Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) zijn zeker 500 schademeldingen binnengekomen na de aardbeving vorige week donderdag in Groningen. Nog nooit eerder kreeg de maatschappij zo veel meldingen na een schok die het gevolg was van gaswinning in Groningen. Dat maakte de NAM maandag bekend.
De meldingen komen uit een gebied met een straal van 15 kilometer rondom Loppersum. Daar lag het epicentrum van de beving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Het gaat vooral om scheuren in muren en plafonds en gesprongen ruiten.
Bron: RTL
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft tot donderdagmiddag achthonderd schademeldingen ontvangen na de aardbeving in de provincie Groningen van een week geleden. Dat is een recordaantal, meldt een woordvoerder van de NAM. Het vorige record stond op 414, na een beving in Middelstum in 2006.
De gemelde schade bestond grotendeels uit scheuren in muren en plafonds en loszittend pleisterwerk. Zowel de kracht van de beving, 4,3 op de schaal van Richter, als de aandacht in de media ervoor is een oorzaak van het grote aantal meldingen, denkt de woordvoerder.
De NAM verwacht overigens dat het aantal meldingen nog iets oploopt. Mensen die op vakantie waren hebben mogelijk hun schade nog niet gemeld.
Het epicentrum van de beving van vorige week lag in Loppersum. Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) liet vorige week weten dat hij de schadevergoedingen onvoldoende vindt en dat woningen grondiger onderzocht dienen te worden na schademelding. De NAM zegt in gesprek te zijn met de gemeente en de provincie om tot een oplossing te komen.
Bron: Nieuws.nl
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gevraagd onderzoek te doen naar mogelijkheden om aardbevingen in het Groninger gasveld te beperken.
Dat stelt het SodM in haar jaarverslag 2011 dat woensdag 29 augustus 2012 door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Schade voorkomen
De recente aardbeving in het Groningse Loppersum zorgde voor ruim 1100 meldingen van schades aan huizen. 'Zodra duidelijk is dat een schade samenhangt met de aardbeving wordt deze vergoed, maar het levert voor de bewoners veel narigheid en gedoe op,' zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een reactie.
'Het is dus van groot van belang dat we naast een goede schadeafhandeling ook nagaan of het mogelijk is om schade voorkomen.'
SodM heeft daarom gevraagd aan de NAM nader onderzoek te doen naar de oorzaken van de aardbevingen en of het mogelijk is de sterkte van aardbevingen te beperken. Daarbij moet worden achterhaald waarom de sterkere aardbevingen in Groningen op slechts enkele plekken plaatsvinden, zoals Loppersum en Middelstum.
Schepen en veiligheid boorinstallaties
In 2011 constateerde de SODM een stijging van het aantal meldingen van schendingen van de veiligheidszones rond platforms. Schepen mogen niet binnen een veiligheidszone van 500 meter rond een booreiland of een productieplatform komen omdat een aanvaring lekkages aan pijpleidingen en schade aan platforms tot gevolg kan hebben, met mogelijk ernstige gevolgen voor mens en milieu.
Maximale boete
Met het Openbaar Ministerie is afgesproken vanaf 1 juni in beginsel de maximale boete te eisen tegen schippers die te dicht bij deze platforms in de buurt komen. De maximale boete voor bedrijven bedraagt bijna achtduizend euro. Voor particulieren is dat vierduizend euro.
Het Openbaar Ministerie heeft ook de mogelijkheid om een transactie aan te bieden aan de schipper en zo de gang naar de rechter te voorkomen. Ook het voorstel voor deze transactie zal in beginsel de maximale boete bedragen.
In 2011 was er een aanvaring met een platform. Het betreffende schip had echter toestemming om binnen de veiligheidszone te komen. Bij het ongeval kwam geen gas vrij en raakte niemand gewond.
Olieramp Golf van Mexico
Als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 heeft de SodM alle mobiele boorinstallaties op het Nederlandse deel van de Noordzee bezocht. Hieruit bleek dat al deze boorinstallaties beschikken over een adequaat onderhoudssysteem, waarin het onderhoud dat noodzakelijk is om de veiligheid te waarborgen goed is verankerd.
Bron: blikopnieuws
In Noord-Groningen heeft zich vannacht een aardschok voorgedaan. Bij de politie in Groningen zijn veel telefoontjes binnengekomen van ongeruste inwoners. De kracht van de schok was 3.0 op de schaal van Richter, zegt het KNMI. Het epicentrum lag bij Garrelsweer in de gemeente Loppersum. Er zijn nog geen berichten over schade, maar volgens de seismoloog van het KNMI valt bij deze kracht wel lichte schade te verwachten. De schok was even na 01.00 uur en werd op veel plaatsen in de provincie gevoeld, blijkt uit reacties die bij de regionale omroep RTV Noord en op Twitter zijn binnengekomen. De meldingen kwamen onder meer uit Wittewierum, Delfzijl, Appingedam en Schildwolde, en ook uit de stad Groningen.
Gaswinning
Het aantal lichte aardschokken in Groningen is sinds het begin van dit jaar toegenomen. De stijging wordt toegeschreven aan de gaswinning door de NAM. Juist vandaag bezoekt minister Kamp van Economische Zaken het aardbevingsgebied vanwege alle ophef over de gevolgen van de gaswinning. Vorige maand riep de provincie een commissie in het leven die gaat inventariseren wat de imagoschade is door de gaswinning en de verhoogde kans op aardbevingen. In oktober komt die commissie met een advies.
Bron: NOS
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft woensdagochtend enkele meldingen binnengekregen van schade door de aardbeving van afgelopen nacht in Loppersum. Dat liet een woordvoerder weten. Rond 09.00 uur waren er 15 meldingen binnen. De onderneming verwacht dat het aantal meldingen in de loop van de dag nog toeneemt.
© anp.
Enkele gedupeerden melden schade aan pleisterwerk en scheuren in woningen. De NAM opent woensdag in Loppersum een loket waar bewoners met schade zich kunnen melden.
De aardbeving, met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter, deed zich voor in de nacht van dinsdag op woensdag rond 01.00 uur. Het epicentrum was in Garrelsweer in de gemeente Loppersum, op een diepte van 3 kilometer. De bevingen hangen samen met gaswinning in het gebied.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Garrelsweer - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft tot nu toe 150 meldingen van schade gekregen na de beving die plaatsvond in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 01.05 uur nabij Garrelsweer.
De NAM zegt dat het begrijpelijk is dat de bewoners geschrokken zijn en de bevingen als vervelend ervaren. Daarom heeft de NAM het meldpunt het Regionaal Informatiepunt Gaswinning (RIG) in Loppersum vandaag en morgen geopend. Minister Kamp van Economische Zaken en NAM-directeur Bart van de Leemput waren vandaag aanwezig in Oost-Groningen. Het ging hier om een gepland bezoek.
Bron: Blikopnieuws
Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn sinds woensdagochtend zeker 260 schademeldingen binnengekomen na een aardbeving bij Garrelsweer.
De beving met een kracht van 3,0 op de schaal van Richter veroorzaakte vooral scheuren in muren en loszittend pleisterwerk. Volgens de NAM is het aantal meldingen en de aard van de schade in lijn met andere aardbevingen met dezelfde kracht.
Volgens de NAM bewijst het aantal meldingen ook dat de beving in Huizinge in augustus vorig jaar, die een kracht had van 3,6 op de schaal van Richter, echt bijzonder was. Toen kreeg de NAM meer dan 2000 schademeldingen.
Bewoners met schade kunnen ook donderdag hun schade melden bij een door de NAM ingericht loket in het gemeentehuis van Loppersum, dat maakt de NAM bekend.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
In de provincie Groningen zijn zorgen over de gevolgen van aardbevingen in Noord-Groningen voor de dijken. Uit meetgegevens bleek woensdag dat de aardbeving van eerder die ochtend in Garrelsweer ervoor zorgde dat de Ommelanderzeedijk, op meer dan 35 kilometer afstand van het epicentrum, flink trilde.
Sensoren in de dijk lieten zien dat de beving zorgde voor trillingen die vergelijkbaar zijn met het effect van een vrachtwagen met 70 ton aan stenen aan boord die langs de dijk dendert. Dijkgraaf Bert Middel van het waterschap Noorderzijlvest wil dat het effect van een zwaardere beving, dichterbij een zwakke plek in een dijk, snel wordt onderzocht. Gedeputeerde Mark Boumans vindt het zorgwekkend dat de beving de dijk heeft bereikt. 'Het zijn onze mensen die daar wonen en dit gaan we zeker aankaarten', zegt hij in het Dagblad van het Noorden.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet woensdag weten dat zwaardere aardbevingen kunnen zorgen voor het verzakken van bijvoorbeeld dijken, maar dat bevingen niet zorgen voor uitval van 'vitale infrastructuur'. Dijkgraaf Bert Middel vindt het te vroeg om conclusies te trekken en heeft er woensdag bij Kamp op aangedrongen om zwakke plekken in de dijken afzonderlijk te onderzoeken en de waterschappen daar beter bij te betrekken. 'Het is veelzeggend dat de dijk op zo'n grote afstand al trilt', vindt Middel.
Middel wil ook dat het effect van bevingen op zandlagen en damwanden beter wordt onderzocht. Damwanden beschermen bijvoorbeeld een persleiding in de dijk van het Eemskanaal tussen Groningen en Garmerwolde. Het hele rioolstelsel van Groningen komt daar op uit. 'Als die damwanden het begeven, kan de hele rioolinhoud van de stad Groningen in het oppervlaktewater terechtkomen', zegt Middel.
Minister Kamp zegde woensdag het aanvullende onderzoek toe en trekt er 3 maanden voor uit. Eventuele maatregelen zijn volgens het waterschap om zwakke plekken in dijken te verhogen of te verbreden. Iinvesteringen in het versterken van dijken komen volgens Middel voor de rekening van het Rijk.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft deze week zo'n vierhonderd schademeldingen binnengekregen na de aardbeving in het Groningse Garrelsweer van dinsdagnacht. Dat meldt de NAM vrijdag op haar website.
Groningers kunnen hun schade doorgeven via de website van de NAM of via een speciaal loket in het gemeentehuis van Loppersum. Er wordt vooral melding gemaakt van scheuren in muren en loszittend pleisterwerk. De aardbeving was met een kracht van 3.0 relatief zwaar voor het gebied. In Groningen vinden geregeld aardbevingen plaats als gevolg van gaswinning door de NAM.
Bron: Nu.nl
In de omgeving van Loppersum (Groningen) zijn zaterdagmorgen aardschokken gevoeld. Een woordvoerder van het KNMI meldde dat om 05.30 uur een schok is geregistreerd bij Oosterwijtwerd met een kracht van 2,4 op de schaal van Richter. De tweede werd om 07.05 uur vastgesteld bij Eenum met een kracht van 1,9. Er waren geen naschokken. Het is niet de eerste keer dat er rond Loppersum aardschokken zijn. Algemeen wordt aangenomen dat die veroorzaakt zijn door gaswinning in het gebied. Meestal veroorzaken die scheuren in muren in woningen en andere gebouwen.
Bron: Nu.nl