het liep uiteindelijk wel de hele dag lekker door met toeschouwers", vertelt Spelde. "Ze stonden ook helemaal om het parcours heen, dus dan lijkt het misschien niet zoveel." Degenen die wel kwamen kijken deden er veel aan om op temperatuur te blijven. Koelboxen mee, parasols, partytenten en zelfs een familie met een pierenbadje om in te pootjebaden.
De tafels in de zon blijven leeg, op een enkele na die bevolkt wordt door een stel dappere jongeren met een biertje voor hun neus. Zij zagen hoe de prijzen naar Marknesse gingen. Johan Scholtens won bij de mannen en bij de vrouwen zegevierde Jacky Voogt. Spelde was tevreden over de middag bij Op d'n Akker. "Er gingen wel aardig wat auto's over de kop, maar ernstige ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Twee dames kwamen wel wat stijf uit de auto."
Bron: De Stentor